Jump to content

Moto Zajednica

Koja je realna cena Suzukija GS 500 i Kawe ER 5?

Recommended Posts

• U prolazu, 26 postova

Svidja mi se Suzuki GS 500  2001 i mladji,ali u obzir dolazi i stariji model. Kao i Kawasaki ER 5,  pa me zanima sta mislite koja bi bila realna cena ovakvog motora? Gledam po oglasima, al posto se ne razumem puno u motore ne znam ni koliko bi trebalo platiti ovakav motor. Znam da u nasoj zemlji skuplje ne znaci automatski i bolje, jer nema takvog odrzavanja sa upisivanjem i overavanjem svakog servisa u servisnoj knjizica, al sta je tu je  ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 26 postova

Ljudi trazi li neko ili prodaje ove motore, mala pomoc ne bi bila losa  ??? Vidjam svasta od 1400 do 2700e a razlika u godistima 3-4 godine, max 5. Nemoguce da su '97-mo i '02-go tu negde po ceni  ??? Neko tu preteruje zar ne?

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Video sam kako je od motora moguće napraviti leš za jednu sezonu. Faktor koji je neuporedivo bitniji od toga da li je motor u upotrebi 9 ili 12 godina je stanje konkretnog primerka. Platio bih duplo više dobru mašinu staru 15 godina od razvaljotine stare 5. Tako da je vrlo moguće i da je neko precenio/potcenio, kao i da je razlika u cenama opravdana. Ako se ne razumeš u motore, savetovao bih te da pogledaš motore za koje si zainteresovan sa nekim iskusnim, da ne kupuješ baš dibidus naslepo.

• Andragog, 4984 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Kod automobila je godište jako  bitan faktor za odredjivanje cene a kod motora baš i nije, kako je rečeno  malo pre  :)

• U prolazu, 26 postova

Hvala na savetima ima logike, ipak su nekima motori masine za cisto izivljavanje frustracija. Al sam ipak mislio nemoguce je da za konkretno GS 500 01-03 cene idu od 1800-2800e valjda ima neka sredina, neka realna cena? Izvinite ako ovo zvuci glupo,al nemam iskustva.

1800e

+250e menjaš gume ako su loše

+150e lanac i lančanici ako su dotrajali

+70e ako curkaju viljuške

+50e ako su razdrkani karboni

+60e ako su pločice na kraju

+xyz ne daj bože nešto u mašini, menjaču

+150e  sređivanje i farbanje plastika ako su u lošem stanju

itd itd...

= vrlo lako prebaci 2800e

Ovo se može desiti u najgorem slučaju, gde kupiš motor na kome sve mora da se menja i servisira. Naravno, onaj ko prodaje je uvek svestan činjenice da čak i kada je motor u perfektnom stanju i ima gomilu opreme, to neće moći adekvetno da naplati. Cena lako prevari. Gledaj konkretan motor, kad ga vidiš i proceniš stanje, ulaganja u njega,  i da li je za tebe- dogovaraj se za cenu. Lično bih, na tvom mestu, tražio motor u top stanju bez ulaganja, za višu (u okvirima zdravog razuma) cenu.

• Podržavam 1

• U prolazu, 26 postova

E ovo je odgovor koji otvara oci  ;D Al stvarno, dobro je znati cene pojedinih stavki za popravku. Nego sta su to karboni? Hvala na ovako detaljnom odgovoru. Moracu da nadjem nekog druga koji se razume u motore ili nekog nepristrasnog ko ima ovakav motor pa da zna i sta konkretno da trazi od mana.

Ima li ko kakav predlog, ima li sta da na ovom motoru crkava cesce nego ostali delovi, tj. da ima neku ucestaliju boljku?

• Ne silazi, 7364 postova
  • Motocikl: TDM 900

Eeee ja sam tako razbucao skuter od 50cc i stavio sve sto je bilo droljasto stavio sam novo. Veruj mi da sam stucao solidne pare u masinu koja je predvidjena da bude jeftina za eksploataciju. Zamisli tek nesto vece i skuplje, nikada neces imati da ga iz jedna sredis skroz, nego uvek krpi samo da ide i vecito ce nesto da lupka, da zvecka...

Apropo glavolomki vezanih za cenu motora i cenu života na dva točka...

Motociklizam je bio i ostao luksuz i ovde i preko, ne gledajuci samo kroz cenu motora i registraciju, nego kroz odrzavanje koje je najskuplje. Imam racune iz Svajcarske gde se lepo crno na belo vidi da svaki servis motora kosta od 1000 do 1500, pa i vise franaka. Mozda bih i ja mogao nekako da kupim polovnog Porsea, bas mi je on san, ali sta ce mi kada nemam para da ga odrzavam i pojim gorivom, da ga prodam posle u bescenje...

Amin.

U direktnoj vezi sa ovim što Kure piše- koliko košta sezona na motoru? Ne mislim na amortizaciju mašine, već samo na troškove našeg zadovoljstva da ga vozimo tako da nam ne fali? Nedavno sam napravio mentalnu računicu, i nakon glavobolje sam garažirao mašinu do proleća. Odvozio sam lepu sezonu od još lepših 15000km, u punoj opremi i na dobrim gumama, na motoru koji je bio garažiran. Sreća je bila vredna svakog evrića koji je otišao, a da vidimo koliko je kvantitativno iznosila ta sreća:

-1100e  goriva

-200e    registracija i prateći troškovi

-250e     set guma (ko vozi mekše, nek množi ovo dvaput)

-300e     amortizacija jednog seta opreme (pretpostavka da će oprema na meni vredna 1000e potrajati tri pune sezone, što je izgleda i malo optimistično), ko ima suvozača nek odmah množi

-350e     dva servisa- trošak osnovnog održavanja je manji (8l ulja, antifriz, ruke, mazalice itd), ali uračunajmo u ovu cenu i trošak koji će doći za štel karbona, lanac i lančanike, lamele,servis vila, ležajeve, sajle, pločice itd ukoliko želimo da motor ostane u full stanju)

-100e      maziva za lanac (motul set mazivo+čistač je 20e, pa puta 5 odokativno... scottoiler je džabe narode!!!)

-100e    odlasci na Adu Huju, o da...

-600e    najam garaže

plus sve gluposti koje se kupe iz čiste ovisnosti tokom sezone, od tank padova, tank torbi, tegića, brda kozmetike itd...

To je baš baš puno sreće svake sezone.  Celih 3000e čistog zadovoljstva. Može i za manje, naravno, može sa manje opreme, kilometara, guma, motor negaražiran, bez suvozača, na plin, ali ovo je je ono što mislim da nazovem full uzitak, i on toliko košta. Bitno mi je da sedim na nečemu što mi se dopada i što mi pristaje, pošto je apanaža tom motoru daleko veća od startne razlike od 100, 500 ili 1000 evra. A težak je fakat da toliko uglavnom nikad nemamo na gomili.

A mislili ste da je motor skup? Razmislite dobro i ako vam ga daju džabe! Motor košta, i kupovina mašine je samo početak koji je, gledajući ka horizontu, veoma veoma jeftin.

• Svrati ponekad, 330 postova
  • Motocikl: Black Adder F4isport

Ovo sve stoji, motor je skupa i neracionalna sprava, al dzaba sve to kad neko nesto voli  ::)

Onda se ukljucuju u glavi mehanizmi za subjektivno racionalisanje necega sto inace nije objektivno racinalno  ???

(znam da zvuci zamrseno, al u knjizi  koju sam morao da naucim znam da pise tako)

• Drug član, 1392 postova

Toro druze koliko ti imas godina?

U danasnje vreme gde svi kukaju kako je kriza vise NE POSTOJI RELANA CENA ne postoji ni rec REALNA

a motor vredi onoliko koliko je kupac spreman da plati ili koliko je prodavcu frka za lovu

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja