Jump to content

Moto Zajednica

Zamena semeringa

Recommended Posts

• Ducatista, 2920 postova
  • Motocikl: beše Ducati 998

Pre neki dan sam pricao sa jednim "majstorom" koji mi je napomenuo da ima nekih caka pri promeni semeringa. Ako neko ima bilo kakav korisni savet molim vas pomozite.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1854 postova

a za koji motor? koja vrsta viljuške?

ako imaš iskustva u mehanici i imaš service manual onda nema cake, samo gledaš slike i radiš polako.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Ja sam menjao oba na MZ-u i nisam prosao 300 kilometara spadne ceo semering iz zljeba i iscuri mi svo ulje iz jednog stapa. :( U svakom slucaju kad sam ga vracao namazao sam spoljni obod semeringa tigar lepkom. Mozda je malo ekstremno i mozda bez vece kolicine acetona nece moci da se skine ali bolje i tako nego da mi ispadne opet...

Za sad lici da oba drze... :)

Onaj indijanac kod koga sam bio mi je pricao nesto u fazonu da pored poliranja viljuske ima jos mnogo caka koje ja nemogu da uradim, pa sam mislio da mozda neko zna nesto na tu temu.

Ah da viljuska je Showa na Ducatiju 998.

Ja sam menjao oba na MZ-u i nisam prosao 300 kilometara spadne ceo semering iz zljeba i iscuri mi svo ulje iz jednog stapa. :( U svakom slucaju kad sam ga vracao namazao sam spoljni obod semeringa tigar lepkom. Mozda je malo ekstremno i mozda bez vece kolicine acetona nece moci da se skine ali bolje i tako nego da mi ispadne opet...

Za sad lici da oba drze... :)

e moj druže sad ću ti reći gde si se zajebao, meni se isto desilo pre par dana na mom mz-u.

kad rasturiš štap na donjem delu, na kraju, ima ona velika platna sa oprugom, ona je otprilike oblika kao tanjir. e nju si okrenuo naopako! ona treba da bude okrenuta tako da kad se štap sabija to jest ta platana kad potiskije ulje da ga potiskuje u svoju sredinu ka onoj rupi koja ulje dalje vodi u unutrašnjost štapa. kada je ta platna okrenuta kontra ona ulje tera od sebe i pravo na semering, a on to ne može da zadrši i sve ispiša napolje. ja sam tako zeznuo oba štapa i kad sam okrenuo tu platnu nema nikakvih problema. taj lepak je samo privremeno rešenje i ima da i on popusti, znači nije loš semering kako sam ja mislio već ta glupava platna (to je ustvari ventil). uzmi to i okreni i nema problema.

ps da nisi zalepio semering isterao bi ti svo ulje, ali svo.

djusi pogledaj u rubrici servisi, potraži MOTOLINE, meni je peca radio servis prednje viljuške pa pitaj za savet, mošda ti izađe u susret, a pitaj i koja je cena.

Sam menjas semering na SHOWA viljusci na DUKATIJU?Hrabro...Covece, ne zali pare, nadji dobrog majstora i uzivaj...

Pa nisam bas toliki duduk, a i kolko mi se cini nema tu neke filozofije. Glupa mehanika samo. mada kad smo vec kod toga nisam uspeo da nadjem dobrog majstora pa da mogu da uzivam : )

Nisam htoe da kazem da si duduk, ali ja ne volim da cackam oko motora sam.Za to sluze majstori...

Ja bas volim da cackam  ;D. To mi je razonoda kad je lose vreme  8).

Fala u svakom slucaju.

kad rasturiš štap na donjem delu, na kraju, ima ona velika platna sa oprugom, ona je otprilike oblika kao tanjir. e nju si okrenuo naopako! ona treba da bude okrenuta tako da kad se štap sabija to jest ta platana kad potiskije ulje da ga potiskuje u svoju sredinu ka onoj rupi koja ulje dalje vodi u unutrašnjost štapa. kada je ta platna okrenuta kontra ona ulje tera od sebe i pravo na semering, a on to ne može da zadrši i sve ispiša napolje. ja sam tako zeznuo oba štapa i kad sam okrenuo tu platnu nema nikakvih problema. taj lepak je samo privremeno rešenje i ima da i on popusti, znači nije loš semering kako sam ja mislio već ta glupava platna (to je ustvari ventil). uzmi to i okreni i nema problema.

Ra$o, pratim te sta mi pricas ali treba mi jos malo detalja da kompletiram sliku u glavi. :) Hoces da kazes da "dno tanjira" platne treba da bude okrenuto ka gore ili dole? Meni je okrenuto ka gore...

malo sam se igrao u paint-u.  ;D

YsOD2_vilemzfk2.jpg

zači ovako izgleda štap kad stoji na motoru jer kad ga skinem onda ga okrenem naopako pa da znamo gde je gore a gde dole u ovoj priči  :D. u onom prethodnom postu nisam dobro opisao rad ali nije bitno. ova platna treba da stoji kako sam nacrtao, znači da joj ovaj širi deo gleda u zemlju. ako si tako stavio ne sme da ti izbija ulje, ako ti izbija ulje onda si sigurno okrenuo naopako, kod mene je to burazer radio i nije obraćao pažnju ali eto kako je ispalo, morali smo ponovo da skidamo.

malo sam se igrao u paint-u.  ;D

Brate, ubio si ga kako je realno, ja u tom programu nisam stigao dalje od cika glise!  ;D

zači ovako izgleda štap kad stoji na motoru jer kad ga skinem onda ga okrenem naopako pa da znamo gde je gore a gde dole u ovoj priči  :D. u onom prethodnom postu nisam dobro opisao rad ali nije bitno. ova platna treba da stoji kako sam nacrtao, znači da joj ovaj širi deo gleda u zemlju. ako si tako stavio ne sme da ti izbija ulje, ako ti izbija ulje onda si sigurno okrenuo naopako, kod mene je to burazer radio i nije obraćao pažnju ali eto kako je ispalo, morali smo ponovo da skidamo.

u svakom slucaju siguran sam da sam ga montirao kao sto si ga nacrtao, na oba stapa. Ne znam zasto je 1 ispao ali posle kad je ulje vec iscurelo odmastio sam sve i igrao se, stavljao i skidao semering vise puta. Nekako mi se cinilo da se prelako skida iz zleba i zato ga zalepih...

onda stvarno ne znam u čemu je problem. inače i kod mene su semerinzi vrlo lako ispadali, to jest uvrtali, ja pritisnem jedan kraj ono drugi iskoči. sad nemam problema. ako budeš imao vremena ti skini pa baš da vidimo u čemu je stvar, ali samo to može biti. nisam pametan...  ::)

ps kod mene su oba semeringa,da tako kažem, labavo stajala u kućištu. nije mi jasno zašto je kod tebe izbio samo jedan, a ne oba.

Eto jos mogu da kazem da je proizvodjac tih semeringa firma CACO, o kojima ne znam nista, a cena je bila 40din/kom. Sve mi mirise da to najvise ima veze sa onim "kol'ko para - tol'ko muzike"...  :D

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Ja bas volim da cackam  ;D. To mi je razonoda kad je lose vreme  8).

Ma opusteno, ako sjebes nesto-i ovako nije valjalo! (moja filozofija) A i Ducati je to, obicno su jeftini delovi...  ;D

Salu na stranu, evo ovako:

1. Poskidas tochak, blatobran, klesta i ostale pizdarije

2. Olabavis srafove gornjeg trougla

3. Dok je viljuska JOS na motoru, tj, nisi olabljivao donji trougao, odvijes gornji deo viljushke. Uf, ovo zvuci konfuzno, ali aj da probam ovako:

Gledajuci odozgo, imas jedan srafic kojim regulises povratno prigusenje viljuske, zatim imas onaj sraf za kljuc cca. 14mm  (kod japanaca) kojim regulises oprugu. Ni to ne diras. E, onda na kraju (gledajuci odozgo) imas jedan veeeeliki sraf (uglavnom za kljuc oko 26mm) koji ujedno deluje kao "poklopac" sa gornje strane viljuske. E NJEGA ODVIJAJ!

4. Otpusti srafove trouglova, izvuci viljusku

5. Okreni naopacke da iscuri ulje

6. Skini zastitu semeringa, ispod njega imas obicno jos jedan zastitni prsten, i zatim seger osugurac! OVO JE VAZNO! obicno je tesko uocljiv, a ako ga ne demontiras, neces doci do semeringa. Dakle, i njega si izvukao i sad

7. Okrenes viljusku i sa donje strane (na mestu gde je prolazila osovina) naci ces jedan sraf, on drzi celu viljusku "na okupu".

VAZNO: da bi njega odvijo treba ti veliki pocetni moment, dakle jedino kompresorskim pistoljem. U suprotnom, posto ga drzi (nepristupacna) matica sa druge strane, moze doci do odredjenih zajebancija, a njih ne zelimo, zar ne?

8. Kad si sve to tako lepo demontirao (da ne kazem rasturio) energicnim potezom rastavljas viljusku i skidas stari semering.

9. Obrises komponente od ulja, naneses tanak sloj teflonske masti na novi semering (VAZNO!) i sastavis sve kako je bilo. (zapamtio si redosled, zar ne?)

10. Vracas onaj sraf sa donje strane. JOS NE SIPAS ULJE! docicemo i do toga. Sad, kod vracanja ovog srafa moze biti zajebancija, jer ce se matica sa druge strane okretati. Uglavnom bi kompresorski pistolj sa njegovom velikom brzinom resio stvar.

11. Vratis viljuske u trouglove, dotegnes OBA trougla (viljuska je i dalje otvorena sa gornje strane), stavish tochak i osovinu, sipas 3/4 predvidjene kolicine ulja u viljusku (VRLO je vazno da znas koliko ulja ide u viljusku! Da ne napominjem koliko je vazno da nivo ulja u obe viljuske bude jednak!). Sad malo "shtosujesh" viljusku dok ne povuce ulje i dobije tvrdocu. Sipas ostatak ulja. Odvijes srafove GORNJEG trougla.

12. E, ovo je sad posao za dvoje, jer je potrebno izbaciti suvisan vazduh. Najbolje da pozoves neku komshinicu da ti sedne (na rezervoar!  ;D) kako bi se viljuska sabila. Kada je viljuska sabijena, zavijes onaj sraf sto je zatvara (onaj veeeeliki), i zategnes srafove trouglova.

13. i To ti je to, vratis sve kako je bilo (kocnice pogotovo!), proveris da li si sve dotegao kako treba i odes sa komshinicom u probnu voznju!

NAPOMENA: Pre nego sto pocnes da radis, nabavi podatke o kolicini i viskozitetu ulja koje ide u viljusku. Takodje, DOBRO PAZI koliko dotezes srafove trougla, zapanjujuce koliko "slabo"treba da budu zategnuti, a njihovo pretezanje ometa rad viljuske i moze dovesti do pucanja nosacha (trougla). Mozda ces nakon samene semeringa, morati da podesis ponovo kompresiju/dekompresiju viljuske.

SRECNA RADNJA MAJSTORE!

P.S. Ako budes imao nekih problema, posalji mi PM, pa cu ti poslati par slika i moj br. tel pa ti pitaj sta nije jasno! Toliko od mene,nadam se da sam pomogao...

• jedan od DDMZ, 816 postova
  • Motocikl: R, gsx R

A mozes nesto pametno da vidis i na http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=40 jos kad bi admini vratili autoru njegova autorska prava bilo bi super:)

I bre Peco, taman sam počeo da zgrćem pare na tvom textu...  ;D ;D ;D

Maki je sve detaljno objasnio i zato ja već vidim koga ću da zovem kad mi bude trebalo.  ;)

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Hvala na pomoci

Nema na cemu druze, poslao sam ti one odgovore na PM, a ti javi kako je operacija prosla!

• Svrati ponekad, 106 postova

ljudi ,kad menjam semening na viljusci da li se skidaju celi stapovi ,mislim ima li veze sa kilometar satom farom itd,moram li i toda skidam,u pitanju je yamaha fzr

ljudi ,kad menjam semening na viljusci da li se skidaju celi stapovi ,mislim ima li veze sa kilometar satom farom itd,moram li i toda skidam,u pitanju je yamaha fzr

Obavezno, jos skines i ventil deklu, glavu, lanac bregaste...  ;D

JOK BRE! Moras da demontiras SVE STO JE PRIKACENO ZA VILJUSKU (tocak, blatobran, kochnice, i jos neke pizdarije ako ih ima) i da otpustis srafove trougla koji je drze. Sad ako ne mozes cisto da dodjes do njih, to je vec druga stvar...

A, da, u slucaju da je Miki pogresno shvatio, viljuska se demontira tako sto se izvlaci iz trouglova NADOLE! Uostalom, mislim da je suprotna operacija nemoguca...

Ajde gledacu da napravim danas par slidza kako i sta treba odvijati i skidati....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja