Jump to content

Moto Zajednica

Full face kaciga za preko 50ccm?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Данас ми другар са којим возим каже да је по новом закону обавезно носити "full face" кацигу на мотору преко 50ццм (испод 50 и није мотор)!! Јел може неко да потврди? Ја њу иначе и носим али видим да маса људи носи "Jet".

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 24 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison T150

Mislim da nije tako, vec da kaciga samo mora biti po standardima (sertifikovana ili sta vec) a da model nije bitan. Ispravite me ako gresim :).

• Svrati ponekad, 351 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3

Odnosi se i na skutere, tj mopede kako ih nazivaju u propisima. Samo ni sam nigde video detalje o tome koje standarde i cije sertifikate drzava priznaje. To sto ce da pise na kacigi ce neki kinez lako da nalepi, pa da pise i da ga je NASA testirala ako treba :)

Od oznaka sam se samo sretao sa DOT (Americki Department Of Transportation) i SNELL (http://www.smf.org/)

• Ne silazi, 7590 postova
  • Motocikl: TDM 900

Kao sto su ljudi napisali, potrebno je da ispunjava DOT standarde. Da li je jet, integralna, flip up... Ukoliko ispunjava bezbednostne kriterijume, okej je sa zakonske strane.

No, licno bih savetovao da se nosi integralna zbog kompletne zastite lica. Pri padu, najveci postotak su povrede vilice, zuba, nosa, jagodica... Pored toga, postoji ogromna verovatnoca da ce doci do probijanja nekih staklenih povrsina glavom (vetrobransko staklo npr.). Postoji dosta argumenta, ali ovi su mi bas dobrostojeci.

• Podržavam 2

Moze li neki pointer na clan ili link gde se tacno kaze da je Americki DOT validan?

U zobs-u samo pise:

Član 91.

Vozač i putnik motocikla, mopeda, tricikla i četvorocikla moraju za vreme

vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu, na način propisan

deklaracijom proizvođača kacige.

Vozač bicikla, mopeda, tricikla, odnosno motocikla, ne sme da prevozi lice

koje je pod uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci ili iz drugih razloga

nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

Bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju zaštitne kacige koje

koriste vozači, odnosno lica koja se prevoze na motociklu, mopedu, triciklu i

četvorociklu, donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja.

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

DOT je američki standard, za evropu je ECE 22.05. Mislim da u pravilniku stoji da mora biti homologovana kaciga ali u praksi to niko ne gleda.

Pre ce biti da je taj evropski standard zaduzen. Ali, i dalje se postavlja pitanje, kako policija planira da prepozna da li kaciga ispunjava propisane kriterijume. Ako je u pitanju nalepnica ili etiketa, to moze bilo ko da nalepi ili prishije. A i sta da radim, recimo ja, koji sam skoro sve kacige narucio iz Amerike pa sigurno nemaju ECE etiketu. Jedino mi je Roof-ov Boxer iz FR pa on mozda ima.

• U prolazu, 46 postova
  • Motocikl: 2005 Yamaha TMAX 500

Treba ti bilo kakva kaciga koja ima nalepnicu E9 sa nekim brojem (mozda broj sertifikata, ne znam).

Moze biti i JET. Ako gresim, neka me neko ispravi.

• Team Green, 272 postova
  • Motocikl: Kawasaki KDX250R MX/SM

Treba ti bilo kakva kaciga koja ima nalepnicu E9 sa nekim brojem (mozda broj sertifikata, ne znam).

A da li ti uopste znas sta je to E9????

• Zainteresovan, 503 postova

s obzirom na šta liči pad sa 1.5m visine na bradu, full face ili flip up kaciga je nešto što zdrav razum kaže DA, pa vozio bicikl sa pomoćnim motorom ili čudoviše od 2.400 ccm

Ako smatraš drugačije, slobodno vozi sa gradjevinskim šlemićem. Tu "bezznačajnu" razliku niko živi ti neće uspeti objasniti.

Da rezimiram: pre neki dan odem do drugara koji drži prodavnicu i kažem mu - ako ti bude dolazio taj i taj uvali mu full face kacigu. Dogovorite se oko plaćanja, daj mu popust, samo je bitno da na svom 30kmh sokoćalu nosi pravu kacigu. To veče se u gradu desi sudar gde se za dva momka još ne zna hoće li preteć ili neće, a ovaj "taj i taj" je video komplet sudar. Ujutro je otišao i kupio full face.

• U prolazu, 46 postova

Ne, nemam pojma, ali sam napisao da ako gresim, ocekujem da me neko ispravi.

Ako znas, napisi. Meni su rekli tamo gde sam kupio kacigu, da je to sertifikat (homologovana je, otkud znam), pa sam tako i preneo.

Ako znas preciznije, objasni nam svima.E9 bi trebalo da je standard...?

Ne, nemam pojma, ali sam napisao da ako gresim, ocekujem da me neko ispravi.

Ako znas, napisi. Meni su rekli tamo gde sam kupio kacigu, da je to sertifikat (homologovana je, otkud znam), pa sam tako i preneo.

Ako znas preciznije, objasni nam svima.E9 bi trebalo da je standard...?

Jok, nego drzava u kojoj je odradjena homologacija... jer po tvome, npr shark nemaju homologaciju jer im pise E2 :neznam:

ECE R 22-05 je evropski standard

DOT je americki

SNELL je institut za testiranje

vise o tome http://www.webbikeworld.com/motorcycle-helmets/ece-22-05.htm

samo malo treba da potrazite po netu :zvizduk:

• Svrati ponekad, 230 postova
  • Motocikl: CB 600 F

Што се мене тиче уопште није питање да ли треба носити full face кацигу или не. Оне ,,ноше,, су само заваравање. Оно што ме је занимало је како нови закон гледа на то. Дакле, битно је само да је кацига прошла атест а ког је типа уопште није битно. Да ли је члан 91. све шо у закону пише на тему кацига?

• U prolazu, 46 postova

OK, sad mi je jasno, a nije me zanimalo toliko da guglam o tome.. ;)

Mislim da noše idu u penziju i vraćaju se na gradilišta.

• Svrati ponekad, 396 postova

Mislim da se radi o homologovanoj kacigi i jije bitno da li je flip, integralna, jet ili samo slem pro forme radi. Ne pusim nista osim full face jer je to najbolja zastita od svega.

A gadi mi se kada vidim tipa koji em sto ima onaj mali plasticni slemcic jos je plus vezao gurtnu preko gornje strane, kao da nekoga zajebava. Pa ja bih ga kaznio da se zamisli nad svojim neodgovornim ponasanjem nad samim sobom. A ne daj boze bilo kome, onda je kasno.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 179 postova

Mislim da se radi o homologovanoj kacigi i jije bitno da li je flip, integralna, jet ili samo slem pro forme radi. Ne pusim nista osim full face jer je to najbolja zastita od svega.

A gadi mi se kada vidim tipa koji em sto ima onaj mali plasticni slemcic jos je plus vezao gurtnu preko gornje strane, kao da nekoga zajebava. Pa ja bih ga kaznio da se zamisli nad svojim neodgovornim ponasanjem nad samim sobom. A ne daj boze bilo kome, onda je kasno.

tačno tako druže!!!! ja neznam dali se nosi kaciga (fullface) zbog svoje glave ili radi mode one tange za glavu :zbunjen: :zbunjen:

• Svrati ponekad, 323 postova
  • Motocikl: ktm duke 690

Uh pa kako neko da vidi ko je vozač čopera ако ima full face kacigu?? Kad bi čoperaš nosio full face onda bi cela svrha njegovog motora bila anulirana jer smo ranije utvrdili da nisu brzi, ne leže dobro i nisu udobni. Ako bi im oduzeli i pozeraj ne bi više imao svrhu.

• Podržavam 1

• Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Miša mu njegovog, čovek me prosvetli... Znači, pošto vozim to što je neudobno, ne leži dobro i ide sporo, sada mogu opušteno da bacim svoju FF kacigu i da nabavim nošu da turim na glavu :nanana: U stvari šta ima da nabavljam, ostala od dece lepa plastična plava noša - čist pozeraj...

Druže moj, na stranu bezbednos' ali najbolja stvar kod FF kacige (ako dobro dihtuje) je što ne čuješ kako ti se motor raspada - voziš a ono sve lepo, samo prede i šumi :D :D Već džetušu kad stavim, čini mi se da ću morati da skupljam šrafove po putu, štelujem ventile, menjam ležajeve, a o lancu da ne pričam... I tako... :nanana:

• Svrati ponekad, 396 postova

Uh pa kako neko da vidi ko je vozač čopera ако ima full face kacigu?? Kad bi čoperaš nosio full face onda bi cela svrha njegovog motora bila anulirana jer smo ranije utvrdili da nisu brzi, ne leže dobro i nisu udobni. Ako bi im oduzeli i pozeraj ne bi više imao svrhu.

Pa da, koji će mu motor ako nije viđen. ;)

Nego ne kapiram funkciju tog plastičnog nokšira na glavi, šta on štiti uopšte? Možda umesto kape ili ako se ptica posere... :D

• Podržavam 2

Pa da, koji će mu motor ako nije viđen. ;)

Nego ne kapiram funkciju tog plastičnog nokšira na glavi, šta on štiti uopšte? Možda umesto kape ili ako se ptica posere... :D

Oni sto ih nose misle da ih stiti od policije, doduse i jeste po starom zakonu... :bicikl:

Da nisi mozda mislio na sportske motore tu? :)

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja