Jump to content

Moto Zajednica

Km sat laze! Da li postoji nacin za popravku?

Recommended Posts

• Călător motocicleta, 2361 postova
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

U pitanju je Africa 650. Primetio sam da laze jos kad sam je kupio, ali vozilo se pa se nije imalo vremena za razmisljanje o tome

Znaci pokazuje 17-18km/h vise nego sto je realno (mereno GPS-om)

U principu trebalo bi od prilike da bude u petoj brzini sa 5000o/min da bude oko 100 (obe skazaljke se pomeraju isto) a on pokazuje blizu 120km/h. A stanje da skazaljke na km i obrtaljki se pomeraju isto se desava u cetvrtoj brzini, sto nije realno

Da li je moguce da je sam mehanizam u satu prezubio ili nesto? Ima li neko iskustva sta bi moglo da se uradi po tom pitanju?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

daj me podsjeti gdje africa ima brzinomjer ?!? na prednjem točku ili na mašini ?

Ako je na mašini, možda "pinjon" nije original .... ista stvar može biti i ako je na točku, a može biti i ako ti prednji točak nije originalnih dimenzija..

ali jaganje sata za 10% i nije tako strašno ... to svaki laže...  ;D

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

na prednjem tocku.

Na 5000 o/min zavisno od lancanika brzina treba da bude 107-110 km/h.Sa njenim orig.zadnjim sa 49zuba oko 107-108,sa 47z. oko 110-112kmh

na prednjem tocku.

Na 5000 o/min zavisno od lancanika brzina treba da bude 107-110 km/h.Sa njenim orig.zadnjim sa 49zuba oko 107-108,sa 47z. oko 110-112kmh

laznih znaci... znaci sve lazu toliko...

intresting kako je sve osim km sata isto ka na TA, pa TA nije lagao vise od 5km nikad... a ovaj skoro 20

• Balkan Hard Enduro, 600 postova
  • Motocikl: Sherco SER 300 Factory, Beta 300RR, Husqvarna Te300i

slagacu te,ali koliko se secam kad sam uporedjivao sa gps-om,do 100km/h nije bilo nikakvih odstupanja,tek posle se javlja manja razlika,ali ne preko 5-6kmh.Provericu opet.

ne znam za jako male brzine, ali vec kod ogranicenja od 50km/h moram da pazim... sat mi na 50 pokazuje izmedju 65 i 70

j*balo m*ter ako tako treba... ima da pisem protestno pismo hondi

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Mozda da probas da rasklopis pinjon, pa da vidis u kakvom su stanju zupcanici. Takodje mozda da odneses km sat kod nekog ko radi tahografe, mozda mu treba ciscenje i podmazivanje .

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ako zupcanici nisu dobri onda ce kazaljka "drhtati", sigurno nece pokazivati vecu brzinu. Prenosni odnos u mehanizmu tocak-pinjon-sajla je isti na svakoj Africi i razlike mogu da nastanu samo od loseg brzinomera.

Davore, jesi li siguran da si dobro poredio brzinu na GPS-u i na brzinomeru. Morao bi da se kreces konstantnom brzinom pa da primetis razliku.

ne drKti nista

i ja od prvog dana sumnjam na sam sat, pa reko' mozda neko ima iskustva... ide zima... pa ce da se rasklapa ako niko ne bude znao nista drugo

generalno ne zavisi mi od toga nista, niti ja nesto gledam u njega u toku voznje... jednostavno me nervira kad nesto ne fercera kako treba

Ako zupcanici nisu dobri onda ce kazaljka "drhtati", sigurno nece pokazivati vecu brzinu. Prenosni odnos u mehanizmu tocak-pinjon-sajla je isti na svakoj Africi i razlike mogu da nastanu samo od loseg brzinomera.

Davore, jesi li siguran da si dobro poredio brzinu na GPS-u i na brzinomeru. Morao bi da se kreces konstantnom brzinom pa da primetis razliku.

posto mi je zaribala rucica gasa imam "tempomat"... mogu da pustim gas i da se motor krece nepromenjenom brzinom... tako da jesam testirao vise puta... na svakakvim putevima, pogotovo letos u grckoj na autoputevima i magistralama

a i vrsio se test uporedne voznje 2 motora i razlika je ista kao i na gpsu

• Drug član, 1894 postova

To za konstantnu brzinu je tacno posto gps zna malo da kasni, a takodje zavisi od samog uredjaja posto i GPS zna da laze(proveri sa nekim drugim ili  uporedi sa drugim vozilom, dogovorite da on ide recimo 60 i tako vozite paralelno pa vidis st afrika kaze)

Isto gps navigacije bas lazu za nadmorsku visinu(hoce da setaju i 10 metara na svaku stranu, sve pa i 3 modela garmina koja sam ja probao na istoj tacki)

Merenje vremena stopericom koju je predlozio tomob je ipak najpreciznija varijanta

Ma odavno je utvrdjeno da laze debelo... pitanje je samo sta je uzrok tome i da li se moze nesto uraditi... ako nitsta drugo, umanjiti na razumnu meru

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Ako je pinjon na prednjem točku, onda profil gume igra veliku ulogu u točnosti kilometar sata... ;)

a prijenosni odnos na lančanicima nema nikakve veze sa mjerenjem brzine... i sa laganjem sata...

Ako me sjećanje dobro služi, sat radi na principu magneta.... ima čašica koja se okreće i stvara magnetno polje koje pomiče kazaljku ... (ili je to bilo kod drugog modela... e jebeš mu komšijinog kera ako se sad sjećam) .. uglavnom, opruga koja vraća kazaljku se može zateći (ima mali šarafčić) pa će pokazivati manje ... ali opet će biti odstupanja...

Ako je pinjon na prednjem točku, onda profil gume igra veliku ulogu u točnosti kilometar sata... ;)

a prijenosni odnos na lančanicima nema nikakve veze sa mjerenjem brzine... i sa laganjem sata...

Ako me sjećanje dobro služi, sat radi na principu magneta.... ima čašica koja se okreće i stvara magnetno polje koje pomiče kazaljku ... (ili je to bilo kod drugog modela... e jebeš mu komšijinog kera ako se sad sjećam) .. uglavnom, opruga koja vraća kazaljku se može zateći (ima mali šarafčić) pa će pokazivati manje ... ali opet će biti odstupanja...

e ovo je vec korisno... ce da se pogleda kako to fercera iznutra

• Svrati ponekad, 205 postova
  • Motocikl: RF600+

Nije problem. Ako mozes da otvoris sat, potrebno je samo malo vratiti kazajku u nazad dok drzis mehanizam (osovinu) nepokretnu. Klasican brzinomer radi tako sto sajla okrece stalni magnet koji je magnetno spregnut sa "zvonom" koje je na istoj osovini sa kazaljkom, ovome se suprotstavlja spiralna opruga koja vraca kazalku u pocetni polozaj. Od odnosa ove dve sile ,magnetne za napred i mehanicke (opruga) za nazad zavisi preciznost. Najjednostavnije  je voznja sa otvorenim brzinomerom i podesavanje na licu mesta - metoda uzaludnih pokusaja, dok ne dobijes priblizno tacno pokazivanje. Pokazivanje brzinomera nije linearno upravo zbog karakteristike spiralne opruge, tako  da su podeseni da su najprecizniji u opsegu dozvoljenih brzina.

Tako je... i ono sto sam napisao na pocetku da laze u plus oko 17-18km/h se odnosi na brzinu kada bi trebalo da pokazuje u petoj brzini 100km/h, a pri brzini od 50km pokazuje oko 65 u cetvrtoj brzini

Lagala je i Suzana, kao i TA, medjutim kod njih le ta laz zaista bila veoma razlicita u pogledu brzine. Ovde je to skoro isto... razlika je zaista mala. Bas zbog toga sumnjam da je negde u samom satu jednostavno nesto pomereno, pa da ona fabricka laz i dalje laze kako bi i trebalo i da bi to trebalo da bude oko +5 na nekih 100km/h a da je ovaj ostatak zbog kvara

• Drug član, 2874 postova
  • Motocikl: strom 650

ovo sam ja imao samo što je meni pokazivao manje.

Prvo proveri da li broj kilometara pokazuje tačno,imaš GPS

Ako je to dobro onda su svi pinjoni dobri i to nediraj.

sjla vrti magnet iznad koga je zvono koje pokreće kazaljku,iznad zvona postoji polulopta koja ograničava magnetno polje.

Ta polulopta je krivac za laganje nju treba ako pokazuje više odmaći alo ili ako pokazuje manje primaći malo .To malo su deseti delovi milimetra sve će ti biti jasno kad ga rastaviš i vidiš.

Inače je najbolje igrati se stm na putu malo gore malo dole i onda se uboca kako treba

Ja sam se kod mene igrao i uštelovao da u bou radi do 100 posle pokazuje manje treba još da se igram al to kad bude lepo vreme.Definitivno nile posao za zimu.

Postoji još jedan elegantan način ,a to je skineš cager i odneseš kod ovih što  rade taksimetre i cagere i oni ti to srede.

Bio je jedan dobar  majstor za to u Durmitorskoj ulici u NS mislim da još radi.On ga stavi na mašinicu koja simulira pinjon i onda šteluje to bude za 3 minuta uradjeno.

Brojac predjenih Km raadi ok...

Ne nosim ja nigde nista... ako merem da sredim, ok... ako ne onda nikom nista radi kao i do sad. Majstore ne volem... nikakve

• Drug član, 2874 postova
  • Motocikl: strom 650

Ne nosim ja nigde nista... ako merem da sredim, ok... ako ne onda nikom nista radi kao i do sad. Majstore ne volem... nikakve

Tako sam i mislio ni ja nevolem nas majstore bilo kojih fela ;D

Tako sam i mislio ni ja nevolem nas majstore bilo kojih fela ;D

Tacno... ni sebe ne volim dok sam na poslu  ;)

• Svakom po zasluzi, 12441 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Jesi li siguran da si dobro prebrojao broj zubaca prednjeg i zadnjeg lančanika?

Joška je skoro menjao prednji lančanik na TA i stavio umesto 15 onaj od 16 zuba i više nema praćenja kazaljki :D 5000 obrtaja je 110 km/h umesto 100 km/h.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja