Jump to content

Moto Zajednica

veza izmedju tipa motora i saobracajnih nesreca? sta vi mislite

Recommended Posts

• MK SO Zandarmerije, 615 postova
  • Motocikl: KAWASAKI ER5, pre SUZUKI BANDIT 1200, APRILIJA ATLANTIC 500 CLASSIC

koliko ja vidim,uglavnom se gine vozeci 1 tip motora....a to nije ni enduro ni kros ni coper.... sta je uzrok tome po vasem misljenju...velika snaga i max brzina,ili jednostavno tih trkalica ima mnogo vise od ostalih...sta vi mislite?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• "Greasy Thumb", 442 postova
  • Motocikl: F650 ST Furuna

nije do motora garantujem ti... do glave je... e sad tebi se sve ovo cini jer te glave retko uzimaju copere, custom i enduro...

btw. dobra tema sad ce da krene peglanje R-asi vs. ostali :)

• Podržavam 2

he,sta ce nam rasprava onda bolje da se gasi.mislio sam da svako kaze sta misli.slazem se i ja da nije opasan motor i da je kocnica u glavi...kad to uparimo sa podatkom da se na tim motorima najvise gine,sta dobijemo...da je to ipak masina za zrele i odgovorne vozace

• Strucnjak, 1641 postova
  • Motocikl: CRF300L

Bilo je ovakvih tema mnogo na forumu i to veoma skoro i uvek se pretvore u besmislene raspravke i svadje. Prelistaj neke i videces zasto sam rekao da je bolje da se zakljuca :)

• Svrati ponekad, 197 postova
  • Motocikl: Kawasaki VN800A

Bilo je ovakvih tema mnogo na forumu i to veoma skoro i uvek se pretvore u besmislene raspravke i svadje.

Pa ako prođe jedan dan bez svađe pomislio bi' da nešto nije u redu ::)

Samo gruvajte, ja odoh na vožnju pa ću posle pročitati rijaliti šou :Mina:

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

Nek neko otvori temu zašto ljudi voze čopere ne znam dal je to bilo ikad? Nit su brzi, nit dobro leže, nit su udobni, nit su lepi...

• Podržavam 2

• Drug član, 1531 postova
  • Motocikl: XRV 750, TZR 125

Ta paralela nije pravilo. Ovako bih ja postavio stvari:

R-aši, momci i ljudi željni dokazivanja sebi kao i svi ostali, nemaju mogućnosti kao recimo enduraši da se dokazuju na više terena, već su ograničeni samo na asfalt i ulicu. Samim tim više su prisutni na njoj. Kamo lepe sreće da ima više organizovanih vožnji kao što je Saša Filipović uradio u Jagodini. Kroz zajebanciju, svako je stekao iskustvo više, koje može glavu da spasi u određenim situacijama.

• Podržavam 3

• Drug član, 1101 postova

.slazem se i ja da nije opasan motor i da je kocnica u glavi...

Sta ce nekome "R" ako ima kocnice u glavi :neznam:

A da..."R"-asi su najgori :jee:

• Svrati ponekad, 474 postova
  • Motocikl: XV 250

Odgovor ne lezi samo u tipu motora vec i u vozacu:

90% ljudi misli da su dobri vozaci, a ovo pravilo vazi za sve vrste vozila , a ne samo za motore.

Medjutim fakat je da vise ginu momci na R-ovima nego na svim ostalim motorima zajedno, ali to ima logicno objasnjenje:

Vozac enduro motora nema zelju za prevelikom brzinom, nego za offroad voznju...a u sumi ili na njivi - slozicete se nema mnogo saobracaja.

Vozachi kruzrea i choppera vole laganu voznju , iako se cesto pojavi neki zeljan dokazivanja pa zavrsi tragicno, ipak mislim da vecina kupaca ovih motora znaju sta zele i nije im cilj adrenalinska voznja vez opusteno krstarenje pri 60-70km/h.

E sada imamo R motore, sa velikom snagom i ogromnim potencijalom, pod uslovom da se taj potencijal kontrolise.

R motor je iskljucivo za iskusne vozace ali posto 90% ljudi misli da su dobri vozaci, greske na velikim brzinama se na zalost placaju glavom a ne obicnim padom i povredjenim ponosom.

Summa summarum :

Mnogo je vise tragicnih nesreca sa R motorima, jer ovi motori pri velikim brzinama ne prastaju greske i nisu za bilo koga.

• Podržavam 16

• Zainteresovan, 952 postova

mudići VS bezmudići

već viđeno

Koji su koji? Znao sam jednog bezmudica, zakucao se gsxr-om u auto i nastavio leti jos 20 metara ali bez muda koja su ostala tamo negde na rezervoaru, viziru ili autu, jebemliga.

• Podržavam 6

• Uploader, 419 postova
  • Motocikl: GSXR 600

Ajde prvo da podelimo motore na kategorije pa onda da pričamo o nečemu.

postoje R, F, street fighter, enduro, cross, skuter (maxi skuter), choper, cruser...

Nemojte da bude sve što ima masku je R...

E sada ja tipujem na skutere, mislim da su oni najviše ugroženi, zato što se 99% skutera vozi u gradu, gde je najveća opasnost od saobraćajnih nesreća. I statistika kaže da su brzine motora prilikom sudara u najvećoj meri manje od 60km/h a to je otprilike brzina skutera.

bez tuce molim:) ja bih da se ovde iznese nesto konstruktivno i da mladji neiskusniji nauce nesto od starijih i iskusnijih,ti stariji,buduci da su zivi,ocigledno znaju nesto...ja recimo na motor nisam seo sa 18 da ga dizem na zadnji nebi li seljancice ovlazile ,nego sa 37 godina motor vozim odnedavno(mislim na kubikaze vece od 50 ccm),ne jurcam nigde volim sam taj osecaj slobode na motoru,a ne neke brzine.kola vozim 17 godina i nikad nisam jurcao,necu sigurno ni na 2 tocka...postuj ogranicenja i ne boj se nisu znake stavili policajci da uzmu neki dinar nego tu ima mnogo faktora,pa i sam put i krivine se projektuju za neku krajnju brzinu,da sad ,kao instruktor voznje ne tupim mnogo:)...ipak,mlad sam motoriste i volim svacije misljenje,a jos vise i iskustvo,da cujem

• Uploader, 419 postova
  • Motocikl: GSXR 600

da si pročitao neku statistiku o saobraćajnim nesrećama verovatno bi malo drugačije razmišljao, i shvatio da stereotip o "ludacima na R motorima" nemaju mnogo veze sa stvarnom slikom na asfaltu. Ali nema veze, polako naučićeš i ti nešto.

http://motocikli.bjbikers.com/opste-statistike-saobracajnih-nesreca-u-kojima-su-ucestovali-motociklisti/

• Drug član, 1367 postova
  • Motocikl: Air cooled flat six

Mislim da je Miloš Milovanović pisao davno o tome, probaću da prepričam al nemojte me držati za reč, bilo je pre četri godine u Top Speed-u ili nečem sličnom...

Greška je kad mladi i neiskusni vozači, na početku sezone kad još nije dovoljno toplo da se steknu pravi uslovi za gume koje rade na određenim temperaturama,

sednu na motocikle sa preko 100 konja, bez nekog predhodnog iskustva na slabijim mašinicama, odvrnu gas i bude šta bude...

Trebalo bi pre toga steknuti osećaj na slabijim motociklima i polako prelaziti u sledeće kategorije (ako je to nekom cilj, a ne odma bap, na 1000.

Mislim da je za prvi motocikl preporučivao neki kros ili supremoto.

Po meni je i zakon bio opasan, mogao si sa 18 godina da sedneš na šta oćeš, a svi znamo kakvi smo bili u tim godinama.

Predprošle godine sam u gradu video mladiće koji su tek napunili 18g, dobili nove motore, (GSXR1000), sa nalepnicama na zadnjoj strani kacige 300 ?

I ja volim brzinu i adrenalin al sreća pa nisam imao para kad sam bio mlad da kupim jak motor.

Bilo bi lepo da u Srbiji ima normalna zatvorena staza, pa ko ima muda i para nek se dokazuje.

Želja za dokazivanjem i sebi i drugima, neiskustvo, mislim da su to najzajebanije stvari.

Kupi motor pa ga vozi radi sebe.

Čuvaj glavu.

• Podržavam 4

• Strucnjak, 1641 postova
  • Motocikl: CRF300L

Moj komentar na ove statistike bi bio da je najvise problema u 2 kategorije:

1. uzrok nesrece je drugo vozilo gde se ne moze kriviti motociklista (do 60km/h)

ili

2. uzrok nesrece je neiskustvo u kombinaciji sa jacom masinom nego sto vozac moze da kontrolise

R motori su jake masine koje traze znanje i iskustvo ako mislite da ih terate u skladu sa njihovim mogucnostima, a mnogi koji su u poslednje vreme stradali nisu imali ni iskustva a cesto ni opremu.

R masine su lepe mocne i privlacne i iz tog razloga i neiskusni ce ih cesto kupiti kao svoj prvi ili drugi motor. Pre ili kasnije povucice ih snaga a znanja i iskustva nigde...

Ovo ne vazi samo za R motore, ali oni kao najjaci prednjace na listi zelja 18-godisnjaka.

Molim iskusne i kvalitetne R vozace da se ne osecaju prozvanim, ovo je usmereno prema onima koji imaju jake masine a nisu u stanju da ih kontrolisu.

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison T150

E sada ja tipujem na skutere, mislim da su oni najviše ugroženi, zato što se 99% skutera vozi u gradu, gde je najveća opasnost od saobraćajnih nesreća. I statistika kaže da su brzine motora prilikom sudara u najvećoj meri manje od 60km/h a to je otprilike brzina skutera.

Ja se slazem da je skuter verovatno najopasniji medju dvotockasima zbog malih tockova i generalno je manje stabilan, ali mislim da je procenat fatalnih nesreca kod vozaca skutera dosta manji nego kod vozaca R motora.

postuj ogranicenja i ne boj se nisu znake stavili policajci da uzmu neki dinar...

Policija pre svega brine za nas i nasu bezbednost, ipak im punimo budzet... :D

• veseli stomatolog , 860 postova
  • Motocikl: dl 650

mi realno jesmo najugrozeniji.....prvo ima nas najvise, vozimo po urbanim sredinama(ima i neki offroad), vozaci automobila nas najcesce mrze, a posto se poistovecuju sa kolima misle da su jaci(ovo narocito vazi za manje skutere)...

ALIIIII.....

kada ste procitali clanak tipa: vozac skutera prosao kroz crveno sa 100na h??'bahati vaozaci skutera pregazili 5 pesaka i 3 kornjace??ludi vozac skutera vozio na zadnjem tocku 300metara??...nikad......

svaki motor, je produkt necijeg mentaliteta i ekonomskih mogucnosti.......vozaci skutera su najcesce mirniji ljudi koji vole vozikanje(mislim na maxi skutere)........za ostale ne znam...ima vas dosta ludih.....1moto3.gif1moto3.gif

e sad, koliko citam,pratim i gledam, Za 60% saobracajki s krivi vozaci motora i to:

1.neprilagodjena brzina(najcesce divlajnje), ovo podrazumeva i ulazak u krivine....

2.prolazak kroz crveno

3.nepustanje prednosti i opasno obilazenje

a stadamo najcesce zbog:

1.nepustanje prednosti

2.uletanje u suprotnu traku od strane cetvorotockasa i ostalih vozila

3.nepaznja vozaca cetvoro i vise tockasa....

• Podržavam 1

• Drug član, 1101 postova

R masine su lepe i mocne i privlacne

Kako-kome :nanana:

Apropo boldovanih epiteta,sto se mene tice,rezervisani su za druge imenice...postoji jedna duuuga tema na forumu koja se bavi njima...u reci i slici :hej:

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja