Jump to content

Moto Zajednica

nikopolis i asheron

Recommended Posts

Guest farbach

Nikopolis (grad pobede) je bio grad u Antickoj Grckoj. Osnovao ga je 31. pne Oktavije u secanje na  pobedu nad Markom Antonijem i Kleopatrom. Marko Antonije bio je rimski  drzavnik i vojskovodja. Bio je jedna od vodecih licnosti u vreme posljednje faze gradjanskih ratova u Rimu koja se završila njegovim porazom u bitki kod Akcija i uspostavljanjem Avgustovog principata.

xrpzi_bitkat.jpg

Pokusao je da sa Kleopatrom postane kalif umesto kalifa, ali mu nije upalilo. Pre toga je bio u savezu sa istim tim  Oktavijem, a  Kleopatra, bivsa Cezarova zena je pogresno procenila da je Antonije jaci. Ima tu jos puno detalja, na zalost niko nije bio ni slep, ni nepokretan da bi kasnije prohodao, pa ne moze da se snimi prava latinoamericka sapunica. Prema tvrdnjama mojih domacina Nikopolis je imao 200 000 stanovnika. Pretpostavljam da su subjektivni kao i mi Mitrovcani prema svom Sirmijumu. U svakom slucaju i Sirmijum i Nikopolis su imali vise stanovnika nego sadasnji gradovi Sremska Mitrovica  i Preveza. Po recima jednog Grka arheologa, Prevez(a) je slovenska rec, navodno su se Sloveni borili na strani Kleopatre i posle bitke su ostali tu da zive.

Putopis nije klasican, bajkerski,posto sam varao. Do Preveze sam isao kolima, a posle je bilo raznih prevoza. Nisam verovao da cu ikada sesti na auto bez dva tocka.

FUYWz_kawanh.jpg

Dinos, moj domacin u Prevezi vozi ovu Kawu. Svake godine dodje i prodje kroz Srbiju. Do Mitrovice, to je 1000 km dosadnog autoputa. Razmisljam kako bih odlepio na svom Teteercu.  10 sati nicega u jednom pravcu. Drugi deo tog nicega vredi proci. Od Soluna desno prema Igumenici je zavrsen auto put, tako da je sada Igumenica spojena sa turskom granicom. Put se zove Egnatia Odos (moderni put)

http://www.egnatia.eu/page/default.asp?id=5&la=2

i kostao je 6.77  milijardi €vara.  Ima 42km mostova ili 6% puta, 73 tunela (dupla,autoput je), ukupno 50km ili 7% ukupne duzine. U €urima 1,8 milijardi samo za tunele. I sve to za dz. Nema putarine. Kucice su izgradjene,pa napustene. Od granice do Soluna je 2 e. Mora da se Grci sokiraju kada na 200 km Makedonije naidju na tri naplatne rampe, a auto puta vise nema nego sto ima. O Srbiji i nasim putarinama ne vredi trositi reci. Cak ni glagol - majka kombinacija. A tek policija, pardon astinomija. U Grckoj sam bio opasnost na putu, posto vozim toliko sporo da smetam i babama i dedama. Svi voze pun gas. Cak vozaci kola prednjace, vise divljaju od motorista. Nocu su pored kuce prolazili debelo preko 200, sa sve plavim neonkama i tuv tuc muzikom. Pretpostavljam da je tuc-tuc muziku smislio debil koji umesto mozga ima klik-klak, pa taj zvuk cuje svaki put kada protrese glavom. Uglavnom kada sam se vratio u Srbistan pomislio sam da su uhvatili Bin Ladena. Premijera vise ne mogu da ubiju posto niko ne zna kako izgleda i  ne mogu da mu zapamte ime. Zar je neophodno da toliko policije bude na putu?

Za par dana sam video da kriza nije tako strasna kao sto mediji pumpaju. Svi su duzni i sto je najgore bez ideje kako dalje. Kada se zavrti ekonomski ringispil, coveku se suzava vidno polje i ne vidi jasno, kao vojni piloti na 5 G. Takav jedan se zavrteo Grckom, prvo kroz slom berze, a posle kroz slom celog sistema.Vecina Grka koje sam upoznao su kreditne zrtve. Olako su ulazili u masinu, ali se kod njih ringispil brze vrteo, pa su cifre od 100 000 novaca ceste. A ima samo dve ruke, i misli da ce se situacija srediti. Hoce, ali posle rata. Uvek ide u tom redosledu. Kriza, pa rat, pa postaje moguce sto inace nije. Tako je kod nas jednom prilikom rodila ljubicica od sto kila ( druze tito ljubicice bela...). Sa kreditima je zajebano sto su mamci sareni i privlacni. Mada. Iza svakog mamca je udica. Ribe slute, a pecarosi to odlicno znaju. Ribolov se i zasniva na tome. Za ajkulu je igra sa ribolovcem zanimljiva samo kada je ovaj kupach, a za mene igra sa bankom samo kada sam turista u Atini, i neredi su, i ja imam masku na glavi. Grci  sa kojima sam razgovarao nisu naivni u pogledu uzroka krize, ali to je vec debelo politika, a time se ne bavimo.

ECXdR_preveza1.jpg

Preveza danas ima 20 000 stanovnika. NA ulazu u ovaj zaliv je bila cuvena bitka sa pocetka price. Do nedavno je feribot prevozio preko ulaza, a danas se prelazi podvodnim tunelom. Koliko znam jedini takav u Grckoj. Odatle do Lefkade je oko 30 km. Lefkada gotovo da nije ostrvo. Nasut je put i od kopna je razdvaja samo ovaj motorni most.

48Cmi_mostm.jpg

Za razliku od Preveze gde lokalna vlast blokira razvoj turizma. To su reci mojih domacina, a i vidi se golim okom. Lefkada je puna kao kosnica. Ipak lokalci znaju gde treba otici, pa sam dobio koordinate raja. Menjam i prevoz.

0qM9r_bick.jpg

0TtCI_plazag.jpg

Mala plaza do koje vodi vratoloman put. Kada zamisljam plazu uvek vidim ovakvu sliku. Pesak i more. Sve ostalo je visak, svaki zvuk, a pogotovo turisticki pregaoci sa suncobranima, kuvanim kukuruzima i losim kopijama skupih satova. Odmor je to sto znaci ta rec, a posle crnogorskih i Grcko-troprstih pustolovina, coveku treba odmor od odmora.

Jos malo raja. Uvek sam mislio da je kombinacija peska Dunavca i mora najbolja kombinacija, i evo je.

i774K_pesak.jpg

jos malo raja.

4wHtW_lefkadau.jpg

4U6mZ_lefkada2.jpg

0Tubv_lefkada3.jpg

Na pola sata motorom od Preveze je Zalongo. Selo cuveno po masovnom samoubistvu grckih zena i dece. 1803. je Turska vojska slomila otpor branilaca i grupa zena je bezeci stigla do litice nadomak sela. Odatle su se bacile u ponor.

lM6SZ_zalongo.jpg

Majke su skakale da deca ne bi isla da se bave se humanitarnim radom u mirovnim misijama (nekada janicari), sa mogucnoscu napredovanja u sluzbi. Nije htela da se sa cerkom  prihvati se lagodnog zivota u haremu dok sinovi putuju po svetu. Zivot nudi brojne mogucnosti, ali balkanska tvrdoglavost je cudo nad cudima. Posto nove generacije ne znaju znacenje reci cast, sem kada treba da se zbog droljave zenke popicka sa najboljim drugarom, tesko je objasniti porive i sistem vrednosti koji su terali ljude pre samo 200 godina, da se ponasaju toliko ekscentricno. Medjutim, Kada neko ima karakter jazavca i mentalitet pacova tesko mu je objasniti sta znaci cast. Posto nema reci koja bi opisala takvu dvodimenzionalnu zvalu, koristi se eufemizam sposoban. Ne zna da pise, pomalo srice i sposoban je. Ima i onih koji ne znaju da zavrse normalan fakultet, nego moraju kod privatnika. Fizicki i emocionalno zakrzljao, rade dve ganglije intelektualnog centra i eto razloga da i on bude sposoban. Mora da upropasti firmu od 20 miliona novaca da bi mu na neki racun leglo 20 hiljada. Silni sposobni onesposobise planetu.

Na vrhu litice je spomenik, trenutno u fazi rekonstrukcije, jer su ga gromovi ostetili. Do vrha vodi 1000 ovakvih stepenika. Nije lako, ali usput sam obilazio gotovo nepokretne Grkinje koje uspon na Zalongo dozivljavaju kao hodocasce. 

Qllto_zalongo1.jpg

ZKLFg_zalongo2.jpg

j6Xp4_zalongo3.jpg

Razmisljam o veri tih ljudi i o veri onih koji drze veleprodaju Boga pa nam je prodaju na malo. Oni sto su ubili Hrista, pa se posle nazvali hriscanima. Uveli su trzisnu ekonomiju puno pre, nego sto su kasnije izmislili kapitalizam. Covek nema potrebe za moralom, pravdom i etikom. Dovoljno je da placa porez i povremeno otkupi grehove. U medjuvremenu pali, pljackaj, kolji, ali sacuvaj koju kintu za otkup grehova. Po toj logici, covek je nadmudrio Boga, jer ovaj ima predvidivo ponasanje. Cim njegov namesnik na zemlji dobije kinte koliko mu treba, gresi su oprosteni. Tako ispadne da je djavo bolji pedagog, jer odnos sa njim nije predvidiv, sto vidimo iz sledeceg vica:

Zapio se grbavac u kafani, vec je kasno i krece kuci. Preko groblja je precica i on onako pijan resi da ide tuda. Usrao se, ali ide polako, kad naidje na djavola.

Gde ces ti kaze ovaj.

Tuc muc, krenuo sam kuci...

Sta ti to na ledjima?

Grba

Daj to vamo.

Otrci grbavac sav srecan nazad u kafanu, pokazuje ljudima kako ga je djavo izlecio, pa resi copavac, da i on ode na groblje.

Ponovo ista prica.

Ko si ti?

Ubogi nesrecni copavac...

Imas grbu?

Ne.

Drzi.

Povratak. Tripovao sam da ce mi neko ukrasti motor, iako je dole manastir i ima ljudi, nisam mogao da se opustim.

rJ0Vr_kawc.jpg

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• BMW GS is waiting for You...what are You waiting for????, 822 postova
  • Motocikl: Wee 650

Kao i obicno,tvoji putopisi nikada ne uspavaju...

Ti kad si isao nocu precicom  preko groblja,djava(Licka verzija rijeci "djavo")ti je dao dar da pises iako si vec imao dar da crtas, svaka cast...cekamo jos...

Ajde malo o  GTR...ali slobodno udri o najlosijim stvarima na njemu...mozda ga neki ovde sanjaju :)

• Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

@farbash

Ziva LEGENDO.....Putopis ti je za 10+,a ova Tvoja recnica treba da se izucava u Filozofiji,Psihologiji i Drustvenim naukama.

"Posto nove generacije ne znaju znacenje reci cast, sem kada treba da se zbog droljave zenke popicka sa najboljim drugarom, tesko je objasniti porive i sistem vrednosti koji su terali ljude pre samo 200 godina, da se ponasaju toliko ekscentricno."

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5457 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Covjek je kao akumulator.Puni se iz okruznja i u istom se prazni.Neki ljudi imaju 15A a neki 300A.Ovi manji malo zaverglaju pa stanu a ovi veliki natjeraju i pokvarenu masinu da radi.Ovaj covjek ima 1000+ ampera samo ga treba cesce natjerati na praznjenje , da obasja ovaj mrak...

p.s. jos par slicnosti akumulatora i covjeka je da svi imaju svoj rok ali najprije stanu oni koji se ne koriste...

party0052.gif

Pada na pamet razlika izmedju moje generacije i novih klinaca. Mi smo mastali o stanjima, a oni o okolnostima.

...sto  je ujedno i odgovor da u vecini supljih tema za 24h bude i po 50 postova , dok ...

Bas bzv , nema mesa na kolcu , nema zenki dvonogih stvorenja kojima je jucer otpao rep , nema paljenja gume...  ;D

Hvala Marko!

• Svrati ponekad, 455 postova
  • Motocikl: KTM 640 Adventure

Bas bzv , nema mesa na kolcu , nema zenki dvonogih stvorenja kojima je jucer otpao rep , nema paljenja gume...  ;D

Hvala Marko!

...ove prve dvije stavke i meni fale!  ;D

...lijep "putopis", i lijepe teme za razmisljanje!  :o

• Zainteresovan ko mlad majmun!, 894 postova
  • Motocikl: Uvijek Japanski!

Za kraj, sta se jelo. Nista sa dve, ni sa cetiri noge, ni gluvonemo iz mora, nego:

LApmB_smokve.jpg

Ne znas ni ti sta valja i sta su jeli Grcki bogovi.... ;):D

• U prolazu, 7 postova

Postovani prijatelju FARBACH

Hvala na ovom putopisu,Predivan je.

Ps. Ovde si na pravi nacin skinuo masku koju zoves farbach i dao sebe u potpunosi i istinitosti.

Sebicnost je odlican izolator al ne i jedini i ko se oslobodi svih izolatora prepoznace sebe kao beskonacnost(prazninu).

toliko o akomulatorima.

hvala jos jednom!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja