andariel 5 Napisano Januar 19, 2011 U prolazu, 19 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia RS125 Prijavi odgovor kao problematičan Nekoliko pitanja. Recimo na rotaxovim mashinama postoje 2 tipa ovog ventila.Elektricni i pneumatski. Funkcija elektricnog ventila je prosta ili skroz otvori ili skroz zatvori ventil u odnosu na obrtaje za koje je elektronika koja mu govori kada da se otvori /zatvori napravljena. Pneumatski predpostavljam radi na vakum(mozda gresim neznam). 1.Koje su prednosti pneumatskog ventila u odnosu na elektricni? 2.Da li bi se ista postiglo u odnosu na performanse ako bi se elektronika koja pokrece rave/power valve zamenila nekom inteligentnijom koja bi bila u stanju da u odnosu na broj obrtaja otvara/zatvara ventil postepeno....Na primer na 5000rpm da otori ventil 2 milimetra na 5500rpm 2.5mm itd. (vrednosti lupam samo kao primer).Naravno ovo podrazumeva i zamenu onog elektricnog ventila za neki na primer stepper motor. Predpostavljam da pneumatski ventil radi na ovaj nacin (postepeno otvara/zatvara) ili gresim . 3.Elektronika koja pokrece elektricni ventil ,konkretno za rs125, je dostupna u vise verzija.Za 7100RPM,7800,8400. Mislim da postoji jos jedna verzija izmedju 7800 i 8400 al nije toliko bitno. Pitanje glasi cemu nekoliko verzija (ocignedno je da na neki nacin uticu na performanse) ali bi bilo dobro da neko ko se dobro razume u rad cvaja to ovde sto detaljnije objasni. Konkretno me zanima za aprilu rs jer na njoj mogu da se igram ali se tema odnosi na sve cvaje koje poseduju ovakav ventil. Poz 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VELJA YZ 250 140 Napisano Januar 19, 2011 Svrati ponekad, 288 postova Lokacija: Vrsac Motocikl: Husaberg FE 350, Voge 525 DSX Prijavi odgovor kao problematičan Dodajem jos i pitanje - dali ti ventili otvaraju precnik izduva ili izduvnog kanala i koji se sistem pokazao najboljim ( Suzuki ima jedno resenje ventila, Yamaha drugo, KTM trece, ... a sto se tice komande tim vent. cini mi se da ima i mehanicka ( pored elektricne i pneumatske ) - putem nekih centrifugalnih sila i zupcanika ??? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bogdan 154 Napisano Januar 19, 2011 Zainteresovan, 763 postova Lokacija: Donji Milanovac Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice centrifugalnog regulatora rave-vent. video sam na Hondinim 125-icama centrifugalni , a sto se tice siber ventila ( rotax- elektromagnetni )on nema medjupolozaje , ili otvoren ili zatvoren skroz , elektronikom komandovani tajming.Takva mu je konstrukcija. E sad rotacioni rave je nesto drugo , kontinuirano otv/zatvaranje uz pomoc sajli i step-motora , svakako bolje ali i komplikovanije/skuplje resenje. Tolko znam o tome. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
simma 111 Napisano Januar 19, 2011 U prolazu, 95 postova Lokacija: Simanovci Motocikl: nemam vec duze vreme Prijavi odgovor kao problematičan Imao taj koji nije elektricni na Apriliji i razlika je ta sto ga mozes podesavati (vrlo jednostavno) na kom broju obrtaja otvara. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Januar 19, 2011 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Nadji nekoga ko zna malo italijanski,ako sam ne mozes da se snadjes,ima toga dosta a ja nemam vremena da sad sve prevodim. http://www.motoclub-tingavert.it/a343s.html ovo ti je link na kojem je detaljno opisana procedura skidanja blokade,jer te verujem to zanima. Na kraju ima i cena koliko to kosta u Italiji,na stranu ruke,to ne treba racunati. Veruj mi to je jedini nacin da motor radi korektno,bez rizika,a da se na duze nedese teske havarije.Svako drugo prckanje "strucnjaka" sa sobom nosi taj rizik,pa onda pljuvanje kako je krs i ti stosovi,a zna se sta i kako treba. Koliko para,toliko muzike....uvek bilo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1394 Napisano Januar 19, 2011 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Gornji link : http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=sr&u=http%3A%2F%2Fwww.motoclub-tingavert.it%2Fa343s.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
andariel 5 Napisano Januar 20, 2011 U prolazu, 19 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Aprilia RS125 Prijavi odgovor kao problematičan Procitao sam link koji si okacio i tu se radi samo o derestrikcii koja mene ne zamima.imam elektricni rave Ovo sto je bogdan napisao o rotacionom rave-u me zanima. Jel ima neko iskustvo sa ovakvim tipom ventila koji moze postepeno da otvara i zatvara. Da li je dobitak u performansama u odnosu na elektricni vredan truda ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pronto 6810 Napisano Januar 22, 2011 Ne silazi, 6591 postova Lokacija: Vrmdža, Sokobanja Motocikl: konzerviran Prijavi odgovor kao problematičan Ja licno mislim da nije. Cinjenica da je u motor ugradjen ventil,ne cini ga jacim,vec je optimalnija kriva snage. Znaci dva identicna motora,jedan sa,a drugi bez ventila imaju identicnu snagu.Razlika je u tome sto ovaj sa ventilom,nema,barem ne bi trebalo da ima tzv."rupe" u distribuciji. Ventil nikada ne otvori vise nego sto mu to "visina" izduvnog kanala dopusta i tu je glavni stos.Medjutim igrati se sa visinom podrazumeva i druge intervencije. Ja sam se svojevremeno igrao i eksperimentisao sa Tomosom,pa to sve i nije puno kostalo. Pogresiti u obradi samo koji milimetar,rizikuje se da cilindar,ili klip,glava sta vec, postane samo neupotrebljivi komad gvozdja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...