Jump to content

Moto Zajednica

Motociklisti "opkolili" sedište EU

Recommended Posts

• Svratio...., 343 postova
  • Motocikl: Imam

Više od 4.500 nezadovoljnih motociklista učestvovalo je juče u protestnoj vožnji oko sedišta Evropske unije u Briselu, povodom plana o uvođenju redovnih tehničkih kontrola motocikala i skutera, saopštila je belgijska policija.

Komesar EU za saobraćaj Slim Kalas želi da pooštri tehničke testove za vozače četvorotočkaša i uvede redovno obavezno testiranje motocikala kako bi se "potencijalno smrotonosna" vozila uklonila sa puteva.

Pojedina udruženja motociklista smatraju da je uvođenje pravilnika na nivou EU nepotrebno i da će dovesti do ukidanja nacionalnih regulativa, koje su u većini slučajeva efikasne i funkcionišu dobro.

Udruženje koje okuplja evropske motociklističke organizacije FEMA osudilo je plan EU kao "beskoristan i skup".

275174_brisel-bajkeri-protest-eu2-afp_ff.jpg?ver=1348344995

Procenjuje se da će uvođenje redovnih testova motocikala širom Evrope koštati 1,2 milijardi evra godišnje "bez doprinosa bezbednosti saobraćaja, što je dokazano nezavisnim studijama", saopštila je FEMA.

- Samo 0,3 odsto motociklističkih nesreća u Belgiji i 0,6 odsto u Francuskoj dešava se zbog tehničkih problema - izjavio je Žoe Verek, prvi čovek belgijske motociklističke grupe FBMC.

Ova organizacija saopštila je da će posle neuspeha u današnjim razgovorima sa zvaničnicima EU u ponedeljak zatražiti od belgijske vlade da se suprotstavi planu.

Ukoliko Vlada odbije da to učini, motociklisti kažu da će blokirati centre za tehnički pregled.

Izvor Blic http://www.blic.rs/V...lili-sediste-EU

• Podržavam 5

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N
Pojedina udruženja motociklista smatraju da je uvođenje pravilnika na nivou EU nepotrebno i da će dovesti do ukidanja nacionalnih regulativa, koje su u većini slučajeva efikasne i funkcionišu dobro.

to i jeste suština globalizacije. malo po malo, pa do potpunog ukidanja nacionalnih regulativa i sve tako do potpunog gubitka suvereniteta. :/

• Podržavam 1

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Potpuno je jasno da ovo nema veze ni sa čim osim sa još jednim stepenom ukidanja određenih sloboda i punjenja nečijih džepova. Tehnička neispravnost vozila je problem u zemljama poput Srbije gde na tehničkim pregledima bukvalno prolazi sve i svašta, ali teško da je u zemljama EU, gde su već drugim propisima vlasnike vozila "motivisali" na čestu promenu istih za "novije", "bezbednije" itd. Već postoje u EU dovoljno represivni mehanizmi (u smislu represije po džepu) u vidu vanrednih tehničkih pregleda u slučaju da saobraćajac prilikom kontrole posumnja u tehničku ispravnost vozila i homologovanost svih delova istog, tako da ne vidim razlog za dodatno obavezno testiranje motocikala... Logično je da su ustali na protest, a s obzirom na brojnost, verujem da će i uspeti u nameri.

• Enduraš, 6386 postova
  • Motocikl: CRF300L

Da samo sto nama ne obavljaju tehnicki pregled, nego samo uzmu pare. Meni nikad nisu pogledali bilo sta na motoru, sem, brojeva motora i rama prvi put, a da ne pominjem valjke ili slicno.

• Drug član, 1710 postova

Vecina tehnickih pregleda kod nas i nema adekvatnu opremu prilagodjenu dvotockasima, ne moze se na obicnim valjcima za automobile testirati motor. Inace sto se cele te price tice ja mislim da su generalno motori tehnicki mnogo ispravniji od automobila (bar kod nas a i u EU mozda) jer onaj ko vozi motor je svestan u sta se upusta i koliko je tahnicka ispravnost bitna...

• U prolazu, 90 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZX9R

Meni nikad nisu testirali motor, valjda kontaju cim si se dovezao u redu je...a par puta sam i platio nekih 1.000 din vise da ne dolazim motorom jer je bilo lose vreme i sl.... a par puta sam i za auto uradio isto...cak su me pre par godina, u jednoj agenciji, pitali preko telefona da li cu da dovozim auto ili ne, da znaju, zbog cene :D a ne znamo se... zezanje :D ...

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3649 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Smatram da je i u ovom konkretnom slučaju razlog za uvođenje ovakve kontrole samo da se uzmu pare i da se ljudi što više drže pod presijom od strane vlasti (bilo svoje ili EU).

Statistika (od pre nekoliko godina) pokazala je da je čak i u Srbiji broj saobaraćajnih nesreća izazvanih tehničkim neispravnostima daleko ispod 1%! Doduše kada je trebalo usvojit novi zakon pojavili su se podaci da je taj procenat mnoooooogo veći, (ali isto tako su i svi ostali uzroci mnooooogo narasli) pa bi sabiranjem procenata o uzročnicima udesa brojka od mogućih 100% bila mnogostruko veća!?

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Vecina tehnickih pregleda kod nas i nema adekvatnu opremu prilagodjenu dvotockasima, ne moze se na obicnim valjcima za automobile testirati motor. Inace sto se cele te price tice ja mislim da su generalno motori tehnicki mnogo ispravniji od automobila (bar kod nas a i u EU mozda) jer onaj ko vozi motor je svestan u sta se upusta i koliko je tahnicka ispravnost bitna...

Ovde u N. Sadu, već par godina teram moje motore na valjak i to onaj automobilski. Motor stane na jedan valjak, a na drugi lik sa tehničkog stane sa biciklom. Pri merenju pokazuje kočenje samo motora .

• Svrati ponekad, 290 postova
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Potpuno je jasno da ovo nema veze ni sa čim osim sa još jednim stepenom ukidanja određenih sloboda i punjenja nečijih džepova. Tehnička neispravnost vozila je problem u zemljama poput Srbije gde na tehničkim pregledima bukvalno prolazi sve i svašta, ali teško da je u zemljama EU, gde su već drugim propisima vlasnike vozila "motivisali" na čestu promenu istih za "novije", "bezbednije" itd. Već postoje u EU dovoljno represivni mehanizmi (u smislu represije po džepu) u vidu vanrednih tehničkih pregleda u slučaju da saobraćajac prilikom kontrole posumnja u tehničku ispravnost vozila i homologovanost svih delova istog, tako da ne vidim razlog za dodatno obavezno testiranje motocikala... Logično je da su ustali na protest, a s obzirom na brojnost, verujem da će i uspeti u nameri.

Jesi siguran da je baš tako?Znam par ljudi što voze strance i sa vozilima nisu izašli iz zemlje nekoliko godina a registrovani,takođe par njih koji imaju legalne američke dozvole a nikad nisu bili preko okeanaČitam ovde da se samo prevare rade u Srbiji kao da smo mi naj gori na svetu :(:jok:

• Drug član, 1710 postova

Ovde u N. Sadu, već par godina teram moje motore na valjak i to onaj automobilski. Motor stane na jedan valjak, a na drugi lik sa tehničkog stane sa biciklom. Pri merenju pokazuje kočenje samo motora .

Mislim da to tako ne bi smelo, mislim da mora da postoje posebni drzaci za motor kako zbog regularnosti pregleda tako i zbog bezbednosti. Desi se da valjci izbace i auto a sta se desi ako izbace motor i, nedaj Boze, dodje do neke povrede ili ostecenja motora?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja