Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki GS 500 ('89-'00, '01+, '04+ F) - svasta ponesto o njemu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 139 postova
  • Motocikl: SUZUKI GS-500

Zdravo,

Ovog aprila sam na mom GS-500 (K3) na 18-toj hiljadi Km, odradio mali prolecni servis:

• zamena motornog ulja I filtera ulja,
  • ciscenje i podmazivanje lanca i kontrola zategnutosi,
  • izduvavanje filtera za vazduh,
  • kontrola svecica,
  • ispustanje starog goriva i taloga izkarburatora,
  • pregled stanja kocionih diskova i plocica,
  • opsti pregled stanja motorcikla i provera zategnutosu vecih i vaznijih srafova,
  • dopuna akumulatora,
  • pumpanje guma…

Posle predjenih 6.000km (i 18 meseci u motoru) ispustio sam MOTUL 5100 10W40 i izvadio KNETCH – MAHLE OX-411 filter ulja, kojisu odlicno odradili svoj posao. Stanje ulja je bilo takvo, da se mirne duse moglo vratiti u masinu, sipaj gorivo i vozi dalje! No, hajde da ispostujem Suzuki servisnu preporuku u vezi zamene ulja.

Vec 10-tak godina i preko 30.000km na raznim motorciklima - koristim MOTUL ulje, pa da ne menjam tradiciju (ako uracunam I najblize moto drugare - izvezli smo 100.000km sa MOTUL-om). No, tehnika Ide napred, pa sam se za ovu godinu odlucio za MOTUL 7100 10W40 puna sintetika.Tako stoji i na MOTUL-ovom WEB sajtu kao preporuka za Suzuki GS- 500, sve verzije. Izvor nabavke ulja: Kit komerc - Cacak (Mass Co. diler), 3L x 1080din.

Kao filter ulja, nabavio sam HIFLO Filtro HF-133 sa njegovim O-Ring prstenom – dihtungom poklopca, cena oko 500din, i moze se nabaviti iz vise izvora.

Lanac sam oprao petrolejom (oko 600din 1L) i naprskao MOTUL sprejom za putne motorcikle (1.300din).

Filter za vazduh (HIFLO HFA3503, za novije “Spanske”modele, oko 2.500din) bio je u solidnom stanju - izduvao sam ga.

Svecice NGK DPR8EA-9, posle predjenih 6.000 i daljesu sasvim OK (2x400din).

Staro gorivo se lako ispusta iz karburatora pomocu dva vijka i komada plasticne cevcice. Ovo sam uvek radio na mojim motorciklima u prolece, a po potrebi i ponovim tokom leta. Praktikujema, a prof. majsori su mi preporucili da na rezervoar goriva – naspem malo nekog sredstva za ciscenje INJEKTORSKIH sistema goriva (nesto je “jaci” od onih za karburatorske motore).

Prosto je i korisno vise puta godisnje obici oko motorcikla, pregledati stanje kocionih diskova, plocica, i porveriti da se neki vijak nije olabavio.

Akumulator (9Ah) se dopunjava na ispravljacu od14.5V uz max. limit struju 0.9A (bolje 0.5-0.75A), sve dok struja punjenja ne padne na oko 0.25A i tada je akumulator 100% pun, a to je obicno oko 5-6h punjenja (za akumulator koji je i tokom zime odrzavan). Naravno, proveriti i vodu. Ako se ovako mali akumulator puni automobilskim punjacem, valja na red sa akumulatorm povezati jednu sijalicicu 3-5W, koja ce malo smanjiti i ograniciti struju punjenja i ne drzati ga vise od 1-2h, teko toliko da se osvezi i upali.

Motorcikl, ja i suvozacica smo teski oko 375Kg, pa gume pumpam 2.3 prednju i 2.8 zadnju.

Na kraju, sipano gorivo i probna voznja od 100tinjak Km prosla OK.

20042013631.jpg?psid=1

Samo, tokom probne voznje, moja Suzana je “dobila”, tj. ispod poklopca/dihtunga filtera ulja se pojavljuje po koja kap ulja – vlazi. Jednostavno, kineska O-Ring, debljine 2.4mm (povrsina preseka 4.5mm2) gumica koja stize uz HF-133 ne drzi ulje. Kanal u kome ona stoji je sirok 3mm i dubok 2mm (6mm2), pa 0.4mm vise od dubine kanala, ocito nije dovoljno da stisne 2-5 Bara pritiska ulja.

20042013635.jpg?psid=1

Ponavljam, filter KNETCH – MAHLE OX-411 i njegova gumica - se “muski” nosio. Zna li ko gde u Srbiji moze da se kupi ovaj filter i gumica? A dotle, svojoj Suzani cu “briskati” krpicom – posle svake voznje, ili nabaviti original Suzukli O-Ring, SGP br. 16518-45000 (oko 1.500din/kom).

Mislim da cu ovaj MOTUL voziti barem 9.000km, nebitno od vremena koje ce provesti u motoru, a zbog svih “zavitlancija” - 1 filter na 2 zamene ulja! Znam da je ovo velika tema za diskusiju... Suzuki je dao PREPORUKU 6.000km ili 12 meseci, no, na ovo se moze staviti dosta komentara… Npr. zvanicni MOTUL kaze: Kawasaki KLE-500, 12.000Km ili 12 meseci. Preporuku mogu da prihvatim, da budem cak i stoziji ili da je prilagodim svojim potrebama (ja ni preporuku svog lekara u vezi ishrane i hilesterola – ne postujem 100%!). Tim vise, sto je preporuka stara dve-ipo decenijije, a u medjuvremenu tehnologija ulja nije tapkala u mestu…

120420141152.jpg?psid=1

Zanimljivost: filter ulja – papirnati ulozak, koji GS-500 koristi, ima propusnu moc, samo za cestice manje od 20 mikrona i nalazi se u grani visokog pritiska. Filter ima i sigurnosni ventil, koji “kratko” spaja protok ulja kroz filter u slucaju da je filter ekstremno zaprljan ili kod hladnog zimskog starta, kada je ulje isuvise gusto da bi lako islo kroz papir filtera. On pomaze da prilikom starta motor bude sto krace bez ulja, kao i sigurnost, da motor ne ostane bez dotoka ulja usled zaprljanosti filtera.

Poz.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 352 postova
  • Motocikl: U potrazi....

:takoje:

Steta sto te zeza ta gumica,sta mislis da vratis staru dok ne nabavis novu? Safovi sto drze poklopac su mnogo nezni pa ne smes jako ni da zategnes jer lako se pokidaju.Ja sam imao malo veci servis.

Pre dva dana sam zamenio DID lanac i JT lancanike,mogli su jos da guraju ali su bili pri kraju pa da ne rizikujem...

pcq2.jpg

ekdw.jpg

Preko zime sam zamenio ulje u prednjoj viljusci i prasinare,ulje i filter,stavio nove svecice Denso,prednje plocice,ulje u kocnicama...

Ostalo mi jos da ga registrujem ali cu sacekati jos neki dan mozda se proda,zagrejao sam se za Bandita o-tom-potom videcemo,ali servis mora da se radi :moto3:

• Podržavam 1

Zdravo,

Pa ti si to bas ljudski utegao!

1. sad ga od tebe vredi kupiti,

2. steta je da ga prodas - sad kada si ga "utegao",

3. al' Bandit je Bandit, i meni se mnogo svidja, pogotovo ovi noviji modeli.

Poz.

Zdravo,

Evo nekoliko slika mog GS-500 (K3) u akcijama iz proslog leta 2013.:

Jelica - Dragačevo

21072012407.jpg?psid=1

02082012438.jpg?psid=1

Zlatibor - Sirogojno

07.jpg?psid=1

08.jpg?psid=1

Zlatibor - Vodice

02.jpg?psid=1

Tara - jezero Zaovine

10082013777.jpg?psid=1

Javor - Ivanjica

08092013978.jpg?psid=1

Jezero Knić

27072012413.jpg?psid=1

...

Poz.

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF 600 S Bandit

Pozdrav svima od skorasnji sam vlasnik GS 500 modela pa me interesuje kako zameniti ulje u vilama. Unapred hvala pozz.

Pozdrav svima od skorasnji sam vlasnik GS 500 modela pa me interesuje kako zameniti ulje u vilama. Unapred hvala pozz.

Zdravo,

Na Internetu - YouTube ima dosta filmova koji detaljno opisuju ovu operaciju.

Nije preterano slozeno, ali, ipak se mora imati nesto auto-moto mehanicarskog iskustva, alat, rezervni semerinzi i odgovarajuce ulje. Pogledaj, pa odluci da li je to za tebe, ili ces potraziti pomoc nekog majstora...

Poz.

• Elbow dragger, 2405 postova
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

zamena ulja i semeringa je nikad lakshi posao.

kad menjash ulje, zameni i semeringe.

pre ikakvog rasturanja, popusti chepove kod trouglova, zatim skidash vile sa motora.

odvrnesh chepove i ispustish ulje sabijanjem i vrachanjem shtapa chesh ispumpati preostalo ulje. (pazi na oprugu kad budesh skidao chepove da te ne opali po tintari) :D

u zavisnosti koliko detaljno zhelish da odradish posao, odnesesh vile kod vulkanizera da ti pneumatskim pishtoljem odvrne imbuse sa donje stranje. time rasturash ceo shtap i potezanjem shtapa i chizme rastavichesh je skroz. zapamti redosled onih silnih podloshki.

neko mi reche benzinom da se ispere sve, dal mozhe ne znam nisam to nikad uradio.

e sad dolazi na red sastavljanje sve obratno, naslozhish sve i odnesesh na stezanje, OBAVEZNO NAPOMENI DA NE STEZHE DO KRAJA I TO NEK RADI SA SHTO MANJOM SILOM STEZANJA

ovo neka ti se urezhe u pamchenje jer ako pretegne i oblajzne a to je lako sa pneumatikom nadrljao si. Da napomenem, iako se taj imbus drzhi za pokretan deo unutar shtapa, pretezanje je moguche, kao i da oblajzne imbus. ne pitaj me kako znam.

kad je vila sastavljena, stavi oprugu nazad i sipash ulje, ako me sechanje dobro sluzhi 382ml po shtapu. proveri u manualu.

trebache ti 2 seta ruku za zatvaranje chepom. jedan drzhi shtap i gura na gore dok drugi stavlja chep. preporuchujem ti da koristish gedoru sa polugom, pa polugu stavi na pola tako da mozhesh sa 2 ruke da ciljash kako zavrchesh.

takodje obrati pazhnju da ne krene u krivo jer je jako sitan navoj na chepu i vrlo lako se da sjebati. vrati sve na motor i po potrebi dotegni chepove kad umontirash u trouglove.

srechan rad! :takoje:

Nema potrebe da rastura ceo stap,odvrne cepove i ispusti ulje,skine prasinare,osigurace, semeringe i samo ispere.

OK, pa shto onda ne napisa choveku kako da uradi, nego chekash da neko drugi napishe pa da delish savete?

ne mora, al bolje, jer che onda sav mulj mochi da izbaci. bez rasturanja ispiranjem che sigurno neshto zaostati unutra.

uostalom chupanje semeringa shrafcigerom (jedini nachin da ih izvadi ako ne rasturi shtapove) ne preporuchujem

Nemoj da se ljutis,ja sam predlozio sta mu je lakse da ne zezne nesto a na kraju on samo hoce ulje da menja.

nema ljutnje nego ne volim kad to neko radi, daleko od toga da se ljutim.

smatram da nema smisla kad vech skida sve sa motora da ne promeni i semeringe. to je 600din i malo vishe posla al je bar miran. inache ulje treba da se menja svako godinu dana. semerinzi mislim da je na 2god.

• Hronični Motociklopata, 7315 postova
  • Motocikl: Freza 600 Blue Thunder

al ste ga zakomplikovali :lol:

covek je pitao za zamenu ulja, verovatno su mu dobri semerinzi, a ulje za zamenu, ni ja nebi menjao semeringe ako su dobri, a za zamenu ulja samo povadis cepove, izlijes ulje, ostavis da se dobro ocedi, i sipad drugo u cao , gotova stvar :aha:

A sto se tice cupanja semeringa bez rastavljanja to NIKAKO, jer moze da sjebe povrsinu viljuske, a TEK onda ce imati problem i to skup.

Hvala vam puno na detaljnim informacijama.Cep je hteo da me opali po tintari jer nisam sacekao da cujem kako se to radi,al srecom nije.Isti sam vratio sam jer sam mislio da nisam nesto zeznuo.Semeringe i prasinare moram da menjam jer je prethodni vlasnik mislio da je to apn-4 nista ne diras jer nema potrebe :zbunjen: Zapustio je krasan motor,cak mi je rekao da ga je svecica zezala a on to namestao celicnom cetkom i cekicem 0plac.gif. Vidi se da je motor nekada bio u extra stanju ali ce mi sada trebati mnogo vremena da ga u isto vratim,ali lagano ja ne zurim. Kada ga budem zavrsio postavicu slike.Opet hvala puno.

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Slazem se.

@Misko

Sve je o.k sa nacinom na koji odrzavas GS-a jedino moram da ti skrenem paznju u vezi ulja:

Filter ulja, najbolji je MAN i nemoj da stavljas druga Tajvanska djubrad. Imas ih u svakoj boljoj prodavnici auto delova, bukvalno po kataloskom broju. Nemoj da ti uvale od auta, moze ali zbog bypass ventila nemoj.

Ulje, ne savetujem ti toliko interval zamene, pogotovo za GS500. Ako vozis pretezno po gradu, tj. koristis ga svakodnevno ne bih isao vise od 5000. Nije Motul cudo od ulja, ne kazem da je los ali je malo i izvikan.

Naruceni filter ulja,filter vazduha,ulje procycle 10w40, i komplet semeringa vila i sve to 57,92 eur-a u Luisu.Cekamo sledecu nedelju nadam se i lepo vreme pa da krene voznja.

Hvala na komplimentima,a sto se tice nicka nema problema ili ce nick da bude beli ili ce motorce da bude ridje (zuto) :neznam::takoje:

bitno je da se :moto3: i to je to!!!

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Odgovara li rep i sediste od novijeg modela '01+god na starije modele???

neće se uklopit na rezervoar

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja