Jump to content

Moto Zajednica

Nastavljam...Suzy GSX-R 1100

Recommended Posts

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

GSX-R 1100...Pa jos iz 1986...Cele 22 godine star...Kada ga na ulici vidi neko ko se ne razume u motore nece ni obratiti paznju.Eventualno ce pomisliti jos jedna jeftina starudija....A ko zna iole malo o motorima bice svestan da stoji pred legendom koja je u svoje vreme bila najbrza i najzesca...Motor koji je, gde god se pojavi mamio uzdahe i divljenje i donekle izmenio istoriju sportskih motocikala...Da pocnemo sa malo istorije...GSX-R 1100 se pojavio 1986 ali njegova prethodnica nije bila nista manje znacajna na svetskoj moto sceni, u stvari 1100-tka je uradjena po uroru na svog, po kubikazi, mladjeg brata GSX-R 750.Pojavio se 1985.Stvoren je na stazi i bio je namenjen stazi.Po recima Hiroshija Fujivare, inace coveka koji je bio jedan od najzasluznijih za nastanak novog modela , GSX-R tada nije imao konkurenciju medju serijskim motociklima.To je bila masina u rangu samo sa trkackim motorima drugih proizvodjaca.E, sad ide ovaj nas...1100-tka je razvijana bas po ugledu na 750-icu.Naravno zbog vece snage motora moralo je da dodje do nekih promena.Prva asocijacija na ovaj motor mi je uljano hladjenje.Masina je cetvorotaktna, cetvorocilindricna, DOHC, znaci sa dve bregaste u glavi i 16 ventila.Zapremina nije celih 1100 kubika vec 1052 a kompresioni odnos 10:1.Gorivom su ga napajala 4 32mm Mikuni Flatside CV karburatora zahvaljujuci kojima je isporuka snage bila puno linearnija (zbog Flatside tehnologije).Ono po cemu je motor bio karakteristican je, kao sto rekoh, SACS (Suzuki Advanced Cooling Sistem) tj bio je hladjen uljem i vazduhom.Ono sto je jos vise izdvajalo ovaj motocikl od ostalih bio je njegov ram.Medju prvima dobio je aluminijumski ram koji je bio dosta laksi od celicnog i imao je vecu torzionu cvrstocu.Zahvaljujuci tom ramu tezina mu je bila 197 kg suva, tj 225 kg sa svim tecnostima.Imao je i idealnu raspodelu tezine: 50% mase bilo je na prednjem tocku, a 50% na zadnjem.Kocnice su takodje bile na visini zadatka, sto im je donekle omogucavala, za to vreme, mala tezina.Nazad jedan disk precnika 230 mm, a napred dupli disk precnika 310mm sa cetvoroklipnim kljestima zaustavljali su motor na 13.7 m sa 60 km/h odnosno 35.8 m sa 100 km/h.Zahvaljujuci motoru koji je razvijao 130 konja pri 9000 obrtaja (i 103 Nm pri 8500 obrtaja) i maloj tezini svaka konjska snaga GSX-R 1100 je bila opterecena sa 1.51 kg  sto je bilo dovoljno da ga potera duz cetvrt milje za 10.5 sekundi sa izlaznom brzinom 209 km/h.Inace maksimalna brzina nila je 256 km/h.Kapacitet rezervoara je 19 litara sto mu je u proseku dovoljno za 280 km.Sta jos reci o njemu...“Kada ga vidite na ulici mozete da mu skinete kapu“.O izuzetnom kvalitetu svih Suzuki GSX-R modela svedoci njihova 22-ogodisnja istorija.Kada su se pojavili nisu imali konkurenciju, danas mnogi misle da su im konkurencija ali...Jedan je GSX-R. (posveceno svim vozacima-ljubiteljima CBR-ZX-R1 modela) ;D ;D ;D

n9Caa_1991gsyby9.th.jpg

8JUJp_suzuki00lv4.th.jpg

VNLUg_suzuki01vf5.th.jpg

gNy32_suzuki02zy0.th.jpg

Nemojte mi zameriti na ovakvom zavrsetku. :) Malo mi je duze trebalo za ovaj tekst jer sam jedva savat`o podatke po netu.Sutra pocinjem sledeci...Cekam komentare.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Ne volim da spamujem teme hvalospevima i pohvalama, ali... svaka cast na entuzijazmu i dosadasnjim tekstovima! Kao neko ko tek upoznaje svet dvotockasa citam ih sa velikim zadovoljstvom, a verujem i da stari vukovi nalaze char u njima.

Sve u svemu, hvala na dosadasnjim tekstovima i ... give us more!

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Dosta truda je potrebno za jedan ovakav tekst ali...Posle samo jedne ovakve poruke isplati se. ;) Hvala brate, nastavak ovih dana...

• Zainteresovan, 584 postova
  • Motocikl: ZX 12 R

Šta reći...srce mi zaigra kada se sjetim ove mašine.Moj kum ga je kupio čim se pojavio u Evropi,još na prikolici mu je osjekao kompletan top,uradio jedan kratki izduv,pokojni majstor Vojo Čupavi mu je debelo nabudžio mašinu ii vozio je  najglasniji ( ikad ) motor.Taj motor je i danas najglasniji,viđate ga po skupovima,vozi ga Mesar i Broca,promijenio je nekoliko nervoznih vlasnika,ali  i dalje radi bez greške.

Ja sam se dugo i ugodno "družio" sa njegovim naslednikom iz 1991. 

Ostala mi je pusta želja da provozam motor koji sam zafantazirao.Kada se pojavio SRAD 750,očekivao sam uljaru 1100 u tom ramu,ali.... rivalitet je Japance odveo u drugu priču.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja