novi član 2 Napisano Januar 2, 2012 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Srećna nova godina svima i sve najbolje! Ljudi, blizu sam kupovine Vespe LX 50. Interesuje me da li je izvodljivo sa takvu vespu koristiti svakodnevno za prelaženje relacije od oko 30km (kuća-posao-kuća)? U pitanju je poptuno ravan put (bez nagiba). Pored toga interesuje me i koja je normalna (preporučena) brzina za skutere od 50 cca ili još konkretnije pitanje bi bilo koliko ja preporučena brzina za vožnju ovog modela Vespe? Hvala vam svima na odgovorima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2550 Napisano Januar 2, 2012 Drug član, 1612 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan To za takvu masinicu nije nikakva kilometraza,ustvari za bilo koji skuter,a kamoli za vespicu.Sto se tice brzine mislim da ti je 50km/h sasvim ok.Jel uzimas nov ili polovan, 2t ili 4t? pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12750 Napisano Januar 2, 2012 Ne silazi, 7378 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Moze to gde god hoces, ne tako brzo ali ide Ne znam o kakvoj preporucenoj brzini govoris, samo zavijaj to uzivaj u putu! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novi član 2 Napisano Januar 3, 2012 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Milane, uzimam nov. 2T ili 4T? Video sam da postoje ali iskreno nemam pojma u čemu je razlika. Znam teoretski ali me interesuje u čemu je prednost jednog u odnosu na drugi. Kada kažem "prepručena brzina" mislim da onu optimalnu koja ne šteti motoru. Optimalan rad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i dobro dosao u svet Vespe....i naravno ostalih dvotockasa. Sto se tice vespe neces pogresiti.E sad 2T ili 4T pitanje je ukusa a samim tim i potrebnog odrzavanja.Obe masine su pouzdane tako da nemas razloga za neku brigu.4T masine su malo slozenije i samim tim i komplikovanije kao i nesto skuplje za odrzavanje( tj kad dodje vreme za neku ozbiljniju popravku). Obzirom da na 2T imas jos i ulje za mesavinu a prostiju masinicu kad saberes potroseni dvotaktol na kraju ti se svede na isto. Imaces jedini problem sto neces smeti da skidas blokadu do isteka garantnog roka i samim tim bices ogranicen na 50 km/h. Skidanjem blokade picis dobrih 70-(80 km/h ako si laksi). "Putna brzina" od tih 70ak ti je sasvim dovoljna za relacije koje prelazis.Naravno bez ikakvih posledica. U klubu ima par LX50 koje se voze u cugu po 250-300 km bez problema. Eto to ti je u najkracim crtama.Dakle samo Gas i ne brini.Naravno posle razradjivanja masine(nikako novu). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2550 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1612 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i dobro dosao u svet Vespe....i naravno ostalih dvotockasa. Sto se tice vespe neces pogresiti.E sad 2T ili 4T pitanje je ukusa a samim tim i potrebnog odrzavanja.Obe masine su pouzdane tako da nemas razloga za neku brigu.4T masine su malo slozenije i samim tim i komplikovanije kao i nesto skuplje za odrzavanje( tj kad dodje vreme za neku ozbiljniju popravku). Obzirom da na 2T imas jos i ulje za mesavinu a prostiju masinicu kad saberes potroseni dvotaktol na kraju ti se svede na isto. Imaces jedini problem sto neces smeti da skidas blokadu do isteka garantnog roka i samim tim bices ogranicen na 50 km/h. Skidanjem blokade picis dobrih 70-(80 km/h ako si laksi). "Putna brzina" od tih 70ak ti je sasvim dovoljna za relacije koje prelazis.Naravno bez ikakvih posledica. U klubu ima par LX50 koje se voze u cugu po 250-300 km bez problema. Eto to ti je u najkracim crtama.Dakle samo Gas i ne brini.Naravno posle razradjivanja masine(nikako novu). Igor ti je objasnio razliku,ja bi licno uzeo 2t jer je prostija za odrzavanje,mislim da je ostrija od 4t i trebalo bi da je i jeftinija.Ako imas novca uzmi vetrobran i kofer u boji,izgledace mnogo lepse.Koju ces boju da uzmes? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novi član 2 Napisano Januar 3, 2012 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala vam na informacijama. Iz ovog posta mi se definitivno čini da će izbor pasti na 2T. Što se tiče boje. Iskreno, dvoumim se između svetlo plave i crne. Što se tiče vetrobrana i kofera verovatno će morati iči kao opcija u nekom kasnijem periodu. Sve ovo je i sad već prilično finansijski nategnuto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nolezmaj 177 Napisano Januar 3, 2012 BJB Maxi Scooter Club, 743 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Kada je kilometraža kuća-posao-kuća u pitanju, najbitnija je prosečna brzina ostalih vozila na tom pravcu. Da li je u pitanju magistrala gde piče kamioni, ili uske uličice centra grada? U prvom slučaju se vozi 60-80kmh (ili brže), i tu ti ne preporučujem mali skuter, a u drugom slučaju se vozi 20-40kmh, i Vespa 50cc je projektovana za takve brzine. Moj kolega koristi 2T 50cc Vespu u vožnji kroz centar, stani-kreni sa semaforima, gradska gužva uz minimum izlazaka na brze bulevare. Pozajmio sam je nekoliko puta i mislim da je to savršeno vozilo za takvu situaciju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12750 Napisano Januar 3, 2012 Ne silazi, 7378 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kolege su sve rekle, ja bih samo dodao nesto u odabiru agregata u smislu 2T i 4T. Razlika je u principu rada, za ostvareni rad, 2T motoru su potrebna dva ciklusa a 4T cetiri. Da te ne zbunjujem skolskim predavanjem, neko pravilo kod SUS (motori sa unutrasnjim sagoravenjem) je da, sto vise sagorene smese znaci vise snage a 2T zbog nacina to radi bolje nego 4T sto je ujedno i razlog zasto 2T dominira u segmentu malih agregata. Sposobni da isporuce vise snage i imaju dobar potencijal za poboljsanje perfomansi na osnovu kanala i povratne rezonance auspuha, itd. Podizanje snage kod 4T obuhvata mnogo komponenti i kod malih agregata se ne dobija nesto puno. S'obzirom da snage kod 50cc vec manjka, ja bih ti savetovao da ides na 2T varijantu. Kada budes zazeleo malo vise snage, postoji opcija rezonantnog auspuha koji ce osetno poboljsati performance, potom multivar, kasnije 17.5 karb sa osnovnim 70cc kitom i dobijas pravu gradsku osicu, otrov u malom pakovanju koji ce u guzvi biti neuhvatljiv. Odlepljuje se od automobila na semaforima sto ti itekako treba. Ne moras da se bavis takvim zahvatima, ali u svakom slucaju dobro je da imas mogucnosti za tako nesto a siguran sam da ces kad tad pozeleti jos koji konjic Sto se tice 4T, zasto oni, pa malo vise zbog ekologije i potrosnje, 2T je raketa za njega 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Milanezi 2550 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1612 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: V-STROM Prijavi odgovor kao problematičan Hvala vam na informacijama. Iz ovog posta mi se definitivno čini da će izbor pasti na 2T. Što se tiče boje. Iskreno, dvoumim se između svetlo plave i crne. Što se tiče vetrobrana i kofera verovatno će morati iči kao opcija u nekom kasnijem periodu. Sve ovo je i sad već prilično finansijski nategnuto. Ja glasam za crnu sa krem sedistem,prava smekerica!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
novi član 2 Napisano Januar 3, 2012 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Alekre, hvala ti na objašenju. Sve sam sigurniji da će kupovina biti svedena na 2T. Što se tiče toga da će mi nakon nekog vremena zatrebati koji konjić u to sam već sada siguran i svestan toga. Bio bi najsrećniji kada bi odma' u startu mogao kupiti LX150 ali su preterali sa cenama. Oromna je razlika. Trebao bi da odložim kupovinu motorčića za još jedno 2 godine a to ne mogu sebi dozvoliti. Valjda će mi tih 50cca pružiti utehu. Milane, i kod mene trenutno preovlađuje crna varijanta i sve je verovatnije da ću se odlučiti za nju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Januar 3, 2012 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan I da imas 200 cm uvek ce ti faliti koji konjic. Lepo ti nju razradi,skini blokadu kasnije i bices zadovoljan.kasnije moze malo igranja sa kitovima,izduvima,varijatorima..... uzivaj u svakom trenutku na njoj... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvijanović 1726 Napisano Januar 6, 2012 Drug član, 755 postova Lokacija: Lazarevac Prijavi odgovor kao problematičan U toj klasi je veoma bitno kakv si tip,koliko imaš god.voliš li da se manijačiš ili si mirniša koji će skuter da tretira....tek tako.Jer 2T se vrti na visokim obrtajim i može da izgori relativno brzo,a sa 4T je moguće da doživiš mentalni cajtnot.Ako se odlučiš za 2T dobijaš bolji obrtni moment(startnost) samim tim će ti manje vremena trebati da dostigneš maksimalnu krajnju brzinu koja iznosi izmedju 70-75km/h.što je za gradske uslove idealno.Dobijaš čak i na leru dosta bučniji agregat,a da ne pričam kako se čuje kad ga popeglaš do daske ili kad se voziš sa suvozačem(pa još ako je uzbrdo...)Iz početka ćeš voditi računa''slušati mašinu''voziti ga na optimalnom broju obrtaja i računaj na potrošnju malo preko 3L/100Km,avaj,kako upoznaješ skuter prag tolerancije se polako ALI SIGURNO pomera.Počinješ da se oslobađaš,da se opuštaš i naravno uživaš u skuteru.Predpostavljam da ćeš i da ga voziš brže,stoga računaj na potrošnju od 4,5-5L/100Km.Ipak ako živiš u iole brdovitoj sredini zaboravi na 4T skuter jer on ''ugleda''uzbrdicu pre tebe,ali troši ispod 2,5L/100Km,jedva da se čuje kako tiho i uglađeno radi,maksimalna brzina je nešto manja i dostiže je vremenski nešto duže od 2T.Za mene je 4T skuter bacanje para osim ako nisi iz Vojvodine i ako imaš do 65Kg.Imao sam Kymco agility 50 (4T)kasnije Piaggio liberty 50(2T)oba sam kupio nova,tako da imaš info iz prve ruke.Ako ipak hoćeš 50ccm ono što bi ti preporučio(vidim da novac nije problem)je Aprilia scarabeo 50ccm 4T 4V.To je da kažemo (do nekle)snaga 2T sa potrošnjom 4T,ili pak Vespa ET2 inezione ili Aprilia SR50 DiTech.Najbolje ti probaj više njih pa ćeš provaliti šta ti odgovara(tako sam se npr.ja oženio)i vidi malo,jer za cenu nove Vespe(mozda ćeš dodati koji evrić) možeš da položiš A kategoriju+da kupiš http://www.polovniautomobili.com/oglas1712868/piaggio_vespa_250_gts/ Što je za mene opcija kojom rešavaš:kuća-posao,grad-van grada....ma ovo ti je''za života'' Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvijanović 1726 Napisano Januar 7, 2012 Drug član, 755 postova Lokacija: Lazarevac Prijavi odgovor kao problematičan I da imas 200 cm uvek ce ti faliti koji konjic. Lepo ti nju razradi,skini blokadu kasnije i bices zadovoljan.kasnije moze malo igranja sa kitovima,izduvima,varijatorima..... uzivaj u svakom trenutku na njoj... Igranje koje košta min.300E+povećava potrošnju.Nemojmo zaboraviti da je litar benzina 140din!!!!Motocikl a posebno 2T mašine su izgubili smisao kao jeftin i racionalan prevoz u odnosu na automobile upravo zbog potrošnje.Da se nelažemo retki su oni koji ''žive život''na motoru,več se dvotočkašem hrane kompleksi i sujeta,motor se kupuje da bi se muvale ribe...postao je hrana za majmune,uporedi cene servisa i delova za skuter(motor)i neki auto od 1400-1600 kubika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Igor va 743 Napisano Januar 7, 2012 Zainteresovan, 853 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: PX 200 E Arcobaleno Prijavi odgovor kao problematičan I da imas 200 cm uvek ce ti faliti koji konjic. Lepo ti nju razradi,skini blokadu kasnije i bices zadovoljan.kasnije moze malo igranja sa kitovima,izduvima,varijatorima..... uzivaj u svakom trenutku na njoj... Igranje koje košta min.300E+povećava potrošnju.Nemojmo zaboraviti da je litar benzina 140din!!!!Motocikl a posebno 2T mašine su izgubili smisao kao jeftin i racionalan prevoz u odnosu na automobile upravo zbog potrošnje.Da se nelažemo retki su oni koji ''žive život''na motoru,več se dvotočkašem hrane kompleksi i sujeta,motor se kupuje da bi se muvale ribe...postao je hrana za majmune,uporedi cene servisa i delova za skuter(motor)i neki auto od 1400-1600 kubika. Ima dosta istine u ovome sto si napisao mada jedno veliko ALI... Moj Arcobaleno ima 12 KS fabricki,sa nekim mojim preradama (a da ostane na fabrickoj varijanti)izvukao sam maximum snage i dobio jos 2+ konjica. Vozim poprilicno i ture znaju da budu po 500 km da ne pricam o zadnjoj od 2670 km. U Zlatibor sam izasao lagano ,natovaren sa 90 km/h.Potrosnja na svim turama je bila 3.2 lit.tako ako redi neko ko nije bas siguran sta ce dobiti u performansama,odnos stavljenih kitova sa prenosom i karburacijom,izduvom sigurno je da ce dobiti veliku potrosnju a ne tako ocekivane performanse. Jos jedan savet iz iskustva bezi od modela INEZIONE. Trenutno imam dva takva modela kod kojih je struja napravila veliki problem,Sama struja kosta preko 150 eur i veoma je tesko naci.Regler,dekoder,Cdi,imobilizator su u sklopu tj povezani tako da je to veoma skupa investicija.Prilikom menjanja pomenutih delova mora se promeniti i kljuc jer je kodiran. Zato sto prostije to manje brige za kasnije posledice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Luka011 0 Napisano Februar 1, 2018 U prolazu, 1 post Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav forumasi ! Novi sam clan. Kupio sam Vespu LX 50, treba se odraditi servis , moze li par saveta u vezi svega toga? koliko obicno kostaju djelovi , kad se sta menja , na koliko kilometara itd ? Hvala ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cvijanović 1726 Napisano Februar 2, 2018 Drug član, 755 postova Lokacija: Lazarevac Prijavi odgovor kao problematičan ...dobio si neku dokumentaciju uz vozilo?Ako nisi pogledaj na http://www.piaggio.co.rs/download.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...