Jump to content

Moto Zajednica

VFR 750 - razvodi ventila

Recommended Posts

• U prolazu, 80 postova
  • Motocikl: YAMAHA 850 TDM

Razmišljam o kupovini VFR 750. Pa me interesuje ko zna da napiše koji model, od kog do kog godišta ima zupčanike, a koji ima lanac i lančanike za razvod ventila? I kako se kod kog modela podešavaju ventili, pločicama ili šrafom. Koji su zazori, vruće hladno, ima li uljnog podešavanja i kod kog modela?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Svi VFRovi od 1986 do 2002 godine, odnosno V-tec modela imaju razvod preko zupcanika, a od 2002 preko lanaca.

• Drug član, 1399 postova
  • Motocikl: Husqvarna tr650 strada abs 2014

Tu mu je malo nejasno oko tih zupcanika i lanca. Koji sistem je bolji tj koje su prednosti i mane?

• MK. Sirius - Srbija, 806 postova
  • Motocikl: KTM Supermoto T 990 '11, Piaggio Beverly Tourer 250ie '08

Zupcanici su dugotrajniji, nema delova koji se menjaju (lanac, spaner) Duzi servisni interval sto se tice stelovanja ventila. Daju onaj karakteristican zvizduci zvuk.

Lanac

vfr800engcut02a.jpg

Zupcanici

big_honda_vfr_2009_3.jpg

• Podržavam 2

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Vidi... prvo, ne brini se oko štelovanja ventila. Zazori su vrlo stabilni.

Radi se pločicama, to nije skup ni komplikovan zahvat kod makar i prosečnog servisera, a možeš uraditi i sam uz nešto alata i znanja.

Zupčanici su predimenzionirano rešenje na VFR-u 750, neuništiv sklop. Generalno, cela mašina je čak nepotrebno trajna. Nekad se zapitam čemu služi agregat koji je u stanju da traje duže od vozača?

Lancu u mašini u VTEC-u apsolutno ništa ne fali, to je takođe kvalitetno rešenje na ovoj Hondi, i nikako ne predstavlja manu. Trajaće možda samo koju stotinu godina manje od zupčanika.

Ako kupuješ VFR, i ovo ti je moj savet od srca, prestani da se zamaraš pitanjima koja si ovde postavio. To je najmarginalniji kriterijum koji mogu da smislim. VFR 750, VFR 800 i VTEC imaju dovoljno upotrebnih, gabaritnih, cenovnih razlika koje bi ti pomogle da odabereš motor. I svi su kvalitetni i trajni Hondini produkti koji će te odvesti gde god da si naumio da kreneš.

• Podržavam 1

• U prolazu, 80 postova
  • Motocikl: YAMAHA 850 TDM

Hvala na odgovorima. Na CBRki sam imao problema sa razvodnim lancem. Znam da to što sam pitao nije kriterijum za kupovinu VFRa, čisto me je zanimalo pošto i CBRku sam održavam i servisiram. VFR mi se dopada kao dizajn i više mi priliči zbog moje visine i težine. Što se tiče podešavanja ventila, nije problem ni alat ni znanje, problem su pločice.

Ako nije off, da li neko može da mi kaže koliki je kapacitet benzinske pumpe na VFRki l/min? Pumpa je koliko vidim od micubisija.

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Pumpa je obična micubišijeva pumpa niskog pritiska (0.3 bara koliko se sećam), nema ništa specifično za nju. Možeš je zameniti pumpom niskog pritiska sa drugog motora(karburatorskog) ukoliko dotraje (Jamaha, druga Honda itd). Možeš voziti i bez pumpe, prirodan pad ka karburatorima će omogućiti lepo "napajanjem gorivom" skoro do rezerve, ostaje ti oko 4-5 litara mrtvog goriva na dnu rezervoara koje ne može gravitaciono da se izvuče.

Za kapacitet l/min, stvarno nigde nisam našao podatak. Za ovu pumpu, kao pumpu niskog pritiska koja je generička za karburatorske mašine, nije relevantan podatak. Sve su iste. Mogu se razlikovati po obliku i donekle spoljnom gabaritu, ali su iste.

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja