Jump to content

Moto Zajednica

Zamena Ulja

Recommended Posts

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Hyosung GT250 Comet

Najbolje je zameniti ulje pre zimskog garaziranja jer motor ce stajati par meseci sa cistim uljem koje nije bilo u eksploataciji a samim tim smanjiti mogucnost oksidacije ili neke druge nezeljene pojave. Kazu da treba zameniti ulje dodatno na pocetku sezone ali mislim da je to vec preterano.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 290 postova
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Najbolje je zameniti ulje pre zimskog garaziranja jer motor ce stajati par meseci sa cistim uljem koje nije bilo u eksploataciji a samim tim smanjiti mogucnost oksidacije ili neke druge nezeljene pojave. Kazu da treba zameniti ulje dodatno na pocetku sezone ali mislim da je to vec preterano.

Netačno!Nisam mogao da nađem ni jedan link pa prepričavam iz Auto Bilda br21 pa kaže:Ulje u zatvorenoj posudi fabrički zatvorena do 5 godina,otvorena 1 godina u motoru 6 meseci :zvizduk:

• U prolazu, 67 postova

Netačno!Nisam mogao da nađem ni jedan link pa prepričavam iz Auto Bilda br21 pa kaže:Ulje u zatvorenoj posudi fabrički zatvorena do 5 godina,otvorena 1 godina u motoru 6 meseci :zvizduk:

Ja nadjoh ovde: http://www.mass.rs/?strana=40&submenuheader=3#ZAZIMU

Savet stručnjaka: Promena ulja pre skladištenja za zimu se apsolutno preporučuje čak i u slučaju da ste u prethodnoj sezoni prešli 1.000 km ili manje. Naročito kod čestih upotreba na kratkim relacijama, motorno ulje brže stari i razređuje se usled mešanja sa gorivom. Kapacitet neutralizacije je smanjen usled kiselih ostataka sagorevanja kod motornog ulja, sto dovodi do korozije u periodu dok je motocikl van upotrebe.

• Svrati ponekad, 290 postova
  • Motocikl: Honda cb750k -- cbx 125 f -- yamaha xv 1900 star raider

Stručnjaci iz MASS-a :lol:Kako bi oni prodali ulje da nije naivčina,ono što napisah je propisala ACEA evropski stadard za ulja a ne neki trgovci uljima :neznam:

• U prolazu, 67 postova

Stručnjaci iz MASS-a :lol:Kako bi oni prodali ulje da nije naivčina,ono što napisah je propisala ACEA evropski stadard za ulja a ne neki trgovci uljima :neznam:

Ja vozim cele godine pa menjam ulje po kilometrazi. Nisam neki ljubitelj MASS-a takodje, ali sam natrcao na njihovom sajtu na ono objasnjenje koje je slicno kao i na nekim nekomercijalnim sajtovima i forumima. Sta znam, neka covek procita i sam odluci :neznam: :

http://www.jbmotorcycle.com/motorcycle-winter-storage-tips

"I know many people prefer to change the oil in their motorcycle first thing in the spring, and I used to be one of those guys. However, there’s a good reason to do it in the fall before putting your bike away for storage – SLUDGE. Changes are there’s at least a little bit of sludge in with your oil and you don’t really want that to sit in your bike for a few months at a time where it can do damage. Changing your oil and filter before storage will get some good fresh lubrication in there, and besides, when spring time comes you’ll be ready to ride that much sooner!"

http://www.600rr.net/vb/showthread.php?t=88440

http://katriders.com/vb/showthread.php?t=113437

• Svrati ponekad, 115 postova
  • Motocikl: Hayabusa

Da li je obavezno zameniti ulje pre pocetka svake sezone ili na odredjenoj kilometrazi?

Ulje se menja pre sezone odnosno pre nego što ga ostaviš da prezimi( u sezoni se prelazi od 5-10.000km)

• Drug član, 1278 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L

Na 5000 km ili jednom godisnje pa sta pre dodje (bolje da dodje 5000 i dva,tri puta godisnje bar znas da si iskoristio sezonu1moto3.gif)

• Drug član, 1473 postova
  • Motocikl: Mali Plavi Zeka S '06., VFR 800 V-Tec '02., TL 1000s '97., FJR 1300 '02., Gillera Runner FXR '02., Peugeot Vivacity. Suzuki AY 50 Katana - za sada... I SVI LEPI!!!

Kad god planiram voznju, tj kad god mi padne na pamet motor, ja odem i zamenim ulje. Nekad cak i dva puta, jer je ono prvo (malopre promenjeno) mozda starije od 6 meseci... :-DDD

• U prolazu, 5 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman

Ja sam danas bio u fazonu sam svoj majstor :) (pri tom da spomenem da pojma nemam oko motora) Lepo vreme,subota,dosada me ubi,reko aj da promenim ulje u motoru,nije menjano 3-4k km (burgman 250cc 2000 god)...Elem,umesto da odvrnem kljucem 17 onaj najdonji sraf,ja uzmem imbus i odvrnem neki drugi odma do njega koji pojma nemam za sta je,iscuri tu nesto malo neke tecnosti nekih 100ml i sad neam pojma sta da radim tj. koje sam to ulje ispustio niti gde se ono doliva :S Ako neko zna sta sam zaebo nek pomogne

• Svrati ponekad, 432 postova
  • Motocikl: Yamaha FZR 600,Keeway Speed 125

Kakva je tecnost? Moguce da je ulje iz reduktora ako je uopste ulje(ne znam za konkretan model pa nagadjam)

• Drug član, 2998 postova
  • Motocikl: FleXeR

Imbus? Pogledaj da slucajno nije regulator pritiska, sa federom i kuglicom..... ako jeste verovatno si ispustio i njih!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja