OpFor 225 Napisano Octobar 3, 2011 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Beograd (Banjica II) Motocikl: V-Star 1100 Silverado Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno su mnogi od vas projezdili ovom turom, ali evo jednog kratkog putopisa sa informacijama za Budimpestu iz prve ruke. Ove subote smo odlucili da iskoristimo lepo vreme i da ga provedemo na motoru. Prva ideja je bila akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali smo se ipak odlucili za neku duzu voznju preko vikenda. Baka se uzelela dece, pa nismo mogli da zanemarimo mogucnost da se (najzad) malcice oslobodimo nasih mladunaca, a i njih dve od nas . Moja Jelena, nosena grizom savesti i zabrinuta da ce je okarakterisati kao najgoru majku ikada, nakuvala je hrane za chetu/omanji bajkerski skup, potrpali smo samo neke osnovne stvarcice i krenuli na put od 370 km. Vreme je bilo predivno za voznju, i prvu pauzi smo napravili na auto-putu ispred Novog Sada, na Luk-oil-ovoj pumpi (imaju Costa Cafe sa dobrom kafom). Evo i prvih slika - aktera putovanja: Dalje putovanje je predstavljalo klasicni mix uzivanja i nerviranja: uzivanja u voznji, nerviranje zbog stanja kozje staze koju neki zovu "auto-put" i pojedinih deonica koje su stvarno uzasne. Put je bio prazan, a nasa brzina 130-140 km/h, cisto da se osecamo "outlaw" i "1%". Ima nesto u zivotu sa druge strane zakona . U tom stigosmo i do granice. Standardan red na Horgosu sam elegantno zaobisao sa nase strane, a kod Madjara smo se malo teze uglavili ispred kucice, sve u svemo prelazak "na drugu stranu" je trajao nepunih 15-ak minuta. Odmah po prelasku granice smo svratili da promenimo evre u forinte, i usput da kupimo vinjetu. Najjeftinija vinjeta je za 4 dana, i kosta 5 evra, a za ostalih 45 evra sam dobio milijardu forinti!!! Nasa percepcija je drugacija, pa sve one hiljade, cifre i brkati Madjari na novcanicama deluju zbunjujuce. Kada dodate tome i zbunjujuci odnos dimenzije/vrednost metala, utisak je potpun. Kurs po kome sam ja menjao pare je 270 forinti za 1 evro, i to u ovoj firmi pored puta: Ali vec na prvoj pumpi, kada se udje u shopping i novcane transakcije, postane da biva jasnije i ubrzo se presaltujete na "novi sistem vrednosti". Igrom slucaja nisam stigao da uzajmim GPS ni od Tomerca ni od Arakisa, a hvala i ostalim kolegama koji su se ponudili da pomognu. Zbog toga sam kupio kartu Madjarske koja je najdosadnija karta ikada - sve zeleno, sa narandzastim putevima i crnim tekstom. Nigde izohipsi, reljefa, glecera, zabranjenih zona i sl. Dan pre putovanja smo bukirali hotel po preporuci nasih prijatelja, Budapest Hotel Charles (http://www.charleshotel.hu/) koji se nalazi odmah pored Citadele i stvarno je na 15 minuta hoda do samog centra grada. Lako je doci do njega i nema lomatanja po gradu. Cak i bez GPS-a snasao sam se bez ikakvog lutanja. Hotel nije nikakav fenseraj, ali je lep, cist i udoban. Osoblje je ljubazno, a recepciooner mi je odmah pokazao svoj motor na desktopu kompjutera na recepciji . Cena je sasvim prihvatljiva - apartman za nas dvoje, sa parkingom za motor u dvoristu hotela, izasao je 44 evra. Nemam slike sobe i hotela, ali ovo je pogled sa prozora: Posle setnje nizbrdo izasli smo na Erzebet most, a preko njega do Vaci ulice, za koju smo culi da je centar svega u Budimpesti. Budimpesta je stvarno prelep grad, a posebno ga izdvaja atmosfera. Sve je opusteno, nema stresa i gomile koja zuri da postigne nesto, a opet, sve je dinamicno i zivo. Posle setnje smo seli u jedan od mnogobrojnih restorana. Specijalitet je bila snicla na toplom kamenu, sto sam naravno ja uzeo. Kelner mi je doneo sirovu sniclu na vrelom kamenu, pa ti malo seckas meso i sam sebi pravis zalogaje. Jedino je problem sto je sve vruce pa moras da pravis pauze izmedju zalogaja Jelena je narucila nesto na ogromnom tanjiru, sto je sadrzavalo i kobasice, i povrce i jos gomilu nekih pikantnih stvari. Posle vecere smo nastavili sa setnjom uzivajuci u atmosferi grada - pevanje, igranje, gledanje... Kada smo shvatili da se treba i vratiti, i to uzbrdo, Jelena je pocela da glumi oduzetost i umor, valjda u nadi da cu je nositi do hotela (!?!). Ipak smo uspesno dosli do hotela, a sutradan smo se odjavili oko 10 sati (do 11 sati je check-out), seli na bajk i polako se zaputili ka rodnoj grudi. Voznja kao i pre, s tim sto smo u komadu presli put Budimpesta - Horgos, napravili kratku pauzu na pumpi uz omanji sendvic... ... a posle vozili sve do Novog Sada (preko puta odmorista u dolasku). Vec u 4 sata poslepodne smo bili kuci, gde smo zatekli ogromne kolicine hrane koju je i baka pripremila za "avanturiste". Deca nisu ni ukapirala da smo negde bili Sve u svemo, lep put, divno provedeno vreme, minimalni trosak i napunjene baterije. Ovo nam je bilo samo izvidjanje za dalje, uskoro cemo ici familijarno, ali od petka do nedelje uvece, pa da imamo vise vremena da obidjemo sve ono sto smo promasili. Bitne stvari koje sam zapazio je da su, u nasem slucaju, za guzve na Horgosu bili "krivi" Madjari jer su trkeljisali svaki auto, a u povratku (u nedelju) je bila ogromna kolona iz Srbije - vikendasi gasarbajteri se vracaju. Put (E75 ili M5) u Madjarskoj je odlican, i mada ima radova na putu, motor se lako provuce i svi su tolerantni. Kod nas su putevi "izmesanog" kvaliteta, negde su stvarno dobri, ali negde je cak i opasno voziti. Najgore parce puta je posle ulaska, od Horgosa pa sve do posle Subotice - put je sastavljen od zakrpa, rupa i neravnina izmedju to dvoje. Nas dvoje smo se lepo proveli, zakljucili smo duze voznje ove sezone, i sada se vozamo samo u lokalu. Sledeceg proleca krecemo do ostalih destinacija u okolini, a uz malo trenaza idemo da osvajamo Alpe, pa da se posle spustimo do Rima. P.S. Slike su malo losije i u smesnoj rezoluciji - slikano mobilnim 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vitas 163 Napisano Octobar 4, 2011 U prolazu, 64 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha V-star Prijavi odgovor kao problematičan da li zbog tvoje vestine pisanja ili je stvarno tako zanimljivo, uglavnom i ja sam sad pozeleo da odjezdim u tom pravcu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dankan 377 Napisano Octobar 4, 2011 Flying wolf, 404 postova Lokacija: Shenzhen / Hong Kong Motocikl: R1200GS ; vespa px200e Prijavi odgovor kao problematičan Lepo putovanje, svaka cast! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svetac 527 Napisano Octobar 4, 2011 Drug član, 1448 postova Lokacija: subotica Motocikl: Honda ness 150 Prijavi odgovor kao problematičan juce bio i zazalio sto nisam motorom jer je bila kilometarska guzva na ulasku u budapest!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...