Jump to content

Moto Zajednica

Leo 250 pitanja?

Recommended Posts

  • Јахач змајева, 1537 postova

Kao sto sam skoro pisao, nedavno sam sebe pocastio sa novom igrackom, Aprilia Leonardo 250.

 

Eh, posto ja nikada nisam imao skuter od 250ccm odlucio sam juce da ga provozam na neki konkretniji put (da bi ustanovio kako se ponasa).

Ustao sam ujutro, upalio ga, sacekao 3 minute i lagano krenuo.

Imao sam cijeli dan pred sobom, presao sam nekih 320 kilometara kroz okolne opstine probavajuci svaki moguci rezim voznje.

 

 

E sada par pitanja za one koji su upuceni u materiju...

(prije pitanja, motor ide odlicno, nema skripe remena, ubrzava odlicno, kada pustim guvernal ide ravno i ne trese se. Po satu se krece nekih 135 km/h i do 120 dodje jako brzo ali za onih daljih 15 mu treba dosta vremena)

 

 

Prvo, moj Leo ima obe gume 130/70 R12, jel' to neki problem? (mislim da je fabricki prednja 120/70)

 

Drugo, dosta se trese pri kretanju iz mjesta, dok predje 30 km/h to se uopste vise ne osjeti. Ima li neko ideju o uzroku??

(One "uporne spone" to jeste selene sam pregledao, cine se dobri)

 

Trece, mislim da trebam da zamjenim lezaj/lezajeve prednjeg tocka pa me zanima zna li neko koji idu?

 

Cetvrto, takodje trebam da zamjenim pakne na prednjem disku, mogao bi iskreno i na zadnjem pa me takodje zanima neka oznaka ako ima i okvirna cijena?

 

Peto, cini mi se da u nekom momentu kada se vozim oko 50-60 km/h cujem odredjeno "krckanje" iz pravca dekla variomata, ali to nisam siguran iskreno dolazi li odatle, cini se da da... Neka pomoc???

 

 

 

Ja se iskreno nadam da nisam smorio sa ovim pitanjima ali posto ovdje ima ljudi/cura/momaka koji se zaista razumiju u problematiku ja cu da vam vjerujem i da poslusam savjete ako ih neko ima...

 

Unaprijed zahvaljujem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3631 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

1. Leonardo 250 ima obe gume istih dimenzija, samo bi trebale da idu sa razlicitim indeksima opterecenja (sto je kod nas tesko naci)

 

2. Proveri sirinu kaisa (ne bi trebalo da ide ispod 21 ili 21.5mm sirine, koliko se secam), proveri rolnice da li su coskaste, proveri debljinu lamele-kvacila ili kako je vec ko zove

 

3. Lezajevi u prednjem tocku, koliko me pamcenje sluzi, treba da budu 6203. Ima ih u svim radnjama auto delova. Kostaju cca 400din pa gore

 

4. Disk plocice sam kupovao u Kompp.co marke NHC. Imaju neke dve tri varijante. Ja sam uzimao neke skuplje i pokazale su mi se dobre. Nisu pistale, normalno su se trosile, lagane za doziranje... Prednje i zadnje su slicne cene, cca 1200din.

 

5. Kada budes skidao deklo da proveris stanje onoga pod stavkom 2, videces da li ti slucajno negde kaci ventilator variomata ili se popustio neki saf koji drzi deklo (zna da bude slucaj) ili...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 8943 postova
  • Lokacija: Beograd - M.M.Lug
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

GuMi5 druze, iskreno bih ti savetovao da odes u servis i prepustis pregled majstoru. Znam da ce "malo" boleti po dzepu ali sam "cackati" probleme koje imas je malo rizicno.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

Satelis druže razumijem ja to i nije po meni ni problem ali nekada čovjek mora svom vozilu biti prijatelj prije svega, poznavati ga. 0namigivanje.gif

 

 

 

Muljaz, pod jedan smo riješili hajmo reći...

 

3. Juče sam skidao točak, klješta, sve redom, čini se da je ok. Utripovao sam da zvecka tj. da se čuje ležaj ali to nije slučaj, čuje se neki limić na prednjoj kočionoj čeljusti... 1mda.gif1mda.gif zvecka... to je zapravo zvuk koji sam mislio da dolazi iz pravca variomata... (na istoj su strani skuta pa vjerovatno zato)

 

4. kada sam juće skinuo čeljust ustanovio sam da pločice imaju još po 2,2mm podloge (mjereno šublerom) dakle po manualu bi se reklo da je to još uvijek ok s'obzirom da tamo stoji da je donja granica oko 1,5mm

 

 

Dakle u slučaju sa variomatom i time što trese pri kretanju, moraću narednih dana da se osposobim alatom i lagao redom... Nema druge...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 52 postova
  • Lokacija: Sabac
  • Motocikl: Yamaha Thunderace 1000cc & Aprilia Leonardo 250 cc i

Proveri poklopac kucista rolnica, moj leo je posle generalke pokidao klizace i viljuske. Sto se tice treskanja kais...eventualno mogu da budu rolnice ako su istrosene. Sto se tice krajnje i povlacenja to ti je to. Moj ide 140, do 120 razvlaci super ali moram malo da ga sacekam do 140. Jedna preporuka, otvori bocicu sa vodom vidi kakvo je stanje (kod mene je neko pre sipao cesmovacu i stanje u sistemu za hladjenje je bilo haos). Ima za jeftinu kintu da se uzme tecnost za ciscenje sistema hladjenja i posle sipas antifriz i miran si.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Јахач змајева, 1537 postova

Moracu se pozabaviti ovim pitanjem uskoro. Ionako planiram da odmaram ostatak sezone jer imam mnogo poslovnih obaveza tako da će vozanja biti prilično malo.

 

Više ću gledati da motor dovedem u odlično stanje a onda vožnja...

 

Ostaćemo u kontaktu, trebaću neke informacije još...1oda.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja