Jump to content

Moto Zajednica

Provera diskova i viljuške, da li su ravni, kako ili gde?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 219 postova
  • Motocikl: GSX-R 1000 K4

Pitanjce, kako ja sam da proverim da li su mi diskovi ravni posle pada? Tj. jedan mi je pukao i njega bacam, drugi je čitav i na oko zdrav. Da li postoji neka priručna lenjir-metoda? Da li je ok ako stavim disk i pri kočenju nemam drmusanje?

Isto pitanje i za viljušku... Da li je dovoljan pokazatelj da je viljuška ravna ako nema nikakvih poteškoća pri pravolinijskoj vožnji?

Ukoliko nema kućne metode ni za jedno od pitanja, kome da se obratim?

Pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 952 postova
Da li je ok ako stavim disk i pri kočenju nemam drmusanje?

Da

Da li je dovoljan pokazatelj da je viljuška ravna ako nema nikakvih poteškoća pri pravolinijskoj vožnji?

Može da bude tako deformisana da nema jasnih znaka u vožnji. Vizuelni pregled, i proba u vožnji i mestu biće dovoljni. Možeš malo da izvučeš štapove iz korena pošto je na toj tački nejčešće deformacija, ako je niže čizma će zaglavljivati.

• Svakom po zasluzi, 12439 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Najbolje podigni motor da ti prednji točak bude u vazduhu, učvrsti neki metalni šiljak ili šrafciger uz štap da jedva dodiruje disk i okreći točak. Ako se ne čuje "drljanje" verovatno diskovi nisu krivi. To je priručna metoda, prava stvar je skidanje točka i diska i slična provera na strugu - mikrometrom.

Za viljušku je najbolje da odšrafiš šrafove u trouglovima i pustiš da se štapovi sami vrate u pravilan položaj pa ih ponovo prišrafiš. Dugačka prava letva (ili nešto slično) koju postaviš pored zadnjeg točka i koja ide do prednjeg točka veoma pomaže u određivanju dobrog položaja točkova. Kada tako podesiš da su oba točka u pravcu, sedneš na motor i dobro pogledaš da li korman stoji pod 90 stepeni u odnosu na točkove, moguće je da je malo kriv na šta se čovek navikne i ne primećuje nepravilnost :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja