Jump to content

Moto Zajednica

Grafitna ili druga mast?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 130 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS, Ex BMW R1150GS, Ex Honda NX500R Dominator

Znam da je bezveze da otvaram novu temu zbog ovog pitanja pa ako treba,prebacite je negde.

Interesuje me da li je dobro staviti grafitnu ili neku drugu mast kada se montira osovina tocka?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

Pa upravo tako, ali ja sam cesto imao problema kod skidanja istih koje nisu bile podmazane...kad "zapece" posle nekog vremena...eto...samo zbog toga podmazati :D

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

Ja sam licno vise za tovatnu nego grafitnu u ovom slucaju... Grafitna kad se zasusi zapece najstrasnje... a grafitna se stavlja tamo gde je velika centrifugalna sila pa da ne "odlece" sa materijala... Stavi tovatnu i uzivaj!

• U prolazu, 74 postova

Grafitna mast prvenstveno je namjenjena za mazanje brtvila koja su izložena visokim temperaturama. Na pr. brtvilo glave motora izraðeno je od klingerita koji veæ u sebi ima na površini sloj grafita. Prije montaže, preporuèa se još dodatno nanjeti sloj grafitne masti.

Grafit koji ostane na metalnoj površini nakon korištenja, služi da se brtva ne zapeèe na dosjed ili prirubnicu, i da kasnije ne treba strugati i èistiti ostatke brtve sa tog dosjeda.

Grafitna mast je dobra i za podmazivanje ležajeva koji su veæ pomalo istrošeni, tj. imaju zraènosti. Neki njome podmazuju i lanac, postupkom "na vruæe".

Za podmazivanje osovina kotaèa ja koristim spray za lanac, koji je na bazi ulja. Na tim osovinama po meni, najveæi je problem prodor vode kod pranja, koja može izazvati koroziju i teško izvlaèenje osovine iz košuljica ležajeva.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Uh, sad ste me ubili sa ovim, taman treba da mijenjam gume i naravno skidam tockove i ne mogu da vjerujem da to moram da podmazujem #-o

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Ja sam svojevremeno za auto kupio tubu neke kvalitetne tovatne ELF koja cak i mirise tako da je mazanje osovina i punjenje lezaja pravo uzivanje za sva cula! :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja