Jump to content

Moto Zajednica

V motori

Recommended Posts

 • U prolazu, 57 postova
 • Lokacija: Pancevo

Interesuje me, zasto se prave V motori, koja je njihova prednost u odnosu na redne. i, koja je razlika u tome kako su postavljeni, tj. na koliko stepeni. :?: [/b]

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Zainteresovan, 837 postova
 • Lokacija: Mladenovac

To je tesko pitanje na koje malo njih ume da odgovori u potpunosti.

A imas postavljane cilindre od 30 do 90 stepeni...

Od postavljanja zavisi i grejanje motora i mnogo drugih stvari, no nisam strucan da pricam o tome...

Razmislicu malo o tome pa cu jos nesto da napisem...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U prolazu, 4 postova
 • Lokacija: Zagreb

Glavne prednosti:

* zbog arhitekture mashine bolje teziste (na sredini) , sto daje i bolju ciklistiku

 

* Veci okretni moment u odnosu na r mashine

 

Glavne mane

 

*problem sa hladenjem drugog cilindra ( zato guzzi ima bocni v2, a hd je stavljao ventilator iza prvog cilindra)

 

*vibracije

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • In memoriam, 783 postova
 • Lokacija: Ottawa, Canada

Vidim da su se odmah svi uhvatili V2 motora. Na motorcikle se ugradjuju i V motori sa vise cilindara, a GP Honda ima jako specificnu V konfiguraciju sa 5 cilindara, gde su 3 cilindra napred, a 2 nazad. Ja sam imao Suzuki sa V4 masinom. Ako se recimo V2 motor postavi uzduzno, dobija se jako uzana masina (Harley, Ducati...). Radilica je veoma kratka, a klipnjace mogu da stoje jedna uz drugu na istom kolenu. V motori su u principu laksi (kg) od rednih. Ducatijeve masine neki nazivaju L masina, ali je u pitanju V motor naget napred, mada ni L naziv nije u tom slucaju pogresan. Obicno svaka strana V motora ima svoju glavu. Kod automobila postoje i V motori sa 1 glavom. VW motri sa VR6 masinom su u stvari V motori, gde su cilindri smesteni pod uglom od svega 15 stepeni. Tako mali ugao omogucava pokrivanje samo jednom glavom. Cilindri su veoma prostorno ekonomicni, pa su gledajuci odozgo u cik-cak rasporedu. Prvi i do danas najuzi takav motor je imala Lancia Fulvia HF, sa uglom od svega 13 stepeni. Bio je to V4 ili ako volite VR4, a automobil je osvojio reli sampionat sveta. Kod V2 masina jedan cilindar je malo vise levo, ili desno, nego drugi. Kod Guzzija je to napred/nazad, kao i kod BMW boxer masine, gde su cilindri pod uglom od 180 stepeni. Kod V2 motora, sa dosta ostrim uglom, recimo 30 stepeni masina je visoka i zbog visokog tezista nije povoljno resenje za sportske motore.

 

Kod rednih motora, ako su u pitanju 4 cilindra, masina je veoma siroka (V4 bi imao sirinu kao 2 cilindra). Radilica je siroka i skoro uvek ima koleno za svaki cilindar, a izmedju njih se stavljaju lezajevi. Posto je dosta siroka, (obicno se na motore ugradjuje poprecno), zato je i kratka. Redni motor je kraci od V motora. Jedini moderan motor sa rednom masinom smestenom uzduzno je BMW serije K. I ako je smestena uzduzno, oborena je za 90 stepeni, pa se sa jedne strane nalazi glava motora, a sa druge radilica.

 

Pored ovakvih masina bilo je i jako interesantnih resenja. Tako je Suzuki 500 Gamma imao 4 cilindra smestena u kvadrat. Specificnost te masine su 2 radilice, svaka za jedan par cilindara. Drugi zanimljiv primer su avionski motori koji su imali cilindre poredjane u krug ili zvezdu. Takva konfiguracija je neprimenjiva kod motorcikla, ali je resenje zanimljivo. Masina je veoma kratka i sve klipnjace se mogu smestiti na jedno koleno radilice. Benelli, Honda i Kawasaki su imali sestocilindricne redne motore. Laverda je ucestvovala na endurance trkama sa V6 masinom, a Honda Gold Wing danas ima 6-cilindricni boxer.

 

Ovde se moze videti BMW redna masina, koja lezi bas u tom polozaju na motoru.

http://www.bmbikes.co.uk/photos/mechanicalphotos/k1200lt%20Engine%20Cutaway.jpg

 

Evo jedna veoma uzana i kompaktna Aprilia V2 masina. Kod vodenog hladjenja, zadnji cilindar nema problema.

http://photos.motorcycle-usa.com/Engine_A.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Drug član, 2245 postova
 • Lokacija: Beograd
Vidim da su se odmah svi uhvatili V2 motora. Na motorcikle se ugradjuju i V motori sa vise cilindara' date=' a GP Honda ima jako specificnu V konfiguraciju sa 5 cilindara, gde su 3 cilindra napred, a 2 nazad. Ja sam imao Suzuki sa V4 masinom. Ako se recimo V2 motor postavi uzduzno, dobija se jako uzana masina (Harley, Ducati...). Radilica je veoma kratka, a klipnjace mogu da stoje jedna uz drugu na istom kolenu. V motori su u principu laksi (kg) od rednih. Ducatijeve masine neki nazivaju L masina, ali je u pitanju V motor naget napred, mada ni L naziv nije u tom slucaju pogresan. Obicno svaka strana V motora ima svoju glavu. Kod automobila postoje i V motori sa 1 glavom. VW motri sa VR6 masinom su u stvari V motori, gde su cilindri smesteni pod uglom od svega 15 stepeni. Tako mali ugao omogucava pokrivanje samo jednom glavom. Cilindri su veoma prostorno ekonomicni, pa su gledajuci odozgo u cik-cak rasporedu. Prvi i do danas najuzi takav motor je imala Lancia Fulvia HF, sa uglom od svega 13 stepeni. Bio je to V4 ili ako volite VR4, a automobil je osvojio reli sampionat sveta. Kod V2 masina jedan cilindar je malo vise levo, ili desno, nego drugi. Kod Guzzija je to napred/nazad, kao i kod BMW boxer masine, gde su cilindri pod uglom od 180 stepeni. Kod V2 motora, sa dosta ostrim uglom, recimo 30 stepeni masina je visoka i zbog visokog tezista nije povoljno resenje za sportske motore.

 

Kod rednih motora, ako su u pitanju 4 cilindra, masina je veoma siroka (V4 bi imao sirinu kao 2 cilindra). Radilica je siroka i mora da ima koleno za svaki cilindar, a izmedju njih se stavljaju lezajevi. Posto je dosta siroka, (obicno se na motore ugradjuje poprecno), zato je i kratka. Redni motor je kraci od V motora. Jedini moderan motor sa rednom masinom smestenom uzduzno je BMW serije K. I ako je smestena uzduzno, oborena je za 90 stepeni, pa se sa jedne strane nalazi glava motora, a sa druge radilica.

 

Pored ovakvih masina bilo je i jako interesantnih resenja. Tako je Suzuki 500 Gamma imao 4 cilindra smestena u kvadrat. Specificnost te masine su 2 radilice, svaka za jedan par cilindara. Drugi zanimljiv primer su avionski motori koji su imali cilindre poredjane u krug ili zvezdu. Takva konfiguracija je neprimenjiva kod motorcikla, ali je resenje zanimljivo. Masina je veoma kratka i sve klipnjace se mogu smestiti na jedno koleno radilice. Bemelli, Honda i Kawasaki su imali sestocilindricne redne motore. Laverda je ucestvovala na endurance trkama sa V6 masinom, a Honda Gold Wing danas ima 6-cilindricni boxer.

 

Ovde se moze videti BMW redna masina, koja lezi bas u tom polozaju na motoru.

http://www.bmbikes.co.uk/photos/mechanicalphotos/k1200lt%20Engine%20Cutaway.jpg

 

Evo jedna veoma uzana i kompaktna Aprilia V2 masina. Kod vodenog hladjenja, zadnji cilindar nema problema.

http://photos.motorcycle-usa.com/Engine_A.jpg[/quote']

 

Caleta za predsednika!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Navigator, 1801 postova
 • Lokacija: Sremska Mitrovica
 • Motocikl: Papričica :)

Fino, fino. Ali ima jedna stvar koja me pomalo buni. HD ima malo specificniju V2 masinu. Bar koliko sam ja shvatio, oba klipa su u istom taktu, tako da u sustini radi kao jednocilindricni. Takodje sam primetio da cilindri kod HD-a nisu smaknuti jedan u odnosu na drugi. Sta sam shvatio a sta nisam?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U potrzi za performansama..., 3388 postova
 • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
 • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Fino' date=' fino. Ali ima jedna stvar koja me pomalo buni. HD ima malo specificniju V2 masinu. Bar koliko sam ja shvatio, oba klipa su u istom taktu, tako da u sustini radi kao jednocilindricni. Takodje sam primetio da cilindri kod HD-a nisu smaknuti jedan u odnosu na drugi. Sta sam shvatio a sta nisam?[/quote']

E sacu ja kao student masinstva (motornih vozila) da vam objsnim u cemu je stvar 8)

Kod V motora slucaj je sledeci:

Ako je npr. u pitanju V2 motor, klipnjace mogu biti vezane za radilicu na dva nacina:

1. Klipnjace su vezane za radilicu jedna do druge na istom rukavcu

2. Jedna klipnjaca je tzv. glavna i za nju je privezana druga tj. pomocna klipnjaca.

Tako da u sustini V motor ima radilicu slicnu monocilindricnom motoru.

Takodje, V motori mogu imati ugao od 15 (17) do 180 stepeni! Nije isto V od 180 i boxer motor! Kod Boxera obje klipnjace imaju svoj rukavac na radilici, kao kor rednog twin motora, a za V sam objasnio (klipnjace su na jednom rukavcu). Dakle kod Boxer-a cilindri se krecu u suprotnom smjeru, a kod V180 se krecu u istom pravcu!

Takodje, postoje i V motori kod kojih su klipnjace spojene za radilicu zasebno ali je to slucaj kod visecilindarskih motora i to nije bas cesta pojava...

To sam radio u proslom semestru pa mi je znanje jos svjeze :lol:

E sada, nemoguce je reci sta je bolje, V2 ili redni, jer to zavisi od prilicno dosta parametara. Ako govorimo o istoj radnoj zapremini, npr. V2 motor od 1000ccm i redni4 od 1000ccm, tu je sa odredjene tacke gledista bolji motor ciji cilindar ima manji precnik (u ovom slucaju redni4) jer je odvodjenje toplote bolje kod cilindara manjeg precnika. To je vazno jer su benzinski motori izuzetno osjetljivi na visoke temperature zbog tzv. detonativnog sagorijevanja koje razara motor. Ali sa uvodjenjem direktnog ubrizgavanja i kompjuterske jedinice ta stvar je u velikoj mjeri rijesena i tu se opet stvari malcice mijenjaju... Na kraju, za obicne smrtnike, sve se svodi na to ko sta vise voli...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Navigator, 1801 postova
 • Lokacija: Sremska Mitrovica
 • Motocikl: Papričica :)

ER-6 nije V motor nego redni dvocilindricni.

 

 

Evil-Zo:

 

E tako te volim kolega, ubedio si me da se nisam pogresno opredelio. Nego, ako imas vremena, mogli smo se naci jedared na fax-u da mi opricas malo sta se radi na visim godinama.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Zainteresovan, 585 postova
 • Lokacija: Beograd
E sada, nemoguce je reci sta je bolje, V2 ili redni, jer to zavisi od prilicno dosta parametara. Ako govorimo o istoj radnoj zapremini, npr. V2 motor od 1000ccm i redni4 od 1000ccm, tu je sa odredjene tacke gledista bolji motor ciji cilindar ima manji precnik (u ovom slucaju redni4) jer je odvodjenje toplote bolje kod cilindara manjeg precnika. To je vazno jer su benzinski motori izuzetno osjetljivi na visoke temperature zbog tzv. detonativnog sagorijevanja koje razara motor. Ali sa uvodjenjem direktnog ubrizgavanja i kompjuterske jedinice ta stvar je u velikoj mjeri rijesena i tu se opet stvari malcice mijenjaju...

 

Vidi se da vi vozilasi samo zagrebete po sushtavstvu bivstva motora :lol:

 

Kao sto si i sam rekao problem temperature se dosta lako resava narocito u domenu komercijalnih snaga motora(stepena sabijanja,radnih zapremina itd) tako da je bolje da precnik cilindra bude veci sto omogucava vise mesta za vece ventile,sto znaci bolju izmenu radne materije sto omogucava vecu snagu i to obilato koriste svi proizvodjaci motora. Motor sa 2 cilindra je znatno teze dinamicki uravnoteziti. Na kraju krajeva iz iste radne zapremine veca snaga se dobija iz motora koji ima vise cilindara. Sto se mene tice redni 4 je ZAKONNNNNN!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U potrzi za performansama..., 3388 postova
 • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
 • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
E tako te volim kolega' date=' ubedio si me da se nisam pogresno opredelio. Nego, ako imas vremena, mogli smo se naci jedared na fax-u da mi opricas malo sta se radi na visim godinama.[/quote']

Vazda sokole, javi se neðe pa da sjednemo u onaj naš klub pa da æaskamo... :pivo: :jos_piva:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U potrzi za performansama..., 3388 postova
 • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
 • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Vidi se da vi vozilasi samo zagrebete po sushtavstvu bivstva motora :lol:

 

Kao sto si i sam rekao problem temperature se dosta lako resava narocito u domenu komercijalnih snaga motora(stepena sabijanja' date='radnih zapremina itd) tako da je bolje da precnik cilindra bude veci sto omogucava vise mesta za vece ventile,sto znaci bolju izmenu radne materije sto omogucava vecu snagu i to obilato koriste svi proizvodjaci motora. Motor sa 2 cilindra je znatno teze dinamicki uravnoteziti. Na kraju krajeva iz iste radne zapremine veca snaga se dobija iz motora koji ima vise cilindara. Sto se mene tice redni 4 je ZAKONNNNNN![/quote']

E tebe sam cekao :D Sta bi mi vozilasi bez vas motorasa, a i vi bez nas :lol:

Nemoj bre da diras vozilase, doci ce tema za prednju, zadnju viljusku, mjenjac, glavnu frikcionu spojnicu itd. 8):lol:

 

...A ja bih ipak rekao V5 je zakon :mrgreen:

 

 

Salu na stranu i meni je nekako blisko redni 4... :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Navigator, 1801 postova
 • Lokacija: Sremska Mitrovica
 • Motocikl: Papričica :)

Eh kako sam ponosan na svoje kolege masince. Nadam se da cu i ja za koju godinu nauciti da tako kvalitetno kenjam :lol: .

 

Mogli smo lepo sva trojica da se nadjemo i valjano ispricamo(znam da nisam dorastao, ali mora se napredovati). Sto se mene tice,moze svaki radni dan sem petka. Ja imam predavanja do 1. I molim vas ne samo u nasoj masinskoj kafani.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U potrzi za performansama..., 3388 postova
 • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
 • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Eh kako sam ponosan na svoje kolege masince. Nadam se da cu i ja za koju godinu nauciti da tako kvalitetno kenjam :lol: .

 

Mogli smo lepo sva trojica da se nadjemo i valjano ispricamo(znam da nisam dorastao' date=' ali mora se napredovati). Sto se mene tice,moze svaki radni dan sem petka. Ja imam predavanja do 1. I molim vas ne samo u nasoj masinskoj kafani.[/quote']

Pivo je pivo, ðe god ga pili, tako da je meni svejedno, a kafana fala Bogu ima koliko hoæeš :mrgreen:

I ja sam ti otprilike svako jutro na faxu. Samo još Pecu da navatamo :mrgreen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • In memoriam, 783 postova
 • Lokacija: Ottawa, Canada

Ako ste se dogovorili, sada lepo off topic zamenite sa on topicom. Umesto da nas obrazujete, vi nama :jos_piva:

Zato i mi vama :jos_piva:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • U potrzi za performansama..., 3388 postova
 • Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi
 • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE
Ako ste se dogovorili' date=' sada lepo off topic zamenite sa on topicom. Umesto da nas obrazujete, vi nama :jos_piva:

Zato i mi vama :jos_piva:[/quote']

Evo odmah se vracamo u on, samo da poijemo po koju :jos_piva: :mrgreen:

Salu na stranu, kao sto rekoh, sve se svodi na to ko sta vise voli. Ja to gledam kao sto je kod automobila pitanje dizel ili benzinac. Dizel isporucuje enormni moment na niskim obrtajima i upotrebljiviji je za grad upravo zbog toga, a benzinac trazi gas i obrtaje da bi isporucio taj moment. Takva je i prica sa ovim... Bilo bi dobro imati jednog naked-a sa V2 masinom za grad i jednog R-a sa rednom masinom za medjugradske linije i otvoren put :lol: :mrgreen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

 • Zainteresovan, 837 postova
 • Lokacija: Mladenovac
Ako ste se dogovorili' date=' sada lepo off topic zamenite sa on topicom. Umesto da nas obrazujete, vi nama :jos_piva:

Zato i mi vama :jos_piva:[/quote']

Evo odmah se vracamo u on, samo da poijemo po koju :jos_piva: :mrgreen:

Salu na stranu, kao sto rekoh, sve se svodi na to ko sta vise voli. Ja to gledam kao sto je kod automobila pitanje dizel ili benzinac. Dizel isporucuje enormni moment na niskim obrtajima i upotrebljiviji je za grad upravo zbog toga, a benzinac trazi gas i obrtaje da bi isporucio taj moment. Takva je i prica sa ovim... Bilo bi dobro imati jednog naked-a sa V2 masinom za grad i jednog R-a sa rednom masinom za medjugradske linije i otvoren put :lol: :mrgreen:

 

Bas tako. :wink:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. • Aktivni korisnici   0 članova

  • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja