Jump to content

Moto Zajednica

Zasto je velicina kacige bitna

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 283 postova

Mozda vec ima jedna ovakva tema nisam siguran, pa neka me neko uputi na istu...

Moje pitanje je da li neko ko se razume u medicinu i nauku da mi objasni zasto je velicina kacige bitna? Zasto kaciga mora da bude prave velicine da se ne pomera.

U slucaju direktnog udarca u neki ugao (tipa ivicnjak, ugao krova i vrata...) sta se desava ispod kacige, i da li nastaju vece povrede ako je kaciga bila veca i malo landarala?

Imao sam prilike da dok sam trenirao americki fudbal da mi se kaciga slobodno pomerala levo desno (manji podlosci za obraze, nego sto sam trebao da uzmem), dok se gore dole nije mrdala ni milimetar. Otkrio sam da mi udarci u kacigu sa strane ne smetaju kao opterecenje na vratu bas zbog toga sto mi se kaciga pomerala levo desno i time je apsorbovala pomeranje i okretanje glave.

Hvala

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

I cipele je bolje kupovati par brojeva veće, jer ako ti padne nešto preko vrha cipele neće ništa da ti se desi jer je taj deo prazan. ;):)

Kaciga ne stoji na glavi samo prilikom udesa. Ako tokom vožnje "landara" i okreće se, postoji velika mogućnost da upravo to prouzrokuje udes. A prilikom udesa veća kaciga uglavnom spadne sa glave pre nego što "odradi" ono za šta je namenjena.

• Podržavam 1

• Safety bike, 954 postova
  • Motocikl: nekad RS250 i AA500

Sem bezbednosti, sto kaze kolega... veca kaciga moze da "davi" prilikom brze voznje.

Treba obratiti paznju i na kalup kacige zbog razlicitih oblika kalupa, koji su prilagodjeni razlicitim oblicima glava.

Cak iako potrefis velicinu kacige, ne mora da znaci da ce ti ona odgovarati, vec moze negde "landarati" a negde pritiskati i izazivati glavobolju.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

pa kad ti se na 150kmh bude okrenula i zaglavila oko nosa,ukapiraces da je bolja knap sa podkapom nego veca...

ili kad budes manji stavio na glavvu pa te bude stiskala ukapiraces zasto je bolja knap..

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3647 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Ok sto se tice velike brzine i velike kacige...

Ali sta ako se desi pad,kaciga ne spadne sa glave i ako je veca?Koja je razlika i da li postoji ako je kaciga taman i ako je veca?

Pokušajte sledeći eksperiment: Zatvorite tenisku lopticu u teglu od litar i promućkajte teglu. Sada takvu istu lopticu "ugurajte" u teglicu od 0,2l i opet promućkajte. A onda zamislite da je vaša glava loptica, a tegla da je kaciga.

• Podržavam 1

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Ali sta ako se desi pad,kaciga ne spadne sa glave i ako je veca?Koja je razlika i da li postoji ako je kaciga taman i ako je veca?

Pokušajte sledeći eksperiment: Zatvorite tenisku lopticu u teglu od litar i promućkajte teglu. Sada takvu istu lopticu "ugurajte" u teglicu od 0,2l i opet promućkajte. A onda zamislite da je vaša glava loptica, a tegla da je kaciga.

Baš tako. Kaciga je projektovana da zaštiti od udarca i da apsorbuje silu udara. Tom prilikom ona trpi celu silu i štiti glavu time što puca po određenoj šemi i to tako da glava u njoj, a pogotovu mozak u lobanji trpi što manje sile udara. Glava u postavu kacige a mozak u lobanju.

Šta se događa?

Ako je kaciga prevelika. Ne valja zbog:

- Kaciga šeta levo desno bez otpora. To se proverava tako što kacigu uhvatiš sa obe ruke, a glavu pomeraš levo desno kao da odmahuješ glavom izgovarajući: ne.

- Prilikom vožnje može da se pomera (okreće se ili čak spada pri većim brzinama) i da skreće pažnju sa važnih situacija.

- Prilikom pada takva kaciga može da spadne sa glave, da se pomeri i ne zaštiti na pravim mestima a glava u njoj može da trpi ogromne sile udara unutar same kacige kao što je opisao zika56

Ako je kaciga premala. Ne valja zbog:

- Kaciga se jedva navuče na glavu a onda pravi neprijatni pritisak u nekim tačkama. To nema šta da se proverava. Još nisam naišao na osobu koja je izdržala sa premalom kacigom na glavi duže od 5 min. Pritisak je neizdrživ a bol u tim tačkama se pojačava.

- Prilikom vožnje bol skreće pažnju i dovodi do rizničnih situacija kada treba da se zaustaviš da bi je što pre skinuo. Znam iz iskustva.

Kaciga je odgovarajuće veličine.

- Kada niti žulja niti šeta.

- Obuhvata glavu na svim mestima.

- Stisne ali ne preterano.

Ako kupujete novu kacigu:

- Ne sme da šeta levo desno kao što sam gore opisao

- Ne sme da žulja u nekim tačkama

- Mora što više da stisne, ali ne i da vam bude neprijatno u njoj. Držite je na glavi bar 5-10 min. Prodavci neće imati ništaq protiv jer ćete za to vreme razgledati šta još od opreme nude. Niti ćete biti smešni drugima jer oni koji znaju, znaju i za taj trik prilikom kupovine. Za ostale, nek nauče nešto od vas.

- Vodite računa da svaka postava vremenom malo "popusti". Zato je važno ovo iz prethodnog stava - da vas nova kaciga što više stisne.

Ako kupujete ili dobijete na poklon polovnu kacigu - moram da vičem: NE PREPORUČUJEM!

- Ona mora odmah savršeno da vam stoji na glavi. Neće popustiti postava ako vas steže.

- Ne sme da ima ni najsitnije oštećenje tipa: ispala mi u travu i sl. jer to više ne štiti. Osim od vetra.

Iako i sam nekad prodam svoju korišćenu kacigu. Kvalitetne kacige sa 4 zvezdice na SHARP testu više nisu skupe. A u odnosu na cenu i mogućnost povrede ili ne daj bože još gore situacije da ne pričam. Ispod 100 EUR nova kaciga po svim propisima i sa 4 zvezdice je bagatela ako na drugi tas vage staviš povrede i život.

U američkom fudbalu su sasvim druge sile i potpuno drugačije se projektuju kacige za to. Kao i za hokejaše, bicikliste, jahače...

Ako sam šta izistavio, molim vas dopunite ali sumnjam da sam išta pogrešio.

• Podržavam 3

• Zainteresovan, 561 postova
  • Motocikl: Gilera Typhoon X

Imam jednog prijatelja koji nikako da nađe odgovarajuću kacigu za sebe!Ima čovek svoju teoriju oko kaciga-utuvio je u glavu da kaciga mora da mu bude komotna( kupuje sve veće kacige od obima glave),nerazumem ga nikako a i nemogu nikako da mu objasnim da mora da kupi kacigu prema obimu glave.Do sada je kupio bar 3-4 raznih modela kaciga i nijedna mu totalno neodgovara,jedna ga steže,druga mu buči mnogo....

Ok,svako od nas ima različit obim i oblik glave ali mi je malo neverovatno da on nemože da nađe za sebe.Bio je i na prošlom sajmu i isprobao bar 10 modela i kaže da mu nijedna neodgovara ??? ??? ???

Moje mišljenje je normalno da se kaciga kupuje da bude taman-ni preuska ni preširoka a i nikako nesme da žulja.Što kaže Markone probajte kacigu bar par minuta pre kupovine.

• Svrati ponekad, 248 postova

Baš tako. Kaciga je projektovana da zaštiti od udarca i da apsorbuje silu udara. Tom prilikom ona trpi celu silu i štiti glavu time što puca po određenoj šemi i to tako da glava u njoj, a pogotovu mozak u lobanji trpi što manje sile udara. Glava u postavu kacige a mozak u lobanju.

Šta se događa?

Ako je kaciga prevelika. Ne valja zbog:

- Kaciga šeta levo desno bez otpora. To se proverava tako što kacigu uhvatiš sa obe ruke, a glavu pomeraš levo desno kao da odmahuješ glavom izgovarajući: ne.

- Prilikom vožnje može da se pomera (okreće se ili čak spada pri većim brzinama) i da skreće pažnju sa važnih situacija.

- Prilikom pada takva kaciga može da spadne sa glave, da se pomeri i ne zaštiti na pravim mestima a glava u njoj može da trpi ogromne sile udara unutar same kacige kao što je opisao zika56

Ako je kaciga premala. Ne valja zbog:

- Kaciga se jedva navuče na glavu a onda pravi neprijatni pritisak u nekim tačkama. To nema šta da se proverava. Još nisam naišao na osobu koja je izdržala sa premalom kacigom na glavi duže od 5 min. Pritisak je neizdrživ a bol u tim tačkama se pojačava.

- Prilikom vožnje bol skreće pažnju i dovodi do rizničnih situacija kada treba da se zaustaviš da bi je što pre skinuo. Znam iz iskustva.

Kaciga je odgovarajuće veličine.

- Kada niti žulja niti šeta.

- Obuhvata glavu na svim mestima.

- Stisne ali ne preterano.

Ako kupujete novu kacigu:

- Ne sme da šeta levo desno kao što sam gore opisao

- Ne sme da žulja u nekim tačkama

- Mora što više da stisne, ali ne i da vam bude neprijatno u njoj. Držite je na glavi bar 5-10 min. Prodavci neće imati ništaq protiv jer ćete za to vreme razgledati šta još od opreme nude. Niti ćete biti smešni drugima jer oni koji znaju, znaju i za taj trik prilikom kupovine. Za ostale, nek nauče nešto od vas.

- Vodite računa da svaka postava vremenom malo "popusti". Zato je važno ovo iz prethodnog stava - da vas nova kaciga što više stisne.

Ako kupujete ili dobijete na poklon polovnu kacigu - moram da vičem: NE PREPORUČUJEM!

- Ona mora odmah savršeno da vam stoji na glavi. Neće popustiti postava ako vas steže.

- Ne sme da ima ni najsitnije oštećenje tipa: ispala mi u travu i sl. jer to više ne štiti. Osim od vetra.

Iako i sam nekad prodam svoju korišćenu kacigu. Kvalitetne kacige sa 4 zvezdice na SHARP testu više nisu skupe. A u odnosu na cenu i mogućnost povrede ili ne daj bože još gore situacije da ne pričam. Ispod 100 EUR nova kaciga po svim propisima i sa 4 zvezdice je bagatela ako na drugi tas vage staviš povrede i život.

U američkom fudbalu su sasvim druge sile i potpuno drugačije se projektuju kacige za to. Kao i za hokejaše, bicikliste, jahače...

Ako sam šta izistavio, molim vas dopunite ali sumnjam da sam išta pogrešio.

Svaka cast za post!

A i signatura je jako poucna ;)

• Ne silazi, 6571 postova
  • Motocikl: konzerviran

davno mi dadose savet.

Kaciga mora lagano da pritiska obraze,s'tim da mora da se bez muke navlaci i svlaci sa glave

Usput,vremenom unutrasnjost kacige lagano poprima oblik glave i siri se.

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

davno mi dadose savet.

Kaciga mora lagano da pritiska obraze,s'tim da mora da se bez muke navlaci i svlaci sa glave

Usput,vremenom unutrasnjost kacige lagano poprima oblik glave i siri se.

Taj savet i nije baš dobar jer ono što je nekom muka prilikom stavljanja i skidanja, drugom koji je navikao ne predstavlja problem. Ako se skida i stavlja bez muke lako može da se desi i da bez muke spadne sa glave u kritičnom momentu. Po pravilu je takva kaciga prevelika! Šeta levo desno i ne obuhvata glavu pravilno.

Drži se ti onoga što sam ja napisao. Zašto?

Početnici koji nikada nisu stavljali kacigu na glavu imaju tendenciju da uzmu bar broj ako ne i dva veću jer nisu navikli da ih kaciga obuhvati. Tako sam i ja moju prvu kacigu uzeo XL, a nosim M! Bila mi je komotna, a kada je postava još popustila i kada se moja glava navikla da ima nešto oko nje, koristio sam kapuljaču od duksa da popravim stvar dok je nisam prodao i uzeo odgovarajuću.

• Drug član, 2753 postova
  • Motocikl: GPZ 500 Street Twin

Zašto je veličina kacige bitna?

Zato što ako uzmeš dva broja veću ko ja, pri padu na facu udarićeš nosem od štitnik brade. Veeeeooommmaaa neprijatno

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: BMW GS, Versys 1000, GSA, ZX-6R, Aprilija Caponord,Africa Twin, Super Tenera XTZ 750

Obim glave mi je 58cm a kaciga u M veličini je za dimenzije 57-58.

Da li da uzmem M ili da idem na sledeću veličinu L (59-60)?

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

M naravno.

mmmm, meni više prija koji santimetar više. (slažem se za "one" stvari, treba da bude knap i da dihtuje  :P)

Kad sam imao tesnu, sve su mi se šare i šavovi poznavali po licu i bolela me je glava, a i kad je vrućina prija malo ventilacije. Ako si naviko na potkapu, pogotovo.

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom

Markone,

Nema se šta dodati.

Kalup mora da odgovara i kaciga mora da prianja oko cele glave.

Ja sam jednu kacigu dodtno tapacirao da bih je prilagodio mojoj glavi.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja