Jump to content

Moto Zajednica

K&N filter

Recommended Posts

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

U motoru imam ugradjen k&N filter,medjutim decko koji je ugradjivao filter nije zamenio dizne na karburatoru tako da mi motor slabije vuce a posto nemam standardni filter moracu da kupim dizne.E sad pitam gde imaju da se kupuju dizne koje idu uz K&N filtere?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1854 postova

pričao sam nešto kratko sa tim likom što razbušuje dizne, nisam stigao da ga pitam kako i čime to radi, ipak to nije zajebancija. inače sećam se da je rekao da je cena 500 dinara po karburatoru.

kod mene je isti slučaj, imam k&n ali su dizne standardne i to je jedno veliko sr..nje, ne preporučujem nikome da to radi osim naravno ako ne misli da zameni sve što je potrebno.

inače uz k&n ide dyno jet dizne najčešće, ima i drugih proizvođača u zavisnosti od tipa motocikla. dyno jet se kreću otprilike 150e, ali nakon toga moraš da menjaš i auspuh, da staviš uređaj za pomeranje paljenja i td. pitanje je šta želiš od motora i koliko ti se sve to isplati finansijski.

• Podržavam 1

• Drug član, 1193 postova
  • Motocikl: Africa CRF1000L

Pazi, nije da sa K&N filterom ne dobijaš ništa. Idealno bi bilo kada bi agregat usisavao vazduh bez ikakvih prepreka. K&N filteri su osmišljeni kao filteri sa visokim propuštanjem vazduha, pa samim tim olakšavaju rad motora, smanjuju potrošnju... Ukoliko bi imao i auspuh koji je otvoreniji, onda bi to bilo još bolje. Normalno, zamenom dizni sistema paljenja, dobio bi mnogo, ali ne mogu da kažem da samo zamenom filtera ne dobijaš ništa. Zamenom filtera i auspuha dobijaš bolje performanse na visokim obrtajima jer tu dolazi do izražaja njihova propusnost gasova.

Što se tiče razbušivanja dizni, ja bih se uvek pre odlučio za kupovinu Dyno Jet Kit-a, čisto da bi mogao da vratim stare dizne ako mi se desi da mi zasmeta potrošnja ili, na kraju krajeva, snaga...

najzli

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

U vezi sa filterima vazduha ima puno misljenja, ali ono sto sam ja procitao od mnogih amera je da je za stock (fabricki) motor najbolji njegov fabricki filter. To se posebno odnosi na Hondu jer su njeni inzenjeri cini se maksimalno dobro podesili fabricki filter. Takav zakljucak je proistekao metodom 'pokusaja i pogresaka' kakvoj su Ameri posebno skloni. K&N, BMC i ostali filteri su propustali suvise vazduha u stock masine i time narusavali odnos gorivo:vazduh, cineci je siromasnijom. Sve to sto pricam je za fabricke motore.

E sad, ako neko pozeli da malo pimpuje svoju masinu, filter vazduha tesko ce da mu pomogne. Potrebno je celokupno sagorevanje obraditi - propusniji filter vazduha + vece dizne/power commander da bi se smesa ujednacila + otvoreniji izduv da bi to izaslo napolje + pomereno paljenje da bi bogatiju smesu pravovremeno zapalilo. Mislim, klasicne stvari koje svi vec znate.

Stvari se malo razlikuju kod fuel injection motora, posto tamo komp uredjuje smesu, ali i dalje je fabricki filter vazduha najbolji za fabricki motor...

• Svrati ponekad, 369 postova

Kada se stavlja KN ili bilo koji drugi filter,motor se steluje po tom filteru,mislim smesha tako da ne moze biti siromasnija ako se to odradi kako treba.Vise vazduha,vise benzina...U dyno jet setu dobijas dizne,igle,opruge sibera.Razbusivanje dizni sa standardnim iglama ne znam bas kako funkcionise.Na sve to kada bi motor bio otvoren na izduvu,nekim dobrim kompletnim izduvom(samo topovi sa standardnim granama,ne znace puno), to je cela prica.Sto se tice potrosnje sa dyno jetom za karburatore,razlika je gotovo zanemarljiva u normalnoj voznji,ali na visim obrtajima...  :).

otkriven problem ;D

ja sam smesu nastelovao prema podacima za standardni filter a k&n mi je dao jos vise vazduha tako da mi je smesa bila siromasna

samo sam smanjio protok vazduha i motor je poludeo ide kao lud ;D

• Svrati ponekad, 369 postova

otkriven problem ;D

ja sam smesu nastelovao prema podacima za standardni filter a k&n mi je dao jos vise vazduha tako da mi je smesa bila siromasna

samo sam smanjio protok vazduha i motor je poludeo ide kao lud ;D

Eto resio si problem :)

hvala Vladezx11 ;) tri meseca sam vozio i nije mi palo na pamet da je to u pitanju a karburator sam rasturao sto puta.

Pre mi je sa 60km/h trazio da ubacim u petu sad sa 80km/h ide cetvrtom lagano.Cak je i predhodni vlasnik skinuo dva usisna kanala koja dolaze na kucistu filtera,verovatno zbog veceg protoka vazduha tako da sad nemogu da stavim standardni filter zbog toga.A i ovako je bolje ;D

• Drug član, 1370 postova
  • Motocikl: Tuareg 660

Pazi, nije da sa K&N filterom ne dobijaš ništa. Idealno bi bilo kada bi agregat usisavao vazduh bez ikakvih prepreka. K&N filteri su osmišljeni kao filteri sa visokim propuštanjem vazduha, pa samim tim olakšavaju rad motora, smanjuju potrošnju... Ukoliko bi imao i auspuh koji je otvoreniji, onda bi to bilo još bolje. Normalno, zamenom dizni sistema paljenja, dobio bi mnogo, ali ne mogu da kažem da samo zamenom filtera ne dobijaš ništa. Zamenom filtera i auspuha dobijaš bolje performanse na visokim obrtajima jer tu dolazi do izražaja njihova propusnost gasova.

Krivo prijatelju, pogotovo ako su u pitanju motori sa karbima. Otvoreniji filter i otvoreni

auspuh drastično osiromašuju smjesu, a siromašna smjesa grije motor više od dozvoljenog.

To što će ti motor ići malo bolje u višim okretajima ne znači da si uradio pravu stvar, jer ćeš

izazvati puno veće termičko opterećenje i motor ne radi u optimalnoj točki. KN filter i otvoreni

auspuh nužno zahtijevaju veće dizne i pravilno doziranje goriva. Govorim o karburatorcima,

za injectione nemam vlastitih spoznaja i ne komentiram.

• Svrati ponekad, 116 postova

Ugradnja K&N filtera i protocnih auspuha definitivno vodi ka osiromasenju smese, a najveci problem osiromasenja je pojava detonativnog sagorevanja koje svakako nije pozeljno jer pritisak raste iznad normalnih vrednosti a samim tim i temperatuta tako da je motor i mehanicki i termicki preopterecen.

kod sistema sa ubrizgavanjem map senzor i  gomila druguh senzora odredjuje reoalno stanje tj, protok... tako da ugradnja ne zahteva nikakve dorade kao sto je to slucaj sa karburatorima

Ja bih kupio standardni filter jer nemam para  za dizne i auspuhe,al kao sto sam vec rekao predhodni vlasnik je skinuo usisne kanale koje idu ispod sedista motora a montiraju se na kuciste filtera verovatno radi dobijanja veceg protoka vazduha.

Ako neko ima da proda te kanale ili zna gde ima da se kupe neka javi.

Motor je Yamaha TT600 i standardni filter bez tih kanala nebi verovatno imao neku svrhu

• Zainteresovan, 584 postova
  • Motocikl: ZX 12 R

U motoru imam ugradjen k&N filter,medjutim decko koji je ugradjivao filter nije zamenio dizne na karburatoru tako da mi motor slabije vuce a posto nemam standardni filter moracu da kupim dizne.E sad pitam gde imaju da se kupuju dizne koje idu uz K&N filtere?

Ako već nisi,obrati pažnju na još nešto. OBAVEZNO uz K&N ide i "kozmetika" za održavanje.. Jedan sprej za čišćenje i drugi kojim se nanosi fini premaz da zadrži nečistoće. OBAVEZNO gledaj  boju izlazne cijevi auspuha.Suviše bijela-siromašna smješa ( ima mnogo više vazduha nego goriva ),suviše tamna-prebogata smješa. A nije dobro biti ni bogat ni siromašan.    ;)

• Drug član, 2143 postova

Moj kum je pazario KN filter za Super Teneru, a zatim je kremula lavina  troskova  (dynojet dizne, novi auspuh,jedan, pa drugi,  itd) koju nikada nije mogao da nadoknadi kad je prodavao motor. Znaci bacio je pare za dzabe.

Ne preporucujem onom, ko nije spreman za ozbiljnije izdatke i ko nece da zadrzi motro kod sebe neko duze vreme da bi mu se to isplatilo.  Filter nije strasno skup, ali povlachi dodatne troshkove. Zato , razmislite dobro pre ove avanture i investicije.

;D ;D ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja