Jump to content

Moto Zajednica

Odbacivanje motora, odbacivanje od motora

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: VT750RS

Drage iskusne kolege,

Dosta puta sam slusao razne teorije o tome da postoje situacije kada je rezonski odbaciti motor i pasti ili se odbaciti od motora i "baciti" se negde. Jasno mi je da kada dodje do zakucavanja u haubu ili ne daj boze kabinski deo auta koji oduzima prednost ili plavuse u polukruznom, da bi moglo biti korisno preskociti prepreku umesto proci kroz nju, ali sve ostalo mi zvuci kao logika i teorija nastala od strane ljudi koji nisu vozili motore. Voleo bih da kolege malo prokomentarisu i daju licne stavove ili jos bolje iskustva koja su nazalost imali.

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

moj stav je ne napustati vozilo dokle god je moguce a ako je je sudar neizbežan gledati da se to uradi kako tebi najviše odgovara (meni se desila da mi je izletela mlada djeva kroz kolonu i parkirala u traci ispred mene a nisam imao opcije da je zaobidjem). Naravno uvek savet pogledati Twist of the wrist II i ici na kurs bezbedne voznje u organizaciji BJBa jel sa time se može izbeći 95% takvih situacija...

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Hvala Bogu nisam do sada imao problema u saobraćaju, ali na off-u sam nekoliko puta refleksno odbacio motor od sebe i ostao na mestu a makina ošla dalje. Da me je u tim situacijama vukla za sobom imao bi ozbiljne povrede. Refleksno sam ispružio noge i to je to bilo u mojim slučajevima, za ostale ne znam kakav bi refleks bio. Pozdrav sa željom da ne iskusiš te situacije.

• Drug član, 1043 postova
  • Motocikl: Honda NT650V deauville

Sve se desava isuvise brzo da bi bilo sta odradio planski,ponekad reagujes refleksno, a da li je to dobro ili ne zavisi od toga da li ostanes na motoru ili padnes - barem sam ja stekao takav utisak sa ova dva tri lupanja koja sam imao. Prvi put sam pao zbog klasicnog proklizavanja prednjeg tocka na pesku, sa cini mi se Tomos 15-icom ili bese t12 u svakom slucaju dok sam skontao sta se desava (tocak je bio polusavijen zbog skretanja) ja sam vec padao i jedino sam usped da prekoracim preko guvernala a onda se razbijem o zemlju. Drugi udes pre 3 god je sa klasicnim oduzimanjem prednosti u raskrsnici koja je bila nakvasena od kise koja je pocela da pada, bezao sam desno koliko sam mogao a kada sam video da necu uspeti da stanem (isao oko 50-60 kada je golf izleteo, kocio sam ali sklop kineskih guma i sveze kise je bio presudan da padnem), a da me ni vozac golfa ne registruje niti ce stati ili proci pre mene, zabo sam zadnju koliko sam jak i oborio motor (pao na desnu stranu) i klizao za motorom dok nas branik golfa nije zaustavio. E sad ja kazem da sam zabo kocnicu i oborio motor ali je definitivno pitanje kokiko je u svemu tome moja prisebnost i refleks a koliko je jednostavno sreca da je motor otisao na desni bok i ispred mene

Imao sam gazenje jeza motorom-u ostroj krivini nasao se na idealnoj putanji mog tocka, probao sam da ga izbegnem ovarajuci krivinu i prelazeci ka srednjoj liniji i levoj traci ali je nesrecnik isto pokusavao, prelazeci preko njega uspreo sam samo da malo cvrsce stegnem rucice (ne i korman u celini) pa nisam pao

Gazio sam zeca motorom-samoubica je skocio iz sloga sa desne strane pravo na mene, tu sam uspeo da odreagujem kontrom ulevo i da ga sutnem nogom pre nego je zavrsio pod tockovima (ne smem ni da pomislim sta bi bilo da je uleteo pod tocak), znam sigurno da ne bio bio zeciji gulas

Druga stvar su po meni relativno kontrolisani uslovi-off, blato ili neka voznja gde smo usredsredjeni samo na voznju i prolaz preko te prepreke, nema drugih ucesnika u saobracaju koji nalicu na nas pa ako ne ide onda pustamo motor i odbacujemo se ili samo rasirimo noge a motor neka ide

• Podržavam 1

• Kontraš!, 1271 postova
  • Motocikl: KLX 650 sm/enduro

pretpostavljam da nikad nisi bio u prilici da takvu odluku doneses i voleo bih da tako ostane! Ja sam tu lekciju naucio na malo tezi nacin. Ustvario stigao sam audija od pozadi, posto je on iz nekih drugih razloga naglo stao a ja u tom trenutku gledao negde levo i nisam kocio na vreme! Nisam mogao da ukocim, izgubio kontrolu nad motorom(bacao mi prednji tocak levo desno) i u jednom trenutku jako kratkom da nisam 100% siguran da sam to svesno uradio, ali oborio sam motor i suljao se po asfaltu! Sta sam time dobio? Verovatno, brze zaustavljanje, pa sam samo malo ocesao audija, i ja se izgulio solidno. Sta sam izbegao? Nabijanje motora u gepek auta(samim tim i daleko vecu materijalnu stetu), eventualno preletanje preko kola ili nabijanje glave u zadnje staklo i time izbegao vrlo verovatne prelome, rasekotine i jos materijalne stete....

• Svrati ponekad, 169 postova
  • Motocikl: HONDA CBR 1100XX ;

E moj prijatelju, te price skocijo sa motora, odbacio se, su price za malu djecu. Ovo govorim iz ličnog iskustva, to je "tren" i gotovo, a posle toga ide borba za život, operacija za operacijom, lezanje po nekoliko mjeseci, štake ispod pazuha, pa jedna štaka, banja, pa druga banja, fizikalne vjezbe svaki dan, a sve to radis sa nekoliko ploca i šipki u sebi, i govoris hvala "Gospodu Bogua" jedan sam od rijetki koji je preživio.

A onda odes i kupis motor, u nadi da ti se to više nikad neđe desiti, i nastaviš da vozis motor, a okruženje kaže " zar ponovo na motor, i pored svega kroz šta si prošao".

• Podržavam 7

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Odgovor je krajnje jednostavan. Dokle god možeš da kontrolišeš motor, vozi ga. Čim nisi u mogućnosti da ga kontrolišeš, beži od njega jer on prestaje da bude motor i postaje 200 i više kila metala koje može ozbiljno da te povredi.

• Podržavam 6

• Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

Juče teram po nekom kolotragu od traktora.. u nekom momentu pokušam da izađem iz njega..

Motor pada, ja iskačem..dva tri koraka istrčavam i ostajem na nogama..

Slično je bilo i prošle godine pri usečenom asfaltu gde sam izleteo kao iz praćke pri 60-70 kmh

preleteo preko bankine i kao ninđa se skolomatao i iz pada ustao..

od povreda sam imao modrice na butinama od rezervoara.. a motoru sjeban rep od bankine..

znači može.. samo tzreba imati vremena za reakciju..

takođe znam ljude koji su svesno oborili motor..da nebi napravili veće sranje od pada na stranu i proklizavanja na bulji..

sa opremom, kreš barovima veća je šansa da ustaneš, otreseš se i nastaviš dalje..

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Velika je razlika između nas traktorista (padova sa 60-70kmh) i pada kolege ACO610 koji pegla hiljadarke. Jedina stvar koja je presudna u svim situacijama su kilometri pod guzicom. Gledaj da ih nabiješ što više bez sticanja tog ultimativnog iskustva.

• Svrati ponekad, 120 postova
  • Motocikl: VT750RS

Jedina stvar koja je presudna u svim situacijama su kilometri pod guzicom. Gledaj da ih nabiješ što više bez sticanja tog ultimativnog iskustva.

Asfalt sam overio, valja se upoznati kad se vec ispipavamo svaki dan, cisto radi lepog ponasanja i pristojnosti. A iz ovih vasih postova mi se cini da ne vredi racunati na neke letece-nindza manevre, nego cupas dok mozes, a kad ne mozes vise nekad se desi da je situacija takva da mozes malo da se pomognes izbacivanjem/odbacivanjem/kungfunindzicuaikidom, pa ako to uvidis i stignes da odradis moze da bude nekog leba... Tj, zajebano!

Al racunam, sto vise vasih iskustava procitam, to cu manje ja morati da probam...

• U prolazu, 89 postova
  • Motocikl: CBR 600RR

Moje iskustvo~pad zbog NEiskustva.....ukratko,leva krivina kroz koju sam milion puta prosao autom ne razmisljajuci o njoj jer nije neka preterano ostra,ALI motor (moj prvi2Ljubav.gif ) od 120ks,trenutak neodlucnosti i neznanje i cas posla eto me na ortopediji u S Mitrovicisampion.gif,...citao ja po forumima kada dati gas,kada kociti i koliko i tako to,pa hajd` reko`da probam u praksi,prva greska sto sam se drzao desne ivice puta(opravdan strah od traktora sa nekim sirokim prikljucnim masinama koji bi mogao da mi ide u susret-Srem,Srem,Srem) , za stotinku kasnije kocenje i kljucni faktor je STRAH koji me u tom momentu obuzeo te sam jos jace stegnuo korman kada sam video da necu uspeti proci krivinu(jer nisam znao da zalegnem) i eto me pokraj puta u oranicimoto2.gif.....

Acimo lepo rece,gledaj da nabijes sto vise kilometara bez takvih vratolomija,jer u takvim situacijama verovatno vise stvari utice na ishod,a to su iskustvo,sreca,refleksi,i naravno oprema.

A kao i ACO610 prosao sam operaciju(sva sreca jednu~potkolenica,a rebra sama srastu1lol.gif),banju,stake,sipku jos imam i zahvalan sam Bogu i opet vozim i volim moj motoRR0takoje.gifgoodluck.gif

• Svrati ponekad, 169 postova
  • Motocikl: HONDA CBR 1100XX ;

Sve zavisi od stila voznje i motocikla koji vozite, nije isto voziti motor od 20 KS i motor blizu 200 KS, oni se samo nazivaju istim imenom. Želim svim bajkerima puno lijepih kilometara, i da nikad nedođu u nezgodnu situaciju. Poz.

• Drug član, 3005 postova
  • Motocikl: FleXeR

Razmislja se i odlucuje pre da NE bi dosao u takvu situaciju,a kad se desi to se desi tako munjevito da je vrlo malo sanse da se svesno nesto uradi.... pricam o sekundama pre samog udara, kad onako pukne adrenalin i kad shvatis da je to TO.... jedino neki MATRIX da se ukljuci pa da procenis da li da se odbacis, odletis...... ko je imao sudar zna o cemu pricam. A padovi su drugo, kad klizne prednji ionako se motor sam izvuce od tebe, a kad ode zadnji ako te ispuca samo molis da te ne stigne motor....

• motordzija opste prakse, 700 postova
  • Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850

Ako vozac motocikla posle udesa nezna sta se desilo, vrlo cesto je srecna okolnost ako to posle uopste mogu drugi da mu ispricaju. Razmotrimo neke primere u kojima je vozac jos mogao da utice na dogadjaje. :moto3: Voznjom mopeda po biciklistickoj stazi i oduzimanjem prednosti od strane automobila u raskrsnici, doslo je do sudara. Nikakvo kocenje nije pomoglo. Pri udaru u prednji blatobran automobila, moped mi je u trenutku prignjecio nogu uz auto, a zatim sve zajedno auto nas je bacio napred i pod sebe. Pogled mi je zavrsio u srafu za ispustanje ulja iz kartera auta, a cilindar mog mopeda pored glave. Nista od opreme nisam imao, onda nije ni bila obavezna. U bolnici su mi rekli da nista nije slomljeno, moped je popravljen. Nije doslo do razdvajanja vozaca i mopeda, bolje da jeste.

Proklizavanjem zadnjeg tocka u krivini doslo je do pada, kada sam bio vec u poprecnom polozaju (u odnosu na liniju kretanja), nema spasavanja, razdvajaj se od motora! Odvojeni, otklizali smo svaki svoje motor i ja. Bez bitnih povreda, motor popravljen.

Pri terenskoj voznji na velikoj strmini doslo je do zanosenja i gubitka brzine, ravnoteza izgubljena i sve zajedno se prevalilo na stranu bez oslonca (bocno u nizbrdo bez oslonca)... Skaci sto dalje, razdvajaj se! Otklizali smo i isprevrtali svaki svoje motor i ja, nista povreda i skoro nista stete.

Pri voznji u kasnu jesen, u kasne nocne sate, skoro mraz, na slinavoj kocki kao podlozi, u krivini i nizbrdici silaza sa mosta preko Dunava (Duga), doslo je do zanosenja zadnjeg tocka, pa prednjeg, pa opet zadnjeg jace, pa opet prednjeg jos jace, spadanja stopala sa oslonaca, pa odvajanja od sedista... samo ruke su ostale na upravljacu!!! NIJE GOTOVO... Tako u vazduhu uspeo sam da uz jos nekoliko kontri obuzdam veliki skuter i uletanjem u ulicu (Vojvode Putnika) sa ravnim asfaltom, prikocim do zaustavljanja! RODEO IPO, I TO SA EPILOGOM BEZ STETE!!!

Motocikl pri padu sa vozacem gotovo sigurno povredjuje, cak i u mestu. Opasni su udari u druge objekte, oni povredjuju, na svaki moguci nacin treba izbeci ili bar ublaziti te moguce direktne udare rukama ili nogama. Pri (neizbeznom, gotovom) padu treba se razdvojiti od motocikla, eliminisace se skoro sigurne povrede od sopstvenog motocikla. Klizanje vozaca i sa 300 na sat (ako je samo klizanje) se prolazi nekad i bez povreda. Kaciga, moto odeca i cizme znatno su evoluirali, oni stite, sreca nije uvek pri ruci. :zdravo:

• Integrisan, 8526 postova

Razmislja se i odlucuje pre da NE bi dosao u takvu situaciju,a kad se desi to se desi tako munjevito da je vrlo malo sanse da se svesno nesto uradi.... pricam o sekundama pre samog udara, kad onako pukne adrenalin i kad shvatis da je to TO.... jedino neki MATRIX da se ukljuci pa da procenis da li da se odbacis, odletis...... ko je imao sudar zna o cemu pricam. A padovi su drugo, kad klizne prednji ionako se motor sam izvuce od tebe, a kad ode zadnji ako te ispuca samo molis da te ne stigne motor....

U nekoliko rečenica sve objašnjeno. Vredi izvući ovu poruku iz mase još jednom, kako bi bila naglašena...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja