Jump to content

Moto Zajednica

Luftiranje rashladnog sistema

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Tomos Automatic A35-S / Kawasaki ZZR600

Zanima me pravilan nacin kako da izluftiram razhladni sistem od vishka vazduha ?

Znaci sta, kako, gde i koliko motor treba da bude zagrejan...

Mesao sam dva razlicita proizvodjaca antifriza i jedan je bio crveni a drugi plavi pa sumnjam da se razhladna tecnost peni i nehladi kako bi trebala. Daleko od toga da se motor pregreva... Sad sam tu mesavinu ispustio isprao hladnjak i sipao samo crveni antifriz sa destilovanom vodom u razmeri 50/50.

A ako se posle pravilnog luftiranja u sistemu pojavi vazduh shta to znaci ? Da je otisao dihtung glave ili napukla glava pa duva kompresiju u rashladni sistem ??

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1359 postova

ako mozes da pridjes gumenim crevima proveri koliko su tvda kad je ugasen , kad upalis i kad das jaci gas . ako mnogo otvrdnu i pocnu da se duvaju na jakom gasu imas problem na glavi negde ti baca kommpresiju u vodeni prostor . normalno motor mora biti zagrejan da bi termostat bio otvoren kad ovo probas .

Imaš sisicu na kućištu termostata pored čepa. Upali malo i prekontroliši ako duva pritisak u sistem pa burla u boci onda znaš i sam sta je.

Ovo boldirano nerazumem ? :lol:

• Zainteresovan, 952 postova

Ako hladan motor nabija pritisak u rashladnom sistemu tako da budu tvrda creva, otvori se klapna na čepu i prelivnim crevom izbacuje tečnost i mehurice u expanzionu posudu onda je otišao dihtung ili nešto skuplje.

Ako hladan motor nabija pritisak u rashladnom sistemu tako da budu tvrda creva, otvori se klapna na čepu i prelivnim crevom izbacuje tečnost i mehurice u expanzionu posudu onda je otišao dihtung ili nešto skuplje.

Probao sam da pipnem creva od hladnjaka i malo su meksa kad motor radi nego kad je ugasen shto je i logicno poshto ih topla voda omeksa.

Nekoliko puta mi se desilo da motor pisa pozadi na cev iz prelivne posude i voda u posudi kao da kljuca. Ovo se desava samo kad se upali ventilator na hladnjaku odnosno kad se rashladna tecnost zagreje na oko 104C. Pisao sam o tome ovde: http://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/65232-razhladni-sistem-zzr600-93/

I negde ovde na forumu kad sam trazio slican problem procitao sam da ako je otisho dihtung glave ili sama glava nije ravna ulje bi trebalo da udje u rashladnu tecnost i onda ona dobije belu boju. Ja kad sam ispustio rashladnu tecnost bila je normalne boje.

Nije to ništa, možda je bilo malo više tečnosti ili termostat/davač nisu baš idealni. Kad negde postoji naprslina izbacuje i pre nego što temperatura dodje do kriticnih vrednosti.

Ok ustanovili smo da najverovatnije nije glava ni dihtung shto je dobro. Bilo mi je cudno da je neshto sa glavom nije u redu kad je kompresija cilindra odlicna:

1# = 11

2# = 10.5

3# = 10.8

4# = 10.2

Kako onda da izluftiram sistem od vazduha ? Upalim motor pustim da se malo zagreje ( koliko min otprilike ? ) odvrnem sisicu na termostatu i koliko je drzim odvrnutu ?

Odvrneš sisicu i čep, sipaš dok tečnost ne krene na sisicu. Zatvoriš sve upališ na kratko pa prekontrolišeš. Kad postigne radnu temperaturu termostat koji se nalazi izmedju oduške i čepa je otvoren pa nema svrhe luftirati, samo naspeš koliko može i u bocu do pola ili kako je već označeno i ubuduće vazduh ako postoji sam izlazi u posudu a tečnost se vraća, tako je projektovano. Nego jesi li kompresiju merio na hladno? Ujednačena je dovoljno ali mi se čini da bi vrednosti trebale biti veće. Mada ako ne duva na odusku to je samo stvar merenja.

Nego jesi li kompresiju merio na hladno? Ujednačena je dovoljno ali mi se čini da bi vrednosti trebale biti veće. Mada ako ne duva na odusku to je samo stvar merenja.

Kompresiju je merio majstor. Neznam kako je merio ali po service manualu kompresija treba da bude 11 bara, shto znaci da su ove vrednosti odlicne.

• Drug član, 1359 postova

Odvrneš sisicu i čep, sipaš dok tečnost ne krene na sisicu. Zatvoriš sve upališ na kratko pa prekontrolišeš. Kad postigne radnu temperaturu termostat koji se nalazi izmedju oduške i čepa je otvoren pa nema svrhe luftirati, samo naspeš koliko može i u bocu do pola ili kako je već označeno i ubuduće vazduh ako postoji sam izlazi u posudu a tečnost se vraća, tako je projektovano. Nego jesi li kompresiju merio na hladno? Ujednačena je dovoljno ali mi se čini da bi vrednosti trebale biti veće. Mada ako ne duva na odusku to je samo stvar merenja.

odradi ovo pa onda javi sta se desava .

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja