Jump to content

Moto Zajednica

Sistem protiv proklizavanja!?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 548 postova
  • Motocikl: Malaguti Madison s200

Isto kao i na kolima! ABS. Induktivni senzor prati obrtaje jednog malog ozlebljenog diska koji se nalazi na prednjem i na zadnjem tocku i u slucaju kada dodje do blokiranja tocka, taj senzor ne dobija podatke i to mu je signal da smanji pritisak u kocnoj instalaciji i ponovo omuguci okretanje tocka!

Znaci dokle god se tocak okrece ABS ne radi nista, cim naglo  prestane, on smanjuje pritisak na najvecu mogucu vrednost a da tocak nastavi sa okretanjem. Prakticno, koliko god ti da stisnes jako kocnicu ABS ne dozvoljava da dodje do blokiranja tocka tako sto odrzava pritisak na max vrednosti a da ne dodje do blokiranja. ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde
Da kao i na kolima, postoji ABS i sistem protiv proklizavanja ali te dve stvari nisu iste.Mene interesuje ova druga.
Možda si mislio na back torque limiter...

• Drug član, 1854 postova

Kod kola taj sistem koci tocak koji proklizava sto automatski salje snagu na drugi tocak koji ima bolje prijanjanje. Ako klizaju oba onda se u pricu ukljucuje i smanjivanje gasa kako bi se to sve drzalo na granici proklizavanja jer se tad postize najbolji ucinak. Na motoru nema drugog pogonskog tocka pa je malo drugacije. Sistem uporedjuje brzinu okretanja oba tocka i kad razlika predje dozvoljenu granicu sistem reaguje.

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Ne volim ja to, zamisli namjerno ili ne odes u kontrolisano proklizavanje u krivini i sistem reaguje...odma highside :)

...ih ih šta ti je iskustvo... :P  Na Suzanama je ta kontrola odvajala lamele u vrućim trenucima, medjutim i nije se bogznakako pokazala...

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Ja to nikad na motor ne bi ugradio.Onda moras skroz da menjas stil voznje.A i nije zanimljivo ako nekad ne baci guzicu.A i ima da ti ubije dosta snage jer cim krene tocak da kliza sistem smanjuje gas.Razlog vise da ga ne uzmes je to sto vozis R6...Po meni i to i ABS ubija sportski dozivljaj.U cemu je fora ako na izlazu iz krivine spucas pun gas?Ako ti bas smeta klizanje menjaj motor.Evo, mozes meni da poklonis Yamahu. ;)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Sport nije egzibicija vec nekakve performanse, rezultati, takmicenje. Zasto u Formuli 1 imas Track Control? Bas bi bilo lepo da zabacuju zadnji deo u krivinama! Radi se o tome da, ako se tocak okrene u prazno i prokliza, gubis ubrzanje, i kasnis za onim ko to nije uradio. Kontrolom proklizanja motor proizvede samo onoliko snage koliko fizicki moze da se prenese na asvalt, tako da ti je brzina samo veca, nikako  manja.

I sa aspekta bezbednosti je bolje imati takvu kontrolu, jer je to priklizavanje dovelo do nogo udesa i ko zna koliko izgubljenih zivota.

Radi se o tome da, ako se tocak okrene u prazno i prokliza, gubis ubrzanje, i kasnis za onim ko to nije uradio.

Pa zar u tome i nije fora?Budi majstor pa nece klizati.By the way ono u formuli je THROTTLE control.

Radi se o tome da, ako se tocak okrene u prazno i prokliza, gubis ubrzanje, i kasnis za onim ko to nije uradio.

Pa zar u tome i nije fora?Budi majstor pa nece klizati.By the way ono u formuli je THROTTLE control.

Nije :) Ja to ne volem, a dogodilo mi se par puta... Gore sam pogresio, mislio sam Traction Control,  sve jedno je, na isto se odnosi.

Ali da ponovim, vozilo sa njim je brze od vozila bez njega, a i voznja je bezbednija, tako da ne bih imao nista protiv njega. Samo da skupim lovu za R1200GS Adv, sa tim uredjajem i ABS-om :)

Ok brate.Svak ima svoje misljenje.Ja tvoje postujem ali mi to nikako ne bi odgovaralo.Stavio bi to na motor kad napunim i kupim nekog turera...Ovako nikad, ne zelim da on vozi mene nego ja njega.

• Drug član, 1854 postova

Vozilo sa svim tim pomagalima je brze od obicnog samo u slucaju prosecnih vozaca, kod profesionalaca je malo drugacije. Meni je to pomalo preterivanje...

• Svrati ponekad, 348 postova
  • Motocikl: bez

Kiro pogresno si me shvatio :) Nisam ja to pitao zbog sebe nego gledao trening u subotu (motoGP) i primetim kako im tocak na bezi levo desno a uz to cujem i komentatora da pominje taj sistem pa reko` da pitam pametnije i iskusnije kolege.

pa ako bi ugradili tu kontrolu proklizavanja i abs vise ne bi bilo paljenja guma i dizanja na prednjaka...a ne,ne hvala ;D ;D ;D

Za paljenje i ajd al ne bi bilo bacanja guzice gad ga malo vise naostris...A i steta za prednjaka. ;) Ok, Kojo, ja reko oces to za sebe...A jbg, njihove masine su od 220 konja pa na gore, treba to kontrolisati...Ali ja mislim da bi bilo zanimljivije bez toga.Da se vidi ko je pravi majstor.Inace, ABS podrzavam alo na velikim turing motociklima.Moze da bude od velike koristi, nekad i glavu da spase.

pa ako bi ugradili tu kontrolu proklizavanja i abs vise ne bi bilo paljenja guma i dizanja na prednjaka...a ne,ne hvala ;D ;D ;D

Nisam 100% siguran, ali mislim da se sve kontorle proklizanja mogu iskljuciti po "potrebi". Postoje prekidaci za to.

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ja tu kontolu proklizavanja imam ugradjenu na mom motoru iako je 57godina star... Sa njegovih 13HP i mojih 120kg guma nema da prokliza ni po ledu :) :)

Nisam 100% siguran, ali mislim da se sve kontorle proklizanja mogu iskljuciti po "potrebi". Postoje prekidaci za to.

Koliko znam postoje ali ipak...Bilo bi i cudno da vidim nekoga na R-u da fura ABS i ASR.

• jedan od DDMZ, 812 postova
  • Motocikl: R, gsx R

Koliko znam postoje ali ipak...Bilo bi i cudno da vidim nekoga na R-u da fura ABS i ASR.

Ha, pazi da ti se želja ne ostvari već za par godina.

Moje je mišljenje da će se ABS uskoro stavljati na mnogo motora, pa i pravih RR-ova.

PS. Na BMW-u 650 Dakar sam video prekidač za isključivanje ABS-a, ako se ne varam svaki motor (sa ABS-om) ima takav prekidač.

Pa sa prekidacem to i nije toliko lose, moze dosta da pomogne kad pada kisa ili je iz nekog drugog razloga klizavo...Al nikako mi to ne cuci na R-u...

• Svrati ponekad, 272 postova

Jebem ti tehniku i ko je izmislio da mu.............

2/3 svog života vozim motore od najgorih krševa pa do vrh modela pola od toga je bilo sa ličnom kartom u zubima.

Pa gde je tu znanje,iskustvo,filing ,ako treba sve to.

Po tome svako sa dovoljno elektronike je vrh.

Ja neću da kupim motor sa tim pomagalima,ne trebaju mi.Ako pada kiša vozim polako ili koliko je moguće u datim trenucima iz prostog razloga:sedne majstor na motor napucan ABS ASR itd,misli da je to to radi tehnika umesto njega  i kad ukapira da vozač vozi motor,a ne elektronika ili šta već,onda je kasno,a kad preteraš nema te tehnike koja će da te spase.

Ja sam motor učio da vozim na zadnjem i na prednjem točku da se ne bi usrao od straha i blokirao kad uđem u extrem kao što sam viđao da se dešava  ljudima.

• Svrati ponekad, 348 postova
  • Motocikl: bez

Kuku lele kakva frka nastade ??? ???A ja samo pitao da mi neko objasni kako taj sistem radi :-[

Necu vise da postavljam ova teska pitanja.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja