Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

• U prolazu, 47 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 250

Hm..mislim da nisu, ali cu ponovo bolje baciti pogled sad kad krenem na posao. Jer sam bukvalno iste sekunde stao kada se javilo zujanje. Par verglanja posle toga ne bi trebalo da mogu da ih slome, jer nisam dugo drzao taster, bilo je samo na cim

Послато са 23030RAC7Y помоћу Тапатока

Promenio član alexanto
Nema potrebe citirati 1. post iznad

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 47 postova

E, da.. i jedno možda glupo pitanje.. Jel postoji pravilo kako trebaju da budu poredjane rolnice? nešto su mi sumnjivo bile naredjane, pa da znam da ih složim lepo kad vraćam sve na mesto sutra.

• Drug član, 3784 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Ima, u zavisnosti od rolnica. Ako imaju zatvorenu i otvorenu stranu, postavljaju se kao na slici.

Setting-Direction-of-Weight-Rollers-inst

To se radi da ne bi metalni uložak vremenom ispao i oštetio varijator. Malossi rolnice, i neke druge, imaju obadve zatvorene strane, pa kod njih nema veze kako su okrenute.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 47 postova

hvala.

Kod mene su Bando, imaju isto otvorenu i zatvorenu stranu. Postavljene su tri kao na slici, tri suprotno, jbm li ga što :D

Promenio član alexanto

• Svrati ponekad, 220 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Vrlo jednostavno, prilikom rotacije variomata, dolazi do stvaranja sile koja deluje upravno na površinu nalezanja rolnica, a pravac sile je suprotan od rotacije variomata, te da ne bi ispao metalni uložak strana koja nije otvorena se uvek okreće u suprotnom smeru od smera rotacije variomata.

• U prolazu, 47 postova

montirao sam sve danas, nema više onog zvuka, ipak je bilo samo od labavog šrafa, ali mi se javlja novi problem :( :( :(

Kada sve sklopim i zatvorim deklu, zategnem zadnju maticu na kvačilu onako čvrsto rukom, zadnji točak se ili ne okreće ili se jedva okreće.

Ako ga malo olabavim bolja je situacija, ali sam prilično siguran da ako ga tako ostavim da će se vremenom i on olabaviti.

Na toj zadnjoj strani je bila jedna jedina šajbna, koja je stajala izmedju lagera na dekli i matice.

Neko ideju u čemu sam mogao da pogrešim?

Mislio sam da sam pretegao prednji varijator, onda sam skinuo kaiš i montirao sve bez njega, ali se isti problem javio, znači nije do prednjeg dela. Samo nešto loše odradim kad stežem zadnju stranu dekle :(

Nisam siguran da sam razumeo, ali valjda za Piaggio agregate treba alatka\blokator za fiksiranje kvačila kad se dekla stavi, da bi moglo da se zategne.

Na ovom videu su improvizovali šrafcigerima, ima i kulturnija alatkica, al čisto da vidiš o čemu se radi. Da li si blokirao kvačilo pri zatezanju?

• U prolazu, 47 postova

da,da, znam za to. i ja sam blokirao kvačilo šrafcigerom. i kad zategnem šraf onda točak ne mogu da okrećem rukom.

A ako zategnem bez blokiranja, "iz ruke", onda se okreće, ali otežano.

A ako za nijansu olabavim onda se okreće bez problema, ali nisam siguran koliko je to pouzdano da neće u budućnosti da se odvije šraf.

isto je tako blokirao kvačilo i kolega kad mi je menjao kaiš prošle godine, kaže da nije imao ovakav problem kao ja.

Totalno ista šajbna je i kod mene kao u ovom videu. ali krajnji efekat nije isti.

Promenio član alexanto

Pogledaj još da ti se nije odvrnula i velika matica, tj ona za centralnu oprugu, pa da je zvono onda priklješti kad pritegneš ovu na osovini. Ako nije to, ne znam šta bi drugo moglo da bude :zbunjen:

I nemoj citirati post ispred, tako izgleda nepregledno. alexanto ti je brisao citate već x puta :)

• Hvala 1

• U prolazu, 47 postova

hm.. pogledaću i to sutra, mada sam več planirao da dižem ruke i odem do jednog automehaničara (zna bolje od mene sigurno) :D :D da vidim jel ima on neku ideju, pošto znam da je neke njegove male skutere sklapao.

Ok, mislio sam da je preglednije kad odgovaram, da imamo redosled na šta se misli :) neću više :)

Pada mi i na pamet da stavim malo lepka i ne stežem jako kao u klipu, ali i to mislim da nije pametno, da će možda neki sklop ispod dekle ostati labaviji nego što treba... nisam pametan šta da radim.

• U prolazu, 47 postova

baš sam danas gledao taj dijagram ali na nekom hrvatskom sajtu. nema kod mene tih sajbni, ovo sto imam nikako ne dozvoljava kad ga stavim da osovina udje u lager, čak ni dekla neće da pridje do kraja sa njima. zato me mnogo buni, ne deluje kao prevelika nauka, a opet neće da radi.

Mora da fali neki distancer. Svašta se može zateći na polovnjacima, razni "stručnjaci" čačkaju, pa bude i višak delova.

Meni je tako majstor izgubio šajbnu 2,5mm debelu, mečku sam rodio dok nisam lepo sam po šemi uklavirio da fali, i da zbog toga provrtava...

• U prolazu, 47 postova

Ajde ako stignem za rasklopim ponovo slikacu sta sve ima, posto sam planirao da za viked odem do majstora da pogleda i on.
Sllazem se da ima svakakvih nazovi majstora i da pogube delove, al me buni da je sa svim tim delovima do onog dana radilo kako treba, a sad nece.

• U prolazu, 47 postova

Nista nisam izgubio, kako sam sta skidao tako sam ostavljao i odvajao. Videcu ako stignem sad pre posla sa probam jos jednom i slikam sajbne. Ako ne onda za vikend idem do majtora da proba i on

• U prolazu, 47 postova

Konačno, našao sam zajeb... ipak sam nekako pomešao šajbne kad sam ih sklanjao, iako sam tokom ovih dana probao te kombinacije, nešto mi se nisu uklapale kao danas :D

Naime, ova najmanja, crveno označena ide spolja, izmedju matice i legara u deklu na kvačilu.

Plavo obeležena ide do bolcne sa unutrašnje strane varijatora

i na kraju ove dve zelene idu sa spoljne strane varijatora.

Rolnice sam poredjao kako ste mi napisali (pre toga ih malo naprskao silikon sprejem i obrisao), i imam osećaj da motor ima dosta bolji start. Inače su bile poredjane tri ispravno, tri suprotno.

Hvala svima na pomoći, i nadam se da će nekom koristiti ubuduće.

11.png

• Sviđa mi se 2

Mali savet, ali zlata vredan: sve što uzmeš da rasklapaš, slikaj. Sad uz ove moderne telefone to je bar lako, a mnogo vredi kad se sklapa.

• Podržavam 2

• U prolazu, 47 postova

u pravu si, nego aj kontam da sam sve naredjao kako treba da se vrati, da ne uzimam telefon prljavim rukama..

al zato sledeći put za nauk :)

Sve sam ja to probo :) Ako i ima nekog efekta, to je jako kratko i privremeno. Kvalitetnim rolnicama ne treba hemija.

Kod CVT-a, stanje kvačila je presudno, zatim da bolcna glatko klizi, da su slajderi bez lufta i oštećenja, kaiš prave mere i dobro postavljen, da bude očišćeno...

20240915-100453.jpg

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 220 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

Jeste, osim što omogućava manje trenje, kad se čisti lakše spada prljavština ako je našpricano sa ovim. Naravno što je sve originalnije u merama i bez oštećenja tim bolje.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja