misko_kolo 1297 Napisano Septembar 28, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Kao što sam i najavio http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=58693.0 , moja “Mileva” (inače kršteno Jelena) i ja smo se čvrsto dogovorili da ove godine odmor provedemo na motoru. Oboma nam je davna želja da idemo u Rim,tj. da se vozimo do Rima i u njemu provedemo nekoliko dana. Prvo što smo uradili je da smo rezervisali hotele na putu, jer ni jedno od nas nije baš ljubitelj kampovanja i do sada nismo imali takvih iskustava (što ne znači da jednog dana nećemo). Sve sam to obavio preko www.booking.com i mogu vam reći da nismo pogrešili ni kod jednog hotela. Hoteli su bili za niži budžet, ali su svi bili vrlo uredni. Noćenja sa doručkom su koštala od 36 evra u Bolonji (za dvoje), preko 50 u Rimu, 56 u Riminiju, do 66 u Opatiji. U svim hotelima, osim u Rimu, doručak je bio u vidu švedskog stola sa svim slanim i slatkim varijantama koje mogu da se ponude za taj obrok. U Rimu (bar za ovaj hotel ), treba pri rezervisanju odrediti varijantu “američkog” doručka jer je “kontinentalni” u ponudi imao samo slatku varijantu (kroasani, džemovi, med…). Itinerer puta je bio: 22.08. polazak iz Beograda za Drenovac (selo između Sremske Mitrovice i Šapca) oko 90 km 23.08. Drenovac-Opatija 500 km 24.08. Opatija-Bolonja 400 km 25.08. Bolonja-Rim 400 km 30.08. Rim-Rimini 400 31.08. Rimini-Vićenca 300 km 02.09. Vićenca-Opatija 300 km 03.09. Opatija-Drenovac 500 04.09. Drenovac-Beograd Da krenemo… Pošli smo iz Beograda popodne 22. Avgusta, natovareni kao nikada. U bočnim koferima garderoba, pozadi u koferu priručni alat i pribor, a u torbama sitne potrepštine. Rano ujutru 23. smo posle (bezmalo) neprospavane noći, puni neke pozitivne treme krenuli na naše prvo veliko putovanje motociklom. Mogu vam reći da takvo uzbuđenje nisam osećao nikada u životu, iako sam tri četvrtine svog života proveo putujući po raznim zemljama Evrope i ostatka sveta. Čak ni pred put u Australiju (koja mi je i danas najupečatljivije mesto na kom sam bio) nisam bio u ovakvom raspoloženju. Put je krenuo malo čudno. Pošto sam se malo zamantao oko pakovanja, nisam sipao benzina na polasku i pri silasku sa mitrovačkog mosta osetim da je motor malo “zaštucao”. Setim se šta je u pitanju i okrenem na rezervu. Tako dođem do sela i pošto je bila nedelja (pumpa nije radila)-ne sipam ni tada, računajući da ću imati nazad do Mitrovice. Zafalilo mi je za 300 metara!!! No, nismo se dali omesti i posle tankovanja krećemo dalje. Do granice auto-put-ravan I dosadan, stajemo u kolonu i sa mišlju da što pre pređemo (a i da budemo pripremljeni za policiju) ja dajem Jeci uz pasoše, saobraćajnu i vozačku. No, ni naši a ni hrvatski policajci nam osim pasoša ništa ne traže. Naravno između granica se vozimo bez kaciga u kojima su rukavice i potkape, a u njenoj i dva gore pomenuta dokumenta. Kad smo ušli u Hrvatsku, Jeca mi vraća saobraćajnu ali ne i vozačku. Na moje pitanje ”a vozačka?”, dobijam odgovor “jel me zezaš?!”. Tu kreće blago panična pretraga džepova, novčanika, kaciga čak i samog motora ali badava. Nje nema pa nema. Tu padne dogovor da ona krene natrag ka prelazu, ne bi li našla roze papirić. Hrvatski policajci je puštaju da ode ka našoj granici čak i oni sa njom pregledaju okolinu kućice, naši poprilično nepoverljivi i “u gardu”, ali moje vozačke dozvole nema! Čujemo se par puta telefonom (jer to traje oko pola sata), ja hoću da okrenem nazad ali mi ona neda i bukvalno mi naređuje da ostanem gde sam jer ona “nema nameru” da se vrati kući. Po njenom povratku, dogovaramo se da krenemo, a ako nas negde uz put zaustave da lažemo kako je “malopre bila tu”. Imao sam međunarodnu, pa šta bude! Krećemo dalje i posle nekih 30-40 km ja primetim da ispod gornjeg trougla nešto roze “igra” na vetru i provaljujem da je to moja vozačka! ‘Ladno je ispala iz kacige i ostala na onom snopu kablova što idu ka faru. Nije propala pored štapova nego ju je vazduh podigao do gornjeg trougla i tu zalepio. Mojoj sreći nema kraja! Nekako je uhvatim levom rukom i stegnem iz sve snage da mi ne bi ponovo nestala. Pokazujem je preko ramena Jeci i čujem kroz kacigu kako vrišti od sreće. PosleZagreba kreću lepše deonice, malo uspona, malo spustova, Gorski kotar, Delnice, “Kapelski kresovi”, Dimnjačar, Lugar… Popodne stižemo u Opatiju i smeštamo se u predivan stari hotel “Belvedere”, gde smo Jeca i ja bili jedni od najmlađih gostiju. Aj’ što je ona- al’ ja među najmlađima?! Tetka Švabice za čuvanje, na izvol’te i kol’ko ‘oćeš! ;D Naravno GospoDŽa je jedva čekala da se bućne u more, a i mene je uspela da natera. Predveče odlazimo u grad na večeru i malu šetnju Opatijom. Ležemo rano, jer rano ujutru treba putovati dalje. Jutro nad Kvarnerom. Ustajemo oko pola sedam i posle doručka krećemo ka Sloveniji i Italiji. Od Opatije se penjemo ka graničnom prelazu Rupa i ulazimo u Sloveniju bez, skoro, ikakve provere i pitanja. Lupili ljudi pečate i teraj dalje! Samo da napomenem, ako idete na tu stranu, kroz Sloveniju vam nije potrebna vinjeta jer ne izlazite na auto-put. Lep magistralni put vodi od Rupe do Kozine i posle nje ulazite u Italiju. Udaljenost Opatije i Trsta je oko 60-ak kilometara. Jedna od narednih želja. Ono što je nekad bio granični prelaz između Slovenije i Italije. Može ovako. :o A i ovako. Mala pauza tokom puta. Hotel i soba u Bolonji. Ko bi rekao da žuljevi mogu da se zarade tokom vožnje motorom?! Posledice "prijatne šetnje" između granica u moto čizmama. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sinke 451 Napisano Septembar 29, 2010 Zainteresovan, 592 postova Lokacija: BEOGRAD-DORCOL Motocikl: Stalno neki drugi :) Prijavi odgovor kao problematičan Lepo za sad ,aj da pratim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
IVAN0607 4 Napisano Septembar 29, 2010 U prolazu, 35 postova Lokacija: nis Motocikl: beverly 200 Prijavi odgovor kao problematičan +1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
michelangelo 113 Napisano Septembar 29, 2010 U prolazu, 91 postova Lokacija: svuda po malo... Motocikl: dominantni muzjak 498ccm PD09 Prijavi odgovor kao problematičan +1 'ocemo jos! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svetac 527 Napisano Septembar 29, 2010 Drug član, 1448 postova Lokacija: subotica Motocikl: Honda ness 150 Prijavi odgovor kao problematičan da zauzmem mesto!! za vidjeno 5+,teraj dalje!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nikola-Pera 190 Napisano Septembar 29, 2010 Drug član, 1020 postova Lokacija: Sopot Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12 Prijavi odgovor kao problematičan Pratim.Lepa tura,samo daj dalje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
svemirko 75 Napisano Septembar 29, 2010 Svrati ponekad, 210 postova Lokacija: Beograd Motocikl: suzuki dr 650 rs, suzuki gs500e Prijavi odgovor kao problematičan ;D odlicno ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hammerlo 42 Napisano Septembar 29, 2010 Svrati ponekad, 138 postova Lokacija: Loznica Motocikl: Yamaha XS360 (1977) , BMW F650GS (2001), KTM LC4 620 (1996) Prijavi odgovor kao problematičan Odlicno, pratim, dugo zeljeni Rim, dogodine nadam se.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
s a n j a 130 Napisano Septembar 29, 2010 Zainteresovan, 561 postova Lokacija: Kostolac,Srbija Motocikl: Gilera Typhoon X Prijavi odgovor kao problematičan Lepo,lep nema šta,samo nasatavi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Daki 302 Napisano Septembar 29, 2010 Zainteresovan, 923 postova Lokacija: Beograd Motocikl: st 1300 i r1200gsa i 250 madison3 Prijavi odgovor kao problematičan Sine Misko, pa nisam imao pooojma... Fenomenalno. Daj jos Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
igor-gs 162 Napisano Septembar 29, 2010 BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova Lokacija: YU jos uvjek u 36-oj... Motocikl: Wee 650 Prijavi odgovor kao problematičan Eh Opatija...izbrali ste mjesto gdje se covjek bas odmori..Ni u sezoni ne smaraju nafurni klinci,jer je penzionersko mjesto... Extra je dole kod Hemingway-a i Bevande(najpoznatiji riblji restoran jos iz stare Juge),ima mjesta da se motor spusti do mora i onda pjesaka do setalista Franca Ferdinanda... Daj hranu u Italiji sto detaljnije ,nista ne preskaci .... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Laki 086 5 Napisano Septembar 29, 2010 Svrati ponekad, 114 postova Lokacija: Cetinje - MNE Prijavi odgovor kao problematičan da se upišem.............. na čekanje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Septembar 29, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Razgledanje Bolonje. I Bolonja ima svoj krivi toranj, malo manji nego onaj u Pizi. Probali smo u svakom gradu i ustanovili da je bolonjski sladoled ubedljivo najbolji. Neki moj imenjak. Priprema rute od Bolonje ka Rimu. Ideja nam je bila da od Bolonje do Firence idemo regionalnim putem i tako smo i pošli. Međutim, ovako natovareni prošli smo nekih 50-60 km i shvatili da bi taj put trajao bukvalno ceo dan. Put je lep, ali ima dosta jakih krivina, uspona, prolazaka kroz naseljena mesta, što je nama odnosilo baš puno vremena. Preporuka za nekoga ko je sam na motoru ili bar malo manje natovaren. Posle toga smo se vratili na auto-put. Auto putem smo išli do mesta Orvieto i tu smo se ponovo isključili na regionalni koji je išao kroz predivnu prirodu Toskane i Lacia. I konačno- hotel! Pogled s terase. Informacija oko saobraćaja. U Rimu svi voze doslovce kao na trkama. Brzo se polazi sa semafora, vozi se iznad ograničenja (ne mnogo) ali se poštuju nepisana pravila i vrlo su fer vozači. Niko ti ne svira, ne ablenduje ako pogrešiš, niko ti ne seče put ako se uključuje u glavni tok. U par navrata sam pogrešio ( a bilo ih je iza i oko mene), niko se nije drao zbog toga, niti na bilo koji način pokazivao da mu smeta moja greška. Skuteri i motocikli (kao i u drugim italijanskim gradovima) imaju svoja mesta za parkiranje i tu automobili ne smeju ni da privire. Ona su besplatna i ima ih na svakom koraku. Što se bezbednosti tiče, skoro svi stavljaju sredstva obezbeđenja na motocikle, ali kofere ne skidaju, tako da sam se i ja vladao na isti način i ostavljao kofer sa kacigama na motoru.Da li sam samo imao sreće ili nema toliko krađa sa motora, sve jedno-nas niko ni za šta nije orobio. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tdm 72 Napisano Septembar 29, 2010 Svrati ponekad, 210 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: YAMAHA TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Eh taj Rim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Septembar 29, 2010 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Ovo sam video i u Veneciji, izgleda du su Italijani usvojili zakon. Kada se renovira neka fasada kulturnog i turističkog značenja, zaštitne cerade trebaju biti iscrtane kao što je fasada ispod. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Losmi Capo 571 Napisano Septembar 29, 2010 Svrati ponekad, 433 postova Lokacija: Beograd-KARABURMA Motocikl: BMW R 1200 GS ADVENTURE LC 2015god, Piaggio Liberty 125ccm 2000god. Prijavi odgovor kao problematičan Misko,sjajno,vidim da ste ti i gospodza uzivali... Aprilia je to ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nadalina 883 Napisano Septembar 29, 2010 Malo Zlo, 753 postova Lokacija: BGD Prijavi odgovor kao problematičan Genijalno! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4280 Napisano Septembar 29, 2010 motoras, 2470 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Bravo!!! Maheri ste! Odlican putopis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cedo11 2460 Napisano Septembar 29, 2010 Drug član, 1292 postova Lokacija: Lazarevo Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10 Prijavi odgovor kao problematičan Odlično,odlično...Davaj dalje! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Septembar 29, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Od ovog dana počinje pešačko-turističko ludilo. Pošto sam svojevremeno bio na jedan dan u Rimu, imao sam kakvu-takvu predstavu o ruti i odakle treba krenuti. Kao što ćete videti, Rim je krajem avgusta i dalje prepun turista koji se jutrom razmile po gradu a negde oko tri-četiri popodne bukvalno popadaju po nekakvim hladovinama jer više nisu u stanju da mrdnu. Inače, tih dana je u Italiji (kao i u Srbiji) temperatura bila oko 36-37 stepeni. Polazak sa Piazza del popolo. Transport kroz pešačku zonu-Via del Corso. Španski trg. Jedno od vozila koje koriste komunalne službe. Fontana posvećena Tritonu. Fontana di Trevi. Jedno od najposećenijih mesta u Rimu, a da nisu Koloseum i Vatikan. Jeca je genijA za pravovremeno okidanje! Obratiti pažnju na drugi prozor odozgo, na zgradi iza mog levog ramena. Ko nije siguran u vernost svog muža ili žene, ima i za njih ponešto… Kojem kućnom broju ovo pripada?! Mauzolej Vitoria Emanuela, italijanskog kralja ujedinitelja. Ujedno, spomenik neznanom junaku i vojni muzej. Pogled sa vidikovca mauzoleja. Pjaca Venecija ispred mauzoleja, Trajanov forum i pijaca, Koloseum… Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Septembar 30, 2010 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Sudeci po natecenoj ruci, na slici u Bolonji, mislim da ti treba sajla za vezivanje kaciga! Preporucujem!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Septembar 30, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Ma tad mi, kao, bila frka da ostavim u koferu. Naravno, u Rimu mi nije palo na pamet da ih nosam u ruci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Octobar 1, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Uspon Rimskog carstva. Kad pogledate ove karte, ne možete da se otmete utisku koliko je to bila moćna država. Pre oko 2000 godina se prostirala na tri kontinenta. :o Panteon, paganski hram koji je bio posvećen "svim bogovima" (a danas crkva), koj zadivljuje koliko svojom arhitekturom (sagrađen u drugom veku n.e.), toliko je mene zadivio svojom akustikom. Naime u momentu kada smo ga mi obilazili , u njemu se odvijao nekakav koncert. Na udaljenosti od 15-20 metara mogli smo da čujemo svaki ton koji su muzičari svirali. U pitanju je bilo nekakvo delo za gudački kvartet. Trg Navona. Meni jedan od najlepših trgova u Rimu. Izvinjavam se što je slika kompletnog trga skinuta sa neta. url=http://fodi.frubar.net/files/57730CDA-652E-1745-BE58-AAED6DCAE549.jpg][/url] Zamak San Anđelo, prvobitno sagrađen kao mauzolej i grobnica imperatora Hadrijana, a kroz istoriju korišćen kao papska tvrđava, a sada je jedan od mnogobrojnih muzeja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vlada GS 190 Napisano Octobar 1, 2010 Zainteresovan, 709 postova Lokacija: Banovo Brdo - Beograd Motocikl: BMW 1200RT Prijavi odgovor kao problematičan Svaka cast Misko.....hoce li biti jos? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misko_kolo 1297 Napisano Octobar 1, 2010 Nadrkani komšija, 1231 postova Lokacija: Đeram Motocikl: Bandit 1200S Prijavi odgovor kao problematičan Nakon toga, na red su došli Vatikan, trg i crkva Sv. Petra i naravno- muzej Vatikana. Sve to izgleda impresivno, mada na momente pomalo nakinđureno ali se mora priznati da ostanete poprilično zatečeni monumentalnošću kako građevina, tako i njihovom unutrašnjošću. Naravno, ovo je samo delić onoga što se može videti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...