djura 28 Napisano Februar 7, 2006 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan videcete i sami koja je u kom faru: Cenu i nesto vise mozete videti ovde Sta mislite? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest diRRty Napisano Februar 7, 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Nije lose , ali mislim da nije neophodno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Pablo 1948 Napisano Februar 7, 2006 Vlasnik sajta, 5373 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR Prijavi odgovor kao problematičan A u cemu je prednosti te sijalice u odnosu na obicnu? (Ako je uopste ima) Cini mi se da je to kod nas zabranjeno ? Ili tripujem nesto... :misli: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Februar 7, 2006 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Kod nas su definitivno dozvoljene, ali sa nekim modelima sijalica mozes da imas problema u EU. Evo http://11109.rapidforum.com/topic=110477910201&search=hid%2Cxenon ovde je bila neka polemika o tome. Ja licno mislim, da u 99% tih sijalica, osim vizulenog (plaicasta umesto zuckaste svetlosti), nema neke razlike u kvalitetu. Navodno su Philips Vision + odlicne i atestirane/dozvoljene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrejp 24 Napisano Februar 7, 2006 In memoriam, 884 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan mislim da je razlika samo hromatografska, odnosno samo u spektru vidljive svetlosti koji sijalica emituje, ne i u njenoj efikasnosti... to prakticno znaci da ce svetlo biti vise plavicasto pa deluje "modernije" ali nece doprineti boljoj osvetljenosti puta... za razliku od pravih xenon farova na kolima, koji zaista osvetljavaju 20-40% bolje nego klasicne halogene sijalice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Never 2 Napisano Februar 7, 2006 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Atina Prijavi odgovor kao problematičan Xenon svetla sa tog ebay linka imaju snagu od 100W i temperaturu 4000K za razliku od obicnih halogenih sa temperaturom od 3200K (koje su zbog toga zute nijanse). Za extra jako osvetljenje mogu da se kupe HID sistemi koji osim lampice imaju i uredjaj za napajanje lampi visokom energijom. Takve lampe mogu biti sa svetlom temperature 6000K, 9000K itd... Al zato nisu jeftini - GoHID Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Februar 7, 2006 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Meni je pregorela originalna sijalica i kupio sam super jaku, ali ne one skupe od par stotina eura, nego "obicnu" super jaku sijalicu. Snaga je samo 5w jaca, a boja svetlosti je blago plavicasta, cak jedva primetno. Vidljivost je DRASTICNO bolja. Mali Caca je imao priliku da vidi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dkk 16 Napisano Mart 9, 2006 Svrati ponekad, 143 postova Lokacija: Beograd Motocikl: VFR 800 Prijavi odgovor kao problematičan Ako mogu da dodam nessto u vezi rasvjete... :idea: malo sam radio te stvari za film, video reklamu i pozorisste... no ide ovako HALOGENA 3000k -3200k tzv zuta rasvjeta, bolja iskoristivost i jacci svjetlosni intenzitet, ccitaj visse lux-a na istoj snazi do standardne sijalice sa vakumom. XENON sliccna HALOGENOJ 3400k -3600k rjedje 4000k, sliccnih performansi kao h4 sem ssto zbog visse temperature svjetlost joj je hladnija -- ccitaj bjela. HMI, HRS, i sl. sijalice koje rade na principu luka, a ne zzarne niti kao prethodne dvije. Temperature su nominalno 5600k -tvz "daylight" i podrazzavaju dnevnu sunccevu svjetlost kad je malo tankih bjelih oblaka. Kad su nove temp gorenja im mozze biti od 6800k pa vremonom padaju i ispod 5200k. kada ostare "pregore" nakon palenja se vrlo brza ogase jer im se elektrode potrosse i raznaknu. Rade na naponu od 110 - 245v okvirno a za paljenj im je potreban visoki napon 25000 -85000v koje im obezbedjuje injektor, ccim gas plane i formira se luk u plazmi sijalica prelazi u rezzim niskog napon... Korisnost im je dosta vecca u odnosu na gore pomenute ali je i sijalica i sama podrsska -- ccitaj reflektor mnogo komplikovaniji a samim tim i skuplji. Nedajte se zavarati bojenim --citaj filtriranim sijalicama. U filmu se koriste za korekciju boje i temperature svjetla filteri. Obiccno se goristi plavi kojim se zuta rasvjeta "podizze" na "daylight" cime se temperatura podize sa 3200 na 5600k a intenzitet opada za 50% i visse, ovisno koliko se koristi jak filter. standardan 1/2 BLUE skida 1,4 blende ako se dobro sjeccam, pa za eksperiment slikaj fotoaparatom istu sliku sa otvorom blende 5.6 pa onda sa 8 i pogledaj razliku, ali niko na e-bay-u to ne kaze! Njihov trik je 100w umjesto 55/65w, 1/2 BLUE filtera i dobijess isto ili malo bolje svjetlo za visse para i crkava ti relej, instalacija i akumulator. Razlika koju vidimo na putu u eksploataciji: Bjela (daylight) svjetlost je prirodnija i manje zamara oko od zzute ili neke druge --ccitaj plave. Possto je bjela, sadrzzi u sebi sve ostale svjetlosti i samim tim je uoccavanje detalja na putu laksse jer oko reaguje na subtraktivan metod... svaka pdloga oduzima svoju komplementarnu boju iz svjetla bjele boje i to registrujemo kao promjenu u odnosu na bjelu. Ako je manje zastupljena u nekom svjetlu manje se i oduzima i detalj se manje razlikuje i teze uoccava -- to je princip. Da ne zamaram dalje, prave info o sijalicama kod najvecceg proizvodjacca sijalica, a vjerovatno i najkvalitetnijeg http://www.osram.com/products/automotive/headlights.html Pravi kvalitetni farovi su "BJELI" a ne "PLAVI" rade na principu luka i ne mogu se tako prosto i jeftino ugraditi. Sem izgleda, o kome se mozze razglabati stvarnu dobit na putu neccete dobiti. Uh al se napisa.... :shock: Toliko pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9952 Napisano Mart 10, 2006 Drug član, 4472 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan razlika je velika jer sam ja imao na svom Speed 3 i sada cu da stavim na Daytonu.To je prvo sta ide s motora.Mogu da vam kazen da su kratka kao nekom ko vozi pored mene sa obicnim H4 pored mene Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andrejp 24 Napisano Mart 10, 2006 In memoriam, 884 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan @dkk: svaka cast, odlican i informativan tekst! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...