Jump to content

Moto Zajednica

Struja pomoc!!!!!!

Recommended Posts

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

sisao ja do motocikla, obukao se, stavio kacigu, dam kontakt, neutral ne svetli!!??? izbacen iz brzine??DA...skinem sic, pogledam osigurace, svi dobri......skinem akumulator i stavim ga na punjenje i opicim ga sa 10ah da mu dam gas, jer sam pomislio da je umro pa da ga dokrajcim..........posle pola sata, skinem punjac vidim akumulator se drzi....

Stavim ga na motor i kada sam dotakao + ukljuci se anlaser!!!!? ja skapiram nije akumulator nego automat anlasera....skinem plastiku dodjem do njega kucnem probam ono isto!!! ja skinem napajanje sa automata, i anlaser ne radi........pogledam napajanje automata ono ima struje na njemu iako kontakt nije dat!!!!???

Zakljucak, imam nedozvoljenu struju na automatu bez kontakta......ineresantno da sva ostala instalacija radi....

E sada, pregledao sam glavni + kod automata i sve zice izgledaju OK......

Onda, sam pregleda bravu koja je dobra, iskljucio celu dzeksnu od nje, ono opet anlasuje....pa sam skinuo instalaciju sa dugmeta za startovanje tu mi sve izgleda OK a i nju sam iskljucio i opet anlasuje.....

Pa sam sve zivo poiskljucivao ali dalje imam struju na automatu........

Dosao sam do zakljucka da negde kod automata, zica od istog negde krade plus!!!! Pa sam isekao taj deo izolacije i opet nisam video nista cudno??????????

Znaci stalno imam+ na automatu......alterantiva je da sam spajam zicu na automat sto bi uradio da mi se to dogodilo negde na putu.....ali ovo se mora namestiti!!????

Ili razmisljam o opciji da presecem zivc kod automata pa da je sam direktno vodim na dugme prekidaca???????????

Aj da vas cujem strucnjaci sta imate da kazete?????????

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1379 postova
  • Motocikl: K1600GT

+ na automat valjda ide direktno sa akumulatora (ako pricamo o istoj zici)bez brave i osiguraca a tanka zica koja ide preko prekidaca mu daje pobudu.Dakle skinu debelu zicu sa automata pa onda proveri na ovoj tankoj(sa prekidaca) dali ima struje(trebalo bi da nema.

Ako nema onda ti je naj verovatnije u automatu zalepio(zavario)onu plocu koja prespaja kad mu pustis struju sa prekidaca.Cukni malo automat pa probaj.Neznam tip tvog automata ali kontam da svi rade na istom principu.

Nije u tome fazon, ja sam kada skinem zicu sa automata onda nema struje na anlaseru, da je zalepio onda bi anlasovao i kada ja skinem zicu sa napajanja automata......

znaci ja cim dotaknem automat on kvrce i pusti mi struju na anlaser.....automat zanaci radi 100% ali odakle zapravo minus koji napaja automat????? tu se neka struja krade???

• Svrati ponekad, 120 postova

Nije u tome fazon, ja sam kada skinem zicu sa automata onda nema struje na anlaseru, da je zalepio onda bi anlasovao i kada ja skinem zicu sa napajanja automata......

znaci ja cim dotaknem automat on kvrce i pusti mi struju na anlaser.....automat zanaci radi 100% ali odakle zapravo minus koji napaja automat????? tu se neka struja krade???

Minus pol komande automata zatvara se kroz kolo alnasera (startnog elektromotora-pokretaca) na masu !

Dakle ti imas na releju (automatu) dva ojacana kontakta - jedan je stalan plus sa Akumulatora dok drugi kraj jeste spojen na potrosac (alnaser), komanda jeste onaj tanki provodnik (zica)sto ima najverovatnije `buksnu` na kraju gde se prilkljucuje na Automat (relej).

Probaj otkaci tu tanku zicu komande pa onda spoji akumulator i vidi sta ce se desiti , moguce da imas neku gresku u kolu komande Automata - (upravljanja startnog releja ). Menjac mora OBAVEZNO biti u ` leru ` za vreme proba !

Poz

tako i ja razmislja, ali tu zicu nije lako otpratiti??? A gde mi je taj startni relej kod glave volana????? kutijica sa dosta zica???

tako i ja razmislja, ali tu zicu nije lako otpratiti??? A gde mi je taj startni relej kod glave volana????? kutijica sa dosta zica???

Startnim relejem ja nazivam onaj elektromehanicki deo sto drugi u bajkerskom zargonu nazivaju ` Automat ` i on se nalazi obicno u donjem srednjem delu motocikla blize akumulatoru , i njega si vec i sam pronasao .

Sve jedno probaj spoji akumulator na njegovo mesto ali Bez tanke zice komande (otkacena ).

1) Ako i tada` vergla` dalje tada je rele (Automat ) `- ` zalepio ` - i treba ga tada ili remontovati ili zameniti .

2) Ako nema vise efekta `verglanja ` bez zice komande tada otpratiti kolo komande startnog releja (Automata ) sve redom : startni taster na ruchici gasa , sigunosni mikroprekidac na ` copci ` kontakt brava itd .

Poz

steppenwolf pa spojena mi je baterija, na automat, i kada je skinuta tanka zice, nista se ne desava, a kada je spojim tanku automat klikne i anlasuje istog trena,,,,,,znaci nije zalepio 100%

ok tu sam...

Doktore ovom tipu je riknuo automa anlasera, nije isto..ako sam ukapirao oni to zovu solenoid????

• Drug član, 1847 postova

tebi je to ok, jer kada raskačiš tanke, nema anlasovanja, znači nije zalepio rele a reaguje kada ima 12 volti.

e sad ćemo da vidimo sa šeme šta daje uslov za to.

steppenwolf pa spojena mi je baterija, na automat, i kada je skinuta tanka zice, nista se ne desava, a kada je spojim tanku automat klikne i anlasuje istog trena,,,,,,znaci nije zalepio 100%

Zakljucak :` Automat` jeste ispravan 100%, ali imas problem u komandi koja dolazi do njega ! proverava se redom od kontakt brave pa dalje .....

Prilozeni Service manual jeste OK sa dovoljno preglednom elektricnom schemom pa odprati redom kuda komanda ` Automata ` sve prolazi .

Jedna obicna probna sijalica 12V / 5W moze biti od velike pomoci i sasvim dovoljan alat za pracenje tog komandnog strujnog kola . Samo otkaci debelu zicu plusa sa samog Anlasera kada vrsis defektazu (da ne bi alanaser vtreo bez potrebe ) i izoluj je da ne napravis slucajan kratak spoj .

Hoce ove dve diode smestene u istom malenom kucistu da prave i izazivaju takve probleme` samostartovanja `kada probiju od vlage ! Naravno pod uslovom da ti je varijanta ozicenja motorcikla uradjena sa njima.

Poz

Interesantno je da se to desilo 10h posle pranja motocikla, izduvao sam sve i sve pregledao nigde nema nikakve vlage.....

A sta ako ja skinem zicu sa start dugmeta i odvedem je direktno na automat???? ko ce istrazivati tolike kilometre instalacije???????? Ovo mi zvuci kao logicno resenje???

BINGOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!! :jee::takoje:

Ovako prijatelji, situacija je sledeca, sisao sam do motocikla, udarim zicu po automatu on krene da anlasuje, ali ne moze da okrene krug jer elektromagnetni DEkompresor nije u funkciji!!!!? Ja dam kontakt udarim po prekidacu on radi preko kljuca....

Onda sam ukapirao da ne mogu direktno da odvedem zicu sa START prekidaca, nego da tu postoji jos nesto sto sinhronizuje automat i dekompresor???

I poskidam sve prednje plastike i nadjem kutijicu upakovanu u neki gumu moze da stoji 100 godina pod vodom, znaci 100% nema veze sa pranjem i kvasenjem.....i vidim da u nju ulazi ta zuto crna zica sto ide na automat??? odma mi je bilo jasno da sam na pravom mestu.......iskljucim kutijicu, udarim zicom po automatu a anlaser cuti!!! snimim da se kutijica lako otvara, ali naravno tresnem je 3X po stolu........vratim SVE RADI!!!!!!!!!!!!!!!!!! :care: :care:

Znaci fazon je u toj kutijici velicine 2 sibice....tako da znamo u buducnosti ako ti motor sam anlasuje, napadnes automat, ako nije on onda je ta kutijica!!!!!!!!!!!!

Nemaju te stvari veze sa bravom, ni prekidacem, jer to je i bilo jasno kada sam i dalje imao struju a brava mi je bila iskljucena......

Uglavnom ponovo sam u igri i na drumu, sve sam sklopio, i stavio akumulator da se puni malom strujicom jer sam ga bas izmucio......

Hvala svima koji su ucestvovali u temi i koji su me podrzali svojim znanjem

Bitno je da smo naucili svi nesto novo a sledeci put bi mi trebalo 10 sekundi da resim ovaj problem bez i jednog odvrnutog srafa!!!!! :moto3: :moto3:

ta kutijica koja je dobila po p... je upravo ona gore sa slike, tajmer dekompresora (i relea anlasera). pošto ima unutra 2 relejčeta, znači da je ovaj namenjen releu anlasera zalepio. e sad klepanje po glavi mož pomogne al ne svaki put.

nabavi ti to čudašce natenane, za male pare pa imaj u šteku. i vidi PP

Da to je to!! nisam ni video bio sam kod motocikla....u svakom slucaju da nisam ukapirao, ovo bi mi pomoglo 100%

Hvala ti puno gujo na podrsci.....bitno je da je problem resen, a kutijicu bi mogao da potrazim sto kazes, jer realno postoji opasnost da se to ponovo desi i da ispraznim akumulator?????

u principu, lepljenje malog relejčeta u kutijici kontole (solenoida dekompresora) je znak da su kontakti malko pojedeni i da bi za rad "ko nov" trebalo to relejče ili zameniti ili srediti kontakte (radi se i to kada je relej/kontrola teže nabavljiva)

naravno pod uslovom da se konrola da rasturiti na finjaka. ne zaboravi od '93 do sada je to odrađivalo dosta puta, takođe ako je stavljan drugi relej anlasera ili je bilo nekog vatrometa, prevelika struja je mogla da ošteti kontakte malog relejčeta u kontroli.

p.s. johann je u pravu.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja