joska 63 Napisano Octobar 30, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Evo,nesto sam vec nacrtao,ovo je grubo,i odstampao sam,pa cu sutra proveriti da li pase umesto one ploce sa platinskim dugmadima. Ako pase,onda dodajem i delove.Vuji sam vec objasnio da ce na ploci biti i jedna le dioda,pa ce podesavanje biti izuzetno jednostavno i brzo. Bio sam kod drugara,pa smo skinuli mere one plocice,ali nismo sve nazalost.I jos sam zaboravio da paljenje pozajmim na par dana. Nema veze,sutra cu to da uradim.Da sam poneo,vec bi bilo gotovo sa crtanjem,ali `ebga... Sutra uvece javljam rezultate.Nije pitanje hoce li uspeti,nego kada. Imam viziju tacno kako ce izgledati,i ne moze da ne uspe.Ovo ce da radi! Pozdrav! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Octobar 31, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Sada sam se čuo sa Joskom. Lepa vest: DOBIĆEMO UREĐAJ! Drago mi je da se situacija kristalizira. Nadam se da će jedan uređaj doći i do mene. Baš me zanima okršaj Srbija<->Poljska, nadam se da će qlantisw uskoro maknuti šarafe iz noge i početi se baviti šarafima na eMZi, pa da nam javi kako radi uređaj onog Poljaka. Cena za klip od 75 je OKO 20 evra kako kaže dobavljač, ima li ko povoljnije? Standardni klipovi u Mađarskoj su 12.5€, stim da je sam klip 7€ (bez bolcna i karika). Nažalost nisam se sjetio pitati za klip 75, kao ni za BING karburator Bit će nekom drugom prilikom. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Octobar 31, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Poludio sam jer sam zaboravio pitati koliko košta novi karburator u Mađarskoj, pa sam našao neki mađarski MZ klub, našao MSN kontact od jednog člana i raspričao se s njim. Uspio dobiti broj od shopa u kojem inače kupujem (Motorosbolt Kiki 00 36 72 314 866), nazvao ih i dobi informaciju da čovjek koji zna jugoslavenski radi od 13 sati. Znači zovem ih i tad ću saznati koliko košta karb, a koliko klip 75mm. Usput pitao tog mađara za Kanuni dijelove i kaže da se zalike brzo tope i da i oni ostaju samo s Mađarskim dijelovima koji su živo smeće Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Uređaj će sigurno stići do tebe a možda je to način da te nateramo da napokon dođeš ovde po njega. Utakmica je već sad rešena u našu korist jer ovaj uređaj ne bi trebao da ima limitator pa može da se vrti na onoliko obrtaja koliko MZ mehanički može, struja nije ograničavajući faktor. Koliko bi to tačno bilo niko za sada nezna, TS Chopper i ja smo rešili da dohvatimo tih 10.000 ali je Joska naleteo na nekog majstora koji sumnja da MZ mašina može toliko da podnese. U svakom slučaju, max mogućnost će biti preko Poljskih 7.000 ali se tu računa na razum onoga ko vozi motor pa neka ga vrti koliko hoće. Naravno, mogućnost limitatora postoji ali ga mi nismo hteli ;D Iako se jos ne zna tačno, povoljnost je i u ceni jer kako sam ja razumeo Mihu, Poljak traži prvo MZ uređaj pa tek onda omogućava ugradnju što diže cenu jer se ustvari kupuju dva uređaja koja mogu biti neznam koliko jeftini, opet su skuplji od jednog. Najveća prednost je sigurnost koju Joska genije pruza. Za ''ne daj Bože'' situacije kada uređaj rikne (što je malo verovatno jer nema šta da se pokvari) ceo sklop ostaje kakav je bio jer je kondenzator tu stalno prisutan pa se eventualni kvar otklanja za vreme potrebno radi ponovnog stavljanja platina. Znači, skineš uređaj, staviš platine i voziš. Kako bi to išlo u ovom drugom slučaju neznam jer mi uopšte ne bi bilo svejedno da negde stane zbog toga a niko ne ume da ga popravi, makar i do prvog naseljenog mesta. Mihini šrafovi su nam se smučili skoro kao i njemu! Da li ta radnja može da šalje delove pouzećem, mislim da bi i tako bilo daleko jeftinije nego ići tamo po delove? A moguće je da može čim imaju zaposlenog poliglotu, nije to džabe, verovatno dosta sveta odavde tamo dolazi. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Octobar 31, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Zvao sam i vijesti nisu tako dobre Klip 75mm ne može nabaviti, a karburator ima samo Made in Taiwan i košta 10000ft (330kn, 3300din). Sad sam tek usred ničega. Kaže da je karburator kopija njemačkog, što mi ništa dobroga ne govori. O Bing karburatoru sam čuo dosta toga pozitivnog i baš sam se nabrijao na njega. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan O Bing karburatoru sam čuo dosta toga pozitivnog i baš sam se nabrijao na njega. To se vidi, kao i ja na klip a nisam ni merio cilindar, ko zna kako to staje... Taj Bing nije tolika revolucija, da budem iskren ja ne vidim neku razliku, možda ti je neko lansirao glupu priču... Na ovom 251 nemam šraf za štelovanje ler gasa i to mu je jedina mana, sve drugo je isto. Ti taj šraf imaš i neznam šta bi dobio Bing-om? Sada kada kupuješ bilo koji deo karburatora i ne pitaju te koji je, sve je isto od plovka do dizni, čemu toliki trošak, ima mnogo pametnijih stvari za te pare?! ??? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Octobar 31, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan O Bing karburatoru sam čuo dosta toga pozitivnog i baš sam se nabrijao na njega. To se vidi, kao i ja na klip a nisam ni merio cilindar, ko zna kako to staje... Taj Bing nije tolika revolucija, da budem iskren ja ne vidim neku razliku, možda ti je neko lansirao glupu priču... Na ovom 251 nemam šraf za štelovanje ler gasa i to mu je jedina mana, sve drugo je isto. Ti taj šraf imaš i neznam šta bi dobio Bing-om? Sada kada kupuješ bilo koji deo karburatora i ne pitaju te koji je, sve je isto od plovka do dizni, čemu toliki trošak, ima mnogo pametnijih stvari za te pare?! ??? Zaboravio sam napomenuti da mi stroj i nakon promjene klipa i cilindra ništa značajno bolje ne vozi. Znači problem može biti još jedino u karburatoru. Dovod zraka je neometan, filter zraka novi... Iskreno nemam pojma šta se u karburatoru ima za smrdati, jer nije to neka svemirska tehnologija. Vidjet ću još, ali evo umalo sam naručio Binga s ebaya za 90€. Imaš pravo, možda je bolje te novce sad uložiti u kompletnu generalku i naći konačno šta me kolje s tom max. brzinom... Ubija me ovo kišno vreme, pa mi se neda nakon što nešto poštelam ići na probnu vožnju, pa se svako štelanje rastegne na par dana... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan sada mi rece kolega sa posla on je popravljao nekog mz-a na kome je bio klip od trabanta 72mm Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Svakak, problem može biti i u prenosu. Već sam pisao o tome i mislim da su 251 toliko usavršili da je bolje da ga nisu ni pravili. Sem linije tj. dizajna koja može biti nekome dopadljiva nekome ne, nikakva promena koja dovodi do poboljšanja nije sa moje strane uočena. Točkom 18 dobio sam mnogo: stabilniji je u krivinama, bolje leži po rupama, prenos je duži pa je i brzina veća. Imaj u vidu da, ako si zamenio samo točak a prenosni mehanizam brzinomera nisi, ne pokazuje tačno i obrnuto od mene, ustvari pokazuje da ide brže i sa više pređenih km. Razlike nisu male, po nekim mojim računicama kreću se oko 16,6%. Nazad točak 18, prednji lančanik 21, ti pošto nisi težak u 5. mora da leti ako nije tako dodavati mu gorivo na karburatoru podešavanjem igle. Malo ti troši, nov ti je filter vazduha pa je pitanje koliko goriva dovodi ako već malo troši. Točkove i gume nemaš, to znam ali lančanik imaš pa stavi bar to. U jedno sam siguran,nov karburator je stranputica kada i ovaj možeš uz manual da odneseš u karburator servis i znaš da je tako kako treba. Eto, kao Stari Vujadin, zameni dizne. sada mi rece kolega sa posla on je popravljao nekog mz-a na kome je bio klip od trabanta 72mm Veliko hvala. Od tog razmišljanja smo počeli pa smo našli klip od 301 modela koji je na standardu 75 a nameravamo i da tiristorskim paljenjem navrtimo mašinu na oko 10.000, pa koliko uhvati. Nisam nikad merio motor na stolu i znam da ga ima po Bgd-u na nekoliko mesta ali bih ovo zaista voleo da vidim, šta je to, koliko je to snage uz koji grafikon. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan sada mi rece kolega sa posla on je popravljao nekog mz-a na kome je bio klip od trabanta 72mm O tome vam pricam. Zano sam da nisam jedini.Standard je 72 ali se specijale krecu do, mislim 73.5 . Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Octobar 31, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan sada mi rece kolega sa posla on je popravljao nekog mz-a na kome je bio klip od trabanta 72mm O tome vam pricam. Zano sam da nisam jedini.Standard je 72 ali se specijale krecu do, mislim 73.5 . Pa nisi jedini, naprotiv, to se koristilo sve dok nije napravljen 301 i to ne retko. Stara garda nezna za 301 ali za ovu foru svi, nema ko nije radio. A, moram da priznam da svima srce zaigra kada čuju za 75 klip, samo se oči zacakle koliko god godina da imaju... I sa Trabantom su dobra iskustva, bar po legendama, sve se gađa od čela klipa do rasporeda karika... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Novembar 1, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan problem može biti i u prenosu. Već sam pisao o tome i mislim da su 251 toliko usavršili da je bolje da ga nisu ni pravili. Sem linije tj. dizajna koja može biti nekome dopadljiva nekome ne, nikakva promena koja dovodi do poboljšanja nije sa moje strane uočena. Točkom 18 dobio sam mnogo: stabilniji je u krivinama, bolje leži po rupama, prenos je duži pa je i brzina veća. Imaj u vidu da, ako si zamenio samo točak a prenosni mehanizam brzinomera nisi, ne pokazuje tačno i obrnuto od mene, ustvari pokazuje da ide brže i sa više pređenih km. Razlike nisu male, po nekim mojim računicama kreću se oko 16,6%. Nazad točak 18, prednji lančanik 21, ti pošto nisi težak u 5. mora da leti ako nije tako dodavati mu gorivo na karburatoru podešavanjem igle. Malo ti troši, nov ti je filter vazduha pa je pitanje koliko goriva dovodi ako već malo troši. Točkove i gume nemaš, to znam ali lančanik imaš pa stavi bar to. U jedno sam siguran,nov karburator je stranputica kada i ovaj možeš uz manual da odneseš u karburator servis i znaš da je tako kako treba. Eto, kao Stari Vujadin, zameni dizne. Brzinu očitava msigurno dobro, jer imam ugrađen digitalni brzinomjer, naprijed imam jedan zub manje na lančaniku i to samo kaže da bi se mašina morala u 5. brzini vrtjeti više od ove s originalnim prijenosom, a meni se vrti manje U 5. brzini mi neće preko 5200okr/min. Danas idem ponovo u garažu na šarafanje, pa opet isprobavanje, nadam se da ću doći do nekog konkretnog rješenja. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Kada je meni trošio onih lepih 3,5 lit isto nije hteo da se vrti preko 5.000. Sada neznam koliko troši jer nisam sklopio ceo motor ali na probi je nabijao sat do kraja. Kao što kaže majstor, gladan je, neće da ide bez goriva... Probaj na igli, uvek možeš da vratiš a i manje je zezanje nego rasturati mašinu Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora da znaci da je "gladan" ako ima previse goriva opet nece da ide tj. gusi se gorivom. Takodje ako smesa nije lepo izmesana sa vazduhom nece da ide kao sto bi trebao. Nastalujes paljenje po propisu, ocistis karburator i nastelujes ga, stavis dobru svecicu i mora da pichi ko lud. E sad ne bi bilo lose ako bi imao gde da ispitas bobinu. Lose bobine imaju specifine osobine, na malim obrtajima je ok ali kada se zagreje i na vecim obrtajima pocne da "preskace" odnosno ne baci varnicu uvek kada treba vec recimo svaki 4.-5. put promasi . To se bas i ne oseca u voznji osim sto slabo ide. Ista stvar je i sa kondenzatorom. Ako previse varnici na platinama onda je kond. oslabio. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan procitao sam da pominjete klip 75 ali sam pomenuo 72 od trabija posto ga je lakse naci a sigurno ide dosta bolje od std Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan procitao sam da pominjete klip 75 ali sam pomenuo 72 od trabija posto ga je lakse naci a sigurno ide dosta bolje od std Super konstruktivan kao i uvek. To je važna informacija jer TS nije u Nišu našao 75 a ja sam ga našao na na samo jednom mestu tako da ništa nije isključeno, ako se ne budemo snašli za veći broj komada na kraju će morati tako. Eto vidiš i Svakak je u Mađarskoj imao problem, nemaju Kanuni delova ni oni... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Evo, sad sam zvao: klip 75 ili 75,5 ima, mora da vidi koji je, igličasti ležaj pod klipom je isti, košta 4 evra i ima i njega. Prednji lančanik od 22 zuba ima, cena 6 evra. Nema komplet dihtunga za 301 i zbog toga nisam uzeo ništa nego čekam sledeću nabavku, za oko 15 dana. Da budem iskren, uplašio sam se da ne poručim delove pa posle ''nema dihtunzi'' ili nije bitno ili nešto slično posluži kao izgovor. Već je počeo da mi priča kako to nije ništa napraviti dihtung. Znam da nije ali neću da pravim ono što je fabrika već napravila. A dihtung glave mora da ima veću rupu za 75 nego za 69, nema šanse da bude isto... Tako da eto, ja još 15 dana čežnjivo gledam u motor... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svakak 15 Napisano Novembar 1, 2007 Zainteresovan, 503 postova Lokacija: Staro Petrovo Selo, Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Ne mora da znaci da je "gladan" ako ima previse goriva opet nece da ide tj. gusi se gorivom. Takodje ako smesa nije lepo izmesana sa vazduhom nece da ide kao sto bi trebao. Nastalujes paljenje po propisu, ocistis karburator i nastelujes ga, stavis dobru svecicu i mora da pichi ko lud. E sad ne bi bilo lose ako bi imao gde da ispitas bobinu. Lose bobine imaju specifine osobine, na malim obrtajima je ok ali kada se zagreje i na vecim obrtajima pocne da "preskace" odnosno ne baci varnicu uvek kada treba vec recimo svaki 4.-5. put promasi . To se bas i ne oseca u voznji osim sto slabo ide. Ista stvar je i sa kondenzatorom. Ako previse varnici na platinama onda je kond. oslabio. Pogledao sam jel skaču iskre na platinama i mogu reći da se iskre vide, a sad jel to puno ili ne ??? To je jedna od stvari gdje je ipak potrebno veće iskustvo. Mogao bih sutra snimiti platine, pa da ocjeniš jel to puno iskri ili nije. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan STO SE TICE DIHTUNGA TO NIJE PROBLEM NAPRAVITI ILI OD BAKRENOG ILI MESINGANOG LIMA STO TANJEG,A MOZE SE I NJEGOV PROSIRITI NA 75 POSTO JE ALUMINIJUMSKI,A PLATINE NEBI TREBALO DA VARNICE,ILI MOZDA SAMO MALO SKORO DA SE NE VIDE AKO VARNICE VISE ONDA ILI SU KONTAKTI PROPALI ILI KONDENZATOR.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wice 84 Napisano Novembar 1, 2007 Drug član, 1838 postova Lokacija: obrenovac Motocikl: cbr 600f Prijavi odgovor kao problematičan ups slucajno ostade caps lock... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
joska 63 Napisano Novembar 2, 2007 I=U/R, 2061 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Transalp `97 Prijavi odgovor kao problematičan Samo da vam javim,da plocica na kraju ipak pase,ona umesto platina. Sada crtam plocicu cdi-a. Znaci projekat je u toku realizacije. Eto toliko. Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nash 488 Napisano Novembar 2, 2007 Zainteresovan, 837 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: Trenutno bez :/ Prijavi odgovor kao problematičan e joska svaka ti cast! takvog coveka kao sto si ti odavno nisam sreo, da pomognes svima a da ih i ne poznajes... jos jednom svaka cast! Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano Novembar 3, 2007 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, posto je ova tema prvenstveno vrlo korisna, a pri tom i ekstra posecena i sadrzi mnogo korisnih informacija pretvorio sam je u lepljivu da uvek stoji na vrhu liste i da nebi u buducnosti neko otvorio temu sa slicnom tematikom. Svaka tema koja se otvori na temu popravki i prepravki MZ-a bice obrisana. Dal' se slazete? Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Novembar 3, 2007 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Drugari, posto je ova tema prvenstveno vrlo korisna, a pri tom i ekstra posecena i sadrzi mnogo korisnih informacija pretvorio sam je u lepljivu da uvek stoji na vrhu liste i da nebi u buducnosti neko otvorio temu sa slicnom tematikom. Svaka tema koja se otvori na temu popravki i prepravki MZ-a bice obrisana. Dal' se slazete? Ne obrisana, samo copy/paste ovde. Slazem se da je ova tema za postovanje i u pravom duhu BJB zajednice. Osecam da ce ucesnici raspaliti ogroman rostilj zacinjen dimom dvotaktnih masina kada bude lepo vreme...mmmm.... Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ts-chopper 113 Napisano Novembar 3, 2007 Drug član, 1306 postova Lokacija: Nish Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom) Prijavi odgovor kao problematičan ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...