Jump to content

Moto Zajednica

Feder-shajbe ili kako se vec zovu

Recommended Posts

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

:gaa: obrisalo mi se sve slucajno

LM, ajd ponovo.

Dakle postovani,

Ugradjujem slidere i otkrih da nisam siguran kako u ovom slucaju postaviti feder-shajbe (ili podloske) tj. ovo:

million_dollar_washers.jpg

Uz slidere sam dobio po jedan shraf kojim treba da zamjenim originalni. Uz svaki shraf ide jedna obicna podloska i 2 ova federa.

Zanima me kud sa njima i ako moze da se obrazlozi malo zasto. U attachmentu slicica sa 6 mogucih kombinacija.

Dakle 1,2,3,4,5 ili 6 i zasto tako mislite.

poz

ps. Da li je na originalnim shrafovima bilo federa ne znam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 430 postova

Ove feder sajbne mogu samo na slajderu da stoje ispod same glave srafa koji steze slajder,jer je uloga tih sajbni da drze sraf da se neodvije.Obicna sajbna moze da stoji na nekoliko pozicija zavisi kakav je slajder.Na slajderima koje ja pravim obicna sajbna stoji kod nekih motora samo izmedju aluminijumskog adaptera i rama da bi za debljinu te sajbne bolje legao ceo slajder na ram.Postavi sliku celog slajdera pa davidimo

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Evo bas sad citam malo o tim shajbnama generalno i zakljucak je da je ovaj feder medju najgorim sredstvima protiv odvrtanja.

Ukratko:

Sila koja je potrebna da ga spljosti je generalno uvijek puno manja nego propisani moment za dati shraf. kada se postigne moment, taj feder je skroz spljosten i nije feder.

Kada se shraf dovoljno otpusti da bi ovaj ponovo postao feder, onda je shraf vec previse odvrnut da bi ga ovaj spasio.

Znaci, sve u svemu totalno beskorisno. Za ovakve situacije preporucuje se loctite.

ps. Pored ovoga ispljuvase i one shajbe sto se savijaju uz maticu sa slicnom logikom. Iako su one ponekad neophodne, nikad im ne treba vjerovati, a ako su neophodne onda samo od rostfraja.

Daklem, malo loctite-a i 55Nm bi trebalo da zavrsi posao....valjda.

• Drug član, 1847 postova

mislim da je stvar "negde u sredini" a lik je previše pristrasan na loctite čorbuljke, čak ih nekih 7-8 opeva kao

"evo rešenjnjnjaaaa". podseća na one western čarobne vodice, eliksire, "nema šta ne leči, samo popij".

lik tvrdi da je propisnim zateznim momentom ( znači navali ko sivonja ali nemoj sjebati navoj ili odvaliti glavu) šraf toliko napet da je zbir dodirnih pobvršina navoja toliko efikasan u odnosu na bilokakve šajbne, i da su one idiotarija.

e sad sve to pije vodu dok se ne umeša temperaturni koeficijent šrafa i materijala kao i temperaturno ciklusiranje u upotrebi.

zato se baja "dosetio" da su loctite anaerobni lepkovi pravo rešenje za sve.

sad kad pogledaš bajk, auto, mašinerije kojekakve, ipak imaju šajbne. zaključak:

• Drug član, 1847 postova

upravo tako- u zavisnosti koliko je kritična aplikacija-odgovarajuće je rešenje. negde ima, negde nema, negde je namenska šajbna koja nije elastična ali se napr uzubljuje, savija itd.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja