Jump to content

Moto Zajednica

izbor kacige Nitro ili HJC ili nešto treće ?

Recommended Posts

• U prolazu, 37 postova
  • Motocikl: Honda PCX 125 (model 2014)

Nov sam u moto svetu , ali imam duboke korene :)

Karijeru sam započeo još davne 1985 sa APN6 , pa preko Tomosa 14 i 15 , ruskog IŽ-a i Jawe 350 TS sam ovih dana posle 25 godina pauze pazario novu Hondu CBR250R ...kako je sve išlo jako brzo a moja glava je poveća jedina kaciga koju sam tog dana mogao da kupim je bila Scorpio Exo 400 ....znao sam da brzina nosi rizike ali ok uvek treba imati dodatnu kacigu i rešio sam da to bude Scorpion a da kasnije kad malo steknem osećaja kupim onu neku pravu koja će mi biti primarna ...

Sad sam već potrošio 1.200 Km sa mašinom i pomalo sam shvatio šta mi smeta i šta bi voleo da bude bolje kod nove kacige ...

Dakle , bezbednost mi je na 1. mestu i idem na integralnu full face kacigu ....gledam SHARP test koji lepo pokazuje šta valja a šta je smeće u tom pogledu . Modeli sa 4 zvezdice su minimum ....

Voleo bi da materijal unutrašnjosti bude mekan i prajtan na dodir , što kod EXO 400 nije slučaj ...

Buka mi je takođe bitna , EXO 400 zviždi na sve strane ...vozim najviše po gradu zbog posla ali često idem i napolje radi užitka ...

Ventilacija ...kako je toplo sve više vidim da je jako bitna !

Gledao sam šta se priča po forumu i suzio izbor na dva modela : HJC FG 15 (4*, XXL mi odgovara i imaju jednu u radnji u BG ) i NITRO Carbon Evo FF (5* , imaju jednu u radnju Zemunu ) . Kod obe bih dokupio tamni vizir jer sam skontao da kacige koje imaju dodatne unutrašnje tamne vizire imaju znatno manje zvezdica na SHARP testu ....zašto je to tako ne znam ?

HJC FG 15 je jako dobro prošao na svim testovima koje sam čitao od USA do Nemačke ...u nemačkoj je čak toliko dobro prošla na testu da je to za ne verovati jer je sašila po 3x skuplje modele renomiranih firmi ...

Nitro ne mogu da pronađem neki ozbilljan test baš od modela Carbon Evo FF , mada ostali modeli prolaze solidno ....

Bio sam u obe radnje , probao i čini mi se da mi obe pašu podjednako dobro , ali Nitro je osetno lakša i čini mi se da je to dobro kod dužih vožnji ....obe su mi sa izradom tu negde ali sam primetio da HJC ima jako ozbiljan mehanizam zatvaranja vizira koji obećava malo buke ....

Sve u svemu sam se sludio i ne znam šta da radim ... malo me nervira što obe iznutra ne deluju baš "raskošno" tj to je skoro ista tkanina kao kod sadašnje EXO 400 kacige koa nije baš najprijatnija , naročito ovih toplijih dana ...

Molim iskusnije da pomognu a u obzir dolaze i neke treće ideje ukoliko su izvodljive finansijski (<30.000 rsd ) i logistički .

Hvala unapred

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 219 postova
  • Motocikl: GSX-R 1000 K4

Ovo sam nedavno napisao u jednoj sličnoj temi, stojim i dalje iza toga.

Kolega, ovo je najstarija i najbolesnija tema u moto svetu: koju kacigu kupiti! Ovde bih mogao sada sve moguće smajliće da stavim, pošto svako raspoloženje počinje i završava se pitanjem - koja je kaciga najbolja.

Neko će ti reći - što skuplje to bolje. Neko će na to odmah odgovoriti - malo morgen, kod tih skupih plaćaš marku. Treći će opet reći - probaj milion modela pa odluči, četvrti kako su Shoi i Arai jedino kacige, sve ostalo su šlemovi. Peti će reći kako Scorpion ima najbolji odnos cene i kvaliteta, a šesti da je to baš Nolan, HJC ili Shark. Ja kao sedmi, reći ću da je to baš Marushin, dok neki osmi iza mene ne potvrdi isto za AGV. I tako u nedogled...

Nema apsolutnog kriterijuma, kupovina kacige je kao kupovina odela. Odbaci najjeftiniju klasu, odbaci najskuplju, i dobićeš jedno more modela koji su jako dobri i pristojni. Subjektivne kriterijume je jako teško meriti: meni je ova bučna a ona jako tiha, ova mi duva, ona mi kondenzuje, jedna me žulja, druga mi je labava. Sve je to jako neopipljivo i niko ti ne može odgovoriti na pravo pitanje.

Najbliži kriterijum egzaktnom pitanju je Sharpov test kaciga. Oni tačno znaju šta rade, testiraju aktivnu bezbednost. Posetiš njihov sajt i vidiš koja se kaciga kako pokazala na kom testu. Dakle, sve je eksplicitno, nema laži (osim ako ne lažu, mada sumnjam) i nema prevare (osim ako se ne bave prevarama, opet sumnjam). Ali ni tu tvojim mukama nije kraj. Naime, svaka kaciga koja dobije ocenu veću od tri zvezdice, može se smatrati poprilično sigurnom. Osim toga, Sharp ne testira udobnost, žuljanje, kondenz, magljenje vizira itd, a to su faktori tzv. pasivne bezbednosti. Na njihovim kreš testovima možeš videti da mahom sve solidne kacige dobijaju i slične ocene - od tri do pet zvezdica. Dve ili jednu zvezdicu mogu da dobiju samo jeftini modeli. Neretko se desi da neki jeftin model dobije više zvezdica, ali se gotovo ne dešava da skuplji modeli dobiju ispod tri.

Na kraju, evo ti moj kriterijum: izdvoj kacige po cenovnom rangu koji ti paše, i kupi onu koja ti se najviše sviđa! Eto tako, znači kupi onu koja je tebi najlepša, a evo i zašto. Konstatovao sam već da apsolutni kriterijum kvaliteta ne postoji, a da po kreš testovima ne možeš mnogo da se zajebeš - sve su kacige poznatih proizvođača, dobre. E pa ti tu kacigu treba svaki dan da voziš, da je gledaš na polici, da te u njoj gledaju drugi, da joj se diviš, da joj ne dozvoliš da se okrnji, oguli, isprlja. Sa tom kacigom ćeš se ponekad i slikati, ponekad nositi pod miškom.

Kupi onu koja ti je najlepša! Eto! :neznam: Ne znam koji je kriterijum od tog bolji.

_________________________________________________________________________________

• Podržavam 5

• Zainteresovan, 823 postova
  • Motocikl: CBF1000FA

Za Nitro ti ne mogu reci vise od onoga sto si i sam nasao.

Trenutno imam 2 HJC kacige - FG 15 i FS 11.

FG 15 je odlicna kaciga, a ne kosta mnogo. Vidim da si se dobro informisao o testovima itd. Jedan od zakljucaka uporednog testa u "Motorrad" -u je bio i da je FG 15 pomerila granice odnosa placeno/dobijeno.

Ali nemoj preterivati i ocekivati "svilu i kadifu" u unutrasnjosti 1lol.gif. No, materijal je sasvim o.k. i (meni licno) uopste nije neprijatan. Verovatno nisi probao modele nekih drugih (poznatih) proizvodjaca - video bi tu sve i svasta. Mozda ne spada u najlakse kacige, ali je jako udobna, tako da se to i ne oseca. FS 11 (vec klasa iznad) ima skuplji i kvalitetniji unutrasnji materijal, ali u praksi ne osecam neku drasticnu razliku - kad je bas vruce, a stojis na semaforu, ne pomaze nista. Isto vazi i za ventilaciju. Kada ima vetra i ona je efikasna.

O buci necu mnogo da pisem, jer je suvise drugih faktora koji bitno uticu na nju. Na testovima je dobila dobre ocene.

Vizir: Strogo sam vodio racuna o nacinu ciscenja unutrasnje strane vizira i stvarno mi se nikad nije maglio, a vozio sam i u zimskim uslovima i po kisi. Menja se u roku od nekoliko sekundi, odlicno dihtuje, voda nije nikad prodrla... Da je bas 100% otporan na ogrebotine - nije.

1zdravo.gif

• Podržavam 1

• U prolazu, 37 postova

Ali nemoj preterivati i ocekivati "svilu i kadifu" u unutrasnjosti 1lol.gif. No, materijal je sasvim o.k. i (meni licno) uopste nije neprijatan. Verovatno nisi probao modele nekih drugih (poznatih) proizvodjaca - video bi tu sve i svasta. .....

Kupio sam jednu crvenu "žensku" kacigu Vemar Midas jer ponekad provozam i ženu i ćerku na makini ....jeftilen od 100€ ali materijali unutrašnjosti su svetlosnu godinu ispred ....Italijani tu rasturaju ...zato sam pomislio na AGV Stealth koja ima 5* na SHARP testu ali je nemci ocrniše po svim ostalim parametrima ...kome tu verovati , to niko ne zna . Jel ima neko taj AGV pa da kaže koju reč ? Cena se uklapa ...

"...Osim toga, Sharp ne testira udobnost, žuljanje, kondenz, magljenje vizira itd, a to su faktori tzv. pasivne bezbednosti..."

Druze napravio si lapsus... Upravo je obrnuto.

Da kazemo pojednostavljeno: Faktor(i) pasivne bezbednosti su kacige i njihove karakteristike da stite glavu od posledica konkretnog udara (napisao si da Sharp radi samo to), a faktori aktivne bezbednsoti su oni koji treba da pomognu da do nesrece i ne dodje ("...udobnost, žuljanje, kondenz, magljenje vizira itd...").

1zdravo.gif

Ali nemoj preterivati i ocekivati "svilu i kadifu" u unutrasnjosti 1lol.gif. No, materijal je sasvim o.k. i (meni licno) uopste nije neprijatan. Verovatno nisi probao modele nekih drugih (poznatih) proizvodjaca - video bi tu sve i svasta. .....

Kupio sam jednu crvenu "žensku" kacigu Vemar Midas jer ponekad provozam i ženu i ćerku na makini ....jeftilen od 100€ ali materijali unutrašnjosti su svetlosnu godinu ispred ....Italijani tu rasturaju ...zato sam pomislio na AGV Stealth koja ima 5* na SHARP testu ali je nemci ocrniše po svim ostalim parametrima ...kome tu verovati , to niko ne zna . Jel ima neko taj AGV pa da kaže koju reč ? Cena se uklapa ...

1lol.gif Druze nije tebi lako... Drago mi je da kacigu kupujes racionalno i ne trcis ko zdrebe pred rudu.0takoje.gif Zato se onda i otvaraju mnoga pitanja 1lol.gif

Nemcima bih verovao, posebno "Motorrad"-u i sestrinskim casopisima (istog izdavaca) koji se vec vise decenija bavi testiranjem kaciga, kako u laboratorijskim ulsovima (pasivna bezbednost) tako i u praksi (aktivna). Ako su kacigu napljuvali, onda neki razlog postoji.

Dacu ti jedan primer: Cuveni Shoei i Arai su na "Motorrad"-ovim testovima retko kada dobijali maksimalne ocene za pasivnu bezbednost (crash-test). Otprilike, nisu bili ni najbolji, a ni najgori, manje vise tako... S tim da je Shoei ipak znacajnije bolje prolazio.

Ali u ukupnom rezultatu tj. zbiru ocena ili bodova i za pasivnu i za aktivnu bezbednost (Banconi je to lepo napisao) uvek su bili na ili pri vrhu. Arai je cak dobio "kompleks" (cesto na crash-u imao slabije rezultate) pa su u poslednje vreme poceli da nalaze razloge da ne salju kacige na test 1lol.gif Hebi ga, nije bas moralno traziti za nesto 1.000 Eur-a, kada glavu (pasivno) stiti kao i nesto od 100 Eur-a, bez obzira na sve ostale sjajne osobine i "svemirske tehnologije".

Moj ti je savet da napravis kompromis izmedju aktivne i pasivne bezbednosti, ali da teziste ipak bude vise na strani pasivne 1zdravo.gif

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS 1000 Fazer

tako je unas, ono sto ja nisam znao kad sam kupovao

svog Scorpiona (ne skoro) jeste to da kaciga sa najruznijim

logom na svetu(po meni)-HJC, godinama dobija najbolje ocene nemaca...

takodje dizajn im ide od genijalnosti do katastrofe, pa neko ko ne prati i ne edukuje se :moto3:,

tesko da moze da zna

kakav je proizvod u pitanju...

a fenseri kupuju ove kacige sto navodis, jbg.po principu ako ne znas

sta je dobro, kupi sta je skupo.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Vidim da ti je bitan SHARP test, trebas da znas da je recimo MARUSHIN dobila 5* a ARAI 3* sto je jako jako smesno

A ako si makar i cuo za Arai bice ti sve jasno a ne daj boze probao i malo procitao o testiranju u Arai-jevom centru

Uzmi HJC i neces pogresiti

pozz

Vidim da ti je bitan SHARP test, trebas da znas da je recimo MARUSHIN dobila 5* a ARAI 3* sto je jako jako smesno

A ako si makar i cuo za Arai bice ti sve jasno a ne daj boze probao i malo procitao o testiranju u Arai-jevom centru

Uzmi HJC i neces pogresiti

pozz

Ocigledno je cuo za Arai i sta treba tu da mu je jasno?

Pogledaj malo jos neka (nezavisna) testiranja, a ne samo prospekte samih proizvodjaca i rezultate njihovih sopstvenih test-centara i laboratorija - "svaki Ciga hvali svoga konja"!!!

p.s. neka izvinu pripadnici Romske populacije, ali to je stara izreka 1lol.gif

• Podržavam 3

...Vidim da ti je bitan SHARP test, trebas da znas da je recimo MARUSHIN dobila 5* a ARAI 3* sto je jako jako smesno...

Nadam se da znas da "Marushin" nije nikakva novokomponovana kineska marka, vec izvorno japanska kompanija sa dugom tradicijom (od kraja 50-ih) i pomalo cudnom istorijom... Dugo je bila prisutna samo na japanskom trzistu... Distribuciju za Evropu je preuzela nemacka firma "JF Motorsport". Nakon smrti osnivaca i vlasnika "Marushin"-a (krajem 80-ih) njegov sin kompletnu marku, ukljucujuci i proizvodne pogone, prodaje njihovom dotadasnjem partneru firmi "JF Motorsport". Tako da je to sada prakticno nemacki proizvodjac sa japanskim korenima.

Druze sto te pogodi, da slucajno ne prodajes MARUSHIN, ako je tako izvini obrisacu post...i ne MARUSHIN nije JAPANSKA kaciga jer se ne proizvodi u JAPANU, samo se dva proizvodjaca kaciga proizvode u Japanu a to su ARAI i SHOEI ako ti znas drugacije daj dokaze

Za tvoju informaciju licno sam bio u ARAI-jevom centru za testiranju u Hoevelaken-u i licno video crash testove MARUSHINA,AGV-A,CABERGA,HJC-A I ARAI-A tako da je moja tvrdnja osnovana i sa dokazima, ako ti jos nesto nije jasno postavicu i snimak koji sam tamo snimio, mada sam hteo jos odavno ali me mrzelo zbog velicine i hebanja oko uploudovanja

Da, bilo je ovoga u Arai-jevom centru samo nije bilo likova sa cekicima vec uporedni test sa udarcima u odredjeno mesto(ne jedno naravno) sa odredjenom tezinom i brzinom jer jedino tako mozes napraviti uporedni test i doci do nekog zakljucka o mogucim slabostima na odredjenim mestima na kacigi koja se testira, ne mozemo uporediti kacigu tako sto je neko udara cekicem ili u vrh neke sipke il sta je vec, pa cak i na tom snimku se vidi da covek konstatno udara u jedno mesto i ne moze da je probije...

A zasto se ARAI izdvaja po testiranju je i to sto nije prosao samo kroz testiranje ECE-2205 kao 99% kaciga u svetu(pa i Marushin) sa 5 udarnih tacaka vec ima i SNELL homologaciju sto podrazumeva i testiranje po slobodnom padu kacige sto je mngooo realnije nego da biras da padnes u tacku gde je prosla na ece-2205 a ako udaris 3cm dalje nema te

Druze sto te pogodi, da slucajno ne prodajes MARUSHIN, ako je tako izvini obrisacu post...i ne MARUSHIN nije JAPANSKA kaciga jer se ne proizvodi u JAPANU, samo se dva proizvodjaca kaciga proizvode u Japanu a to su ARAI i SHOEI ako ti znas drugacije daj dokaze

Za tvoju informaciju licno sam bio u ARAI-jevom centru za testiranju u Hoevelaken-u i licno video crash testove MARUSHINA,AGV-A,CABERGA,HJC-A I ARAI-A tako da je moja tvrdnja osnovana i sa dokazima, ako ti jos nesto nije jasno postavicu i snimak koji sam tamo snimio, mada sam hteo jos odavno ali me mrzelo zbog velicine i hebanja oko uploudovanja

Citaj pazljivije, napisao sam na kraju: "Nemacki proizvodjac sa japanskim korenima". Nisam nigde tvrdio da se proizvodi i dalje u Japanu ili negde drugde. Nije mi ni bitno.

1lol.gif Ma ne, samo sam protiv davanja pausalnih izjava i sirenja legendi. Po reakciji bih pre rekao da ti imas nesto od Arai-a? 1lol.gif

http://www.motorradonline.de/helme/helmtest-oberklasse-racinghelme-schlagdaempfung-im-detail/321784?seite=12

(Test iz januara 2011, racing-kacige)

"Marushin 999RS" je imao ubedljivo najbolje rezultate na crash-testovima (pasivna bezbednost), ali je ukljucujuci i faktore aktivne bezebdnosti, u ukupnom rezulatu, bio tek negde u sredini, ali sa samo 2 boda manje od mnogo skupljeg Schuberth-a S1Pro!!!

Pobednik je bio X-Lite X-802 koji je imao dobre rezultate na crashu, a i u ostalim "disciplinama" je bio dobar.

BMW Sport je na 2.mestu

Shoei X-Spirit je lose prosao na crash-testu, ali je zavrsio na 3. mestu, jer je "blistao" po svim drugim kriterijumima.

Arai RX-7 GP nije ocenjen, jer nije poslao kacige za crash-testove 2oda2.gif ?!? Tako da je dato samo misljenje o aktivnoj bezbednosti koje je pozitivno.

A evo i zasto cu pre verovati testovima "Motorrad"-a, pa cak i Sharp-u, nego bilo kojim prezentacijama samih proizvodjaca:

a) Bas ih briga koliko neka kaciga kosta i kako se zove marka, merodavan je samo ostvareni rezultat

b) Sto to isto (u slucaju "Motorrad"-a) vazi i za nemacke proizvodjace (vidi primer Schuberth-a)

Govorimo o ukupnoj bezbednosti kaciga (i pasivnoj i aktivnoj). 1zdravo.gif

Da, bilo je ovoga u Arai-jevom centru samo nije bilo likova sa cekicima vec uporedni test sa udarcima u odredjeno mesto(ne jedno naravno) sa odredjenom tezinom i brzinom jer jedino tako mozes napraviti uporedni test i doci do nekog zakljucka o mogucim slabostima na odredjenim mestima na kacigi koja se testira, ne mozemo uporediti kacigu tako sto je neko udara cekicem ili u vrh neke sipke il sta je vec, pa cak i na tom snimku se vidi da covek konstatno udara u jedno mesto i ne moze da je probije...

A zasto se ARAI izdvaja po testiranju je i to sto nije prosao samo kroz testiranje ECE-2205 kao 99% kaciga u svetu(pa i Marushin) sa 5 udarnih tacaka vec ima i SNELL homologaciju sto podrazumeva i testiranje po slobodnom padu kacige sto je mngooo realnije nego da biras da padnes u tacku gde je prosla na ece-2205 a ako udaris 3cm dalje nema te

E, vidis tu si u pravu.

"Motorrad" je poslednjih godina jako poostrio crash-testove u odnosu na ECE-2205. "Marushin" je bas na takvom (gore pomenutom) crash-testu bio najbolji sa mnogo boljim rezultatima nego sto to zahteva ECE.

Sta sad? Ispade da je samo Arai prosao SNELL? 1lol.gif Samo da znas da i SNELL nije "sveta krava". Ima i kod njega "kontroverzi" u nacinu testiranja.

:D ne naravno da nemam nista od toga ali sam imao tu retku priliku da vidim kako to rade profesionalci, nije isto gledati i citati sa papira i reci ova je bolja :zdravo:

Ja sam gledao Caberg Rhyno koji ima 5* na sharpu kako puca u rukama, toliko o doticnom testu :jok: koji nije merodavan uopste

Duchinni takodje 5* koju je nosio drugar dok nije pala sa motora i pukla maltene na pola

a opet Arai recimo chaser ima 3* a nju smo dobili na poklon posle lomljavine u centru za testiranje pa je opet mogla da se vozi, a da ti ne kazem sta su joj sve radili...

• Podržavam 1

Samo da znas da i SNELL nije "sveta krava". Ima i kod njega "kontroverzi" u nacinu testiranja.

Naravno ali opet simulira realan pad ...

Tvrdim da bolja kaciga do dan danas nije napravljena, a sta ce biti sutra videcemo

odosmo od teme, covek pitao za HJC

sory

...a opet Arai recimo chaser ima 3* a nju smo dobili na poklon posle lomljavine u centru za testiranje pa je opet mogla da se vozi, a da ti ne kazem sta su joj sve radili..."

Sta znaci mogla je da se vozi 0stabre.gif? Prijatelju, pa nije zadatak kacige da ti samo pokriva glavu. A sta je sa unutrasnjom skoljkom? Sta mislis u kakvom je ona stanju, ne mislim samo vizuelno? Nadam se da je ne koristis bjb_boze_sacuvaj.gif

Naravno da kaciga mora da stiti od prodiranja ostrih predmeta u unutrasnjost. Ali nije ona jedina koja apsorbuje udarac, ona to cini u sadejstvu sa sa unutrasnjom skoljkom tj. materijalima koji ublazavaju udarac.

Sta je bitnije: Da spoljna skoljka ostane netaknuta, a da su lose apsorbovane sile dosle do glave vozaca i dovele do fatalnih povreda mozga? Ili da se spoljna skoljka deformise pa cak i pukne, ali da unutrasnja skoljka i sve to zajedno mnogo bolje apsorbuje udarac?

To je i jedna od zamerki na testove SNELL-fondacije koja, s obzirom da potice iz auto-sporta (William Snell je bio auto-trkac), postavlja jako visoke kriterijume vezane za prodiranje ostrih predmeta, sto je u auto-sportu cest slucaj. A to ide na ustrb materijala koji treba da amortizuju udarac, sto je kod moto-nesreca mnogo vaznije.

Samo da znas da i SNELL nije "sveta krava". Ima i kod njega "kontroverzi" u nacinu testiranja.

Naravno ali opet simulira realan pad ...

Tvrdim da bolja kaciga do dan danas nije napravljena, a sta ce biti sutra videcemo

odosmo od teme, covek pitao za HJC

sory

U pravu si, mislim za udaljavanje od teme 1lol.gif1zdravo.gif

• U prolazu, 37 postova

dobro , jel sad HJC 15 FG ok ili ne ?

Mislim da ste me sad još više zbunili ....imam priliku da uzmem belu za 130€ i tamni vizir za još +40€ , drugar mi donosi iz Trsta . Obzirom da je cena jako povoljna odustajem od Nitro kombinacija , samo mi treba potvrda sa Vaše strane dali je taj model kvalitetan ?

dobro , jel sad HJC 15 FG ok ili ne ?

Mislim da ste me sad još više zbunili ....imam priliku da uzmem belu za 130€ i tamni vizir za još +40€ , drugar mi donosi iz Trsta . Obzirom da je cena jako povoljna odustajem od Nitro kombinacija , samo mi treba potvrda sa Vaše strane dali je taj model kvalitetan ?

Ja ti rekoh, jos sad po toj ceni... :takoje:. Uzmi odmah i rezervnu :zdravo:

Prijatelju UNAS,

pod moze da se vozi naravno da podrazumevam da si i dalje siguran u njoj a ne da ti lepo stoji :moto3:

HJC FG15 uzmi i uzivaj

• U prolazu, 37 postova

Kupljeno !

Danas sam je probao , samo po gradu ....sa spuštenim vizirom je zaista tiha . Ima nešto preko nosa što sprečava magljenje mada magli i sa tim , pa je malo tesno za naočare :(

Dupli D ring je teški smor za nameštanje ali nekako sam ga namestio da se iako je poluzatvoren kaciga koristi normalno . Udobnost je OK a težina se znatno manje oseti iako je teška isto kao i EXO 400 (?) ....Kad sam direktno uporedio materijal unutrašnjosti je ipak za klasu bolji nego kod EXO 400 .

Obzirom da je danas bilo kišno vreme tek sutra planiram da je isteram na otvoren put pa će biti i više utisaka ...Tamni vizir još čekam , zaboravili su ga :(

Hvala svima na pomoći ....koliko vidim ovo je jako široka i blatnjava tema ali na kraju smo je rešili konsenzusom i za pristojne pare , što je retko dobra kombinacija !

PS

Inače Scorpio EXO 400 mi je doživeo feler , naime guma koja ide oko rupe za vizir se u jednom ćošku odlepila pa sam je dao na reklamaciju u Plattneru ....Cela stvar mi ne deluje kao popravljiva jer iako se tu kapne lepka bez neke proteze koja bi to držala jedno vreme mislim da nema šanse da se to zadrži ....izgleda je to i bio razlog zašto mi je kaciga zviždala i kada je vizir spušten .Voleo bi da mi je zamene za EXO 500 uz doplatu

Kupljeno !

Danas sam je probao , samo po gradu ....sa spuštenim vizirom je zaista tiha . Ima nešto preko nosa što sprečava magljenje mada magli i sa tim , pa je malo tesno za naočare :(

Dupli D ring je teški smor za nameštanje ali nekako sam ga namestio da se iako je poluzatvoren kaciga koristi normalno . Udobnost je OK a težina se znatno manje oseti iako je teška isto kao i EXO 400 (?) ....Kad sam direktno uporedio materijal unutrašnjosti je ipak za klasu bolji nego kod EXO 400 .

Obzirom da je danas bilo kišno vreme tek sutra planiram da je isteram na otvoren put pa će biti i više utisaka ...Tamni vizir još čekam , zaboravili su ga :(

Hvala svima na pomoći ....koliko vidim ovo je jako široka i blatnjava tema ali na kraju smo je rešili konsenzusom i za pristojne pare , što je retko dobra kombinacija !

PS

Inače Scorpio EXO 400 mi je doživeo feler , naime guma koja ide oko rupe za vizir se u jednom ćošku odlepila pa sam je dao na reklamaciju u Plattneru ....Cela stvar mi ne deluje kao popravljiva jer iako se tu kapne lepka bez neke proteze koja bi to držala jedno vreme mislim da nema šanse da se to zadrži ....izgleda je to i bio razlog zašto mi je kaciga zviždala i kada je vizir spušten .Voleo bi da mi je zamene za EXO 500 uz doplatu

Meni vizir u voznji po kisi, sa otvorenom ventilacijom na bradi, nije maglio. Kod stajanja na semaforu ipak moras malo da ga odskrines tj. ostavis otvorenog bar onih par milimetara koliko dozvoljava mehanizam.

"Breath guard" koji pominjes da smeta zavisi i od modela odnosno dimenzija tvojih naocara. I ja nosim naocare, ali mi je on smetao iz drugih razloga: Topao vazduh od disanja se zbog njega vracao na gore odmah uz lice i maglio mi, ne vizir vec naocare iznutra!!!

Bez njega je bilo bolje, jer se taj vazduh onda mesao sa spoljnim (hladio) i nije bilo problema.

• U prolazu, 37 postova

Kupljeno !

PS

Meni vizir u voznji po kisi, sa otvorenom ventilacijom na bradi, nije maglio. Kod stajanja na semaforu ipak moras malo da ga odskrines tj. ostavis otvorenog bar onih par milimetara koliko dozvoljava mehanizam.

"Breath guard" koji pominjes da smeta zavisi i od modela odnosno dimenzija tvojih naocara. I ja nosim naocare, ali mi je on smetao iz drugih razloga: Topao vazduh od disanja se zbog njega vracao na gore odmah uz lice i maglio mi, ne vizir vec naocare iznutra!!!

Bez njega je bilo bolje, jer se taj vazduh onda mesao sa spoljnim (hladio) i nije bilo problema.

U pravu si , magle čale a ne vizir !

Danas skidam tu plastiku pa ću da probam

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja