bokilic 6101 Napisano Novembar 11, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Aj da vatam priključak. Sad sam pogledao i manual za starije BMW-e i nema govora o ograničenju kilometraže u cugu zbog kardana. Pre će se pregrejati agregat, menjač, ležajevi točka... nego kardan. Što se tiče pucanja kardanskog vratila, bar na BMW-u je kućište (tunel) kardanskog vratila u isto vreme i krak zadnje viljuške tako da bi morao mnooooooogoooo da pukne pa da pocepa kućište i izleti napolje. A to se još nije desilo. Ako pukne osovina kardana (vratilo), prestaje prenos. Ako pukne Hardijev krst (zglob kardana) prestaje pogon ali može doći do komplikacija. Ako se pojedu zupčanici, nema frke ali je potrebna pomoć oto-rino-laringologa ili fonijatra da ti proveri sluh. Tandrljanje bi morao da čuješ stotinama kilometara pre nego što se toliko pojedu da prestane prenos. To se bre dere da puca gleđ na zubima. Razlozi za kvar na kardanu mogu biti poptuna nebriga, preveliko opterećenje ili loša tehnika vožnje. Put i drugi faktori utiču u malom procentu. lepo rece za starije,a za ove novije,konfekcijske... evo i arakis moze da objasni.. sta da radimo kad ti vozis metalni a ne plasticni motor :takoje: a inace noviji bmw,prvo izbaci od pregrevanja semering,vidjeno vise puta,za semeringom odlazi ulje,e onda..onda se desi neminovno,puca,e kako se zavrsi pucanje to je sad vec relativna stvar...neko se skrsi neko ne...kako se kome zalomi,neki lanac pukne izleti van motora,a neki se uvije i zablokira tocak,pravila nekog nema.. ah da,bese ono ima kod nas jedan bmw sto su dizali na tocak,slavno je zavrsio sa diferncijalom,sreca pa je vlasnik doneo drugi kompletan sklop iz francuske,lako se to menja ,ali nije bas jeftin sklop,,kosta ko svetog petra kajgana,a kaze samo ga je dva puta probao na tocak :jee:i nije uspeo :jee: 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Novembar 11, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan a inace noviji bmw,prvo izbaci od pregrevanja semering,vidjeno vise puta,za semeringom odlazi ulje,e onda..onda se desi neminovno,puca,e kako se zavrsi pucanje to je sad vec relativna stvar...neko se skrsi neko ne...kako se kome zalomi,neki lanac pukne izleti van motora,a neki se uvije i zablokira tocak,pravila nekog nema.. ah da,bese ono ima kod nas jedan bmw sto su dizali na tocak,slavno je zavrsio sa diferncijalom,sreca pa je vlasnik doneo drugi kompletan sklop iz francuske,lako se to menja ,ali nije bas jeftin sklop,,kosta ko svetog Jbt... koliko pogresnih stvari da covek ne zna odakle da pocne... Kakvo te crno pregorevanje snaslo??? Pa od toga izbaci semering? Nemoj da se ljutis, ali ne pisi o necemu o cemu nisi dobro informisan. Kao prvo, mora da se zna o kojoj generaciji kardana se govori. Predpostavljam da govoris o generaciji 1994-2004 jer na starijim i novijim od toga nije bilo problema, ili su bar druge vrste. Problem nastaje zbog lezaja kardana a ne od nekakvog pregrevanja. Po fabrici, nekakav minimalni vek lezaja je 80000-100000 kilometara. Kazem minimalni jer ima motocikala koji su prelazili preko 150000 sa jednim lezajem. Ono sto se dogodi kada je lezaj pri kraju je da metalni opiljci ostete semering i da zato pocne da pusta ulje, a ne od nekakvog izmisljenog pregrevanja. Curenje naravno nije odjednom PLOP i nema vise ulja vec ce prvo stotinama kilometara ulje kapljati po malo. Savesnom vlasniku sasvim dovoljno da proveri sta je sa lezajem. Zato se preporucuje zamena onih 200 grama ulja u final drive-u sa svakom zamenom ulja u motoru. Ne zbog istrosenosti ulja, vec sto se tom prilikom moze pogledati da li na magnetnom cepu za ispustanje postoje opiljci koji su signal procesa u kardanu. Ukoliko se ispostavi da je lezaj stradao dosta pre pomenute kilometraze, u ogromnoj vecini slucajeva se radi o lose odradjenom takozvanom shiming-u, ili lose odabranoj debljini sajbne izmedju poklopca final drive-a i lezaja. Sajbna treba da je oko 0.1mm deblja od zazora izmedju lezaja i poklopca kada sajbne nema i da tako vrsi lagani pritisak na lezaj. Zanimljivo je da identican kardan koristi BMW K serija iz tog vremena. Doslo se do nekakvog zakljuka da problema na R seriji ima sto su bokseri dvocilindricni te isporucuju snagu u udarima. Cetvorocilindricni K motor isporucuje snagu neznije, sa manjim udarcima, te problema sa sklopom kardana na K seriji nema. Kazes dolazi do pucanja kardana. Kako zamisljas to pucanje?? Pa, ako pukne kardan PREKIDA se prenos snage na tocak, to je valjda logicno! Sta ce biti sa samim vratilom drugo je pitanje, ali kod svih novih BMW-a o kojima ti pricas se vratilo nalazi u tunelu i nikako ne moze da spadne na put i napravi problem. NIKAKO! Ostalo ne bih komentarisao. Sto tice "Svetog Petra kajgane" evo koliko ona kosta na nemackom E-Bay-u: Kompletan final drive: http://cgi.ebay.de/B...c#ht_2066wt_905 http://cgi.ebay.de/B...=item1e5bef8587 Most kroz koji prolazi kardansko vratilo: http://cgi.ebay.de/B...1#ht_3307wt_905 Za one koje mrzi da otvaraju linkove, final drive je 150 do 300e, prosek 200e, a most 90e. Obzirom da to traje stotine hiljada kilometara, kajgana i nije tako skupa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Novembar 11, 2010 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan I lanac i kardan ( sa diferencijalom ) su delovi ko i svaki drugi na motoru koji mogu da se pokvare. Jednostavno imaju svoj vek trajanja. Imao sam nekoliko BMW-a, razlicite starosti ( najstariji je bio 1951 godiste ), i svi su imali fabricki kardan i nije bilo nikakvih problema . U vojsci sam bio u nastavnom centru za obuku saobracajne vojne policije, imali smo na obuci razne ljude. Neki su znali da voze motor, neki nisu znali da voze ni bicikl pa smo ih prvo to ucili. Ti motori ( Moto Guzzi V 35.II su trpeli sve i nikad nije crkao ni jedan kardan ( na obuci ). Kardani su im crkavali kad su neki instruktori te Guzzije dizali na zadnji tocak. Izdrze da se dignu desetak puta i onda jednostavno pukne kuciste diferencijala. Bilo je pitanje : Sta ako zablokira ? Pa meni se desilo vise puta da mi zablokira Jawa ( nekad davno ), mozda sam imao srece sto mi se to desavalo na pravcu, pa nisam pao, da je bilo u nekoj krivini, verovatno bih pao . Generalno gledano, moje misljenje je da je kardan izdrzljiviji i dugotrajniji, a i lakse se odrzava. Verovatno ga zato i fabrike stavljaju na motore koji su prtedvidjeni za duga putovanja . Uostalom vec sto godina se kardan dokazuje na raznoraznim kamionima, da je to lose resenje, valjda bi vec neko napravio kamion sa pogonom na lanac ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 11, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan a ipak laki da pitas ti servisere u bmw,ovom servisu,recimo radulovica,ili nekog drugog,dzerija na.pr. kako se pokazao kardan,mislis da nikad nijedan nije crko,,,,, gresis laki gresis.. ipak teorija i prksa neidu jedna sa drugim,razumem ja da ti branis bmw,ali nije bmw bezgresan,i on se kvari,moras to da razumes, nije los kardan,ali da je tolko dobar nosili bi ga svi sportski motori,jednostavno kardan nije za akanje,s tim svi moramo da se slozimo jer je to tako,a ti laki malko procesljaj knjigu od bmw,a bas user manuel pa vidi sta pise,,,,,koja kilometraza u cugu smeta kardanu,pri kojim brzinama bla bla , jer bas se desi to PLOP pa se desi da crkne...retko ali se desi,,, 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Novembar 11, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Ti Boki zato poseti ocnog lekara jer sam ti vec napisao da o tvom izmisljenom problemu nema ni jedne reci. Nikad nisam napisao da se BMW ne kvari, nisam dete. Ali nisam ni zaslepljen antipatijom prema nemackoj tehnici kao ti. Ne sumnjam da bi mi serviseri ovlascenog servisa sto sta ispricali, ali ne o BMW-u nego o ljudima koji odrzavaju motocikle a smatraju da kardanski sklop moze da se pregreje. Takdoje, drumska lisica ti je naveo za sta se i zbog cega koristi kardan, pa procitaj i razmisli. Ja ne bih vise da se ponavljam, ko je procitao - jasno mu je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drumskalisica 8741 Napisano Novembar 11, 2010 Ne silazi, 5900 postova Lokacija: Novi Sad - Cacak, Srbija Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator Prijavi odgovor kao problematičan Ma ne branim ja BMW, jes da ga volim i postujem, al sam na ovim novim policiskim ja licno nasao konstrukcionu gresku . Lepo sam napisao da je bolji za motore za putovanja, naravno da nije za sportske masine. Kolko sam upoznat ( bar za starije modele BMW-a ), a i za japance koji imaju kardan, svi na gornjoj strani diferencijala imaju iberlauf da se ne bi stvarao pritisak unutra, tako da to sto je neko pomenuo da hoce da izleti semering kad se dosta zagreje - verovatno nije zbog pritiska u kucistu, vec zbog neceg drugog, il i tu imaju neku gresku u konstrukciji ( mozda nisu napravili iberlauf ) . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Novembar 11, 2010 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan Ti Boki zato poseti ocnog lekara jer sam ti vec napisao da o tvom izmisljenom problemu nema ni jedne reci. Nikad nisam napisao da se BMW ne kvari, nisam dete. Ali nisam ni zaslepljen antipatijom prema nemackoj tehnici kao ti. Ne sumnjam da bi mi serviseri ovlascenog servisa sto sta ispricali, ali ne o BMW-u nego o ljudima koji odrzavaju motocikle a smatraju da kardanski sklop moze da se pregreje. Takdoje, drumska lisica ti je naveo za sta se i zbog cega koristi kardan, pa procitaj i razmisli. Ja ne bih vise da se ponavljam, ko je procitao - jasno mu je. nisam ja zaslepljen,ja bas i volim nemacka kola, i volim bmw u AUTIMA. i nekazem da je bmw toliko los,ali i dalje priznajem da se kvari,lanac ce dopustiti ono sto kardan nikada nece.. mozda ce kardan uz neko odrzavanje i neakanje potrajati 10x duze,nekazem da nece,ali zamisli mene koji volim da svirnem motor na jedan tocak,,kolko bi istraja taj kardan,,,citava dva dana,,,,, stanje lanca mozes uvek da vidis,a kardana malo teze, motor sa pogonom na lanac je mnogo meksi za voznju od motora sa pogonom na kardan...zao mi je sto nisam to nekada slikao da dokumentujem,ali opet ti ponavljam pitaj servisere,,,,ovlascene,oni ce ti to reci najbolje... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 11, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Dragi naš Boliliću, baš merkam da pazarim jedan motor za akanje i nekako mi najbolje dođe BMW R100GS PD (Paris Dakkar) al nešto ne vidim lanac na njemu. Aj malo da spustimo loptu. Kardan nije za akanje osim kad ga naprave za akanje. Ni lanac ne trpi akanje osim kad ga naprave za akanje. Ovde se govori o normalnoj vožnji u Srbiji i običnim vozačima motocilaka. Pusti priče o marsovcima i kardanima na R1150RT u gradu. I pusti priču o Raduloviću. Daj da se zadržimo na sklopu, mehanici, materijalima, tehnici vožnje... drugi put ćemo da sednemo uz pivo da rešimo šta je bolje pa kad tresnemo šakom o astal i kažemo "to je najbolje" otvorićemo temu da objavimo rezultat. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Velimlje2 707 Napisano Novembar 11, 2010 Drug član, 1461 postova Motocikl: 2017 BMW R1200GS Exclusive Prijavi odgovor kao problematičan Ako kardan pukne u kardanskom zglobu, verovatnoća da će ispasti na drum je prilično velika. Ono što je očekivati Mitbastersi su pokušali da demistifikuju bezuspešno. U slučaju da sklop kardana padne na drum, postoji velika verovatnoća je da će te lansirati preko prednjeg točka. Dobar post , samo ovo sto si napisao nikako ne moze da se odnosi na motor .... Cak su i Mythbustersi imali grdnih problema da ''lansiraju'' auto preko prednjih tockova ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 11, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Neće motor tek tako na prednji točak zbog kardana. Zapravo neće nikako. Opustite se ljudi, kardan je samo malo teži od lanca i spada u sporije prenosne sklopove zbog zupčanika. Inače je vrlo pitoma i izdržljiva naprava, verujte mi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 11, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Ne bojte se, danas je stupio na snagu zakon protiv pušenja a ne zakon da svi prelazimo na kradan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2333 Napisano Novembar 11, 2010 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan ... a ti laki malko procesljaj knjigu od bmw,a bas user manuel pa vidi sta pise,,,,,koja kilometraza u cugu smeta kardanu,pri kojim brzinama bla bla , .... Ja bih voleo da nam ti postaviš ovde skeniranu stranicu iz tog manuala gde to piše. Imam nekoliko servisnih manuala za BMW proizvođene od 1993 na ovamo, i nigde ne nađoh to što ti pominješ. Baš, baš bih voleo da, kada neko izjavi tako nešto kao ti, to i dokaže. Sa nestrpljenjem čekamo da postaviš sliku te stranice iz BMW manuala o kojoj pričaš. ... a inace noviji bmw,prvo izbaci od pregrevanja semering,vidjeno vise puta,za semeringom odlazi ulje,e onda..onda se desi neminovno,puca,e kako se zavrsi pucanje to je sad vec relativna stvar...neko se skrsi neko ne...kako se kome zalomi,neki lanac pukne izleti van motora,a neki se uvije i zablokira tocak,pravila nekog nema.. ... Opet bih voleo da vidim neki dokaz ovakvih priča. Evo, iz mog iskustva, nikakav semering nije riknuo niti ulje curelo. Niti se točak zablokirao, niti sam pao. Postoje nekoliko različitih simptoma kada je zadnji kardanski sklop na izdisaju; pregrevanje je samo jedan od mogućih, i ako se to desi znači da je ulje skroz ispustilo. No ulje ne iscuri odjedanput, neko malo po malo, to traje danima ili nedeljama. Ko ima oči, taj vidi. Ko nema oči, kriv mu je motor. I još jedan jedini primer nisam čuo da se neko skršio zbog blokiranja kardana na bilo kom motoru mlađem od 30 godina, bilo kog proizvođača. Možda je vreme da otvorimo podforum Bajke? ... ali zamisli mene koji volim da svirnem motor na jedan tocak,,kolko bi istraja taj kardan,,,citava dva dana,,,,, ... To sam i ja radio sa mojim, zato je verovatno i završio karijeru pre vremena. I za to bi trebalo onda da mi je kardan kriv? Nije nego sam ja sam kriv. Kardan nije fleksibilan, u pitanju je obična šipka, i kada se motor digne na zadnji onda na tu šipku pada opterećenje, a ona ne može da se savije. Lanac je fleksibilan, zato ko hoće da izigrava huligana ne kupuje putni motor od 270 kila sa kardanom, nego nešto što više odgovara nameni. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1850 Napisano Novembar 12, 2010 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan a inace noviji bmw,prvo izbaci od pregrevanja semering,vidjeno vise puta,za semeringom odlazi ulje,e onda..onda se desi neminovno,puca,e kako se zavrsi pucanje to je sad vec relativna stvar...neko se skrsi neko ne...kako se kome zalomi,neki lanac pukne izleti van motora,a neki se uvije i zablokira tocak,pravila nekog nema.. ah da,bese ono ima kod nas jedan bmw sto su dizali na tocak,slavno je zavrsio sa diferncijalom,sreca pa je vlasnik doneo drugi kompletan sklop iz francuske,lako se to menja ,ali nije bas jeftin sklop,,kosta ko svetog Jbt... koliko pogresnih stvari da covek ne zna odakle da pocne... Kakvo te crno pregorevanje snaslo??? Pa od toga izbaci semering? Nemoj da se ljutis, ali ne pisi o necemu o cemu nisi dobro informisan. Kao prvo, mora da se zna o kojoj generaciji kardana se govori. Predpostavljam da govoris o generaciji 1994-2004 jer na starijim i novijim od toga nije bilo problema, ili su bar druge vrste. Problem nastaje zbog lezaja kardana a ne od nekakvog pregrevanja. Po fabrici, nekakav minimalni vek lezaja je 80000-100000 kilometara. Kazem minimalni jer ima motocikala koji su prelazili preko 150000 sa jednim lezajem. Ono sto se dogodi kada je lezaj pri kraju je da metalni opiljci ostete semering i da zato pocne da pusta ulje, a ne od nekakvog izmisljenog pregrevanja. Curenje naravno nije odjednom PLOP i nema vise ulja vec ce prvo stotinama kilometara ulje kapljati po malo. Savesnom vlasniku sasvim dovoljno da proveri sta je sa lezajem. Zato se preporucuje zamena onih 200 grama ulja u final drive-u sa svakom zamenom ulja u motoru. Ne zbog istrosenosti ulja, vec sto se tom prilikom moze pogledati da li na magnetnom cepu za ispustanje postoje opiljci koji su signal procesa u kardanu. Ukoliko se ispostavi da je lezaj stradao dosta pre pomenute kilometraze, u ogromnoj vecini slucajeva se radi o lose odradjenom takozvanom shiming-u, ili lose odabranoj debljini sajbne izmedju poklopca final drive-a i lezaja. Sajbna treba da je oko 0.1mm deblja od zazora izmedju lezaja i poklopca kada sajbne nema i da tako vrsi lagani pritisak na lezaj. Zanimljivo je da identican kardan koristi BMW K serija iz tog vremena. Doslo se do nekakvog zakljuka da problema na R seriji ima sto su bokseri dvocilindricni te isporucuju snagu u udarima. Cetvorocilindricni K motor isporucuje snagu neznije, sa manjim udarcima, te problema sa sklopom kardana na K seriji nema. Kazes dolazi do pucanja kardana. Kako zamisljas to pucanje?? Pa, ako pukne kardan PREKIDA se prenos snage na tocak, to je valjda logicno! Sta ce biti sa samim vratilom drugo je pitanje, ali kod svih novih BMW-a o kojima ti pricas se vratilo nalazi u tunelu i nikako ne moze da spadne na put i napravi problem. NIKAKO! Ostalo ne bih komentarisao. Sto tice "Svetog Petra kajgane" evo koliko ona kosta na nemackom E-Bay-u: Kompletan final drive: http://cgi.ebay.de/B...c#ht_2066wt_905 http://cgi.ebay.de/B...=item1e5bef8587 Most kroz koji prolazi kardansko vratilo: http://cgi.ebay.de/B...1#ht_3307wt_905 Za one koje mrzi da otvaraju linkove, final drive je 150 do 300e, prosek 200e, a most 90e. Obzirom da to traje stotine hiljada kilometara, kajgana i nije tako skupa. Gospodo, ako mi dozvoljavate kratko uključenje u tu tematiku, pošto "dužim" oba kardana....čisto par reči oko onog boldovanog gore.... 1997 godište R1200C sa pređenih 120.000 kilometara....dvaput menjao veliki semering (na 50.000 kilometara i 100.000 kilometara, objašnjenje dobiveno direktno iz BMW-ja je da je semering potrošni material. Zna malo da zamasti kada ga 10 ili 12 sati neprekidno gazim kao "ruska čizma"....i to bukvalno mu dušu vadim.I nikada ga nisam vozio nežno, pošto volim da radim sa svojim motorima kao sa svojim ženskama...prvo ugrijem pa onda do kraja.Usput taj motor ima preko 80% te kilometraže pređene po balkanu i bez iberlaufa je na kardanu. 2007 godište R1200GS sa pređenih 81.000 kilometara (naravno opet po balkanu ali ovaj put 70% u dvoje i uveliko pretovaren preko "max load" specifikacija...onaj koji me je video zna o čemu govorim). Do sada 2X menjan ležaj (onaj veliki) u diferencialu i opet me čeka promena. trošak? 24 eura originalni FAG ležaj , 15 eura veliki semering i jedno poslepodne laganeze posla uz kafu,piče i ženske. Kao prvo mali semering na diferencialu ne može nikako da izbaci, pošto je semering osiguran osiguračem .Ulje u diferencialu nije zbog mazanja ležajeva (pardon JEDNOG ležaja, jer drugi ležaj ni nema tu funkciju več je samo vodilica osovini i ne trpi skoro nikakva opterečenja....a to je i jedina bitna razlika između starog i novog diferenciala) Ulje u diferencialu je samo za mazanje zupčanika, a ne ležaja, pošto je taj ležaj duplo zatvoren i "maintenance free". E sada glavno pitanje zašto "puca" ležaj....prosto radi preopterečenja...naime u "standardnoj konfiguraciji" bez prtljaga več premašujem maksimalno opterečenje motocikla, a kada se doda na to još sva tri kofera,na topcase-u još jedna louisova torba plus tanktorba suma kompletne težine dobija neku čudnu cifru.Rezultat je "istrošen" zadnji amortizer, koji je toliko oslabio da ni na najjačem podešavanju ne radi dobro posao i predviđen je za zamenu sledeče godine. Usto kada se doda još moj stil vožnje rezultat je tu.A bogami dosta se vozim i van asfalta. Priče o iznenadnom pucanju diferenciala i lomljenju su priče za malu decu. Kada počinje da se "čuje" ležaj pa do "pucanja" diferenciala možete preči komotno barem još 1000 kilometara (možda bi mogao nešto o tome reči i Gasho, koji je krenuo sa "glasnim" ležajem diferenciala iz Crne Gore u Sloveniju na servis i stigao bez problema). Stariji modeli diferenciala (od 2004-2007 godine su imali konstrukcijsku grešku zbog preuskog ležaja,pa su pod ekstremnim uslovima voleli da "propevaju".te diferenciale se prepoznaje po tome da nemaju čep za ispust ulja sa doljnje strane) su se dosta kvarili, zato su sve menjali za nove tipove diferenciala. I nova količina ulja u diferencialu (ovi novi sa "rupom " u sredini) je 0,18 litara a ne 0,22 litara kao pre. Stari tipovi diferenciala (od 1994-2004) su rađeni sa duplim otvorenim ležajevima i tu ulje ima veliku ulogu (oba ležaja drže osovinu). Novi tipovi diferenciala od 2004 pa na ovamo imaju JEDAN duplo zatvoreni ležaj i jednu igličastu vodilicu osovine i tu ulje nema ama baš nikakvu ulogu kod veka trajanja ležaja.Osovinu drži samo jedan ležaj a ulje brine za tekuče kotrljanje zupčanika. toliko o diferencialima od mene.... 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 12, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Samo mali dodatak. Sobzirom da na motociklima u sklopu kardanskog vratila na kraju kod točka nema letećih zupčanika (planetara), ne treba govoriti o diferencijalu jer ovaj sklop ima zadatak samo da okreće točak a ne i da izjednačava putanje dva točka na istoj osovini dok se kotrljaju u krivini. Svi mi znamo o čemu govorimo al da ne bude zabune i da se ne nadoveže neka cepidlaka. Eto ja sam bio cepidlaka ovaj put. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2027 Napisano Novembar 12, 2010 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Tako je Scubo, zato ja nisam nigde u tekstu koristio rec diferencijal vec final drive ili finalni pogon. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
istankov 1043 Napisano Novembar 12, 2010 Zainteresovan, 503 postova Prijavi odgovor kao problematičan Neće motor tek tako na prednji točak zbog kardana. Zapravo neće nikako. Opustite se ljudi, kardan je samo malo teži od lanca i spada u sporije prenosne sklopove zbog zupčanika. Inače je vrlo pitoma i izdržljiva naprava, verujte mi. Misleći na vratila koja nisu u kućištu - "padne vratilo na put pa zabode udarnu rupu baj balkanski kraljevi održavanja puteva"... pa onda lansiranje. Super što ste se nadovezali i dokazali da kardan sem divljačko mazohističkog iživljavanja neće otkazati tek tako. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Novembar 12, 2010 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Super što ste dokazali da kardan sem divljačko mazohističkog iživljavanja neće otkazati tek tako. ...ili ako nije povezan na agregat od 170HP....jBt, njemu normalno dodavanje gasa izaziva "divljacko-mazohisticku" reakciju!!! Kardan moli za milos'! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bmw 1850 Napisano Novembar 12, 2010 Drug član, 1694 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic Prijavi odgovor kao problematičan Samo mali dodatak. Sobzirom da na motociklima u sklopu kardanskog vratila na kraju kod točka nema letećih zupčanika (planetara), ne treba govoriti o diferencijalu jer ovaj sklop ima zadatak samo da okreće točak a ne i da izjednačava putanje dva točka na istoj osovini dok se kotrljaju u krivini. Svi mi znamo o čemu govorimo al da ne bude zabune i da se ne nadoveže neka cepidlaka. Eto ja sam bio cepidlaka ovaj put. slažem se, samo koristim izraz kojeg koriste i nemci, kada naručuješ taj sklop....ako oni greše,grešim i ja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Novembar 13, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Grešiš. Greše. Vučeš me za jezik. Diferencijal ima zadatak da izjednači razliku u putanji koju prelaze dva točka na istoj osovini dok se kotrljaju kroz krivinu. Za taj posao mu služe konusni zupčanik koji predaje silu iz menjača na tanjirasti zupčanik za koji je vezana jedna poluososvina. Druga poluosovina prima tu silu na svoj tanjirasti zupčanik preko planetara ili trkača i upravo je njihov zadatak da izjednače različitu brzinu okretanja i različit broj okretaja jedne i druge poluosovine dok se naspramni točkovi kotrljaju kroz krivinu. Na motociklu nema dva pogonska točka na jednoj osovini tako da nema potrebe izjednačavati putanju. Dakle izraz diferencijal je u ovom slučaju pogrešan naziv pa makar ga koristili svi Nemci i svi marsovci u ovoj našoj galaksiji, zajedno. Kod prikoličara je potreban diferencijal ukoliko prikolica ima pogonski točak i to je zaseban sklop a točkovi ne moraju biti na istoj osovini. U ovoj temi se ne pominju prikoličari sa pogonskim točkom na prikolici. p.s. naravno da sam cepidlaka Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...