kepo 4527 Napisano Jul 3, 2012 Drug član, 4834 postova Lokacija: Kosjeric Motocikl: enduro Prijavi odgovor kao problematičan Samo prirodno, i nema greske. Svaka cast!! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Komsa 1831 Napisano Jul 3, 2012 Drug član, 1142 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: BMW K1200 RS ;YAMAHA Nouvo Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast za tekst i slike uz ulozen trud i zadovoljstvo PS-pratim Vas iz dijaspore Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 4, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Sledeći dan, vijugavom cestom koja prati Pek, odlazimo u pravcu Majdanpečkog jezera Veliki Zaton (Valja Fundata). Čuvena zlatonosna reka nastaje spajanjem Paskove i Rajkove reke koje zajedno čine Mali Pek. Mali Pek se uliva u jezero Veliki Zaton odakle otiče kao Pek. Stižemo do Rajkove pećine koju ne obilazimo ovaj put, već skrećemo levo u prašumu da ispravimo nepravdu sa nedostatkom slika sa pečurkarenja. Inače, Rajkova pećina nije otvorena stalno, već je neophodno ugovoriti njen obilazak sa lokalnim vodičem. Sa 2.304 metra, do sada istraženih kanala, najduža je pećina u Srbiji. Između pećine i jezera se nalazi manji asfaltiran parking i velika livada sa nekom vrstom bine. Svake godine, za prvomajski uranak ovde se skupljaju ljubitelji krkačine i alkohola u prirodi. Ponekad se održavaju i svirke na pomenutoj travnatoj bini. Inače, ova livada je idealna za postavljanje većeg broja šatora. U blizini postoji nekoliko izvora, kontejner za smeće, a u jezeru je dozvoljeno kupanje, čini mi se i ribolov. Majdanpek je na svega 2 km. Sve u svemu, jako dobro mesto za kampovanje srednje velike grupe bajkera. Unapred se izvinjavam za veliki broj fotografija. Pokušao sam da smanjim već probrane fotke, ali je isuviše zanimljivih stvari koje bih želeo da vidite. Vegetacija je u nekim delovima šume izuzetno bujna, ali su putevi prohodni, pa nam ovaj put ne trebaju mačete. Jedna od najstarijih biljaka na svetu, koju svaka ozbiljna šuma koja drži do sebe mora da ima jeste Paprat ili Bujad. U istom obliku kakvu je danas znamo, se nalazi u stotinama miliona godina starim fosilnim ostacima. U periodu pre oko 300 miliona godina one su zajedno sa drvenastim i drugim biljkama gradile velike vlažne šume, čiji fosilni ostaci sada predstavljaju naslage kamenog uglja. Do skoro bih se i sam pitao gde je na sledećoj fotografiji Paprat. Odgovor je, na sred fotografije. Saznao sam sa je u pitanju je mlada Paprat, čiji se listovi, kako sazreva, cepaju na manje segmente, i dalje, poput fraktala na još manje listiće. Ako se još dobro zagledate, videćete da je najmanji list sačinjen od još manjih listića. Zaista zanimljiva biljka. Jelena se izvinjava što je upropastila sledeću fotku. A zamolio sam joj da se kreće sporije. Ovo je mesto gde ponire Paskova reka, i ulazi u Rajkovu pećinu. Udružiće se nešto kasnije u mali Pek. Ovakvo, zagrljeno drveće se može videti na sve strane. A ima i onih koji unose razdor. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 4, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan U ovoj šumi rastu i mnogo čudnija stabla. Ova tanka izgleda rastu zasebno, reklo bi se svako iz svog semena, a onda srastu u jedno, deblje stablo. Možda je ipak najčudnije ovo stabo. Kao da ne može da se dogovori sa sobom šta je gore, šta levo, a sta desno... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 4, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Ovo mesto deluje savršeno za sledeći geocache:. http://www.geocachin...33-10834a56c413 Mrtva stabla ustupaju svoj prostor i postaju dom ili hrana mnogim vrsama. A ima i zmija 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 4, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sam provalio da mi se ne prikazuje gomila slika. Slike koje su se u jednom momentu videle, sad odjednom imaju grešku. Neke fotke sam ponovo upload-ovao na i onda su proradile. Opcija kopiranja albuma sa Facebooka takođe radi totalo nepouzdano. Prvobitno sam mislio da je samo to problem, ali se ispostavilo da odjednom prestanu da se prikazuju fotke koje su uploadovane direktno sa računara. Izvinnjavam se svima, ali trenutno sam totalno demotivisan da krpim rupe i dalje nastavim putopis. Mrzim da radim istu stvar 10 puta. Smrdljivi Photobucket! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pink cvet 16 Napisano Jul 7, 2012 U prolazu, 66 postova Lokacija: beograd Motocikl: sachs x road, suvozachica na bmw :) Prijavi odgovor kao problematičan sale slike su toliko fenomenalne da ja nemam rechi, bash ste majstori... pravimo nove fotke sledeceg vikenda ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2016 Napisano Jul 7, 2012 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Upravo sam provalio da mi se ne prikazuje gomila slika. Slike koje su se u jednom momentu videle, sad odjednom imaju grešku. Neke fotke sam ponovo upload-ovao na i onda su proradile. Opcija kopiranja albuma sa Facebooka takođe radi totalo nepouzdano. Prvobitno sam mislio da je samo to problem, ali se ispostavilo da odjednom prestanu da se prikazuju fotke koje su uploadovane direktno sa računara. Izvinnjavam se svima, ali trenutno sam totalno demotivisan da krpim rupe i dalje nastavim putopis. Mrzim da radim istu stvar 10 puta. Smrdljivi Photobucket! Sale, Google Picassa i miran si! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Jul 7, 2012 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan @fibra, svaka čast! voleo bih ovo da da vidim uživo! na početku si pomenuo neku radio stanicu!? šta je u pitanju CB, VHF., il` sl., ima li saobraćaja?, ili je u pitanju radio za internu komunikaciju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DorćolAC 225 Napisano Jul 8, 2012 Svrati ponekad, 250 postova Lokacija: У души - Дорћол! (Београд) Motocikl: Peda TEK 250 Pro 2x Prijavi odgovor kao problematičan Bravo i za tekst, a još više za izvanredne fotografije. Posebno zadovoljstvo je čitati ovaj putopis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 9, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan sale slike su toliko fenomenalne da ja nemam rechi, bash ste majstori... pravimo nove fotke sledeceg vikenda ) Hvala Jecka, jedva čekam sledeći vikend. @ostali... u planu je Stara planina. Sale, Google Picassa i miran si! Probaću Picassu ubuduće. Vidim da se sad vide i ove fotke, tako da ću ipak završiti ovaj putopis. @fibra, svaka čast! voleo bih ovo da da vidim uživo! na početku si pomenuo neku radio stanicu!? šta je u pitanju CB, VHF., il` sl., ima li saobraćaja?, ili je u pitanju radio za internu komunikaciju? Nije problem ovo videti uživo. Kučaj nam je relativno blizu. Stanica je UHF od 4W, model Puxing PX-888, programirana PMR frekvencijama što znači da može da se koristi legalno za internu komunikaciju na PMR frekvencijama, a u hitnim slučajevima, neovlašteno, za poziv u pomoć na celom opsegu. Detaljniju moralno tehničku raspravu možeš pročitati ovde: http://forum.bjbiker..._px888__st__200 Bravo i za tekst, a još više za izvanredne fotografije. Posebno zadovoljstvo je čitati ovaj putopis. Hvala Dorćolac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 9, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan U međuvremenu, moj prvi geokeš na Kučaju je pronašao šumarski inženjer Nenad Jevtić, koji kaže: Radeći svoj redovni (šumarski) posao danas me put navede i kraj stare "zimske" čeke na Velikoj Livadi, u gazdinskoj jedinici "Valkaluci-Nekudovo". Keš sam našao dosta lako, mada je mesto gde je sakriven omiljeno okupljalište lokalnih poskoka, pa bih upozorio buduće lovce na blago da budu oprezni i da eventualno prvo nekim štapom provere mesto pre nego što posegnu za kešom. Pozdrav fibri i hvala. Inace ovo je moj prvi keš. :-) Nije mi bila želja da od geokešinga napravim ekstremni sport, pa imajte u vidu Nenadov savet. Nenad dalje kaže: Zdravo Saša. Radim već 10 godina na Kučaju (kao šumarski inženjer u Srbijašume), a eto sad otkrivam Kučaj na neki drugi način (kroz geokešing). Neobično i novo iskustvo, priznajem. A sad pravim planove da na lokacije koje ja profesionalno dobro poznajem, a izuzetno su atraktivne postavim nekoliko keševa. Što se tiče fotografija u vašem putopisu, nema probelema, čim su na netu one su svima dostupne. Unapred se radujem novim keševima na Kučaju, jer ko bolje poznaje ovu planinu od šumara kome je ova planina radno mesto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17136 Napisano Jul 9, 2012 Integrisan, 8306 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ajde, odlično ti ide - pređi na picassu i teraj dalje (ako ima dalje)! Nemoj da te mnogo molimo PS: možda se zakačimo na S.P. za vikend. I nama je u planu, mada jako brzinski Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Desert Fox 248 Napisano Jul 11, 2012 Honda pa sve onda.... , 630 postova Lokacija: Pirot Motocikl: Africa Twin rd07, Suzuki dr 650 Prijavi odgovor kao problematičan Prelepi predeli i predivna priroda.... A tek fotografije..... Odlicno.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 11, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Pošto smo već išli u branje pečuraka (bez memorijske kartice) red je bio da uslikam bar deo onoga što smo na tom pohodu videli. Među pečurkama sa sledećih fotografija nema jestivih vrsta, ali je svaka lepa na svoj način i ima svoju ulogu u ekosistemu šume. Od jestivih najčešće se mogu naći Vrganji, Bukovače i Lisičarke. Ove velike pečurke rastu isključivo na drvetu. Nekada davno, dok nije bilo upaljača i šibica, ove pečurke su se koristile za potpalu sa kresivom, danas se koriste za nadimljivanje košnica kako bi se umirile pčele. Ako se kroz ovako bogatu šumu samo prošetate, promaći će vam jako mnogo toga. Jedna od sitnijih zanimljivosti su lišajevi koji mogu da budu veoma interesantni. U ovoj šumi sam prvi put video jarko crveni lišaj. Mahovina je zaštitni znak prašume. Kako ste na predhodnim fotografijama videli, ima je na sve strane. Ovo je nešto što meni najviše liči na neku vrstu šumskog glečera. Kako se sneg topi, sa sobom niz brdo nosi reku kamenja koja se razliva po klancu. Još jedna čudna biljka u povoju. Kako se Rajkova pećina nalazi u drugom delu ove šume, možda su ovo upravo njeni delovi koji izviruju iz obronaka klanca. Završavamo poslednji obilazak Majdanpećke prašume i odlazimo na ručak praznih stomaka, i pune kartice fotografija. Ovo je samo jedan manji deo. Nadam se da nisam mnogo preterao. Veoma zanimljiva i živopisna šuma. Obavezno je posetite ako prolazite kroz ove krajeve. I ne zaboravite Rakovu pećinu! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 11, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan ... PS: možda se zakačimo na S.P. za vikend. I nama je u planu, mada jako brzinski U petak na subotu noćimo na Zavojskom jezeru, u subotu je u planu Midžor. Ne znam da li tamo postoji signal, ako postoji, možemo da probamoo da se koordinišemo. Prelepi predeli i predivna priroda.... A tek fotografije..... Odlicno.... Hvala druže Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
severian 17136 Napisano Jul 11, 2012 Integrisan, 8306 postova Prijavi odgovor kao problematičan ... PS: možda se zakačimo na S.P. za vikend. I nama je u planu, mada jako brzinski U petak na subotu noćimo na Zavojskom jezeru, u subotu je u planu Midžor. Ne znam da li tamo postoji signal, ako postoji, možemo da probamoo da se koordinišemo. Obavezno prođite makadamom od Zavojskog jezera ka selu Topli Do (makadam kreće tačno niz branu jezera). Prelep doživljaj! Izlazite na asfalt Temska - Topli Do (uzak, ali ok). Može i od Toplog Dola na Babin Zub opet makadamom (malo je teži uspon, ali ništa strašno). Na Midžor ako planirate motorima, pazi - zabranjeno je i ima čuvara skijališta (morate da krenete od B.Zuba). MAda, ja lično mislim da je to preagresivno za onu lepotu i mir (tj. bolje sjašite, pa peške ). Mi smo u nedelju na trening vožnji Bg-Babin Zub-BG, pa se čujemo i možda popijemo piće negde zajedno (ako se pogodi). U svakom slučaju lep provod! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Jul 11, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Hvala Stanimire na savetima, veoma su dobrodošli. I ja sam pre za malo planinarenja do MIdžora, ali videćemo imam li podršku. Takođe lep provod želim! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
johann 850 Napisano Jul 11, 2012 Cuore Sportivo, 1338 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: KTM LC4 620, KTM 790 Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Sale, svaka čast na putopisu ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fibra 345 Napisano Avgust 3, 2012 Drug član, 1826 postova Lokacija: DE Prijavi odgovor kao problematičan Hvala. Mada, nikako da uhvatim vremena da ga zavrsim iako nije ostalo jos mnogo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...