Jump to content

Moto Zajednica

Tema za vlasnike kineza :)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 620 postova
  • Motocikl: Honda ST 1100 Pan Europa

Vujo kupi ti Kineze blago nama pa da vidis kako ces da ozdravis od vibracije te vise nista ne boli a kamen u bubregu nema sanse da dobijes.Samo je malo zahebano za plombe na zubima oce da ispadnu. ;Ah taj MZ motor moje mladosti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 458 postova
  • Motocikl: gpz 500 s

Ti MZ-i nisu tako losi motori ni za danasnje vreme.Direktni su naslednici zapadnonemackog DKW-a,koji je opet AUTO UNION (Audi,WV).Dosta se padalo sa njih,jer su ih redom skoro svi "peglali".Medjutim,nesto nisu  punili rubrike u crnoj hronici,sto znaci da se taj motocikl slobodno moze okarakterisati bezbednim.Ja ih licno volim,ne bi mi sad bio problem da vozim jedan od njih.

Da,ne secam se da sam video da je neko na MZ-u stavio gume nekog ekstra kvaliteta.

Na njemu se izucio i naucio mnoge stvari a zglob na desnoj nozi dugo bio plav dok nisam kurblu ljudski prostudirao.Kasnije predjoh na CZ 250 enduru dusu mi je pojela ali za oranje u ono doba keva je bila.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Izuzetan je to motor, po performansama ne zaostaje za novim i daleko skupljim.

MZ istorijat ima i mnogo sličnosti sa današnjim vremenom pa na bazi iskustva ne sumnjam da Kinezima pripada budućnost.

MZ dok je sastavljen od Nemačkih delova prelazi oko 100.000. Onda se pošteno zamene karike koje koštaju 1 evro  ;D pa imaš pred sobom još 60-80.000.

Nažalost, i ovo malo ulaganja što motor traži naši ljudi nisu davali. Budžili su sve i svašta i od kvalitetnog motora pravili krševe.

Dvotaktan motor od 250ccm uz adekvatan prenos (izbor prednjih lančanika od 15 do 21 zub) pravi od njega startniju mašinu nego što su neki od 500 ccm.

Ipak, za MZ je vreme stalo kada se Fabrika prodala, pa propala, pa prodala novim vlasnicima. Licenca za ove naše poznate ETZ modele ustupljena je Turcima a i oni ih više ne prave. Mađari su preuzeli proizvodnju delova koji su tek sad jeftini ali ne valjaju ništa.

U to vreme kada je MZ prestao sa proizvodnjom mešač ulja bio je jedan od naprednijih pronalazaka. Danas ga ima svaki skuter. Alanser je bio gotov i prodavao se kao dodatna oprema dok danas više niko ne kurbla. Elektronsko paljenje koje eliminiše stalno čačkanje platina je konstruktorski biro uradio ali u masovnu proizvodnju nije ušlo, Berlinski zid je pao. Politika je stavila nadgrobnu ploču na MZ.

Sve smo mi to u okviru MZ Svet-a napravili, elektronsko paljenje imamo, mešač nam ne treba jer mu ne verujemo a alanser će do sledeće sezone biti gotov.

Prema MZ-u su se ljudi odnosili isto kao i danas prema Kinezima, sa omalovažavanjem. A to ne zato što motor nevalja nego zato što je jeftin. A opet, jeftin je zato što je pravljen u DDR-u gde je bila jeftina radna snaga. A jeftina je radna snaga i u Kini ali to ne znači da motori ne valjaju.

Eto, u to vreme kupio je jedan čovek u nekom selu novog MZ-a u lokalnoj prodavnici. Do kuće ima oko 200 metara pa je on to odmah upalio i poterao koliko god može. Navalio ga na drvo pred kućom i potpuno uništio motor. Onda se bez bilo kakve sekiracije vratio do prodavnice i kupio drugi, ko će taj krš star 15 minuta da popravlja.

Danas je MZ nešto drugo, nije ono što poznajemo. Motorrad je pravio komparaciju pa je MZ 1000SF proglašen za treći motor u svetu od 1000 ccm.

Međutim, to nije ONO, vrhunac je tehnike, košta možda i više od BMW-a, nema predstavništvo i ovlašćene servisere u Srbiji, ostali smo samo mi koji ga volimo i nedamo.

Kineze čeka svetla budućnost. Po meni, oni su popunili prazninu koju je MZ ostavio iza sebe: jeftin motor za svačiji ukus i razne potrebe, pristupačnost u kupovini i servisiranju i masovnost u proizvodnji koja obezbeđuje bolju odbranu od kvarova i u inostranstvu.

Uživajte u vožnji, ovo sada kako god izgledalo još nije vreme vaših motora, ono pravo tek dolazi. ;)

• Drug član, 1412 postova
  • Motocikl: Husaberg FE 400, Honda Varadero 1000, Honda CRF300L

Ti MZ-i nisu tako losi motori ni za danasnje vreme.Direktni su naslednici zapadnonemackog DKW-a,koji je opet AUTO UNION (Audi,WV).Dosta se padalo sa njih,jer su ih redom skoro svi "peglali".Medjutim,nesto nisu  punili rubrike u crnoj hronici,sto znaci da se taj motocikl slobodno moze okarakterisati bezbednim.Ja ih licno volim,ne bi mi sad bio problem da vozim jedan od njih.

Da,ne secam se da sam video da je neko na MZ-u stavio gume nekog ekstra kvaliteta.

Pa u Glogonju je moj bivshi MZ kod Tajsonovog brata. Stavio sam mu METZ-a, nisu neke extra gume ali nisu ni loshe

• Drug član, 2265 postova

Vujo kupi ti Kineze blago nama pa da vidis kako ces da ozdravis od vibracije te vise nista ne boli a kamen u bubregu nema sanse da dobijes.Samo je malo zahebano za plombe na zubima oce da ispadnu. ;Ah taj MZ motor moje mladosti.

Lepo ti covek kaze, Honda je miran mekan i sterilan motor (previse savrsen), a sa ovima kad te prodrmaju vibracije ima sve da prodje. A i devojcice vole, pola posla si vec uradio. ;)

A sto se tice kvacila i desne ruke, ni meni to nikako ne ide. :D

@Dzoks

Vidim ja da si ti trebao da ostavis Kinroad-a, da bi imao sta da vozis. ;)

• U prolazu, 55 postova

Imam problem sednem ja jutros da upalim mog zmaja *Kinroad 250* kad ono kaput, ja verglam i verglam i nista skinem svecice da vidim dal bacaju varnici kad ono ne DALI MOZDA NEKO ZNA STA MOZE DA NE VALJA. A svecke su uredu

• Zainteresovan, 547 postova
  • Motocikl: BMW F650 GS

Ni jedna ne radi, sumnjam da je CDI ali provericu copavu i emergency dugme.

Proveri ti bolje dal ti nije prso osigurac.Jesi skidao sediste u poslednje vreme?Kad das kontakt jel sija lampica za ler?(podrazumeva se da bude u leru)  ;D

• NW, 2593 postova
  • Motocikl: R 1200 GS

Imperatore videh li ja tebe juce popodne u gradu ili mi se pricinilo?

Pricinilo ?! Poceo je dominator da ti se pricinjava a mene vamo prozivas .....tz ....tz....t.z.... kakav si ti to covek da ti nisi covek, ti si taxista  ;D ;D ;D

Jes,sta da radim kad se po ceo bogovetni dan skitam po varosi undercover.Samo mi pozadi na autu pise BJB.Kako si krenuo sa semafora vidim malo dimi iy donjeg auspuha reko to je Imperator.Koliko sam do sada vozio iza tebe na voznjama znam tvoj motor iz te perspektive bolje nego ti. ;D

• Drug član, 2265 postova

Jes,sta da radim kad se po ceo bogovetni dan skitam po varosi undercover.Samo mi pozadi na autu pise BJB.Kako si krenuo sa semafora vidim malo dimi iy donjeg auspuha reko to je Imperator.Koliko sam do sada vozio iza tebe na voznjama znam tvoj motor iz te perspektive bolje nego ti. ;D

Ne razumem koja je kvaka u tome sa donjeg kad su oba spojena odozdo, valjda ono sto je cistije vise isparava, a djubre od sagorevanja ide dole, a i kad su prazni pa nema sta da zadrzava gasove:D. Mada valja malo bogatije smese za uspone i bolje 'ladjenje, pa kontam da mozda i zbog toga ne sagori sve na malom gasu.

• U prolazu, 8 postova

Pa da pocnem...

prvi motor mi je bio kineski skuter, keeway focus...

kada sam ga kupio jedino mu je bila skinuta blokada na(valjda varijatoru).

e ja tu uletim u neku surovu kintu, i necu da prodam focusa, nema leba, i ja ga odvezem kod majstora da vidimo sta tu moze da se nabudzi...

odma je pao novi auspuh tt hand made, pa zatim kit malozi...

onda dok sam razradio kit, saznam za neke opruge kvacila, i za kvacilo, pa i to sve ugradim.

e onda na nekom forumu procitam da na njega moze da ide siri kajs i da ce surovo da vuce...

oni mi kazu neke dimenzije i ja to i uradim...

e onda zamenim i rolnice, pa nekako mi doture i probijen neki cpi...

pa stavim malosijevu radilicu...

ba za djabe dobijem neki nasvirani deo malosijev, koji i dan dansa ne znam sta je, i to mi ugradi majstor...

i celo to moje igranje sa fokusom traje tek dve nedelje...

e i onda ja uzmem da se vozim do avale i crkne mi pumpa za ulje, i pukne mi klip...

onda uvadim i izlomim sve maske na njemu. od besa, onako po sred puta...

pozovem ortaka on dodje sa kombijem i preteramo motor...

tu se ja iskuliram dvadana, i odvezem ga kod majstora, da mi tu sredi sta treba...

onda uzmemo i ubudzimo trkacki karburator i jamahinu pumpu za ulje...

e onda mi pukne zvezda(to je onamala zvazda na varijatoru) i istopi se na varijator...

pa onda dja menjaj ventilator(varijator) i pasovalo mu je sa neke aprilije...

e onda je isao nedelju dana i krenuo da se nenormalno trese maska, guvernala, ma ceo se treso...

i tako mu ja onda stavim tegice u guvernalu, da se ne bi tresla, i nije se tresla jedno dva dana...

e onda mi crkne zadnja osovina sa sve zubcanicima, i onda dja menjaj i to...

e to kad sam zamenio sam ostao vec totalno bez para i uzmem i uvalim ga nekom klincu...

i posle toga kupim apriliju sr 50 od nekog lika iz ns koji je surovo nabudjio u nju terao do pre tri nedelje kada sam kupio vespu

izvinite za off na kraju...

• NW, 2593 postova

Pa da pocnem...

prvi motor mi je bio kineski skuter, keeway focus...

kada sam ga kupio jedino mu je bila skinuta blokada na(valjda varijatoru).

e ja tu uletim u neku surovu kintu, i necu da prodam focusa, nema leba, i ja ga odvezem kod majstora da vidimo sta tu moze da se nabudzi...

odma je pao novi auspuh tt hand made, pa zatim kit malozi...

onda dok sam razradio kit, saznam za neke opruge kvacila, i za kvacilo, pa i to sve ugradim.

e onda na nekom forumu procitam da na njega moze da ide siri kajs i da ce surovo da vuce...

oni mi kazu neke dimenzije i ja to i uradim...

e onda zamenim i rolnice, pa nekako mi doture i probijen neki cpi...

pa stavim malosijevu radilicu...

ba za djabe dobijem neki nasvirani deo malosijev, koji i dan dansa ne znam sta je, i to mi ugradi majstor...

i celo to moje igranje sa fokusom traje tek dve nedelje...

e i onda ja uzmem da se vozim do avale i crkne mi pumpa za ulje, i pukne mi klip...

onda uvadim i izlomim sve maske na njemu. od besa, onako po sred puta...

pozovem ortaka on dodje sa kombijem i preteramo motor...

tu se ja iskuliram dvadana, i odvezem ga kod majstora, da mi tu sredi sta treba...

onda uzmemo i ubudzimo trkacki karburator i jamahinu pumpu za ulje...

e onda mi pukne zvezda(to je onamala zvazda na varijatoru) i istopi se na varijator...

pa onda dja menjaj ventilator(varijator) i pasovalo mu je sa neke aprilije...

e onda je isao nedelju dana i krenuo da se nenormalno trese maska, guvernala, ma ceo se treso...

i tako mu ja onda stavim tegice u guvernalu, da se ne bi tresla, i nije se tresla jedno dva dana...

e onda mi crkne zadnja osovina sa sve zubcanicima, i onda dja menjaj i to...

e to kad sam zamenio sam ostao vec totalno bez para i uzmem i uvalim ga nekom klincu...

i posle toga kupim apriliju sr 50 od nekog lika iz ns koji je surovo nabudjio u nju terao do pre tri nedelje kada sam kupio vespu

izvinite za off na kraju...

:o :o :o

• NW, 2593 postova

Mislim da b bilo dobro da otvoris temu o tome da ne off-ujemo ovde a onda ce ti neko ko se u to razume objasniti i iskomentarisati, ja ti o tome veze nemam ali mi je bilo vrlo interesantno da si skoro sve na tom skuteru promenio jedinmo je mozda jos sediste ostalo njegovo....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja