canic 2 Napisano Jul 1, 2007 U prolazu, 28 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kinroad 250-16 Prijavi odgovor kao problematičan Dakle, evo novog pitanja iz serijala "A kako.." Verovatno ce svima biti smesno, ali ja bas i ne znam nekog motociklistu, pa vecinu stvari moram da pitam ovde. Elem, sta tacno radite, po pitanju kocnica i menjaca, kada prilazite raskrsnici, semaforu, naplatnoj rampi, zastoju...? Koliko sam shvatio, najbolje je kombinovati prednju (vise) i zadnju (manje) kocnicu? Ok, sta sa menjacem? Da li odmah prebacujete u nizu brzinu? Ako je u pitanju semafor (crveno), da li prebacujete do prve? Kad stanete, da li prebacite u ler ili prvu (drugu..)? Da li menjate brzinu tek kada se zaustavite? Cuo sam da je bolje "kocenje motorom", odnosno prebacivanjem u manju brzinu, ali da to ne valja ako je broj obrtaja prevelik za manju brzinu? Itd. Ocigledno, puno dilema, pocetnickih pitanja, subjektivnih stanovista i cuvenog "zavisi". Pa, kao i obicno, puno ce pomoci ako i sami kazete u kojim situacijama kako kocite. Jos bolje ako, kroz razlicita iskustva, dodjemo do nekih optimalnih opcija za razne situacije. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefan 24 Napisano Jul 1, 2007 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Street Triple Prijavi odgovor kao problematičan Kocenje ti je,kao i uopste voznja motora individualna stvar.Ovde ces verovatno cuti mnogo razlicitih saveta,a najbolje bi ti bilo da probas sta ti najbolje lezi od toga.Ja uvek koristim obe kocnice,sa tim da zadnju nikad ne forsiram previse(da ne bi blokirao tocak)a prednju prema potrebi(to moras da osetis koja je granica proklizavanja(ili u slucaju nekih nabudzenijih motora-granica odizanja zadnjeg tocka).To ti vazi kod ekstremnijih kocenja i ja ti ne preporucujem da jos isprobavas te stvari,ako ne moras.U svakodnevnoj voznji ti je najbolji lagani pritisak na obe kocnice uz istovremeno saltanje u manju brzinu(otpustas kvacilo kod svake brzine,kao kocenje motorom kod kola)i tako do 2 brzine,Kod 2 ces menjac samo pipnuti do lera i to pred samo zaustavljanje motora(na semaforu npr),a ako ocekujes skoro paljenje zelenog onda ga spusti do 1 i drzi kvacilo stisnuto(naravno).Nie bi valjalo da prilikom saltanja u nizu nabijas velike obrtaje motoru,jer za to nema potrebe..manje vise ti je to,to.Ostalo je vezba Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
The_Dog 0 Napisano Jul 1, 2007 Svrati ponekad, 129 postova Lokacija: Wien Prijavi odgovor kao problematičan na raskrsnicama (semaforima) uglavnom izbacujem u neutralnu i normalno kocenje sto se tice kada izbaciti poceti da "izbacujes" iz brzina to zavisi od daljine (nemozes na 2-3m poceti da izbacujes iz pete) ( ok moze ali za pocetnika "spansko selo") sto ce tice kolona (zastoja) vozi u drugoj najbolje mozes da ubrzas i obidjes ako je moguce a mozes i da zakocis na vreme!!!!! to ti je ono sto sam ja razumeo od pitanja a ako ima jos koje postavi????? a ova tema " A KAKO" je stvarno zanimljiva pa ako bi htelo mogli bi admini da je stave u forum (kao sto je crna hronika; motoristi na drumu i slicno) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Borko_smorko Napisano Jul 1, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Ja koristim isti sistem kao i Stefan ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6469 Napisano Jul 1, 2007 Enduraš, 6416 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Poslusaj Stefana, lepo covek kaze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bikus 17 Napisano Jul 1, 2007 Svrati ponekad, 372 postova Lokacija: BGD Motocikl: MTS 1200s DVT Prijavi odgovor kao problematičan Skolski ti je kocenje motorom i stajanje u drugoj obavezna stvar, a ujedno i kocenje motorom ti najmanje haba plocice, a i najefikasnije je, mnogo su manje sanse da tocak blokira... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
wulfy 207 Napisano Jul 1, 2007 Drug član, 1592 postova Lokacija: Budva - MNE Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada Prijavi odgovor kao problematičan Prouci malo ovu temu http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=3912.0 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 1, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Kod motorcikla, svo kocenje se moze ostvariti samo koriscenjem prednje kocnice, dakle, prednja kocnica je glavni akter u ovoj prici. Pred prilazak krivini dok se jos uvijek krecemo pravo i bez nagiba, otpocinjemo kocenje. Prvi trenutak se koristi za prebacivanje tezista na prednji kraj, dakle sabijanje prednje viljuske i zauzimanje polozaja. Taj dio treba obaviti lagano, laganim stiskanjem kocnice (nikako hvatanjem). Kada se prednja viljuska napregne otpocinje druga zona kocenja, tu kocimo sa 90% snage (ili po potrebi 100%) i jedino na sta se koncentrisemo je trakcija prednjeg tocka i prednjeg kraja. U tom dijelu se ostvari najvece tj. skoro potpuno usporenje i ostaje nam jos treca faza u prozesu kocenja, a to je fino podesavanje brzine ulaza i desava se neposredno pred samu krivinu (ili skroz duboko u krivinu kod trkackih motora i jurenja sekundi). Dakle, u tom dijelu se koncentrisemo na fino podesavanje brzine kojom cemo proci kroz krivinu. Tu je veoma vazan momenat otpustanja kocnica, isto vazi kao i za stiskanje, kocnicu ne treba otpustiti naglo vec u finom i "glatkom" pokretu. Zasto? E zato da ne bi uznemirili oslanjanje i poremetili stabilnost motorcikla. Tu na scenu stupa "kocenje motorom". Namjerno sam stavio pod navodnicima, sacu objasniti i zasto. Dakle prosli smo kroz prve dvije faze kocenja (otpoceli smo kocenje, zatim jako kocili) i dolazimo do trece faze i treba da lagano otpustimo kocnicu. Tu moramo imati motor u pravim obrtajima da kada potpuno otpustimo pritisak sa rucice kocnice motorcikl ne krene naglo naprijed pod uticajem svoje inercije vec ostane na istoj brzini. To je jedini smisao "kocenja motorom", sve drugo nema nikakvoga smisla (da ne navodim sada primjere ali sa svakom drugom metodom "kocenja motorom" mozemo samo uzrujati oslanjanje i stabilnost, a to nam definitivno nije cilj). Dakle cilj je eliminisati uticaj inercije motorcikla pomocu kompresione snage samog agregata. Mozda vam sve ovo zvuci malo previse za nekoga ko nema nikakve ambicije u brzini na dva tocka, ali mislim da ovo treba znati, moze vam spasiti glavu (meni pomaze svakodnevno). Neko pomenu i saltanje, u principu stvari bi pred krivinu trebalo da stoje ovako: kocenje-->saltanje-->skretanje(cst) Saltanje u nizu brzinu treba obaviti sa "medjugasom" jer je ono onda "fluidnije" i mekse, ako je vozac uvjezban prakticno je neprimjetno. Jer time necemo ni malo narusiti kretanje i opet pominjem oslanjanje sto nam daje stabilnost. Motorcikl morate dovesti u obrtaje jer vas oni drze tu gdje jeste i zelite da budete u onom trenutku kada potpuno otpustite kocnicu. U suprotnom motorcikl "propada" pod uticajem inercije... Sto se tice zadnje kocnice, ona ima slicnu ulogu kao i agregat kod kocenja motorom. Odmah da kazemo da se kocenjem samo sa zadnjom kocnicom ne mozemo zaustaviti. Ona nam pomaze i koristi na sledeci nacin: nju treba koristiti tako sto cete joj dati odredjeni pritisak koji ne moze blokirati tocak ali ce biti dovoljan za odredjeno spustanje zadnjeg kraja i preuzimanja odredjenog dijela mase sa prednjeg kraja sto nam pomaze pri upravljivosti i stabilnosti. Dakle, zadnju kocnicu treba koristiti tek toliko da je ima ali da ne blokira zadnji tocak. Najbolje je naviknuti se na davanje uvijek istog pritiska na zadnju kocnicu, a doziranje i potpuno zaustavljanje vrsiti uz pomoc prednje kocnice. Sa tom teorijom nema greske. Sve ove tehnike u ovom obliku vaze za sve motorcikle osim chopera, kod njih je stvar naravno slicna ali sa malim odstupanjima. Kod njih zadnja kocnica ima malo vise efekta, a prednji kraj je malo osjetljiviji... Mnogi ce reci da im sve ovo u toj mjeri ne treba, a ja kazem da moze spasiti zivote... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 355 Napisano Jul 2, 2007 - enduro sector -, 2147 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja se Lazo donekle ne bih slozio sa tobom .. Shto se kochenja tiche .. po prawilu se UWEK kochi sa obe kochnice istowremeno .. a ewo zashto: Kochenjem samo zadnje kochnice silom inercije swa tezina wuche bajk napred tako da zadnji tochak je olaksan shto dowodi do blokade i moguceg gubljenja kontrole nad bajkom.Ukoliko se kochi samo prednjom kochnicom,swa tezina opet,silom inercije prelazi na prednju wiljushku shto opet dowodi do "dizanja" (prebaciwanja tezine na prednji tochak) zadnjeg dela motocikla i nemogucnosti da se manipulishe putanjom motora pri kochenju.U kombinaciji obe kochnice, prwo se pritiska zadnja,pa se od uslowa situacije dozira prednja,zato shto zadnjom kochnicom prwo spushtamo zadnji deo bajka,a potom prednjom i prednji deo tako da je tezina rawnomerno raspodeljena, bajk je u sawrshenoj rawni (ne naginje se ni na prednju ni na zadnju stranu) i samo trajanje kochenja i bilo kakaw manewar prilikom istog je mnooogo efikasniji zato shto motor ostaje podjednako pritisnut sa oba tochka na podlogu. U ostalom mnoge nowije generacije motocikala imaju wec ugradjen takozwani cbs sistem gde pritiskom,bilo na prednju ili na zadnju kochnicu motor uwek kochi sa obe. Ja lichno,mehanichki wec,obawezno,uwek kochim sa obe kochnice zajedno sa kombinacijom motornog kochenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Jul 2, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se sa Hitmenom, osim u redosledu... prvo prednja, pa zadnja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jul 2, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Kad je "stresna" situacija,nabadam instiktivno..tako da ne znam za redosled ali mi neshto govori da radim OK. A kada je sve ok..pa zavisi od motora...ali Stroma me nauchio, prvo doziram zadnju pa prednja,ne pushtajuci zadnju. U stvari zavisi od situacuje. Na nekim ranijim motorima,retko sam i koristio zadnju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
rogec 112 Napisano Jul 2, 2007 Svrati ponekad, 187 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: Suzuki Inzuma 250 Prijavi odgovor kao problematičan Hitman je odlično objasnio, moje iskustvo je isto i ubeđen sam da se motor najbolje ponaša u kočenju sa obe kočnice, uz obavezno prvo po malo zadnja, a potom energičnije prednja.sve to pratiti spuštanjem u nižu. kočenjem prvo zadnja, pa prednja dobija se bolje-ravnomernije prijanjanj oba točka. da bi bio siguran u kočenju idi negde na pravac sa retkim saobraćajem i vežbaj kočenje i jednom i drugom kočnicom kako bi utvrdio granicu proklizavanja. mislim da je vrlo bitno znati kada možeš očekivati klizanje, jer je i tada moguće iskontrolisati motor, a možda i naučiš da podigneš zadnji. nije dobro samo koristiti jednu kočnicu, iz više razloga, tada motor nema potrebnu ravnotežu, pločice se troše neravnomerno, a takođe nije dobro i usporavati samo motorom, jer se pravi veliko opterećenje mašine. vremenom će ti ta koordinacija postati rutina, samo strpljivo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 2, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Napomenuo sam da onaj moj tekst gore vazi za sve motore uz odredjene korekcije. Dakle, kod tezih motora sa malo vise mase pozadi vise se i koristi zadnja kocnica, kod laksih motora manje. Hitman-e, ti vozis kamion i kod tebe jeste bas kao sto si i rekao, isto vazi i za YOmana. Medjutim kod R-ova i laksih F-ova to izgleda onako, jer ti motori imaju takve uglove viljuske i takvu preraspodjelu mase da se svo kocenje moze obaviti prednjim tockom i ne samo to vec se moze kociti duboko u krivinu i cak jako skretati pod kocnicom. Zadnja kocnica kod takvih motora ima samo ulogu spustanja zadnjeg kraja gdje je to moguce jer je cesto zadnji tocak u vazduhu tek toliko da dodirivanje kocnice moze izazvati nestabilnosti (na pisti pri jakim kocenjima zadnji kraj je u vazduhu vrlo cesto...). Motori tipa Hitmanovog frizidera i Stroma, Varadera, teskih gvozdenih nakeda... dakle tezi motori pozadi imaju upotrebljiviju zadnju kocnicu ali sve to na ustrb osjecaja na prednjem kraju, tako da nemaju toliki luksuz kada je u pitanju trakcija prednjeg tocka. Coperi su extreman primjer gdje se stvari bolje desavaju pozadi, a gdje je prednji kraj jako nestabilan (nestabilan u odnosu na ostale koncepcije). Da povucem paralelu izmedju kamiona sa prikolicom i recimo Stroma. Kod kocenja vozila sa prikljucnim vozilom potrebno je obezbijediti da prikljucno vozilo (prikolica) koci uvijek prije ili u isto vrijeme kada i vucno vozilo (kamion koji vuce tu prikolicu). E tako je i kod Stroma ;D Dakle treba uvijek malo ranije dodirnuti zadnju kocnicu pa onda nastaviti sa obje. Naravno isti slucaj vazi i za Hitmanov frizider i ostale "teskase" Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jul 2, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Molim malo poshtovanja...Strom se pishe sa velikim S! ;D ps.ja se ne razumem u teoriju kao moj drug Laza,ali znam da sednem i vozim,vozim,vozim...i kochim,kochim..i opet vozim! I tako.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 2, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Pardon, odmah cu editovati post ;D P.S. Teorija pa jos povezana sa praksom putem treninga --> uspjeh zagarantovan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
canic 2 Napisano Jul 2, 2007 U prolazu, 28 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kinroad 250-16 Prijavi odgovor kao problematičan Wow.. hvala svima na korisnim i detaljnim inforamcijama. Trebalo bi od ovog foruma jednom objaviti knjigu. Ok, ocigledno je da se i stilovi razlikuju, kao i standardi po pitanju motora. Trebalo je odmah da pomenem da imam upravo copera (skoro 200 kila), sto bi znacilo da mogu malkice ranije da dodirnem zadnju, pa onda prednju. Super, taj princip mi nekako lezi u mozdanim vijugama. Samo jos jedno pitanje - kako prilazim semaforu/raskrsnici, cemu vec, pocinjem da kocim, usput pustam gas, pritiskam kvacilo i sutiram menjac? Malo sam istraumiran, jer to znaci koriscenje obe ruke, obe noge, a uz to i glave. Zato i postavljam naizgled smesna pitanja. Da probam sa nekim konkretnijim detaljima: 1. Ako vec pustam gas, da bi kocio, da li ga pustam kao dugme na liftu (prosto pustim) ili gas treba da pustam postepeno? 2. Kad vec pustam gas i usporavam, moram i da pritiskam kvacilo i menjam u nizu brzinu? da li je problem ako sve vreme doziram kocnice? 3. Kad prebacim u nizu brzinu, da li opet moram da vodim racuna da kvacilo pustam izuzetno lagano ili je to bitno samo kod polaska? 4. Pred samo zaustavljanje, opet moram da pristicnem kvacilo, da se ne bi ugasio motor (osim ako sam u leru)? Verovatno je jedan od problema to sto jos nemam L tablu, pa se samo vrtim napred-nazad po stazi duzine 40-ak metara (za vikend predjoh na njoj 3km ), pa onda imam paniku od svih ovih operacija u roku od 1 sek. Jasno je da bih, u normalnoj voznji, sve to radio tokom 5-10-20 sekundi, ali zelim sto vise stvari da probam pre izlaska na ulice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Čeh 1009 Napisano Jul 2, 2007 Drug član, 1542 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XLV 1000 Prijavi odgovor kao problematičan 1. Ako vec pustam gas, da bi kocio, da li ga pustam kao dugme na liftu (prosto pustim) ili gas treba da pustam postepeno? Onoliko koliko želiš da usporiš Postepeno, u principu. 2. Kad vec pustam gas i usporavam, moram i da pritiskam kvacilo i menjam u nizu brzinu? da li je problem ako sve vreme doziram kocnice? Ja sam primetio da, kada kočim motorom, usporim do određene granice u višoj brzini, pa onda moram da promenim u nižu da bi dalje kočenje motorom imalo efekta. Dakle, šaltaj. 3. Kad prebacim u nizu brzinu, da li opet moram da vodim racuna da kvacilo pustam izuzetno lagano ili je to bitno samo kod polaska? Ne moraš izuzetno lagano, ali nemoj ni da sečeš, da te ne bi cimalo. Lazar će ti već objasniti detalje šaltanja i među-gasa. 4. Pred samo zaustavljanje, opet moram da pristicnem kvacilo, da se ne bi ugasio motor (osim ako sam u leru)? Tako nekako. Ako si u brzini, i zaustaviš motor, težnja agregata da pokreće motor će se sukobiti sa težnjom kočnica da zaustave motor, pa će se agregat ugasiti ako ne stisneš kvačilo (osim, jel'te, ako si u leru) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Obelix 140 Napisano Jul 2, 2007 Zainteresovan, 584 postova Lokacija: Bijeljina Motocikl: ZX 12 R Prijavi odgovor kao problematičan Hitman-e, ti vozis kamion i kod tebe jeste bas kao sto si i rekao, isto vazi i za YOmana. Medjutim kod R-ova i laksih F-ova to izgleda onako, jer ti motori imaju takve uglove viljuske i takvu preraspodjelu mase da se svo kocenje moze obaviti prednjim tockom i ne samo to vec se moze kociti duboko u krivinu i cak jako skretati pod kocnicom. Zadnja kocnica kod takvih motora ima samo ulogu spustanja zadnjeg kraja gdje je to moguce jer je cesto zadnji tocak u vazduhu tek toliko da dodirivanje kocnice moze izazvati nestabilnosti (na pisti pri jakim kocenjima zadnji kraj je u vazduhu vrlo cesto...). Motori tipa Hitmanovog frizidera i Stroma, Varadera, teskih gvozdenih nakeda... Ha,ha,ha...Lazo neka si im rekao....a onome ko je izmislio CBS,DUAL CBS,ABS i ostala sranja...pa da Bog da mu žena s komšijom rodila crnče... još fali automatik,variomatik,vazdušni jastučići,tempomat,masažer za donji dio leđa ( "sjedeću površinu")... ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 3, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Hitman-e, ti vozis kamion i kod tebe jeste bas kao sto si i rekao, isto vazi i za YOmana. Medjutim kod R-ova i laksih F-ova to izgleda onako, jer ti motori imaju takve uglove viljuske i takvu preraspodjelu mase da se svo kocenje moze obaviti prednjim tockom i ne samo to vec se moze kociti duboko u krivinu i cak jako skretati pod kocnicom. Zadnja kocnica kod takvih motora ima samo ulogu spustanja zadnjeg kraja gdje je to moguce jer je cesto zadnji tocak u vazduhu tek toliko da dodirivanje kocnice moze izazvati nestabilnosti (na pisti pri jakim kocenjima zadnji kraj je u vazduhu vrlo cesto...). Motori tipa Hitmanovog frizidera i Stroma, Varadera, teskih gvozdenih nakeda... Ha,ha,ha...Lazo neka si im rekao....a onome ko je izmislio CBS,DUAL CBS,ABS i ostala sranja...pa da Bog da mu žena s komšijom rodila crnče... još fali automatik,variomatik,vazdušni jastučići,tempomat,masažer za donji dio leđa ( "sjedeću površinu")... ??? Pravom vozacu ne trebaju ta ortopedska pomagala 3. Kad prebacim u nizu brzinu, da li opet moram da vodim racuna da kvacilo pustam izuzetno lagano ili je to bitno samo kod polaska? Ne moraš izuzetno lagano, ali nemoj ni da sečeš, da te ne bi cimalo. Lazar će ti već objasniti detalje šaltanja i među-gasa. Vjezbas li medjugas Kako ti se sada cini? Sto se saltanja i otpustanja kvacila tice, kod ubacivanja u vecu (sa upotrebom kvacila) treba potpuno zatvoriti gas u trenutku stiskanja kvacila, ubaciti u brzinu i mekanim pokretom otpustiti kvacilo i tek onda ponovo kas ali u prvom trenutku takodje mekano. E sada, kada kazem mekano, to ne znaci da je to sporo, nadam se da me razumijete Samo vjezba i bice vam sve jasnije Kada saltamo u nizu, stisnemo kvacilo, u isto vrijeme kada guramo polugu mjenjaca na dolje dajemo gas (medjugas) ali tek toliko da podignemo obrtaje na odgovarajuci nivo za nizi stepen prenosa. Kada je covjek uvjezban otpustanje kvacila tada moze biti dosta slobodno da ne kazem trenutno. Dakle, samo treba uhvatiti za koliko treba podici obrtaje i stvar postaje pjesma. Kada pogledate sa mehanicke strane stvari, sve je to jako logicno. Kada prebacujemo u visi stepen prenosa znaci da ce motor za manje obrtaje ici istom brzinom, dakle treba za trenutak otpustiti gas i sacekati da obrtaji malo padnu (ja sada to opisujem kao da traje godinama ali se sve to naravno desava gotovo trenutno). Kada je u pitanju nizi stepen prenosa, tada motor da bi isao istom brzinom zahtjeva nesto vece obrtaje, e zato dajemo medjugas da bi podigli obrtaje i olaksali lameli da sto fluidnije i "mekse" primi parametre snage samog agregata. Teoruju sada znate, sta cekate, bacajte se na trening Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Jul 3, 2007 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Evil je lepo objasnio stvari. Ja cu pokusati da budem jednostavan. Kocenje zavisi od same situacije u voznji. Prilazak semaforu na kojem vidite da je crveno. Kocite lagano sa obe kocnice (izuzev kod nekih stunt radnji kvacilo je prilikom kocenja uvek pritisnuto), a pri tome menjate brzine na nize. Prilazak semaforu na kome je zeleno svetlo, ali se menja na zuto i automobili koji ocekuju zeleno vec krecu. Morate naglo da kocite. Obicno se iznenada stiskaju kocnice, a zadnju je u tom slucaju bolje NE upotrebiti, jer moze izazvati nestabilnost motora. Prilikom usporenja, tezina se prebacuje prema prednjem delu motorcikla. Taj pritisak smanjuje rizik od blokiranja prednje kocnice, ali povecava rizik za blokiranje zadnje kocnice. U slucaju naglog kocenja, zadnji tocak jedva da dodiruje zemlju, sto povecava rizik blokiranja i gubljenja stabilnosti motora. Ukoliko se zadnji tocak skroz podigne, zadnja kocnica ne sluzi nizasta. Kocnice sluze za kocenje, a ne masina. Masinom se moze obavljati usporavanje, ali to ne bih nazvao kocenjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Urke 12 Napisano Jul 3, 2007 Svrati ponekad, 272 postova Lokacija: South Banat,Pančevo Prijavi odgovor kao problematičan Izbaciš u ler i onda pritisneš prednju pa kad ispucaš dupe u vazduh malo otpustiš i eto vožnje na prednjem.Prostije ne može da bude i atraktivnije naravno pogotovu ako pešaci prelaze pešački treba da vidiš tu bežaniju kada ukapiraju da iseš na prednjem na njih. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
canic 2 Napisano Jul 3, 2007 U prolazu, 28 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kinroad 250-16 Prijavi odgovor kao problematičan Znao sam da ce postati komplikovano... Evile, ti znas da ti svi mi verujemo , ali medju-gas mi zvuci barem nezgodno. Da ne budes u previsokim obrtajima, nego tacno negde gde ce brzina kretanja biti ista u nizem stepenu prenosa. A to zahteva "nesto" iskustva. U svakom slucaju, za isprobavanje takvih stvari potrebna je duza staza, pa ce to sacekati L tablu i ravnice Novog Beograda. S druge strane, vezba cini cuda, isprobavam sve savete i tehnike, a ide mnogo bolje kad brzo stignem do trece, pa imam dovoljno vremena i metara za lagano pustanje gasa, prebacivanje u nizu brzinu i nezno dodirivanje kocnica. U sustini, isto kao bicikl, samo uz vecu brzinu, vecu tezinu, neophodnost veceg prostora i manju pokretljivost, a mozgu je potrebno vreme da se navikne. Jos da i motor ima dva menjaca, kao bajk... Nego, da vidimo da li sam dobro shvatio - kad prebacujem u vecu brzinu, pritiskam kvacilo i potpuno pustam gas, menjam brzinu, pa lagano pustam kvacilo i lagano dodajem gas? A kad "saltujem" u nizu, pritiskam kvacilo, ali ne pustam gas, nego menjam brzinu i cak malo dodajem gas (i generalno lagano pustam kvacilo)? A da li onda odmah opet smanjujem gas, da bih "kocio motorom"? Znam da ovo deluje kao pokusaj da se pravi nauka od neceg sto je prvenstveno stvar izgradjenog osecaja, ali i kolaci se prvo prave po receptu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stefan 24 Napisano Jul 3, 2007 Svrati ponekad, 337 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Triumph Street Triple Prijavi odgovor kao problematičan Nego, da vidimo da li sam dobro shvatio - kad prebacujem u vecu brzinu, pritiskam kvacilo i potpuno pustam gas, menjam brzinu, pa lagano pustam kvacilo i lagano dodajem gas? A kad "saltujem" u nizu, pritiskam kvacilo, ali ne pustam gas, nego menjam brzinu i cak malo dodajem gas (i generalno lagano pustam kvacilo)? A da li onda odmah opet smanjujem gas, da bih "kocio motorom"? Ne bih da te razocaram,ali najblaze receno si sve pogresno shvatio..ili se mozda nisi dobro izrazio.Malo su mozda i ljudi preterali sa tim ko ce komplikovaniju mudrost da ti proda,na kraju krajeva ti si samo pitao kako da zaustavis svoj motor pri nekih,neznam,60 na sat a da to uradis pravilno.Iz tvoje price zaklucujem da ne vozis kola sto dodatno komplikuje,jer je ovo sa saltanjem u nizu sa medjugasom lakse ako si to radio na kolima(ide instiktivno).Stvarno ti je sve ovo prekomplikovano za pocetak,rizikujes da dok razmisljes o 100 stvari odjednom onako izgubljen negde sletis(nedaj boze).Za pocetak ti vezbaj laganu voznjicu bez previse komplikovanja,znaci kocenje kao sa biciklom(odprilike i ta brzina)pa kad nebudes vise razmisljao o menjanju brzine i uopste odrzavanju ravnoteze na motoru,onda polako uvezbavaj dalje..samo lagano,niko se nije naucen rodio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gasho 5 Napisano Jul 3, 2007 Zainteresovan, 666 postova Lokacija: CG Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se sa Stefanom, sve će to doći vremenom. Ovo kako si shvatio oko šaltanja, bolje da ne primjenjuješ, jer nisi dobro shvatio. Madjugas uvijek ide kada prebacuješ u nižu brzinu. Što se kočenja tiče Evil je sve dobro objasnio za njegov tip motora, ali je to primjenljivo gotovo za sve motore, osim za Chopere. Kažu da onima koji počinju sa treninzima oko utrka čak skidaju zadnju kočnicu da bi zaboravili na nju. Moje iskustvo isto to govori. Ja nikad nisam upotrebljavao zadnju kočnicu, osim ako hoću da se skroz zaustavim i to naglo. Najduže sam vzio Hondu Super Bol d'or, i to je bilo potpuno primjenljivo na njoj. Zatim i na TDM-u, a sa GS-om je druga priča. Na njega još nisam pritisnuo zadnju kočnicu. Naime, kada pritisnem prednju, kočioni sistem reguliše da i zadnja kočnica koči 30% od onoga koliko sam stisnuo prednju, tako da se ne bih složio da i na te krstarice treba prvo kočiti zadnjom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 9 Napisano Jul 5, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Za vecu si dobro ukapirao, ali za manju si se sav zbrkao Vozi ti za pocetak bez koriscenja medjugasa, znaci isto kao i u vecu ti saltaj i u manju, koncentrisi se u pocetku malo na "finije" pustanje kvacila pa ces ostalo osjetiti vremenom Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...