Shecki 176 Napisano Avgust 2, 2007 Svrati ponekad, 161 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Honda XLV 750R Prijavi odgovor kao problematičan Opšte je poznato da uglavnom niko od nas ne vozi po propisima što se ograničenja brzine tiče.Zanima me kakva su vaša iskustva sa Radar-detektorima. Imajući u vidu da ima dosta modela, kako pronaći onaj pravi za nas motocikliste gde pažnja vozača mora da bude maksimalna. Ovo kažem, jer je u automobilu mnogo lakše pratiti signale sa anti-radar uredjaja,mislim. Gledao sam sajt firme "Ramino". Ima li tu nešto za nas? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Avgust 2, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Koliko se meni cini u dosta drzava je ta spravica ilegalna, pa ako te uhvate sa njom... Namjera mi je putovati i iz tog razloga ne zelim tu spravicu na mom motorceku Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Avgust 2, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ne samo to, već se i ne možeš baš potpuno osloniti na nju... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
thelord 97 Napisano Avgust 2, 2007 Stomatolog na motoru, 1522 postova Lokacija: NBGD Motocikl: Transalp XL600V-X Prijavi odgovor kao problematičan Pstoji stvar koja se zove laser jammer i ona ne dozvoljava ocitavanje brzine, i nema potrebe nista da gledas ukljucis i ne mislis. Naravno ona je kao takva nelegalna ali se recimo kad je ugradis u kola dobija atest da je to laserski parking senzor i stvarno tako i radi prvih 60 sek po ukljucivanju a onda radi kao jammer. Cena je oko 300-400eura sa ugradnjom koja je vrlo jednostavna.(ne prodajem ih ja) Video sam u kolima kako rade na delu i stvarno se brzina ne moze ocitati. Sto se tice ovih tzv. anti radara, koli svetle i piste a u principu kad ga vidite vec je prekasno odnosno brzina vec ocitana a naglim kocenjem mozete samo napraviti vecu stetu. Oni nisu nelegalni ni kod nas ni u zemljama u okruzenju. Za EU nisam siguran. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Cubric Napisano Avgust 2, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan U prosloj epizodi SAT-a sam gledao neki test tih antiradara, slabo to pomaze kod laserskih radara. Daje ti svega 1.5 - 2 sekunde da odreagujes pre nego sto radar ocita brzinu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nenadgro 0 Napisano Avgust 2, 2007 U prolazu, 13 postova Lokacija: Limassol, Cyprus Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam koliko je to uopste potrebno za motor. Koliko sam ja shvatio, ocitati brzinu motoru u pokretnu je poprilican sex i panduri se ne bave nesto mnogo sa tim. Ovde na Kipru, ni one stacionarne kamere za brzinu i crveno svetlo ne reaguju na motor. A ni prenosne kamere sto ih panduri seju po auto putu se ne "obaziru" na zujalice... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mr. No 558 Napisano Avgust 2, 2007 XXX, 474 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200 GS Prijavi odgovor kao problematičan Radar detektori nisu zabranjeni kod nas a ni u vecini Evropskih zemalja. Cak se u nekim i podstice koriscenje istih zato sto se pokazalo da uticu na povecanje bezbednosti!!!! Ja koristim (u kolima) radar detektor Cobra, vec par godina, i imam veoma pozitivna iskustva. Moram da napomenem da mozete slobodno da zaboravite najjeftinje modele zato sto daju toliko laznih uzbuna da vam se posle kratkog vremena smuce, pa ih i ne ukljucujete. Kako radar detektori pored laserskih radara detektuju jos par ``starih`` radara, dosadice vam svaki prolazak pored pumpe ili neke radnje gde imaju automatsko otvaranje vrata. Bolji detektori imaju City mod koji dosta ublazuje lazne signale. Sto se laserskih radara tice, kod njih nema lazne uzbune... kada zapisti - to je sigurno pandur sa radarom. Nije poenta u tome da se naglo koci i da ce to da pomogne (o tome koliko je nebezbedno naglo kociti naizgled bez razloga - necu ni da pominjem). Laserski radari odrede brzinu vozila pre nego sto bi i Sumaher mogao da ukoci... ali postoji mnogo bolji nacin da se ova naprava iskoristi - zaustavljanje, skretanje polukruzno okretanje itd.... Puuuuno puta mi se desilo da iz neke sume ili iza nekih kola sa par stotina metara me gadja laser ( a da i ne vidim odakle ) i da ja jednostavno skrenem u neku sporednu ulicu ili da stanem pored puta pa napravim polukruzni, vratim se van vidokruga pandura, sacekam 5 minuta i naravno sporo prodjem pored njih Nisu me zaustavili, pa nisu ni mogli da naplate kaznu Druga prednost je sto ne mora da bude ozracen moj auto da bi detektor reagovao na laser-radar. Tu se ogranicavam na iskustva sa mojim detektorom, za druge ne mogu da tvrdim isto. Cesto mi se desilo da odreaguje detektor kada panduri gadjaju kolonu... nekog daleko ispred mene. Tada ima zaista dosta vremena za procenu da li da se okrecem ili da nastavim dalje uz smanjenu brzinu. Jedino kada moze da pomogne samo ometac (350 EUR + 40 EUR ugradnja i nelegalan je) je kada pandur iskoci na 100 m ispred kola i bukvalno legne na haubu... tada pomaze samo koji crvendac u njegov dzep, pardon... mislio sam kazna za nevezan pojas isl. PS. U Beogradu postoji patrola iza Pancevackog mosta (Zrenjaninski ili Pancevacki put) koja koristi stari radar u Ka spektru i koji snima vozilo u odlasku, pa ako niste pazljivi, dzabe sto je detektor odreagovao, kada te druga patrola (u starom land roveru) vec zaustavlja... :-\ Sto se koriscenja na motoru tice, nisam o tome ni razmisljao... prvo ne znam kako bih ga cuo! Kada stavim kacigu i vozim brzo (zbog brze voznje bi mi i trebao detektor) nema sanse da cujem bilo kakvo zvucno upozorenje, a da gledam u detektor umesto na put... ne pada mi na pamet. Drugi problem je montirati detektor, napajanje je iz upaljaca sto nije problem u kolima a nisam siguran da na vecini motora postoji upaljac i detektori (uglavnom) nisu vodootpori, pa u slucaju kise, peraca ulica... isl. moze doci do kojekakvih problema sa koriscenjem. Sve ovo moze da se na neki nacin resi.. ali mislim da nije vredno maltretiranja. Pozdrav, Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Obelix 140 Napisano Avgust 2, 2007 Zainteresovan, 584 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: ZX 12 R Prijavi odgovor kao problematičan Opšte je poznato da uglavnom niko od nas ne vozi po propisima što se ograničenja brzine tiče. Auuu....sad će da te okrpe oni što " uvijek voze po propisu,ni pola metra bez opreme,vežu pojas na motoru ,pandurima nazivaju dobar dan ;D,prevode babe preko ulice"... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Obelix 140 Napisano Avgust 2, 2007 Zainteresovan, 584 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: ZX 12 R Prijavi odgovor kao problematičan Radar detektori nisu zabranjeni kod nas a ni u vecini Evropskih zemalja. Cak se u nekim i podstice koriscenje istih zato sto se pokazalo da uticu na povecanje bezbednosti!!!! A zašto da ne,sjetite se da na mnogim mjestima postoje table sa upozorenjem "Radarska kontrola",ili onaj "plekani" policajac,koji imaju sličan efekat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest diRRty Napisano Avgust 2, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Radar detektori nisu zabranjeni kod nas a ni u vecini Evropskih zemalja. Cak se u nekim i podstice koriscenje istih zato sto se pokazalo da uticu na povecanje bezbednosti!!!! A zašto da ne,sjetite se da na mnogim mjestima postoje table sa upozorenjem "Radarska kontrola",ili onaj "plekani" policajac,koji imaju sličan efekat. Da , ali najvise ima smradova koji se skrivaju i izlecu iz zbunja nebi li uzeli slucajno nekom sirotanu zadnju paru iz dzepa.I na zalost najvise stradaju oni koji voze 90 na nekom ekstra putu na kojem su dzukele stavile ogranicenje 60 na sat samo da bi mogli da otimaju ljudima pare, i opet nahebe sirotinja , a ne baja u nekoj mecketini. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Obelix 140 Napisano Avgust 2, 2007 Zainteresovan, 584 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: ZX 12 R Prijavi odgovor kao problematičan Mali off,ako ne smeta. ;D Kvarišin otac Steva je zaradio penziju kao pandur. Tamo,negdje devedesetih dok ga "tužibaba" obavještava da je "bijesan automobil " prekardašio brzinu ( auto put Kuzmin - Mitrovica ) ,on sačekuje i uzima "harač".Razgovor je tekao ovako: -Dobar dan,vozili ste brzo! -Jesam . -Srećan put! -? -Srećan put,kad' uspeo tako lepo i bezbedno da zakočiš sa preko 200 kmh...srećan ti put! Nije po propisu,ali ...može nekada i ovako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
paperinos 1203 Napisano Avgust 3, 2007 Drug član, 203 postova Lokacija: Patkovgrad Motocikl: Yamaha Virago Prijavi odgovor kao problematičan Sa pravim bajkom preko 100 ks niko normalan nece stati policiji. Cesto samo zalosno isprate pogledom panduri lika na nekom R-u kad ga digne na zadnjaka i kao furija projuri pored njih sporaca sa radarom. Sta im vredi sto imaju ocitanu trocifrenu brzinu, kad je za njih to samo misaona imenica. da krenu u poteru za njim.... ;D sa puntom krntijom...ajde molim vas. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Avgust 3, 2007 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Da bi se ocitala brzina sa motocikla, potrebno je malo vise vremena nego za automobil, jer je motor dosta manji u trazilu uredjaja, i policajac mora dobro da nisani. Samim tim dobijamo koju sekundu vise na vremenu, a i u trenutku kada detektor zapisti, dovoljno je da se promenimo putanju motocikla levo-desno i da uderjaj ne moze da izvrsi kompletno ocitavanje brzine, vec mora iznova da se nanisani i ponovi postupak, sto opet daje vremena za smanjivanje brzine. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hecky 5 Napisano Avgust 3, 2007 Svrati ponekad, 159 postova Lokacija: London Prijavi odgovor kao problematičan A i za da bi laserski radar ocitao brzinu, potrebna je vertikalna povrsina na vozilu (zato panduri gadjaju tablicu/masku na autu). Kod motora ovoga manje vise nema, tako da nama rucni laserski radar (kakvog uglavnom koristi policija) ne predstavlja opasnost. Motore vataju stariji radari (gde nema nisanjenja) i oni laserski sa ugradjenim digitalnom kamerom kojih takodje nema puno (mahom u gradovima). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemanja 1 Napisano Avgust 4, 2007 U prolazu, 82 postova Lokacija: beograd-kotez Prijavi odgovor kao problematičan situacija...radar na zrenjanincu kod skode (za one koji znaju gde je to)....drugar pegla kawu...ko zna koliko....prolecemo..........na semaforu mu govorim da smo leteli pored radara,a njegov odgovor je "nemam ja vremena da gledam na te gluposti sa strane,al mozemo da se vratimo da ih pitamo koliko kolio smo isli XEXE " Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 196 Napisano Avgust 4, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan A i za da bi laserski radar ocitao brzinu, potrebna je vertikalna povrsina na vozilu (zato panduri gadjaju tablicu/masku na autu). Vozaci putnog endura (uspravan polozaj tjela) sa sirom konstrukcijom su onda najugrozeniji... Zato Gasho ne jurca Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sergio 2327 Napisano Avgust 6, 2007 hoochie coochie man, 1239 postova Lokacija: BG/ZG Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81 Prijavi odgovor kao problematičan Sa pravim bajkom preko 100 ks niko normalan nece stati policiji. Cesto samo zalosno isprate pogledom panduri lika na nekom R-u kad ga digne na zadnjaka i kao furija projuri pored njih sporaca sa radarom. Sta im vredi sto imaju ocitanu trocifrenu brzinu, kad je za njih to samo misaona imenica. da krenu u poteru za njim.... Zelenko sa puntom krntijom...ajde molim vas. Zelenko da.. o takvim "bajkerima" najcesce citamo u crnoj hronici ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N e g r o 307 Napisano Avgust 6, 2007 Zainteresovan, 453 postova Lokacija: Mladenovac Motocikl: Magare (F800ST) Prijavi odgovor kao problematičan Imam vec nakoliko godina radar detektor Whistler, jbmlg koji je model. Od kako su me capili na Autokomandi sa ogranicenjem od 40 (vozio 120, ukebali sa 78), resio sam da ga pazarim. Spasavanje sa radar-detektorom je dobro i isuvise dobar procenat spasavanja od hvatanja imam (uhvatili me samo jednom sa laserskim radarom kod Prijepolja pre dve godine iza krivine) i to je to. Kod analognih radara (starih) radar se detektuje na minimum 1km jer je aktivan signal sa radara sve vreme dok je ukljucen tako da slobodno mozete da vozite nesmetano i da ukocite na vreme. Kod laserskih je drugi problem: oni su aktivni samo i iskljucivo kada cika peca. Ako peca vozilo koje je ispred vas, na konju ste, a ako peca samo vase vozilo - jbg. On vrsi 3 merenja u razmaku od 2 sekunde ukupno (merenje - pauza 1s - merenje - pauza 1s - merenje), zatim interpolira vrednosti i daje konacnu brzinu vozila. Prosto vreme reakcije kod vozaca je minimalnih 1,4s, sto dovodi do jedva 0,6s za kocenje. U prevodu - nema nista od kocenja. Ali je dobra stvar ako imate vozilo ispred sebe, mada laserski radari daju i za kolonu vozila brzinu kretanja recimo 7-og vozila u koloni, pa je i to lose po vozaca. Ipak, dobra je stvar, moj detektor je kostao oko 120E pre par godina, ima i detekciju i ometanje detektora radardetektora koje imaju u svim zemljama gde je zabranjen radar-detektor (a pocevsi od BIH pa na dalje mislim da je svu da zabranjeno, znaci sigurno Grcka, Hrvatska, SLO, Madjarska, etc), tako da je i to dobra opcija. Kod pumpi i ostalih alarmima-obezbedjenim objektima se lagano ukljuci city-mod i radi normalno bez preteranog pishtanja. E, koliko je dobar za motocikl - pitanje je na koje treba ozbiljan odgovor. Radar obicno ocitava tablicu na vozilu jer je ona reflektujuca povrsina koja je dobra za merenje brzine, ili sastav izmedju haube i sofersajbne. Znaci kod motora je teze ocitavanje, ali sa novim vozilima MUP-a koja imaju civilne table i prate vas iza ledja dok vas ne zaustave - nema pomoci niotkuda. Tu nema laganja za brzinu, kocenja i ostalo jer ste izmereni, uslikani i samo mozete da se pojavite kod sudije za prekrsaje a da ni sami niste svesni da se nesto desava. To je najveci zajeb. Nadam se da sam bar malo pomogao svojim iskustvom. Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Avgust 6, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan skoro sam sa nekim momcima o ovome pricao, i ja sam nasao najbolje rjesenje za to, a besplatno i klegalno , zovu se table sa ogranicenje, svudje ih ima, nema muke naci ih, nikad problema sa radarom, od kad ih postujem mnogo sam mirniji i rastereceniji , Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano Avgust 6, 2007 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan miislim da nigde nije zabranjen radar detektor, nego jammer. a u nekim zemljama cak podsticu koriscnje detektora, jer se desavalo da vozaci kada uoce radar naglo zakoce i izazovu nekontrolisano kretanje vozila, pa cak i lancane sudare, pa su shvatili da je ovo sigurnija varijanta... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Avgust 7, 2007 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Sa pravim bajkom preko 100 ks niko normalan nece stati policiji. Cesto samo zalosno isprate pogledom panduri lika na nekom R-u kad ga digne na zadnjaka i kao furija projuri pored njih sporaca sa radarom. Sta im vredi sto imaju ocitanu trocifrenu brzinu, kad je za njih to samo misaona imenica. da krenu u poteru za njim.... ;D sa puntom krntijom...ajde molim vas. ;D E baš si im odbrusio... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sparco 149 Napisano Avgust 7, 2007 Drug član, 1249 postova Lokacija: underlittleforest Motocikl: nekakvo motokros sokocalo Prijavi odgovor kao problematičan al nazalost nidje nemamo nekih preceranih okolnih i zaobilaznih puteva , zato te mogu zablokirati dje god da si, i jako je pametno to raditi, ja sam uvijek i svudje stajao okretao se i vratio, ako sam napravio gresku, ce je i platim, cist racun duga ljubav, irna savjest i eto Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srle69 56 Napisano Avgust 7, 2007 Svrati ponekad, 453 postova Lokacija: Petrovac na Mlavi Motocikl: imao Kawasaki KLE 500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam Cobru vise od 10 godina i zadovoljan sam,otplatila se odavno.Doduse,hoce da pisti na razne gluposti ali po lampicama koje se upale mozes da vidis da nije radar.Nekoliko puta me je izdala,tj. nisam stigao da ukocim i uhvatili me.Vrlo kratko je pistala i gotovo.Tada je bio klasicni radar a ne laser,sto mi je jos vise bilo krivo.Ali moras da se pomiris da detektor nije svemocan i ako te direktno snimaju a sam si na putu,99% si gotov ako ides preko 30-40 vise nego sto je ogranicenje.Jednostavno ne mozes da smanjis brzinu tako brzo.Koliko je dobro imati ga govori i to da sam dosta smanjio svoju putnu brzinu.Ako vozim preko ogranicenja to je uvek do 20 Km da bih mogao da reagujem.Ranije sam vozio mnogo brze,doduse bio sam i mladji i ludji. E sad, za motor mislim da je besmisleno koristiti ovakve detektore.Jedino ako izmisle neki za ispod jakne sa jakom vibracijom.Ali koliko vidim,industrija ne ide ovim putem vec se razvijaju ometaci,pa stoga ako vec planirate da kupite neku i ovako zabranjenu spravicu,onda kupite ometac. Napominjem da je kod nas u predlogu zakona o bezbednosti u saobracaju koji treba da se usvoji na jesen,ZABRANJENO POSEDOVATI I KORISTITI UREDJAJE ZA OTKRIVANJE I OMETANJE UREDJAJA ZA MERENJE BRZINE SAOBRACAJA. Ako ne verujete,imate ceo predlog zakona na BJB sajtu,pa se uverite sami.Svaka cast onome koji ga je okacio,bilo bi dobro da se svi malo edukujemo,cisto da bi znali nasa prava i obaveze u saobracaju jer ce nam kad-tad zatrebati. Srle Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1214 Napisano Avgust 7, 2007 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan al nazalost nidje nemamo nekih preceranih okolnih i zaobilaznih puteva , zato te mogu zablokirati dje god da si, i jako je pametno to raditi, ja sam uvijek i svudje stajao okretao se i vratio, ako sam napravio gresku, ce je i platim, cist racun duga ljubav, irna savjest i eto RESPECT.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Danko 184 Napisano Avgust 7, 2007 Svrati ponekad, 203 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha FZ8 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam prošle godine ugradio jammer, koštao me je 430 evra sve sa ugradnjom i mogu vam reći da sam extra zadovoljan...Otplatio se odavno, od tad me nijednom nije zaustavila policija, a kad sam ga stavio počeo sam da upisujem datum i vreme kad me je pucao radar a kada sam išao više od 30 preko ograničenja... Posle 30-40 puta sam se smorio pa sam prestao da pišem Mada činjenica je da sada mnogo brže vozim i uopšte se ne obazirem na ograničenja, nisam više nimalo obazriv kao pre, ono znaš gde stoje pa usporiš pored njih, jok, samo po gasu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...