Jump to content

Moto Zajednica

SV 650N `02 prednji semerinzi

Recommended Posts

• Drug član, 1604 postova
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

kao što se vidi na slikama, deo iznad gumica kod semeringa, plavičaste boje; jel to znak da su semerinzi za zamenu? ja bi` to menjo! između ostalog imam utisak da mi se, kad polako prođem preko neke neravnine, rupe itd., čuje neko kljok. ne uvek, ali cenim da dolazi od glave-ležajeva volana. možda je paranoja kao za ono curenje tečnosti koje sad ne curi 8). pa da iskoristim priliku kad menjam semeringe pritegnem i glavu. e sad pitanje kad uzimam semeringe koje da biram? bilo koje, neke posebne, koje? najbolji info, ako je neko skoro menjao, koje je stavio i koliko ga je izašlo. za ulje sam se već odlučio i video sam da ide 491 mililitar po štapu.

post-13916-0-95454100-1321033489_thumb.jpg

post-13916-0-33911400-1321033494_thumb.jpg

post-13916-0-48909400-1321033502_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Triumph Street Triple

Kolko vidim po slikama, ok su ti semerinzi.

Ne bih ti savetovao da ih menjas reda radi, meni se desilo da popuste potpuno novi posle zamene, a menjao sam ih preventivno posle zamene ulja u viljuskama.

• Zainteresovan, 952 postova

Zlatno pravilo je ne popravljati ono što nije pokvareno, nikad ne znaš šta može da se iskomplikuje. Čak i da je malo masan štap ne treba dirati dok ne počne da curi po diskovima samo prekontrolisati nivo.

Zlatno pravilo je ne popravljati ono što nije pokvareno, nikad ne znaš šta može da se iskomplikuje. Čak i da je malo masan štap ne treba dirati dok ne počne da curi po diskovima samo prekontrolisati nivo.

to mi i jedan drug reče, ondak samo da proverim glavu volana. daklem ne diram semeringe. :takoje:

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Gluposti! Naravno da treba da menjas ako mozes. Litar ulja i par semeringa kostaju manje od 30e, nema razloga da jednom u dve godine ne remontujes viljusku.

Ako su semerinzi procureli posle zamene, onda znaci da nisu pravilno montirani, ili su montirani "na suvo".

A cim vidite da je stap vlazan OBAVEZNO zamena. Posle kad se natope klesta i plocice uljem, bude jako veselo!

A to "klank" sto se cuje moze da bude puknuta opruga, labav ketridz viljuske ili lezaj upravljaca.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 952 postova

Ovde vrvi od likova poput načelnika koga glumi stevo žigon u seriji priče iz radionice. Ko ima strožije kriterijume za zamenu delova od fabričkih slobodan je da radi to što ga veseli ali ja sa svojim iskustvom ne bih menjao one semeringe sa slike.

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Triumph Street Triple

U sustini je u pravu Maki, definitivno trebas da promenis ulje u viljuskama ako nikad nisi menjao, ali da menjas semeringe radi semeringa, koji su pritom i dobri nemas potrebe.

Ja sam poslednji put stavio Lucas i presao desetak hiljada, a montirani su kao i prosli put po PS-u tako da mogu da ih preporucim za razliku od Centauro koji su procureli posle par hiljada.

a jel to,samo zamena ulja, može da se obavi bez skidanja viljuške i razmontiravana svega što može da se razmontira? npr. samo odvijem gornji šraf-čep (A), i donji šaraf-čep (B). normalno izvučem osovinu točka motor zakačim na čengele da iscuri staro ulje? jel neće da izleti neka opruga kad odvijem šraf A? računam, da ako ne nameravam da menjam semeringe, da ću ih razjebati ako ih samo skidam pa vraćam.

edit: ne verujem da je ikad to ulje ni menjano, i pitanje je da li ga i koliko uopšte ima. a to kljok što se ponekad čuje kao da dolazi iz fara, vizirčeta, kao da nešto od toga odglumi rezonator.

post-13916-0-03946300-1321294342_thumb.png

Promenio član Lug

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

a jel to,samo zamena ulja, može da se obavi bez skidanja viljuške i razmontiravana svega što može da se razmontira? npr. samo odvijem gornji šraf-čep (A), i donji šaraf-čep (B). normalno izvučem osovinu točka motor zakačim na čengele da iscuri staro ulje? jel neće da izleti neka opruga kad odvijem šraf A? računam, da ako ne nameravam da menjam semeringe, da ću ih razjebati ako ih samo skidam pa vraćam.

edit: ne verujem da je ikad to ulje ni menjano, i pitanje je da li ga i koliko uopšte ima. a to kljok što se ponekad čuje kao da dolazi iz fara, vizirčeta, kao da nešto od toga odglumi rezonator.

Jednom izvadjen semering je mrtav semering. MOZES samo ispustiti ulje iz viljuske (da, izletece opruga kad odvijes gornji sraf, al to tako treba :D ) bez razdvajanja, ali kad vidis kako je prljavo i puno opiljaka, pozeleces da rasturis i ocistis celu viljusku.

Par semeringa je 10e, a kad vec skidas viljusku...

Uglavnom, razlika nakon remonta je itekako primetna. Ako ti je SV u fabrickoj postavci, sipaj 10 ili 15w ulje i napravi mu podlosku za oprugu debelu 10-15mm (pozeljno od PP sipke), i bices iznenadjen koliko se popravilo upravljanje! ;)

• Podržavam 1

oće li ova nalepnica preživeti skidanje štapa? jel neko imao sličan slučaj, ima li dovoljno lufta kad se odviju oni šrafovi, da se izvuče štap a da se no ošteti nalepnica?

post-13916-0-16204100-1321823541_thumb.jpg

ODLICNO ti mesto za nalepnicu..... :care::neznam::zdravo:

:) zezaš ili stvarno misliš? ja mislim da sam ze zajebo što sam je tu stavio, al sad je tu gde je.

• Integrisan, 13031 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

ODLICNO ti mesto za nalepnicu..... :care::neznam::zdravo:

:) zezaš ili stvarno misliš? ja mislim da sam ze zajebo što sam je tu stavio, al sad je tu gde je.

Štap se vadi na dole, nema šta da ošteti nalepnicu. Odlično si je stavio!

Ja bih samo stavio gušće ulje. Ako nešto stvarno hoćeš da uradiš stavi tvrđe opruge ukoliko si teži od 65kg (za koliko je predviđena fabrička opruga). Doduše, ovo sa dizanjem prednjeg kraja putem podloški je jeftino i lako se vraća na staro. Otvoriš (jedan po jedan!!) čep, izvadiš podloške i ćao. Opruge platiš 100tinjak eura pa ti se ne vade tek tako.

Da sumiram, obavezno pred sezonu promeni ulje (stavi gušće) i semeringe. Ima 100 tutorjala na netu kako se to radi a i uvek moćeš da pitaš nekog sa foruma da ti pomogne. Prosto je ko pasulj.

Povlačim reč!! Glupo si ga zalepio. Nisam dobro pogledao sliku mislio sam da je ispod donjeg trougla. Hmmm. Uz malo pažnje ako nekim širokim šrafcigerom raširiš situaciju mogao bi da spasiš nalepnicu. Ali te onda čeka isto sranje kad budeš vraćao i svaki sledeći put kad budeš vadio (ako budeš). Koliko košta ta usrana nalepnica?

p.s. Glup sam!! Tek sam sad shavtio da ti se zbog nalepnice ne vade štapovi. Ukoliko si mislo da odvrneš donji šraf i tuda ispustiš ulje (a ta tvar unutra odavno nije ulje već se podelila na vodu i blato i neće teke tako hteti napolje) moram da te upozorim da to nije samo čep. Taj zavrtanj drži deo broj 5 sa tvog dijagrama koji igra ulogu ventila u prostim viljuškama. Kad jednom izađe iz pozicije nije ga baš lako vratiti na mesto kroz ceo, nerasklopljen štap koji još i stoji pod uglom pošto je na motoru. Pa ako si još celu stvar započeo u dvorištu ne pripremljen pa nemožeš tek tako da promeniš plan... Preko preče naokolo bliže.

p.p.s Ako je ta nalepnica baš važna (ovde u HU to ne postoji) teoretski je moguće da taj štap ostaviš na motoru i svučeš donji deo (čizmu?) pa da onda obaviš servis propisno... Ode analiza u besmisao. Aj zdravo!

pa i mislio sam da taj štap ne skidam. samo skinem čizmu. e sad mi nije jasno kad odvijam donji šraf, gde ispušta ulje, kako se elemenat br.5 ne okreće zajedno sa tim donjim šrafom? nisam znao da šraf ide u njega. i na žalost nemam dvorište, to bi se radilo ispred zgrade ili kod drugara na selu. za slučaj da nešto zafali.

Moraš prvo da popustiš šraf, pre nego skineš čep, jer opruga pritiska deo br5. Kad ga popustiš možeš da nastaviš sa operacijom.

• Podržavam 1

Moraš prvo da popustiš šraf, pre nego skineš čep, jer opruga pritiska deo br5. Kad ga popustiš možeš da nastaviš sa operacijom.

daklem prvo odvijem B pa onda A, i dalje redom?

daklem prvo odvijem B pa onda A, i dalje redom?

Nemoj skroz da ga odvijes krenuce ulje da curi. Popusti ga (dok je u trouglu, stegnut) pa izvuci stap, skini A i prospi ulje s gornje strane, brze je. Na ovom s nalepnicom (ja bih probao da ga izvucem, moze fino da se raschepi trougao i mozes preko nalepnice da zalepis/zamotas neku foliju da je zastitis) ispustis donje strane dok curi lepo, onda zatvori i svuci cizmu s stapa. Da ne gubis vreme s cedjenjem.

p.s. nemoj A da odvrces/zavrces viljuskastim kljucem ili ne daj boze podesivim. OBAVEZNO gedora, napravljeni su od sira.

ok druže, :takoje:, nema više nedoumica. međutim je neko ranije kanda nešto pokuša o viljuškastim 1hmm.gif, bilo je u temi: http://forum.bjbiker...5-civija-stapa/ , pa je kanda odustao. ja ću to pažljivije.post-13916-0-78228800-1322581901_thumb.jpg , malo je šraf oštećen i vizuelno me baš nervira. zahvaljujem ti na strpljenu za odgovore. :takoje:

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja