Lug 1378 Napisano Septembar 12, 2011 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan peške; u lovu, na pecanju, svadbe ,slave, svinjokolji, džoging, roštiljanje, branje kukuruza, odlazak na pijacu...; opasnost vreba sa svih strana! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Septembar 12, 2011 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan A i 'ladno pivo, šta ako je čovek samo žedan ako je samo žedan, onda samo onaj termo džak, da dodatno ne gubi tečnost. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan ahaha, i kako ti u srb da ubediš policajca da u cro PP nije obavezna? , mislim, i kod vas se zakoni, valjda, usklađuju sa evropskim, jesi li siguran da kod vas PP nije obavezna? jebemumiša, otkad je u EU obavezna prva pomoć na motorima ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ti kažem da u Srbiji jeste obavezna, a u svakoj državi moraš da poštuješ njene zakone, znači moraš da imaš prvu pomoć, a ona eventualno ne mora da bude po SRPS standardima, već po EU. I drugo, neke države u EU propisuju prvu pomoć kao obaveznu, a neke ne. Ako nemaš nikakvu prvu pomoć ili nemaš rezervne sijalice jer tvoja država to ne propisuje, u Srbiji ćeš biti kažnjen. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Recimo u Češkoj i Slovačkoj je obavezna prva pomoć. Evo jednog dobrog sajta: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cika Kure 177 Napisano Septembar 13, 2011 Svrati ponekad, 392 postova Lokacija: Milwaukee, WI Motocikl: Prodat, do daljeg cetiri tocka :( Prijavi odgovor kao problematičan ahaha, i kako ti u srb da ubediš policajca da u cro PP nije obavezna? , mislim, i kod vas se zakoni, valjda, usklađuju sa evropskim, jesi li siguran da kod vas PP nije obavezna? jebemumiša, otkad je u EU obavezna prva pomoć na motorima ? Kakve veze ima sto nije obavezna u EU? Kad vide da je u Srbiji obavezna, uvesce i oni taj zakon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skyrunner 4807 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 1870 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Nije zakon tako strog sto se tice loseg pruzanja prve pomoci, a takodje se gleda cime se vi bavite(niste doktor) i kakvi su bili uslovi pod kojima se takva pomoc pruza. Nije sve bas tako kako mali Perica zamislja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan @Skyrunner Onda je OK. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ti kažem da u Srbiji jeste obavezna, a u svakoj državi moraš da poštuješ njene zakone, znači moraš da imaš prvu pomoć, a ona eventualno ne mora da bude po SRPS standardima, već po EU. I drugo, neke države u EU propisuju prvu pomoć kao obaveznu, a neke ne. Ako nemaš nikakvu prvu pomoć ili nemaš rezervne sijalice jer tvoja država to ne propisuje, u Srbiji ćeš biti kažnjen. Ma to sa poštivanjem zakona je OK ... i tu nemam primjedbe.... ali danas zaista ne možeš ni prdnuti u drugoj državi a da prije toga nisi naučio jezik bolje od njihovog lingviste, učlanio se na nekoliko foruma različite tematike, dogurao na forumu najmanje do počasnog člana kako bi dobio sve potrebne informacije prije nego kreneš na put .. :care: .... a i dalje moliš boga da te ne zaustavi murija jer ćeš svakako najebati .. :lol: Kojem normalnom čovjeku može pasti na um da se ide informirati o prvoj pomoći (koje btw kod nas nema ni za kupiti GOTOVO nigdje) ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Mi imamo sajt AMSS na kome se možemo informisati Evo tabele propisa u Evropi ovde, a liste kazni ovde. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
SpartanSrb 0 Napisano Septembar 13, 2011 U prolazu, 34 postova Motocikl: Aprilia RS 125 Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam od prijatelja da ce prva pomoc biti obavezna i za motocikle od 19.09.2011, da li je to tacno ? Koliko sam video na jednom sajtu kostace izmedju 2400 i 3500... http://www.b92.net/automobili/zakon_o_saobracaju.php?nav_id=460112 kako to da smestim u motor ??? da li su normalni... sta vise nece izmisliti za pare... 3500 za pisljive stvarcice ne mogu da verujem... i to koliko sam razumeo ima rok trajanja pet godina... pogledajte link pa vidite kolika je ona torba... gde to da smestim ja stvarno ne znam... mozda je za motocikle manji... unapred hvala! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan acime, ona tabela propisa nigde ne tretira prvu pomoć!? sa kojim smo mi to eu propisima uskladili naše propise iz naslova teme? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cvele 1389 953 Napisano Septembar 13, 2011 Bad Boy, 169 postova Lokacija: Banat :) Motocikl: Zx6r Prijavi odgovor kao problematičan Brate za tvoju informaciju postoji i mali paket za motor,koji nije skuplji od 1000din.imas 100 tema po forumu o tome.ako bas hoces taj veliki paket ti stavi bocnu prikolicu na motor pa u nju nosi prvu pomoc! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gale 135 Napisano Septembar 13, 2011 Choda boy rules!!!, 277 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: Honda Varadero XL1000 Prijavi odgovor kao problematičan Brate za tvoju informaciju postoji i mali paket za motor,koji nije skuplji od 1000din.imas 100 tema po forumu o tome.ako bas hoces taj veliki paket ti stavi bocnu prikolicu na motor pa u nju nosi prvu pomoc! Prijatelju, taj mali paket tip "A" je skuplji od velikog 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
strasilo 3893 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 2288 postova Lokacija: Podravska pripizdina u HR Motocikl: egzotični GSXR750 K88 Prijavi odgovor kao problematičan nisam neki metuzalem, ali sam na cesti intenzivno od svoje 18e ... (a i prije toga).... često puta sam bio svjedok raznih prometnih nesreća sa različitim žrtvama... a nemalo puta sam i sam bio unesrećen .. Nikad, ali baš nikad nisam vidio da je netko koristio prvu pomoć iz vozila, niti sam ju ja ikad koristio ... Kidali su se rukavi košulja, skidale su se majice, opasači i koješta da bi se na prvu ruku imobilizirale povrede koje se mogu imobilizirati na taj način .... Iako moram priznati da je puno ljudi, uključujući imene, uzelo iz auta prvu pomoć kako bi se poslužili njome, ali u njoj jednostavno nema ništa što se može upotrijebiti na licu mjesta u slučajevima nesreće... 90% sadržaja kutije za PP sam potrošio u radioni .. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cvele 1389 953 Napisano Septembar 13, 2011 Bad Boy, 169 postova Lokacija: Banat :) Motocikl: Zx6r Prijavi odgovor kao problematičan Brate za tvoju informaciju postoji i mali paket za motor,koji nije skuplji od 1000din.imas 100 tema po forumu o tome.ako bas hoces taj veliki paket ti stavi bocnu prikolicu na motor pa u nju nosi prvu pomoc! Prijatelju, taj mali paket tip "A" je skuplji od velikog Izvinjavam se!moja greska.sad sam pogledao na netu oko 2250din je za motor. Komsija Gale sta ima u pancevu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeka Peka i drugari 880 Napisano Septembar 13, 2011 veseli stomatolog , 860 postova Lokacija: Beograd Motocikl: dl 650 Prijavi odgovor kao problematičan U Srbiji si obavezan da pomogneš unesrećenome na putu, tako da automatski moraš da imaš prvu pomoć. E, a ako mu loše pomogneš ili on tako pomisli, onda može da te tuži i traži obeštećenje kao da smo svi doktori. Treba pomoći povređenom, ljudski je, ali onda bi i zakon morao da to abolira od potencijalne tužbe povređenog jer nismo svi završili medicinu. Obavezan si da pomognes i van puta. Mozda cemo uskoro morati i peske da nosimo prve pomoci. ako mislis da svojm neznanjem nisi u stanju da pomognes vec samo da odmognes, nisi u obavezi da pomognes direktno...samo zvanje hitne, policije i obavestavanje ostalih ucenika u saobracaju..... iskreno, da nemam rukavice, ne znam dal bi se usudio da nekome pomognem ko krvari...... zato nosim rukavice....... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Septembar 13, 2011 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan očigledno je da je ukazivnje pomoći, izuizetno nebezbedno. eto kod krvarenja, prvo treba uraditi HIV test, pa onda videti šta i kako dalje.osim ako nisi lekar profesionalkac, u punoj opremi. edit: http://www.smedia.rs/m/biznis/vest/28084/Prva-pomoc-Vozaci-Damir-Okanovic-Saobracajna-policija-Automobili-Nemate-prvu-pomoc-kazna-30-evra.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan acime, ona tabela propisa nigde ne tretira prvu pomoć!? sa kojim smo mi to eu propisima uskladili naše propise iz naslova teme? Ta tabela očigledno navodi samo ono čega nema kod nas ili je drugačije nego kod nas. Nema potrebe da piše da li je negde potrebna prva pomoć ili nije, jer kod nas jeste i podrazumeva se da je imaš. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 13, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam od prijatelja da ce prva pomoc biti obavezna i za motocikle od 19.09.2011, da li je to tacno ? Koliko sam video na jednom sajtu kostace izmedju 2400 i 3500... Aj ti malo na početak teme pa lepo sve pročitaj, nije u redu da ti prepričavamo štivo Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Lug 1378 Napisano Septembar 16, 2011 Drug član, 1604 postova Lokacija: NBG Motocikl: SUZUKATI SV650N Prijavi odgovor kao problematičan copy/paste : vladaxy, on 19 August 2011 - 10:41, said: Zakonodavac nije naveo da li se komplet od 2.450 dinara mora zameniti novim kada se recimo potroši gaza ili se mogu zameniti samo elementi iz kompleta koji su potrošeni. Sastav prve pomoći odobrila je Agencija za lekove, a njen portparol Aleksandar Tucović za B92 kaže da ni oni nemaju odgovor na to pitanje, jer postoji pravna praznina. :blink: Link Ta pravna praznina je sasvim namerna i svrha joj je da u džepovima građana napravi novčanu prazninu veličine 2.450 dinara. NA sajtu B92 ima jedan vrlo tačan komentar na ovu vest: ta "praznina" je najbolji dokaz da zakonodavac uopšte nije mislio na primenu zakona, nego na prodaju, tačnije - nasilno uvaljivanje cigle, odnosno kompleta prve pomoći. Ja ne znam koliko ima registrovanih vozila u Srbiji, ali neka moja konzervativna procena je 800.000. Puta 24 EUR, to je, reci i piši, 19,2 miliona EUR. Uopšte nije loše, za nešto što nikome ne treba i ničemu ne služi. Pa još na ovu krizu... Mene samo čudi što nismo dalje razradili jednu tako dobru ideju (ili nastavak sledi vrlo ubrzo). Na primer, zakon bi mogao da propiše da svako u kolima mora da ima radio stanicu koja će na pritisak dugmeta automatski pozivati hitnu pomoć kojoj šalje tvoju preciznu GPS lokaciju. Zamisli samo, teška nesreća, ljudi uspaničeni, hoće da pozovu htnu pomoć, potegnu mobilni, kad ono, cvrc - "battery low"! Ali elektronika te spasava od te glupe situacije. C(ij)ena? Prava sitnica... Ili, moglo bi postati obavezno da svako ima u kolima masku i bocu s kiseonikom. Jer, desi se nesreća, čovek krklja, guši se, sav poplaveo, a ti 'ladan k'o špricer kokneš mu masku na lice, ležerno odvrneš ventil na boci i čoveku se odma vrati nežna roze boja. I sve to bez onog nehigijenskog žvalavljenja usta na usta zvanog veštačko disanje. Dalje, mogli bi propisati obavezna rasklopiva nosila. Ne treba da objašnjavam korist od njih. A uvek možeš da ih rasklopiš i malo odremaš u nekoj ladovini pored puta. Pa onda, obavezno narandžasto rotaciono svetlo na rasklopivom tronošcu. Jer trougao je OK, ali zamisli nesreću noću i/ili u magli, trougao niko ne vidi, ali rotaciono svetlo je sasvim druga priča, naročito ako je u kombinaciji sa zavijajućom sirenom od najmanje 100 dB. Itd, itd, mogućnosti (za pljačku građanina) su beskrajne.... odavde: http://forum.b92.net/topic/68375-zasto-je-zakon-o-saobracaju-neuspesan/page__st__15 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 765 Napisano Septembar 16, 2011 Ne silazi, 5815 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan @Lug Već smo pisali da postoje kompleti i za 1350 i 1500 dinara, što je značajno jeftinije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kosooki 1317 Napisano Septembar 16, 2011 Drug član, 1665 postova Lokacija: Cacak Motocikl: XF650 Zrakoprc :) Prijavi odgovor kao problematičan i da se moze dopunjavati ako se nesto potrosi iz kompleta Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
marshall 380 Napisano Septembar 17, 2011 motordzija opste prakse, 700 postova Lokacija: Novi zaSad Motocikl: Tomos, Sprint (Jonway) Explorer 150, Yamaha TDM 850 Prijavi odgovor kao problematičan Poslednjih dana avgusta na jutarnjem programu RTS1 pojavio se na ekranu policijski sluzbenik i objavio da ce od septembra poceti provera kompleta prve pomoci na drumovima, da istice prelazni period, i da je kaznjivo ako je neodgovarajuce. Ispod sedista motocikla stari automobilski set prve pomoci... Pravac Tempo i kupljen Galenikin set A za 2225 din proizvodnja 2010. U gradu (NS) su set A oko 2400 din, a set B oko 2550 din. Juce (petak 16.09.2011) zapazeni na pumpi NIS na Tekijama (NS) Galenikini kompleti A i B sa cenom ispod 2000 din, datum proizvodnje na pakovanju 2011 godina, znaci jeftinije i svezije nego na snizenju u Tempu, gde je kupio autor ovog teksta. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nesic1 266 Napisano Septembar 17, 2011 Drug član, 1225 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Keeway Speed 150 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam u disu kupio set prve pomoci B za 1600 din, pre toga je bio 1300 din, set A sam nasao na drugom mestu za 1800 din Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...