Jump to content

Moto Zajednica

Suva planina

Recommended Posts

• U prolazu, 88 postova
  • Motocikl: TA 94

Deo puta kroz Gabrov prolaz, put kojim se ređe ide. Nemam neko iskustvo, od skoro vozim motor, ali preporučujem svima da ne idu ovim putem osim pravim kros mašinama. Ova deonica je dugačka nešto više od 4 km, ostali deo je malo podnošljiviji makadam još par kilometara.

post-20851-0-70805200-1339527261_thumb.jpgpost-20851-0-84539300-1339527272_thumb.jpgpost-20851-0-18251300-1339527289_thumb.jpgpost-20851-0-09641700-1339527306_thumb.jpgpost-20851-0-94934200-1339527315_thumb.jpgpost-20851-0-85140100-1339527332_thumb.jpgpost-20851-0-24463500-1339527350_thumb.jpgpost-20851-0-91286800-1339527368_thumb.jpg

Sledi malo bolji makadam, blizu asfalta i stara krečana.

post-20851-0-61473500-1339527585_thumb.jpgpost-20851-0-95047200-1339527605_thumb.jpg

Konačno asfalt i provera motora.

post-20851-0-53485600-1339527647_thumb.jpg

Crkva Svetog Nikole i Suva planina u pozadini.

post-20851-0-31996600-1339527685_thumb.jpg

Sve u svemu, meni veoma zanimljiva destinacija, prelepa priroda, ljubazni meštani i hladna voda na vrelu. Definitivno ću ponoviti ovaj put, s tim što krećem ranije kako bih se po svežem jutru popeo pešice na Trem. I naravno, više nikad niz Gabrov prolaz :Mina:

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Stivog.. moraš malo više zaštitne opreme da staviš na sebe..

i da oklopiš motor :popovanje:

nemoj prvo da razbiješ plastike..pa da stavljaš gvožđuriju..

o poderanim laktovima i kolenima da ne govorim..

Zodini.. dovoljno smo se primili.. oće li biti neke vožnje?

Potreban je neki bazni kamp za subotu.. tvrdi i meki smeštaj za recimo 10 do 30 ljudi..

i neka klopica svojstvena tom kraju ..

Poželjan vodič i još neki lokalac..

I to su uglavnom potrebni uslovi za dobar enduro vikend..

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

AJde da probamo nesto napravimo :takoje:

-Smestaj mozemo da odradimo po kucama, otprilike kako se radi i kada dolaze planinari, a za ostale (ko zeli ) postoji gorepomenuta lokacija gde moze da se kampuje.

-Za klopu-i to se nadam da mozemo nesto da organizujemo sa vlasnikom Zaplanjskog ognjista-kafanice u Donjem Dusniku, a preporucio bih za klopu pastrmke iz obliznjeg ribnjaka.

-Oko delova koji su pristupacni mom kruzeru sto se vodica tice nemate problem-ja se nudim za taj deo, kao i za deo ako bude bilo zainteresovanih za penjanje na planinu. Zbog trenutnog nemanja nekog vozila koje bi zavrsio deo pratnje u off road uslovima po samoj planini mislim da trenutno ne mogu nesto vise da pomognem osim u delu savetovanja, predlaganja i podrske. TU smo Danijels i ja pa za vodice, pomoc, savet i na kraju druzenje nemate problema :moto3:

Jedino sto bismo trebali da koliko toliko utanacimo bilo bi vreme tj termin a sve ostalo-smestaj/klopa vec za vikend mogao bih da isproveravam i da postujem ovde u temi.

Moja garaza/radionica dostupna svima ako kome bude slucajno zatrebalo. Takodje sto se tice zdravstvene prve pomoci tu sam

Što bi rekli: that's the spirit :takoje:

Otvoriš novu temu..a može i ovde.. vidiš koliko ima potencijalno zainteresovanih..

Pokušaš da dobiješ najbolju moguću cenu za smeštaj i klopu..

Baciš koju fotku kafanice, pastrmke i smeštaja :jee:

Ostaje problem što nemaš adekvatan motor.. a u pouzdanost gps-a sumnjamo odavno..

To se može rešiti nekim detaljnim vojnim kartama tih predela..

sa ucrtanom rutom..

Da, datum odrediš ti.. gledajući naravno u enduro kalendar :zdravo:

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Resavamo sve u hodu

Vojnotopografske i turisticke karte imam-matori skoro pravio detaljnu planinarko turisticku kartu Suve planine zbog turisticke ponude Zaplanja.

Za cene smestaja i kafanice (mislim da ce biti i vise nego OK-za zimski uspo na Trem cena nocenja je bila 500 ili 600 din). Jedina zamerka smestaju je to sto se radi o klasicnom privatnom smestaju po kucama koje nisu namenjene za klasicno izdavanje (na tome se jos uvek radi ali ove godine nece biti zavrsen centar za smestaj turista) vec je to u sklopu samog domacinstva izdavanje kreveta/sobe za prenociste.

Za vikend cu da proverim da li postoji raspoloziv smestaj, i naravno koja je cena nocenja, a videcu i sa vlasnikom kafanice o mogucnosti spremanja klope i relativnih cena iste mada znam da su cene vise nego pristupacne.

Daj mi nabaci neki link ka enduro kalendaru ubih se trazeci isti pa da vidim mogu li se kako ukopiti spram obaveza oko ispita i letovanja

transparent.pnghttps://maps.google....25d4779491349e2 Proslo leto sam isao ovom trasom do mesta Smrdan,fotki nema jer foto aparat nismo imali a telefoni su nam bili krs.Ali mozete videti neke fotke na google maps,pogled je prelep.Mislim da je Smrdan najvislja tacka kojoj se sa istocne strane moze prici motorom-za Sokolov kamen i Trem odatle samo pesaka(ako gresim neka me neko ispravi) ali sam siguran 99%.Dakle krenete od sela Beziste svratite na Rakos napijete se vode vidite polu divlje konje i goveda pa na Smrdan(put los) odatle se spustite peko livade Veliko konjsko za Selo Divljana(put dobar) pa se osveziti u Divljanskom jezeru ili obrnutim smerom.Ovog leta picim tamo ponovo pa cu napraviti mali putopis tog kraja.

Mrdajuči po mapama.. lepo se može videti kakvi su to predeli :moto3:

Vrlo interesantno deluje.. i činimi se da vredi potegnuti koju stotinu km da bi to uživo videli i izvozali..

Te prepreke i neprohodnost puteva daju posebnu notu svemu :zvizduk:

Enduro podforum:

http://forum.bjbiker...orum/77-enduro/

naš urednik je vickast afrikanac.. :P pa je sledeći podforum ovako nazvan..

http://forum.bjbiker...aspored-radova/

znači ovde bi bio glavni kalendar..

http://forum.bjbiker...-kalendar-2012/

p.s. enduro banditi nisu baš mnogo probirljivi oko smeštaja..

otprilike pola u šator..pola u čaršav i to je to..

Najveći problem po meni je velika kilometraža do tamo i nazad,,.. ali tako je kako je.. ove planine u bližem krugu smo prilično istražili..

ostaju najudaljeniji delovi naše zemlje..i malo preko :D

• U prolazu, 88 postova

Evo da je vratimo na pravu stranu :takoje:

Pošto vidim da se okuplja društvo za odlazak na planinu, moram da kažem još koju. Nakon puta koji sam već opisao, odmah sutradan sam krenuo u osvajanje vrha Pasarelo, naravno po uputstvima Zodinija koja sam dobio u ovoj temi. Svim endurašima preporučujem da obavezno posete i ovu stranu Suve planine jer je ovo nešto najlepše što sam ikad video.

Nedelja 7 sati izjutra, moj stariji klinac i ja krećemo našom mazgom do drugara, koji opet paše svoju mazgu, i svi zajedno preko Babušnice odlazimo prema Beloj Palanci do sela Bežište gde se odvajamo sa glavnog puta i krećemo uz planinu. Posle odvajanja, ima još samo stotinak metara asfalta a nakon toga kreće makadam, malo zemlja, malo kamenčine.

Kod ovog krsta u Bežištu prestaje asfalt i on može da služi kao neka vrsta orijentira.

post-20851-0-47093600-1339712053_thumb.jpg

Uspon ka vrhu je popriličan a put uglavnom loš. Ipak, vožnja kroz bukovu šumu ima svojih čari.

post-20851-0-10570900-1339712130_thumb.jpgpost-20851-0-65655700-1339712142_thumb.jpgpost-20851-0-48430100-1339712156_thumb.jpg

• Podržavam 2

• U prolazu, 88 postova

Ima dosta planinskih puteva koji se račvaju ali u principu onaj glavni put nije naročito teško pratiti. Meni je doduše dosta pomogao Garmin u Nokiji a i uz put možete sresti nekog pastira ili drvoseču pa se raspitati.

Skoro deset kilometara ovakvog puta od Bežišta, Kad dođete do prvih četinara, odvajanje desno. Neugledni put po ugaženoj travi vodi na Rakoš česmu. Prostrana livada nad kojom se nadvija litica. Kažu, najpoznatija česma na Suvoj planini, po meni je treba obavezno posetiti. U blizini česme je izbetoniran bazen, pojilo za stoku. Pastir na koga smo naišli kaže da preko leta na ovoj livadi ima oko 400 grla stoke.

post-20851-0-59779900-1339712502_thumb.jpgpost-20851-0-71280400-1339712513_thumb.jpgpost-20851-0-09260600-1339712527_thumb.jpgpost-20851-0-36950400-1339712547_thumb.jpgpost-20851-0-30917300-1339712562_thumb.jpg

Ne znam da li su ovi konji divlji, kažu da ih ima na Suvoj planini, ali su mnogo lepši nego što sam ja znao da ih uslikam.

Nakon razgovora sa starcem, pravimo predah uz lagani doručak, moj sin zamišljeno gleda u budućnost i vraćamo se našim mazgama.

post-20851-0-53804700-1339712697_thumb.jpgpost-20851-0-33365700-1339712709_thumb.jpgpost-20851-0-49949700-1339712727_thumb.jpgpost-20851-0-24105800-1339712739_thumb.jpg

• Podržavam 2

• U prolazu, 88 postova

Od Rakoša put motorima nadalje je nemoguć. Vraćamo se istim putem do gore pomenutih četinara i nastavljamo put dalje ka vrhu.

Nailazimo na mesto zvano Tri lokve. Sad mi je žao što nisam slikao ali me mrzi da stalno uzimam aparat iz kofera. Mesto je prelepo, livada ispresecana šumskim putevima i okružena bukovom šumom. Na ovom mestu se nalazi i nekoliko baraka koje su koristili radnici u vreme dok je ova država bila normalna. Na istom mestu smo zatekli i desetak konja. U jednoj od baraka dva muškarca, dve žene i klinac od oko 13 godina sa ovcama i kravama. Kod njih se raspitujemo za put i krećemo dalje.

Trebalo bi da imamo još par kilometara. Prolazimo pored nekih starih krečana i ogromnih vrtača. Put je sve gori i gori, kamenit.

Desilo nam se i to da smo pogrešili put pa smo vozili 5-6 km u nekom pravcu bez veze pa smo izašli blizu vrha ali sa druge strane planine, zaplanjske, iznad sela Krčimir. Ovaj put sam prethodnog dana video iz podnožja planine. Posle sam saznao da je taj put u prekidu skoro kilometar i da nije moguće njime sići u Zaplanje.

Bilo kako bilo, vraćamo se, oni ljudi nam opet objašnjavaju i konačno pronalazimo put ka vrhu Pasarelo. Stotinak metara ispod vrha, još jedan starac sa dvadesetak ovaca kulira u hladu borova dok njegova dva šarplaninca keze zube i njuše nas. Kaže deda - neće vam bre ništa, nego nisu navikli. Isti ovaj starac nas je uputio na drugi put u povratku. Kaže, bliže vam je ka manastiru i selu Divljana nego prema Bežištu, a i put je dobar, skoro prosečen. Rešimo da se vraćamo tim putem i nastavljamo ka vrhu.

Nailazimo na kuću, farmu, valjda je dedina. Malo niže smo ostavili motore jer put već stvarno katastrofa.

post-20851-0-61142100-1339713774_thumb.jpgpost-20851-0-95791900-1339713791_thumb.jpg

Iznad kuće livada, uspon i na vrhu livade dugačak zid od kamena za koji nisam siguran čemu služi, valjda da se ovce ne samoubiju.

post-20851-0-77446400-1339713908_thumb.jpgpost-20851-0-44893200-1339713921_thumb.jpg

Iza ovog zida još jedna livada, nazire se vrh...

post-20851-0-97220000-1339714022_thumb.jpgpost-20851-0-65190000-1339714034_thumb.jpgpost-20851-0-89313700-1339714047_thumb.jpg

• Podržavam 2

• U prolazu, 88 postova

Konačno......:care:

U životu nisam video ništa lepše ni moćnije. Ja sam seljačko dete :hej: i ne umem lepo da se izražavam, ali čovek pred ovim stvarno ostane bez teksta, prosto se oseća snaga i postojanost ove planine. Osećaš se nekako mali i bezvredan kad ovo vidiš. Ne umem da objasnim a verujem da ni vi nećete moći da steknete taj utisak na osnovu mojih slika. Zato obavezno ići ovuda ako planirate da posetite Suvu planinu.

post-20851-0-43613800-1339714347_thumb.jpgpost-20851-0-32975600-1339714364_thumb.jpgpost-20851-0-86590100-1339714374_thumb.jpg

Po dve - tri cigare u tišini i lagano povratak nazad.

Rešili da idemo prema selu Divljana kako nas je uputio starac. U početku put solidan, podloga bolja nego na putu kojim smo došli. Ubrzo - katastrofa. Ovim putem izgleda dugo niko nij prolazio. Okolna šuma se nadvila na oko metar visine tako da voziš kroz granje. Pored toga, na putu su grane debele kao ruka koje su ostale nakon seče šume, niko nije našao za shodno da kad poseče šumu, to i sakupi. Vučemo se sa motorima, žao mi mog Transalpa, a i težak je to motor pa je teško uzdržati ga. Jedno vreme moj klinac trči ispred nas i koliko toliko sklanja ono granje. Drveće šiba po glavi, grane se petljaju u žice, udaraju po plastikama, došlo mi da plačem ali nema nazad, nemoguće. Nakon nekih 7 ili 8 kilometara ovakvog puta izlazimo na čistiji puz, kamenit i nezgodan ali makar nema onog granja. Garmin pokazuje da smo blizu manastira i dobija se neka nova snaga. Ispred nas blato, bar dvadesetak metara. Točkovi upali celi ali vuče TA a vuče i drugarov SLR. Moj klinac umire od smeha, blatnjavi smo do grla.

Konačno asfalt i divljanski manastir. Stali da se umijemo i napijemo vode i proverimo štetu. Motor mi je poprilično izgreban, kod prednjeg desnog migavca naprsla plastika, verovatno od udarca neke grane i migavac mi visi. Saniram štetu nekako i krećemo kući. Klincu izgleda prijalo sve ovo, izmorio se i osećam ga kako počinje da drema iza mene, glava mu pada i stisak popušta.

U kanjonu Ljuberađe stanemo i umijemo se vodom koja izvire iz stene.

post-20851-0-03891500-1339715240_thumb.jpgpost-20851-0-78387100-1339715249_thumb.jpg

Zaključak, prava enduro vožnja. Jesam malo oštetio motor ali mi nije žao, početnik sam a ovo je bila ozbiljna tura pa mi nekako drago.

A i ovo oštećenje, već je sve zalepljeno i sređeno. Transalp spreman za put na Ostrozub za vikend.

:Mina:

• Podržavam 1

Bravo.. načisto si i ti zaražen enduro groznicom..

da ponovim, oklopi motor..pa neće biti toliko problema sa padanjem..dobre gume i ne dvoje na motor..

ne bi trebalo ni sam da ideš u vožnje..

mada kada treba da biram između voziti se sam ili ne voziti se.. izbor je jasan :moto3:

Obojica ste nas svojim fotkama i pisanjem primili da dođemo..

Tu nismo bili (Popsy daj onu mapu gde smo sve bili)

baš bih voleo da to sve ubrzo izvozamo..

Dobro je ako garmin pokriva te puteljke imam ga telefonu..igo8 slabo voli vanputevne puteljke..

• U prolazu, 68 postova
  • Motocikl: XT 600 kurbla bre!

Pasarelo i Smrdan su bukvalno isto mesto(Smrdan je ova prva stena desno na slici gde ste ti i deckic) tu je velika livada sa malim izvorcicem i sto sa klupama u hladovini.Neki lik je tu poceo da pravi veliku zgradu verujem u turisticke svrhe.U povratku si verovatno pogresio i otisao onim katastrofalnim putem koji izbija direktno na Manastir JBG,a trebao si po prolasku livade Veliko Konjsko skrenuti levo pa na prvoj raskrsnici desno i onda samo pici-put je malo duzi ali skoro probijen i odlican moze cak i da se gari(priroda naravno prelepa) Pogledati trasu koju sam prilozio na prvoj strani-ta je naj bezbolnija.0takoje.gif

• U prolazu, 88 postova

Vlajko, potpuno si u pravu druže što se tiče oklopljivanja motora. Ali ne može da se stigne bre brate, žena, troje dece, svetska kriza ....:neznam:

HSMF, sad sam pogledao put koji si obeležio na prvoj strani. Kad si se spuštao sa Smrdana, pa skrenuo levo prema Divljani, odatle do skretanja opet levo gde si produžio trasu, upravo je to sad najgori deo puta gde voziš bukvalno kroz šumu i preko grana. Kakav je put bio ranije ne znam, ali sada je takav.

• Drug član, 1944 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Nisu moje fotke ali nema veze. Ja ovu planinu vidim sa moje terase u Prokuplju i nekada stvarno deluje strasno. Ko dotera motor ovde gde su ljudi na drugoj slici smatracu ga pobednikom ST vs AT teme. :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja