Jump to content

Moto Zajednica

Dimenzija guma?

Recommended Posts

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: xt 600 tenere

Imam Yamahu XT 600 Teneru, i na njoj trenutno prednju gumu dimenzija 3 X 21, a zadnju 140/80/18. Po katalog za moj motor zadnja je 4,60 X18. Interesuje me da li mogu da stavim 120/80/18 ili 130/80/18, šta time dobijam a šta gubim?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 11 postova
  • Motocikl: xt 600 tenere

Meni je ovo prvi motor koji imam u životu, a imam 45 godina tako da nisam baš najbolje upućen kako treba da se ponaša. Meni ove koje su sada na njemu (140/80/18) izgledaju sasvim ok, ali se bojim da nisu prevelike. Ionako moram da menjam zadnju gumu pa se razmišljam o dimenziji. Interesuje me da li prednja i zadnja guma moraju biti iste šare i marke (kao na kolima)?

• Svakom po zasluzi, 12454 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Ništa, 4.60-18 je 120-90-18 i sve što možeš da staviš a da se ne izdeformiše preterano može bez primetne razlike u vožni.

Ne bih se baš složio sa tobom, uostalom ova tema o dimenzijama guma je već više puta razglabana ovde na forumu.

Iz mog iskustva, na Transalp ide u originalu 90 90 21 i pozadi 130/80-18. Stavio sam pozadi gumu samo 10 mm širu i odmah se odrazilo na ležanje u krivinama. Širu gumu je teže oboriti u krivinu i automatski postoji problem sa naglim "padom" (povećanjem nagiba motora) posle nekog određenog ugla obaranja. Da pojednostavim, obaram motor u krivinu i postoji delić sekunde kada se ništa ne dešava i onda odjednom "pada" što nenaviknutom vozaču - naročito početniku može predstavljati problem.

Po mom mišljenju najbolje se držati fabričkih preporuka za dimenziju guma.

• Zainteresovan, 952 postova

Svaka tebi čast ali ja ne mogu da vidim razliku izmedju dve iste nove gume kojima je samo širina različita za 10mm pogotovo što se šira više pokupi pa bude 5-7 mm šira i zaobljenija. Ovi momci dole ne vide razliku ni izmedju auto i moto guma osim u trajnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=NYhkCA_JwJM

• Drug član, 1370 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Imam Yamahu XT 600 Teneru, i na njoj trenutno prednju gumu dimenzija 3 X 21, a zadnju 140/80/18. Po katalog za moj motor zadnja je 4,60 X18. Interesuje me da li mogu da stavim 120/80/18 ili 130/80/18, šta time dobijam a šta gubim?

Možeš, dapače i bolje je da imaš gumu širine 120 ili 130 na toj felni, jer 140 nije

original. Nećeš ništa izgubiti, čak ćeš i dobiti na okretnosti.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja