Jump to content

Moto Zajednica

canic

Članovi
  • Broj tema i poruka

    28
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

O članu canic

  • Rođendan 23.06.1973.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Beograd
  • Motocikl
    Kinroad 250-16

Poslednji posetioci profila

Sekcija koji prikazuje poslednje posetioce ovog profila je isključena i ne prikazuje se ostalim članovima.

canic's Achievements

U prolazu

U prolazu (1/6)

2

Reputacija u zajednici

  1. Nadam se da je prava tema.. Interesuje me neki zvanicni servis (ako ima u BG) za Kinroad motore. Potrebno je da servis ima delove, zna da radi i da izdaje racun za delove i usluge. Desilo mi se da mi je neki idiot udario motor pre 4 meseca (taman je trebalo da ga prodam) i njegovo osiguranje treba da pokrije troskove. Tada sam se cuo sa serviserom u Pazovi (063/8586622, Taske) i sve je bilo prakticno dogovoreno, ali tada nisam imao zapisnik policije, pa nisam bio u zemlji, itd. Sada mi se niko ne javlja ni na broj TopShop motors (3113-559), ni na broj tog servisera. Da kazem i da je potrebna zamena barem zadnjeg blatobrana i oslonca za levu nogu, verovatno i bar jednog zadnjeg migavca. Izgleda da je i akumulator stradao prilikom udarca/pada. Ja sam dobro , nisam bio na motoru u trenutku udarca. Dakle, svaka pomoc u pronalasku servisera je dobrodosla. Takodje i iskustva sta raditi u slucaju da uvoznik/distributer i servis vise ne postoje. NE TREBA. Uspeo sam da dobijem servisera iz Pazove, nadam se da ce biti sve u redu.
  2. Pitanje definitivno nije dovoljno precizno. Ja nemam veliko iskustvo sa motorom i zato izbegavam saputnike. Medjutim, postoji jos nesto. Kada je u pitanju saputnica, nekako racunas da je u pitanju ozbiljna, odrasla osoba koja i kapira neke stvari i zna da to nije samo sednes i vozi i da postoji neka odgovornost i rizik. Medjutim, par puta sam vozio sina od prijatelja, decko ima 15 godina (a pritom je grmalj od 180 cm i 75 kila). I bilo mi je vrlo tesko, vise sam brinuo za njega, nego sto sam mislio na voznju (iako bih ga bolje zbrinuo upravo kada bih mislio samo na voznju). Zato nikad ne bih vozio decu na bilo kakve voznje, eventualno parsto metara, da osete kako izgleda. Zaje*i tu radnju. Radije cu da dam klincu da proba da vozi motor u prvoj brzini, na parkingu i pod strogim nadzorom, nego da ga vodim u saobracaj i mislim na.. uf.
  3. Hvala svima. Sreca je da se sve dobro zavrsilo, a meni dobro iskustvo za pamet u glavu, nisam klinac. Popravke motora (inace sredjenog prosli vikend) ce izaci oko 4000 din, ali izgleda da necu morati nista da menjam (inace je samo rol bar 3300). Ma vazno da i njemu bude dobro. Inace mi je ovo bio prvi pad sa kacigom i interesantan je osecaj - bas kad ocekujes najgori deo, ispadne da je najgore proslo. Kao pad na jastuk posle napornog dana. Doslo mi da glumim padanje u nesvest, samo da cuknem jos jednom. Al' bejah na sred ulice. Nikola, mozda da se nadjemo negde sledeci vikend, ako bude ok vreme. Sad sam bez motora, a radnim danom.. radim. Cucemo se.
  4. Eto, desilo se i meni. Sinoc. Kruzni tok na Topcideru. Tehnicki gledano, on je kriv, ali ja sam bio glup, iznerviran poslom i cinjenicom da sam pre kruznog toka imao nekoliko uletanja automobila u mene. Srecom, obojica smo isli lagano, ne vise od 20-25 na sat. Padoh na levu stranu. On je stao i pomogao, bio korektan. Ja sam najvise udario kuk i imam ogroman podliv. Slabiji udarac u koleno, malo ogrebotina na nozi i ruci. Pantalone, jakna i rukavice (sve obicno, nista moto) pocepani i za bacanje. K'o za inat, samo sinoc nisam nosio stitnike za kolena, ostali u rancu. Poprilicno opaucio glavom u asfalt i tu je kaciga otplatila svaku paru (HJC ZF-9). Culo se kao da puca sva plastika ovoga sveta, ali na kacigi prakticno nikakvih tragova, malo izgreban vizir. Za vlasnike ne-full kaciga - pad je bio direktno na vilicu, sa strane. Na motoru najvise popio rolbar, sto mu i jeste uloga. Uz to je dosta popio levi oslonac za nogu, sa nogicom menjaca. Zadnji desni migavac prakticno unisten (to je epicentar udarca). Mislim da su se retrovizori pokrivili. Volan mi je sumnjiv, ali mozda tripujem. Podigoh ga , malo isprobah. Dovezao me do kuce bez problema (10 km), pa onda na trening i nazad (jos 5 km). Sutra ide do majstora, na dijagnozu. Odmorih malo, sacekah hitnu, oni hteli da me voze u urgentni. Iz prethodnog iskustva (pregazio me auto na bajku, dok sam prolazio na zeleno), to bi trajalo bar 4-5 sati. Uvidjaj jos jedno sat. I da utvrde da je on kriv, nista od svega, bar kad je kineski motor. A ja zurio na trening. Samo se pozdravismo i svako na svoju stranu, pre dolaska policije. Potpun oporavak za jedno 7 dana. Na povratku kuci, jos jedan lik me skoro ubio - izlece sa parkinga. Ocigledno je bio lud dan. Ovom prilikom bih jos jednom pozdravio i posebno zahvalio korisniku 'direktor' sa foruma, koji se zatekao na licu mesta i bez razmisljanja stao i ponudio svu mogucu pomoc. Mnogo znaci kad se neko nadje dok sedis na trotoaru ne znajuci ni sta da mislis.
  5. canic

    Kawa Versys 650

    Abdullah, da li si ga licno vozio i koliko si visok? Meni je ovaj motor u uzem izboru za prolece; nisam ga jos probao, ali jedno je samo sesti na njega, a sasvim drugo voziti ga parsto km. Kako sam visok 193, interesuje me tvoja procena koliko je versys komforan u voznji od par sati? A mogao bi i da preporucis neki motor koji je dovoljno velik, a da moze da se kupi nov (moze i na pm da ne bude off).
  6. I ja sam prvo kupio kacigu, full, pa onda motor. Neki me zezali, jer vozim copera, pa kao ne ide full kaciga. Nebuloza. Nisam cak ni razmisljao o tome kao "kaciga glavu cuva", "sta ako naletim na budalu" i tome slicno. Valjda stvar vaspitanja. Nosenje kacige u voznji mi je kao i koriscenje sapuna ili dezodoransa. Ulgavnom je navucem pre nego sto sednem na motor. Kad je toplo, otvorim ventilaciju (i trpim ), na semaforima otvorim vizir. Pored kacige, stalno nosim i reflektujuci prsluk, danju i nocu. Navika jos sa bajka. I za to me prvo zezali, sad vec niko ne obraca paznju. Osim vozaca koji me vide na ulici i koji su daleko uvidjavniji. I dalje ludi, ali uvidjavniji. A kad vidim one celave *&%$! na zujalicama bez kacige, u sorcu i papucama, najezim se kao da vidim nekoga da vitla automatskom puskom. Kao sto rekoh, valjda stvar vaspitanja.
  7. canic

    Velicine kaciga

    Lav je lepo rekao - treba verovati merama svoje glave. Ali i probati. Ja nisam imao nikakvo iskustvo, a HJC ZF9 sam izabrao prema komentarima na ovom forumu. Obim glave 60 (recimo da je okrugla). U radnji probao i cinilo mi se da mi je XXL mala, da jedva ulazim u nju. Medjutim, kada sam video i na forumu preporuke po pitanju obima i velicine, hrabro sam krenuo glavom u XL kacigu i pokazalo se da je to, ipak, prava velicina. Ipak, istakao bih jos jednu bitnu stavku - kosu. Koliko sam ja zakljucio (iz veoma ogranicenog iskustva , sve preporuke proizvodjaca zasnivaju se na glavi sa "ne bas mnogo" kose. Ako je kosa duza, ne samo sto utice na pozeljan broj kacige, nego i na potreban kalup. Osim toga, treba imati u vidu da se svaka promena u tezini (telesnoj masi) mozda najpre pokazuje upravo na glavi, sto znaci da kaciga, kupljena tokom leta, u periodu "opustene tezine novogodisnjih praznika" moze poceti da zulja. Jasno, voznja motora je poslednja asocijacija na zimu, ali ko ima oscilacije u telesnoj tezini tokom godine, mozda bi trebalo da bira kacigu u trenutku kada je na "zlatnoj sredini". Na kraju, ne zaboravite da dosta zavisi i od (centi)metra kojim merite obim glave. Na 60 cm odstupanja od 0,5 cm i nisu tako retka, narocito kad se koriste savitljivi meraci ili kanap koji se potom postavi pored cvrstog metra/lenjira. Dakle, kupovina kacige bez probe bi zahtevala ogromno iskustvo, mesavinu hrabrosti/ludosti ili kupovinu istog modela. P.S. U HJC ZF9 jos nisam uspeo da uguram nijedan model naocara za sunce
  8. Kada su u pitanju tricikli, meni mnogo vise prija varijanta sa dva tocka pozadi, a ne spreda. A ubedljivo najimpresivniji mi je bio Carver, prikazan i u emisiji Top Gear. Koliko se secam, 115 milja na sat, zastita od vremenskih prilika i nadasve impresivno tiltovanje (http://www.carver-worldwide.com/Photo_Album/photo.asp?S_ID=28&A_ID=42&nc=1). No, moje misljenje je da noviteti ne mogu biti losi, jer konkurencija radja nove ideje i spusta cene. Bar u teoriji.
  9. Puno hvala svima! Tu crnu kutiju sam video, ali zakljucio da nesto sa toliko srafova nije zamisljeno za otvaranje. Uglavnom, danas sam se ponovo pozabavio motorom i ispostavilo se da je filter za vazduh k'o nov (bar meni tako izgleda). Ipak, nasao sam sta je problem - jedno crevce, koje izlazi malo pored creva izmedju filtera i karburratora, a zavrsava negde dole direktno u motoru, nije lezalo kako treba. Tacnije, na gornjem kraju je skoro potpuno spalo sa cevcice (ako neko zna sta je u pitanju, bas me zanima). Nasao sam onu plasticnu vezicu i pritegao (naci cu metalnu selnu ovih dana) i motor konacno opet radi savrseno! Dakle, sve zbog jednog crevca. Jos jednom svima veliko hvala na pomoci. I izvinjavam se sto sam naglasio da sam pregledao motor i da sve deluje ok. Sta da se radi, ovo nije bilo tako ocigledno, a juce nisam imao baterijsku lampu.
  10. Pozdrav svima. Ja sam ponosni vlasnik Kinroad motora, 250 kubika. Do nedavno je sve bilo super, ali je onda odjednom prakticno stao, nije hteo da vuce. Prvi majstor je rekao da su caure zadnje viljuske, pa lanac zapinje i koci. Promenjene caure, problem se pogorsao. "Moj" majstor je kasnije sve pregledao i doterao (ukljucujuci menjac, gas i karburator), promenio je flansnu koja je bila busna, a ja sam kasnije promenio svecice, pa je problem skoro nestao, ali ipak ne potpuno (moze da se vozi). Gorivo iz karburatora sam ispustao nekoliko puta. Konkretno, cim otvorim saug, motor se prakticno momentalno gasi. Nema nikakve veze da li je skroz zagrejan ili potpuno hladan. To se ranije nije desavalo, uvek sam morao da otvorim saug ako je hladan i da ga pustim da se ugreje. Sada hoce da se upali i bez sauga, iako je hladan, ali zato cim otvorim saug, gasi se. Posto je ranije bilo drugacije, znaci da postoji problem. Pored toga, kada krecem (opet, nema veze da li je motor hladan ili zagrejan), bez obzira da li u prvoj ili drugoj brzini, osecam da , recimo, prvi sekund po dodavanju gasa motor uopste nema snagu. Posto rucicu drzim i dalje, motor krene i u voznji radi normalno, ali je vrlo primetna ta "pauza" koje ranije nije bilo. Osim toga, eksperimentom sam utvrdio to sto osecam - ako rucicu gasa, dok je motor stacionaran (cak i van brzine), samo "cimnem", odnosno samo malo dodam gas i odmah pustim rucicu, motor se ugasi. Kao da u tom inicijalnom trenutku ne dobije dovoljno goriva. Ili dobije previse vazduha, sto bi bilo u skladu sa prvim problemom (saug valjda dodaje vazduh u mesavinu, pa ako mu to smeta, znaci da motor i inace dobija previse vazduha). Treci problem jeste "stucanje" motora na nizim obrtajima, koje se manifestuje iskljucivo u voznji uzbrdo, dakle kad je potrebno vise gasa. Ni to se ranije nije desavalo. Konkretno, kada krenem uz Topcider, od Milosevog konaka ka centru. Od trece krivine krece uzbrdica. Do pre mesec dana sam tu bez problema mogao da idem i cetvrtom, na oko 3000 obrtaja, a sada i ako sam u trecoj stuca poprilicno (a u drugoj je suvise spor . Ja uopste nisam strucan i nemam nikakva iskustva sa motorima i mehanikom, pa rek'o da pitam ovde. Naravno, Garaza bi mozda vise odgovarala, ali racunam mozda je bolje da pitam u temi koja se bavi upravo Kinezima, mozda je nesto specificno. Napominjem jos jednom da ga je podesio isti majstor koji ga redovno odrzava i posle cijeg je namestanja motor radio savrseno skoro godinu dana. Verovatno ce opet ici kod njega, ali me zanima sta vi mislite da bi moglo da bude? Inace, isprobavao sam razne varijante ler gasa, nije do toga. Ler gas je na oko 1700 obrtaja (tesko je reci) i ne gasi se dok stoji, nego tek ako otvorim saug ili "cimnem" gas. Osim toga, motor bez sauga uopste ne urla i ne ide u neke visoke obrtaje, sto obara moju teoriju da motor vec dobija dodatni vazduh odnekud. Odnosno, kada bi postojao taj efekat sauga bez sauga, motor bi isao u vise obrtaje (kada je ler gas bio na oko 1800, sa saugom je isao na 2500-3000). Svaka ideja je vise nego dobrodosla. Ukoliko su potrebne neke informacije, pitajte. Motor je star nesto preko godinu, ali vozen tek ove sezone, presao 3300 km (problemi su poceli na 2500). Garaziran je. Nisam vozio po kisi, mada se sigurno desavalo da ulica bude mokra ili da prodjem kroz neku baru. Nisam primetio vecu potrosnju goriva, negde je na oko 3.5 l. Retko ga vozim preko 80. Mislim da nikad nisam presao 6000 obrtaja. Pregledao sam ga, malo rasrafljivao danas i sve deluje sasvim ok. Nove svecice su NGK (ranije je jedna bila NGK, a druga kineska). Btw, gorivo u poslednje vreme sipam na Eko pumpi, ranije na OMV. Ako mislite da je u pitanju filter za gorivo ili vazduh, molio bih makar osnovno objasnjenje gde se doticni nalazi i kako to da proverim. Hvala svima i izvinjavam se na duzini poruke.
  11. Mislim da imamo ovakvu temu svakih par dana... Ja sam uzeo isti motor. U pocetku sam imao ogromne probleme, a onda sam odvezao motor do majstora na Vidikovcu i od tada motor radi savrseno. Jednom cu naci vremena da prekucam sta sve nije valjalo pre toga (dao mi covek spisak). Za 1900 koliko sam platio + 50 za servis, i dalje mislim da je odlicna sprava. Za 1500 nema konkurenciju. Nije bas za moju visinu (193 cm), ali moze se. Nervira me sto je menjac malo cudan, pa je ubacivanje u ler nezgodno, a tacno osetim u nozi kad nije izbacio iz brzine (iako lampica tvrdi da jeste). No, mozda je problem u mojoj visini i uglu stopala. A meni je, kao pocetniku, odlicno sto ima i sve cajgere. Sto se zvuka tice, meni je sasvim ok (naravno da ne zvuci kao Yamaha od 1100 kubika), a sirena zvuci smesno kao decija trokolica. Sveukupan izgled je odlican iz daljine i na slikama, ali motor nije za one koji hoce da paradiraju, jer se itekako vidi da je (skoro) sve plasticno. Meni ne smeta, ali naglasavam, jer ima ljudi koji skidaju original nalepnice i stavljaju Hondine (ko nasedne na to ionako ne zna sta je Honda, pa ne znam cemu to). Na -10, posle duzeg perioda stajanja, bilo je potrebno desetak minuta da se motor potpuno zagreje (motor je garaziran). Ako imas neko konkretnije pitanje...
  12. Vec smo pisali o ovome... Ja sam uzeo Kinroad, bas 250 ccm. Rekose mi da je 125-150 ccm suvise slabo i mislim da su mi dobro rekli. Ja imam 95 kila, ali sam imao 112 kad ga kupih letos i nije bilo problema. Nezgodno je sto imam 193 cm i Kinroad je jedini kinez na kog sam mogao da stanem (kod kiveja nisam mogao da okrecem volan). Sto se kvaliteta tice.. bilo je puno problema na pocetku. Drugog dana nisu radila svetla i sirena. Posle nedelju dana se raspala flansna. Kvacilo me izludjivalo, a na kraju nije radio gas kako treba (sam je dodavao i oduzimao kod okretanja volana). Ali. Pokazalo se da su svi problemi uzrokovani ocajnim srpskim sklapanjem. Nasao sam odlicnog majstora u kraju (Vidikovac) i on je prakticno sve rasklopio i sklopio (flansnu sam dobio dzabe u ovlascenom servisu). To me kostalo 50 evra, uz dobijen opsiran spisak sta nije bilo sklopljeno kako treba (da, falili su neki srafovi). Uglavnom, za ukupno 1950 evra dobio sam motor od 250 ccm, koji sada radi perfektno. Sve u svemu, ja se nisam pokajao i mislim da sam za te pare dobio zaista odlican motor. Sve radi, nista nije puklo, ide normalno, malo trosi, a na -7 mu je potrebno desetak minuta da se zagreje. Kad naucim dobro da vozim, planiram da uzmem ozbiljniju masinu (Kawasaki Vulcan), uglavnom da bih bio mirniji kad idem na more (600 km). Jedino sto coperi nisu bas za provlacenje kroz saobracaj (pogotovo kad ima roll-bar), ali je ipak daleko zgodniji od automobila.
  13. I ja sam (ponosni) vlasnik jednog kineza - Kinroad. Dugo sam razmisljao, a upravo je lancia88 najzasluzniji sto ga kupih. 250 ccm, coper, ima sve sto je potrebno , platih ga 1900 evra. Jos 50 sam dao majstoru u kraju da ga rastavi i ponovo sastavi i od tada radi perfektno. Nijednom me nije izneverio (ne racunajuci pocetne probleme zbog ocajnog inicijalnog sastavljanja). Sajle su na mestu, sijalice rade, tockovi se okrecu, kocnice ga zaustavljaju. Mislim da sam za te pare dobio i vise nego sto sam mogao da ocekujem. Uzitak u voznji potpun, samo jos da je malo veci. Ali, ja nisam ni ocekivao ne znam kakvo cudo.
  14. Polozio i ja. Samo nemam bas cemu da se radujem, jer sam pravio gluposti, a pandur se ocigledno sazalio i pustio me. Ja samom sebi ne bih dao dozvolu, bar ne na osnovu danasnjeg performansa. No, sta je tu je, sad mi ostaje pamet u glavu, pa prvo po kraju utvrdjivanje gradiva. Mada, da je imao zasto da se sazali, imao je. Zato bih dodao jedan savet na ovu temu i ovaj vodic za polaganje - postoji vrlo dobar razlog zasto se motociklisti razmile leti i povuku sa snegovima. Ja necu vise sesti na motor dok ne bude 20 stepeni ili dok ne kupim kompletnu zimsku opremu (koju, naravno, nemam). Jutros je bilo stvarno jezivo. Pozdrav svima i hvala na savetima i iskustvima koje ste ovde postovali.
  15. Moje iskustvo i razmisljanja: 1. Hteo sam skuter, ali se prave uglavnom za ljude do 170 cm visine. Toliko sam imao sa 12 godina. 2. Nudili mi neki Kymco od 2 metra, ogroman, tezak, 50 kubika (ni sebe ne vuce). 2000 evra. I Piaggio od 5000 evra. 3. Za 1900 sam uzeo Kinroad 250 ccm, znatno udobniji. Hteo sam ja DragStar-a, ali on je preko 7000. Ja te pare nemam. Polovan nisam hteo, jer se uopste ne razumem u motore (ni vozila generalno), a prevaranti samo vrebaju. Problema je bilo puno, od pocetka. Ali, uzrok je bio ocajno sklapanje (srpsko, ne kinesko) i verovatno fabricki losa flansna. Nasao odlicnog majstora koji je sredio sve. Za 50 evra. Sada radi odlicno. Da li ce trajati jos 50k km? Sumnjam. Da li je kvalitetan koliko i Yamaha? Sigurno ne. Da li Yamaha moze da se servisira i odrzava za iste pare? Sigurno ne. Da li je Yamaha kvalitetnija, lepsa, bolja, pouzdanija.. koliko je i skuplja? Vrlo moguce. Da li bih i sada radije imao DragStar-a? O, da. Ili VN900. Da li imam 7000 evra? Ne. Da li mislim da Kinroad, i pored svega, vredi svojih 1950 evra i zivaca? Da. Da li gresim? Reci cu vam za koju godinu. Osnova svega nije pitanje da li je nov kineski bolji od starog japanskog, nego da li ce kinez posluziti. A ljudi prave razne kompromise - fotografisu telefonom, kupuju Maxtor diskove, Capriolo bajkove. Pa i DragStar ili VN900 od 7000 evra su kompromis, jer tek je VN2000 prava stvar. Pitanje je zelja, afiniteta i budzeta. Neko voli da cacka "staru, proverenu masinu". Neko zeli da ima garanciju i noviju tehnologiju. Neko spava sa motorima i dise benzin, neko bi da se vozika do posla ili mora. Neko voli samo zujalice. Neko gleda Velikog brata. Ocekivao bih da neko strucan prvo pita coveka za sta, kako i koliko namerava da koristi motor i u kakvim uslovima da ga drzi, pa da mu kazu sta, prema njihovim iskustvima (a ne citanju tudjih tekstova) moze ocekivati od pomenutog motora (i njemu slicnih). Ja sam svoje licno iskustvo preneo, nadam se da ce mu biti od koristi. Bez dolivanja ulja na vatru, pozdrav svima.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja