Jump to content

Moto Zajednica

Formula 1

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 158 postova

Lotus lansirao bolid za 2010. u Londonu

Lotus je najnoviji tim koji je predstavio svoj bolid za 2010. Zvanična prezentacija održana je u Londonu u petak.

Kao što je ranije ove nedelje Autosportova ekskluzivna fotografija otkrila novi model T127 ima iste boje koje je koristio i originalni tim tokom 1950-ih i 1960-ih.

Lotus se vraća u Formulu 1 ove godine nakon što je napustio sport na kraju 1994. Tim je u vlasništvu malezijskog biznismena Tony Fernandesa.

"Ne mogu rečima da opišem kako se danas osećam. Neverovatan je osećaj imati F1 licencu, imati samo 5 ljudi u Hinghamu i pojaviti se danas sa ovim automobilom", rekao je Fernandes.

"Bio sam oduševljen kada je Clive Chapman izjavio da je ovo isto kao u vreme kada je Lotus nastajao."

"Znamo da nosimo veliki teret na ramenima, kao nasleđe velikana kao što su Clark, Moss, Hill i Mansell. Svesni smo da je pred nama veliki posao, počastvovani smo činjenicom da smo deo istorije i uradićemo sve da Lotusu povratimo staru slavu", dodao je.

Novi automobil je prvi put testiran u Silverstoneu početkom ove nedelje i Lotus planira da se priključi ostalim timovima na testiranjima u Jerezu sledeće nedelje.

Jarno Trulli i Heikki Kovalainen će biti vozači Lotusa ove godine.

Lotus je drugi novi tim koji je lansirao bolid pred početak nove sezone. Tehnički direktor Mike Gascoyne je izjavio da je Lotusov cilj da ovu sezonu odradi maksimalno profesionalno.

"Tim je u odličnom stanju. Moramo da malo popravimo brzinu automobila i rezultate iz aerotunela, ali to će doći s vremenom."

"Naš prvi cilj je da budemo prisutni na gridu i da budemo maksimalno profesionalni po svim standardima Formule 1. I bićemo. Tim će dobro izgledati i prvi korak je uspešno načinjen."

lotus-t127-7.jpg

lotus-t127-2.jpg

lotus-t127-3.jpg

lotus-t127-4.jpg

lotus-t127-5.jpg

lotus-t127-6.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 13023 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Ovo izgleda neverovatno. Navijam za Lotus!

Sa starim Lotusom ima zajednicko samo tih pet slova u imenu...

OK, navijam za british racing green sa oker detaljima. I onako je cela stvar sterilna i sve je

poptuno dosadno da sem boja na kolima i ne vidim neku razliku. Mada ni ne gledam.

Ako uhvatim Monte Carlo. Zbog "prirode".

• Zainteresovan, 719 postova
  • Motocikl: KTM ima

Ja sam se svojevremeno držao Lotusa k'o pijan plota. Pre i nego počnu priče o novoj sezoni, ja navijam za Lotus. Bio sam jako zaljubljen (valjda) u njegove egzotične modele, od kojih sam jedva Esprit video nekoliko puta, i, ko zna zašto, bio ubeđen da je to onaj pravi auto. Otprilike, kao žena o kojoj maštaš, nisi je ni okusio, a uveren si da je najbolja.

Ljubav je slepa, ali ja ipak nemam ništa protiv jer vozi najbolje na svetu. Ja za bolju drogu ne znam.

Testiranje 2010. Jerez, 1. dan 10.02.2010.

Kiša koja je padala sve vreme onemogućila je vozače da pokažu svoje umeće i sposobnosti svojih novih automobila.

Vremena koja su postizana tokom testova, nisu realna, ali su ipak vozači uspeli da testiraju svoje bolide po kišnim uslovima.

Po jačoj kiši, test je bio prekidan, pa su tada vozači imali prilike da sagledaju svoja vremena, podese svoje automobile, kao i da se odmore u iščekivanju nastavka vožnje.

Na kraju postignuta su kakva-takva vremena, a za sutrašnji dan se očekuje malo poboljšanje vremenskih prilika.

1. Nico Rosberg          Mercedes          1m20.927s

2. Sebastien Buemi        Toro Rosso        1m21.031s 

3. Nico Hulkenberg        Williams          1m22.243s 

4. Fernando Alonso        Ferrari          1m22.895s 

5. Kamui Kobayashi        Sauber            1m23.787s 

6. Jenson Button          McLaren          1m24.947s 

7. Vitantonio Liuzzi      Force India      1m24.968s

8. Vitaly Petrov          Renault          1m25.440s 

9. Mark Webber            Red Bull          1m26.502s 

10. Timo Glock            Virgin            1m38.734s

Testiranje 2010. Jerez, 2. dan 11.02.2010.

Rezultati drugog dana testiranja

1.  Kobayashi    BMW-Sauber            (B)  1:19.950  103

2.  Buemi        Toro Rosso Ferrari    (B)  1:20.026  121

3.  Button        McLaren-Mercedes      (B)  1:20.618  83

4.  Hulkenberg    Williams-Cosworth    (B)  1:20.629  67

5.  Liuzzi        Force India- Mercedes (B)  1:20.754  80

6.  M.Schumacher  Mercedes GP          (B)  1:21.083  124

7.  Alonso        Ferrari              (B)  1:21.424  129

8.  Kubica        Renault              (B)  1:22.003  103

9.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  1:22.043  99

10.  Glock        Virgin-Cosworth      (B)  1:29.964  11

Testiranje 2010. Jerez, 3. dan 12.02.2010.

Krajnja vremena

1. J. Alguersuari Toro Rosso STR5 1:19.919 (76)

2. P. de la Rosa Sauber C29 1:20.738 (58)

3. A. Sutil Force India VJM-03 1:21.428 (48)

4. F. Massa Ferrari F10 1:21.603 (72)

5. S. Vettel Red Bull Racing RB6 1:21.783 (59)

6. V. Petrov Renault R30 1:22.000 (68)

7. N. Rosberg Mercedes GP W01 1:22.820 (53)

8. R. Barrichello Williams FW32 1:23.217 (120)

9. L. Hamilton McLaren MP4-25 1:23.985 (68)

10. L.Di Grassi Virgin 1:37.107 (8)

Testiranje 2010. Jerez, 4. dan 13.02.2010.

Konačna vremena:

1 Hamilton McLaren 1m19.583s

2 Sutil Force India 1m20.180s +0.597

3 Barrichello Williams 1m20.341s +0.758

4 Kubica Renault 1m20.358s +0.775

5 Schumacher Mercedes 1m20.613s +1.030

6 Vettel Red Bull 1m21.203s +1.620

7 Massa Ferrari 1m21.485s +1.902

8 De la Rosa Sauber 1m22.134s +2.551

9 Di Grassi Virgin 1m22.912s +3.329

10 Alguersuari Toro Rosso 1m24.072s +4.489

massa%20i%20alonso.jpg

Massa se smeje glasinama

Prošle nedelje, Alonso se osvrnuo na kontraverzu izmedju njegovog kolege i španske štampe, nakon objavljivanja komentara koje je dao Massa.

Massa (28) demantuje da će njegovo spajanje sa Alonsom biti strasno, s`obzirom na njihov javni duel na Nurburgringu pre nekoliko godina, kao i ispadanje Španca iz McLarena 2007.

Kada je upitan o svojim problematičnim odnosima sa Alonsom, Massa je izjavio: " Kada čitam stvari kao ove, jednostavno se smejem, jer znam da su izmišljene. U timu je sjajna atmosfera, i izmedju nas ne moze biti problema. Ferrari ne bi dozvolio", izjavio je Massa za La Nueva Espana.

Massa je bio "pozitivno iznenadjen" Alonsom kada je šampion iz 2005 i 2006 stigao u Ferrari.

"Veoma je pametan i tih, sa obe noge čvrsto na zemlji, zna kako treba raditi timski i brzo uči", objasnio je Brazilac.

U istom interviju, Massa je takodje pojasnio "mit iz padoka" da je njegova prva poseta padoku bila kao dostavljač hrane 2000, dve godine pre svog debija u Sauberu.

"Manje - više", nasmejao se kada je upitan da li je priča tačna. "Ja sam i onda bio vozać F1, ali moja rpopusnica važila je samo petkom".

"Moj agent je imao restoran i jasam hteo da ugostim Benetton Team, pa sam tako odvezao stari kombi na Interlagos i ostao tamo nakon toga".

michelin.jpg

Michelin u razgovorima sa FIA

Veruje se da je francuski proiuzvodjač guma Michelin u pregovorima sa FIA-om oko mogućeg povratka u F1 sledeće sezone.

Francuska kompanija se povukla na kraju 2006, kako se F1 prebacila na samo jednog dobavljača pneumatika, a Bridgestone je najavio povlačenje na kraju 2010 sezone.

Kako je FIA u potrazi za novim dobavljačem guma, veruje se da je Michelin zainteresovan, dokle god bude mogao da napravi povratak i promoviše ekološko prihvatljive proizvode.

"Možda ćemo razmisliti o povratku,ali postoje jasni uslovi", citiran je Jean-Dominique Senard dok je govorio za Boomerang. "Najvažniji usov je taj da gume pokažu šta mogu doneti u motosport".

FIA tek treba da objavi ko će biti snabdevač za 2011.

Schumacher: Mercedes će se boriti za titulu 2010

sumi%20o%20tituli.jpg

Michael Schumacher kaže da je ubedjen da će Mercedesov auto W01 omogućiti timu da se bori za titulu 2010.

Sedmostruki šampion se vraća u F1 sa nemačkom ekipom posle njegovog povlačenja na kraju 2006, ali je isto tako priznao da nije lako reći kojim redosledom su podeljene snage medju timovima, iako su odvožena već dva testa-

"Potpuno sam uvedjen da imamo auto koji ima mogućnosti da se bori za šampionat", Schumacher je izjavio za zvanični sajt F1.

"Teško je reći gde smo trenutno. Ovo je posebno tačno za mene pošto ja nemam podatke od prošogodišnjeg bolida".

41-godišnji Schumacher insistirao je da je potpuno spreman i motivisan za sve prepreke koje će povratak baciti na njega.

"Voziti auto kao što je ovaj ponovo, je samo stari dobri osećaj koji znam", dodao je, " Ništa nije ni blizu ovoga. Volim taj osećaj, i uvek sam ga voleo. Samo su moje baterije bile prazne na kraju 2006 i zato sam se povukao".

"Nisam hteo da nastavim dalje, ali sad sam napunio baterije ponovo".

Schumacher takodje kaže da ne očekuje nikakve probleme sa timskim kolegom Nicom Rozbergom, i priznaje da mu je pozitivno to što može na Nemačkom pričati sa timom.

"Nažalost nemogu gledati u budućnost. Ali ja nočekujem ništa drugo u timu nego da sve bude dobro. trenutno je sve konstruktivno i ne očekujem da se to promeni".

"Po prvi put je tiho i dobar je osećaj razgovarati sa svima na maternjem jeziku,i trenutno smo svi "susedi" poštom je naš motorhome pored svih ostalih u padoku".

• Drug član, 3618 postova

mnogi su se vracali, samo mislim da bi i bez Sumija sezona bila interesantna  ;)

Da znas, meni je bilo dovoljno sto mi se ispunila zelja za Alonsa, a ovako...puna kapa  :)

Stefan GP želi četrnaesto mesto na gridu

sgp.jpg

Zoran Stefanović šef Stefan GP tima je potvrdio da se trudi da osigura četrnaesto mesto za svoj tim u ovogodišnjem šampionatu.

Objavljeno je da se srpski tim, koji još uvek nije na oficijalnoj listi učesnika, nada da će biti uključen na listu od 13 timova kao posledica ispadanja Camposa ili USF1.

Međutim predsednik FIA Jean Todt je upozorio da ni jedan novi  tim neće automatski dobiti mesto na gridu čak i ukoliko neka od ekipa sa trenutne liste ne bude u mogućnosti da stigne na prvu trku u Bahreinu.

Tim Sauber je prošle godine isto kao i Stefan GP tražio da se odobri četrnaesto mesto na gridu kako bi mogao da učestvuje u ovogodišnjem šampionatu. Međutim cilj Saubera da se nađe na listi učesnika za 2010. je ostvaren zahvaljujući odustajanju Toyote od takmičenja u ovoj sezoni.

Stefanović je za britanski tabloid The Sun potvrdio da želi da FIA otvori potpuno novo mesto na gridu za njegov tim u  2010.

"Mislimo da je to najbolji način da se reši problem."

"Potpuno smo svesni da samo FIA može da nam odobri novo mesto na gridu. Mi ne očekujemo da nam neki od trenutnih timova odmah ustupi mesto."

Stefanović je otkrio i da će osoblje i automobili biti poslati na trke samo ako im se odobri učesce i pored toga što je deo opreme poslat unapred na staze na kojima će se održati uvodne trke ovogodišnjeg šampionata.

Stefan GP uskoro objavljuje vozačku postavu

Zoran Stefanović je u sredu odbio da komentariše i otkriva identitet vozača koji će voziti za njegov tim ukoliko FIA dozvoli Stefan GP-u da se takmiči ove godine.

Srpski tim ulaže velike napore kako bi osigurao sebi mesto na gridu za 2010. Nešto ranije danas je javljeno da je moguće da je Karun Chandhok potpisao za tim i sa sa sobom doneo 6 miliona $ od sponzora.

Pretpostavlja se da je Kazukiju Nakajimi već zagarantovano mesto u timu ukoliko Stefan GP bude uključen na listu učesnika. To je navodno bio deo dogovora pri preuzimanju Toyotinog programa za 2010.

"Trenutno pregovaramo sa više ljudi i još uvek ništa nije konačno." izjavio je Stefanović za jedan italijanski web sajt.

"Vrlo smo blizu donošenja konačne odluke o vozačima i uskoro ćemo zvanično potvrditi postavu. Za sada nismo doneli odluku tako da još uvek ne mogu da vam potvrdim imena vozača."

Stefanović nije zeleo da kaže da li se razmišlja o angažovanju Ralfa Schumachera ali je potvrdio da će jedan vozač sigurno biti Japanac.

Takođe je odbacio tvrdnje da je pored Mikea Coughlana angažovao i otpuštenog tim menadžera Mclarena Davea Ryana.

"Ne. Ne znam kako se ta informacija pojavila u javnosti ali mi nismo bili u kontaktu sa Ryanom."

Što se tiče bivšeg šefa tima Force India Collina Kollesa, Stefanović je rekao da je u kontaktu sa njim ali da on nije član tima.

Vilneuve povezan sa Stefan GP?

Britanski Autosport javlja da bi Jacques Vilneuve mogao da se vrati u Formulu 1 ako Stefan GP dobije dozvolu od FIA da se takmiči ove godine.

Šampion Formule 1 iz 1997. je navodno pristao na uslove koje mu je ponudio srpski tim koji se još uvek trudi da osigura mesto na gridu za 2010. Zvanična potvrda o njegovom angažmanu se očekuje možda već sledeće nedelje.

Izvor blizak ekipi Stefan GP je rekao Autosportu da će se Kanađaninu najverovatnije pridružiti Kazuki Nakajima, a Indijac Karun Chandhok bi bio treći vozač ekipe.

Chandhok je međutim na svom Twitteru napisao da još ništa nije potpasano.

"Još uvek nisam ništa potpisao sa ekipom Stefan GP. Verujte mi, da imam ugovor za sledeću sezonu sigurno bih vam rekao",  napisao je.

Vilneuve se nije takmičio u Formuli 1 od 2006. kada je vozio za BMW Sauber. On je još ranije potvrdio da ozbiljno razmatra sve opcije po pitanju povratka u Formulu 1.

Bivši vozač Williamsa, BAR Honde i Renaulta navodno trenira na Alpima i ostao je aktivan nakon napuštanja Formule 1. Učestvovao je dve godine u trci 24 časa Le Mana za ekipu Peugeota i na kratko se oprobao u američkom NASCAR-u. Ako se Vilneuve vrati u Formulu 1 po prvi put od 1985 ćemo imati 5 svetskih šampiona na gridu.

Stefan GP koji je kupio Toyotine planove bolida za ovu godinu bi trebao da testira na stazi u Portimau krajem meseca. Tim je poslao opremu u Bahrein i Maleziju u slučaju da dobije dozvolu da učestvuje ove godine.

Još uvek postoje sumnje oko učešća USF1 i Camposa koji imaju dozvolu za takmičenje u 2010. ali još uvek nisu predstavili ni bolide ni vozače.

Ističe vreme za USF1

Tim USF1 je otkazao "crash test" svog bolida i nekoliko intervjua, a sve su veći izgledi i da tim neće biti spreman da učestvuje na prvoj trci sezone u Bahreinu.

Šasija još uvek nije završena i tim nije potvrdio kada će da testira bolide. Prošlog meseca ljudi iz USF1 su izjavili da se nadaju da će testirati bolid krajem Februara.

Kako prenosi New York Times, USF1 ima velikih finansijskih problema nakon što su nedavno porpali pregovori sa jednim od sponzora.

Anonimni izvor je izjavio: "Suština problema je jednostavna - očekivani novac od sponzora nije pristigao i to je prouzrokovalo zastoj svih aktivnosti unutar tima. Nisu u mogućnosti da isplaćuju plate, ne mogu da isplate dobavljače i to je situacija u kojoj se trenutno nalaze."

Tim se još uvek nije zvanično oglasio, a šef ekipe Peter Windsor odbio je da da komentar. Koosnivač You Tube-a Chad Hurley je važio za glavnog finansijera ali su se sada pojavile glasine da je rešio da svoj novac investira u Campos koji barem ima delimično završenu Dalarinu šasiju.

Takođe se govorka da je jedini potvrđeni vozač USF1 tima Joze Maria Lopez počeo da razmatra druge opcije. Izvor blizak Lopesu potvrdio je za argentinsku štampu da bi možda za Lopesa bilo bolje da se nađe u kolima koja će biti spremnija od USF1.

Stefan GP pokrenuo motor svog bolida

Motor Stefan GP bolida pokrenut je danas po prvi put u Kelnu. Tim ulaže velike napore da dobije od FIA-e dozvolu da učestvuje u ovogodišnjem šampionatu Formule 1.

Bolid SF01 koji je dizajnirala Toyota pre nego što se povukla iz Formule 1 bi trebalo da debituje krajem Februara u Portimau u Portugaliji.

U intervjuu za britanski Autosport, šef tima Zoran Stefanović je potvrdio da sve ide po planu i da je auto spreman za testiranja nakon što je motor pokrenut u fabrici u Cologne-u koja je prethodno bila u vlasništvu Toyote.

Stefanović je međutim rekao da ekipa još uvek radi na nabavci guma za prvi test.

"19. februar 2010. je bio još jedan važan dan za Stefan GP."-  rekao je Stefanović u telefonskom intervjuu. "Jutros u 8:00 prvi automobil - Stefan 01 je upaljen po prvi put."

"Auto je funkcionisao bez greške i spremni smo da se trkamo ili testiramo. Samo još čekamo gume."

Stefanović je izjavio da njegov tim već broji 60 ljudi plus osoblje iz Toyote sa kojom je potpisan ugovor o tehničkoj saradnji.

On je dodao da uskoro očekuje vesti iz sedišta FIA-e po pitanju USF1 i Camposa čija sudbina još uvek  nije izvesna.

"Očekujemo da će sve biti uskoro razjašnjeno pošto svi znamo kakva je trenutna situacija. U međuvremenu utvrđujemo detalje ugovora sa vozačima", dodao je Stefanović koji je rekao da pregovori sa bivšim svetskim prvakom Jacquesom Vilneuveom idu u dobrom pravcu.

Zoran Stefanović je potvrdio da je bivši vozač Williamsa Kazuki Nakajima već deo tima.

"Trenutno smo vrlo blizu donošenja konačne odluke o vozačkoj postavi.  Blizu smo potpisivanja ugovora  sa Jacquesom Vilneuveom i sa još jednim vozačem koji bi bio rezerva. Ali jedan od vozača iz prve postave će sigurno biti Kazuki Nakajima."

• Svakom po zasluzi, 12405 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Mator?...u stvari, kad je deda Šumi ponovo u sedlu, niko nije previše mator :D

• Drug član, 1014 postova
  • Motocikl: Honda VT750 ACE

Ne verujem da će Stefan GP uopšte ući u F1,barem ne ove sezone.Ova priča se već par godina razvlači po tabloidima (mada ove godine moram priznati malo ozbiljnije) ali uvek ćorak...Lepo bi bilo kada bi bilo...ali što se Miloša tiče puno je prepreka (iako se ja uvek nadam njegovom angažmanu) a najveća je novac.U F1 se u 99% slučajeva dolazi zbog podrške velikih sponzora a samim tim i financijske podrške što nažalost našem Milošu još uvek nedostaje...

• Drug član, 1221 postova
  • Motocikl: BMW sekta

Koliko postoje podaci Milos je trenutno drugi vozac US F1 tima, na cije se mesto okomio drug Stefan. Inace Stefan GP po posledjnim podacima u opste nije uzeo u razmatranje Milosa. Zato ja navijam da Milos ove godine pocne da vozi a za Stefan GP ima vremena i sledece godine.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   1 član

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja