Jump to content

Moto Zajednica

Potrebna pomoc

Recommended Posts

  • U prolazu, 14 postova

Pozdrav! Potrebna mi je pomoc oko objasnjenja-kako postaviti skeniranu servisnu knjigu motocikla na net da ljudi mogu koristiti tj skidati?? Skenirano u jpeg formatu, ima oko 140-150 mb! Za pdf file neznam kako ga praviti! Pre nekoliko god ja sam nekako bio postavio jednu knjigu ali nema sanse da se setim kako! haha omatoreo sam!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

Dragisa, kad se radi o konvertovanju u PDF ima nekoliko načina.

1. Koristiti neki PDF converter, program. ima ih na netu nekoliko besplatni ima čak i online opcija da konvertuješ ali je spora za tu količinu slika.

2. Koristit PDF printer, software koji emulira printer na računaru koji umesto da štampa na papir sve što mu zadaš da odštampa pretvoti u PDF

3. Koristiti provesionalne alate kao što je AdobAcrobate.

 

Mislim da je drugi način za tebe najpogodniji, dakle instaliraš neki PDF printer. Ima ih besplatnih na netu, npr CutePDF

http://www.cutepdf.com/

Ja najviše volim da koristim Foxit PDF Creator mogu ti ga poslati ako želiž (nije besplatan ali ima key i veličine je oko 5 MB)

Poenta je sledeća, kada instaliraš neki od ovih programa, na spisku štampača pojaviće se i ovaj virtualni. Odabereš slike koje želiš (u tvom slučaju selekuješ sve .jpg fajlove od te servisne knjige) i jednostavno ideš na Print kao da želiš da ih odštampaš. Sa liste štampača odabereš ovaj virtualni PDF štampač i on će od slika napraviti PDF dokument na unapred zadatoj lokaciji. Od podešavanja u samom programu zavisiće kvalitet i velličina kreiranog PDF dokumenta.

 

Pored ovoga imaš i mogućnost da od tih slika napraviš npr. Word dokument koji se može kasnije i editovati kao bilo koji drugi Word dokument. Za ovo se koriste programi za prepoznavanje teksta kao što je AbbyFine Reader. Ovakav dokument će biti još manji jer Abby sav tekst sa slika pretvara stvarno u tekst, bukvallno čita sa slike. To je malo komlikovaniji proces pogotovu ako se radi o tekstu na srpskom jeziku ali ako to želiš da uradiš, poslaću ti program i detaljnije upotstvo šta treba da radiš.

 

Na kraju kada od tih slika napraviš dokument kakav želiš, njega možeš upload-ovati, na neki od sajtova za deljenje fajlova, ili čak na neki specijalizovani sajt za deljenje korisničkih i servisnih uputstava

( npr: http://www.repairmanualclub.com/motomanuals/ )

a možeš ga postaviti i ovde na forumu, mislim da se može okačiti fajl do 195 MB što je tebi više nego dovoljno.

 

Nadam se da sam bio od pomoći.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6469 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

I mene žuljaju dve knjige. Probao sam sa Abijem, ide sporo neviđeno i ne da mi dobar rezultat kad ga prebacujenžm u Word direktno, u Jpg ima previše senki zbog presavijanja knjige, najbolje ide odmah u PDF al tad ne mogu da izvršim popravke ručno naknadno. Pratim temu sa velikim interesovanjem.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

PDF se može editovati sa posebnim programom za to. Ovaj Foxit koji sam pomenuo gore je edicija koja ima FoxitReader (čitanje PDF-a) FoxitPDF Creator (kreiranje PDF-a) i FoxitPDF Editor (uređivanje PDF-a). Sa ta tri alata rad sa PDF-om je igra, možeš ga napraviti od slika ili bilo kakvog drugog dokumenta u bilo kom formatu prostim štampanjem tog dokumenta na virtualni PDF printer. Kasnije se PDF može menjati pomoću ovog FoxitPDF Editora, znači može se menjati tekst pomerati slike i drugi elementi dokumenta i sl. Najlepše od svega je što su ovi programčići veličine po par megabajta što je u odnosu na Acrobat od 350MB extra lagano, a samim tim veoma brzo rade i na kilavim računarima. Kome treba mogu mu poslati ove alatke na mail ili dati pogodan link za download.

 

Što se tiče tih senki prilikom skeniranja, to je najbolje rešiti isecanjem (crop-ovanjem) slika pre kreiranja PDF-a. Naravno ukoliko senke ne prelaze na tekst već su samo u delu margina. Jednostavno sa svih slika izvadi se samo područje gde je tekst a margine se odstrane. Ukoliko je pak senka prešla na tekst to je malo komplikovanije i neće ići bez PhotoShop-a. Ovo isecanje je prosto pomoći Office Pictures Manager-a koji je sastavni deo Office paketa pored Word-a, Excel-a i ostalih. Kad se slike uređuju isecanjem pre pravljenja PDF-a, poželjno je da sve slike nakon isecanja budu istih dimenzija jer tako kod kreiranja PDF dokumenta sve strane će biti iste. Takođe je važno da prilikom skeniranja knjige, ukoliko nema slika u boji ili nije nophodno skeniranje u koloru, da se to obavi u crno-beloj tehnici. Tako će slike pa i kreirani dokumet biti manji a kontrast između slova i pozadine neće biti problem kao kod skeniranja u boji gde se mora voditi računa i o ovome jer beli listovi nakon skeniranja neće na slici biti čisto beli.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 21 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda XRV 750 Africa Twin; BMW R 60

Profesorovo objašnjenje je iscrpno i pravo...0takoje.gif

Ako zeliš samo konverziju u PDF,isprobaj program JPEG to PDF v.3.5.

Vrlo je jednostavan za rad i brz...

Pozdrav!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 177 postova
  • Lokacija: Kosjerić
  • Motocikl: Enduro

Hajde molim te posalji! Skinuo sam neki foxit koji nece ni da se instalira! Kaze nemam administrative privilege! haha

 

Daj tvoj mail na PP pa ću poslati, večeras kad dođem s vožnje....

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1604 postova
  • Lokacija: NBG
  • Motocikl: SUZUKATI SV650N

meni najlakše sa open office-om, ima ugrađen pdf kreator. kad ti treba otvoriš dokument u writer-u, daš mu ime i ekstenziju .pdf i opala, eto ga pdf. i još je sve džabe i legalno.

 

edi: sad videh, ne znam da li radi sa jpeg-om.

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 293 postova
  • Lokacija: Sombor
  • Motocikl: Triumph sprint 900 Kawasaki Z500, Triton 650 Gilera 500 LTE 1938g.

Sad sam ovo pronašao,ali više nemože da se skine,može li neki novi link?

 

Mirko

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja