Jump to content

Moto Zajednica

Tour to Marocco 2010

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 160 postova
  • Motocikl: BMW K1200R i F650GS Dakar

maroko002.jpg

POLAZAK,

Subota popodne oko 3 sata je konacno bilo vrijeme polaska. Suzana, Emilija i ja krecemo prema Wittenbergu kod Nevenke i Detlefa odakle u nedelju krecemo autovozom za Narbonne u juznoj Francuskoj gdje posle 22 sata voznje treba da stignemo u ponedeljak u 11 sati.

Odmah na pocetku sam vidio da mi je Dakar prenatovaren ali se nije imalo sto od stvari izbacit ( bar tako rece Suzana mada, ja mislim, i da smo kombijem krenuli ne bismo nista vise spakovali al`ajd, suti i vuci ). Komunikacioni sistem sa Emilijom mi takodje ne funkcionise ali to planiram popraviti kad stignemo u Wittenberg jer mislim da su mozda lose kablovi spojeni.

Konacno krecemo.

Pocetna kilometraza

DSC_5498.jpg

DSC_5500.jpg

DSC_5506.jpg

Izlazimo poslije 10 km na autoput i meni se pali lampica od goriva, nije mi jasno jer, koliko znam, trebao bi rezervoar da je skoro pun. Silazim sa autoputa i na benzinskoj pumpi vidim da je Suzanina Yamaha sva od ulja. A sto je ovo mili brate ..... rekoh joj da se parkira dok ja sipam goriva pa cu vidjet onda sto je. Sipam goriva kad ono.... staje nepunih 3 litra  :o  :o  :doh: odem do Suzane i vidim da je sa njenog motora spao cep od ulja.

Rekoh ajde gospoja da se mi lijepo vratimo doma e, kako je krenulo, necemo daleko stic  :oops:

Ne ocase ona no se ja sam vratih pa sa drugoga motora skidoh cep od ulja i tako sam u samom startu bio 100 km u prednosti.

Moram napomenuti da su mi motori za put pripremani u "Auto & Moto Salon"-u i, da nije ciji je, ne bih vise nikad nogom tamo krocio  :twisted:

Citavo vrijeme me cudi sto je sa mojim pokazivacem goriva, zasto on zeza, kako cu mu vjerovati u Maroku ali ipak naslucujem da znam u cemu je problem.

Naime, kada je moj mehanicar prikopcavao onu uticnicu ( kao za upaljac u autu ) spojio ju je na kabal koji ide iz rezervoara ka kontrolnoj tabli i to je bio uzrok 2 problema.

Kabal nije davao dovoljno struje sistemu za komunikaciju a on je ipak uzimao dovoljno struje da se pali lampica od goriva  :oops:  :oops:  :oops:  ( ili nekako slicno )

Ta dva problema su rijesena jednim udarcem jer sam struju uzeo direktno sa baterije

U nedjelju smo stigli na vrijeme u Berlin, ukrcali motore na voz i ajmo polako na lijeganje ( da bi vrijeme brze proslo )

IMG_0507.jpg

DSC_5516.jpg

a Emilija ne moze iscekat

DSC_5517.jpg

FRANCUSKA

U Narbonne smo stigli na vrijeme i nekih pola sata je trebalo sacekati da bi podigli motore i po velikoj vrucini konacno krecemo u nasu malu avanturu.

Emilija je prva bila spremna za put

IMG_0523.jpg

Plan nam je bio da nista ne planiramo vec da spontano odlucujemo kuda da vozimo, gdje da ostanemo dan-dva, pomalo nomadski ali da ne spavamo u satorima vec po hotelima jer Detlef koristi aparat za spavanje ( a nema ga jos na pedale ).

Odlucujemo da izbjegavamo autoput vec da vozimo samom obalom mora i tako krecemo prema spanskoj granici.

DSC_5559.jpg

DSC_5587.jpg

prelijepim vinskim predjelima

DSC_5581.jpg

pored ogromnih vinograda

DSC_5582.jpg

palmi

DSC_5562.jpg

Pauzu pravimo u mjestu Leucate gdje u debeloj ladovini malo jedemo

DSC_5545.jpg

pa se malo sladimo

DSC_5548.jpg

a posle toga i malo kupanja nije naodmet

DSC_5566.jpg

Posle kupanja vozimo samom obalom mora do mjesta Port-Wendres takoreci na samoj granici ali odlucujemo da u Spaniju ipak udjemo na planinskom prelazi Coll d`Ares koji se nalaz na 1500mnv i da udjemo u Pirineje koje su ipak jedan od nasih ciljeva. Cesta koja se penje prema tom prelazu je puna krivina, ima dobar asfalt i pravi je raj za motoriste.

Usli smo u

SPANIJU

i na samom prelazu pravimo malu pauzu

DSC_5601.jpg

DSC_5600Kopie.jpg

IMG_0532.jpg

IMG_0534.jpg

gdje se divimo prelijepim planinskim masivima koje cemo narednih dana probati da osvojimo sto vise

IMG_0528.jpg

DSC_5595.jpg

DSC_5598.jpg

DSC_5599.jpg

Posto se vec polako spusta noc i mi krecemo prema gradu Ripoll gdje jedva nadjosmo prenociste u hotelu "Solana del Ter". Gazdarica je prica za sebe.

Prvo nam je izdala sobe sa doruckom, onda nam za veceru probala "uvalit" jos 2 jela koje nismo narucili a ujutro smo morali platit dorucak posebno

Ruta prvog dana

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=D168&daddr=D627+to:D81+to:D81a+to:Route+d'Argel%C3%A8s%2FD114+to:Avenue+du+Mar%C3%A9chal+Koenig%2FD914+to:D115+to:42.182391,2.195978&geocode=FefFkgIdLK4uAA%3BFbrfjgIdBBguAA%3BFXiKjAIdDg8uAA%3BFbiPigIdJ0guAA%3BFSzfiAIdOAcvAA%3BFXKyiAIdyHEvAA%3BFS6KhgIdApIlAA%3B&hl=de&mra=mi&mrcr=2&mrsp=7&sz=15&via=1,2,3,4&sll=42.181914,2.195549&sspn=0.015805,0 .042186&ie=UTF8&ll=42.708678,2.894897&spn=1.003038,2.69989&z=9

Poslije dorucka i nosenja onih kofera " iz kojih se nije imalo sto izbacit" i u kojima nam "ama bas sve treba" ujutro krecemo dalje prema Andori

Krivudavim putem N-152 vozimo do grada Puigcerda gdje pravimo gresku i umjesto kroz Francusku mi krecemo "spanskim" putem i uvidjamo prekasno da smo pogrijesili i nastavljamo dalje pod mojom komandom.

DSC_5647.jpg

DSC_5618.jpg

DSC_5620.jpg

DSC_5622.jpg

DSC_5639.jpg

DSC_5647.jpg

IMG_0543.jpg

Put nije los ali su krivine preblage a ako znas sta si promasio biva ti jos teze. na jednom mjestu nesto ispred Andore detlef pretice policiju na punoj linijii oni ga zaustavljaju ali mu ne naplacuju kaznu nego mu daju "prvi zuti karton", unose ga u bazu podataka i opominju ga da ce, ako u sledecih par nedelja u Spaniji napravi prekrsaj, imati velikih problema

Cekajuci na Detlefa nailazim na ovo

DSC_5653.jpg

Posto smo u Andoru usli sa "pogresne" strane, pri tome upali u veliku guzvu, cilj nam je bio naci parking za motore, nesto pojesti i "pobjeci negdje iz ovog grada"

DSC_5658.jpg

DSC_5659.jpg

DSC_5661.jpg

IMG_0567.jpg

IMG_0568.jpg

IMG_0569.jpg

Iz Andore smo dalje krenuli u pravcu gradica Sort a potom kroz NP  Aigüestortes i Estany de Sant Maurici cestom C-28 ciji prevoj, pun serpentina, dostize visinu od skoro 2100m i gdje mi nije nampadalo da slikam nego sam se, kao i ostali, potpuno prepustio uzivanju u voznji. NEOPISIVO ( ili meni hvali rijeci da to opisem)

IMG_0575.jpg

IMG_0577.jpg

IMG_0579.jpg

IMG_0584.jpg

U gradicu Arties nalazimo dobar smjestaj i posle lijepe vecere otisli na spavanje

Ruta drugog dana

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Carretera+de+Puigcerd%C3%A0%2FN-152&daddr=N-152%2FE-9+to:N-145+to:Carretera+de+l'Obac+to:Av+de+la+Verge+de+Montserrat+to:42.70148,0.87308&geocode=FTatgwIdKoIhAA%3BFVBYhwIdpFcdAA%3BFZCRhgIdgC0WAA%3BFaKbiAIdNnYXAA%3BFVAmhwIdVEURAA%3B&hl=de&mra=mi&mrcr=4&mrsp=5&sz=17&sll=42.701282,0.872684&sspn=0.003919,0.010546&ie=UTF8&ll=42.700604,0.873413&spn=1.003168,2.69989&z=9

Ustali smo rano. Jutro je bilo prelijepo, nebo cisto plavo a pogled na planinske vrhove prekrivene snijegom je oduzimao dah. Sav trud oko ovog putovanja se u tom momentu isplatio i od istog trena prestajem misliti na svakodnevnicu, na normalnu kolotecinu koja nam uskracuje ovakve trenutke. Znao sam da je ovo samo jedan skromni pocetak .......

DSC_5667.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adventure 2014 - Touratech oprema full + F650GS Dakar

"Skroman pocetak....."  kako kazes, ali koji obecava mnogo...............

Vidim da ste se lepo opremili i poneli "sve sto vam treba, a bez cega se ne moze".............. ;)

Samo napred...........i uzivajte iz sve snage.......

Pozdrav ............ iz Afrike.

• Zainteresovan, 617 postova
  • Motocikl: Yamaha SR250 Honda NTV650

''Ne ocase ona no se ja sam vratih pa sa drugoga motora skidoh cep od ulja i tako sam u samom startu bio 100 km u prednosti.''

To je izgleda pravilo, gad god zagusti zene su te koje teraju da se ide dalje!

Vidim da ste se lepo opremili i poneli "sve sto vam treba, a bez cega se ne moze".............. ;)

Marokanac

tebi posebno hvala za dvije stvari.

Prvo ,

za Maroko sam se odlucio zbog tvoga putopisa i

Drugo,

Veliko hvala sto si me uputio na Boska Lazovica u Rabatu kome se ovim putem srdacno zahvaljujem i o kome ce kasnije biti vise rijeci

P.S.

a ne da je bilo SUPER nego nemam rijeci

Jako mi je drago da ti je moj put od prosle godine bio inspiracija................

Za Boska ces nam ti ispricati pricu...........

Super je putovati bilo gde, jos kada su to predeli kao sto je Maroko.........stvarno je uzivanjcija..........

Pozdrav tebi i tvojoj porodici............iz Afrike.

• Zainteresovan, 575 postova
  • Motocikl: MS 1000DS, Apeninac

Marokanac

tebi posebno hvala za dvije stvari.

Prvo ,

za Maroko sam se odlucio zbog tvoga putopisa i

Drugo,

Veliko hvala sto si me uputio na Boska Lazovica u Rabatu kome se ovim putem srdacno zahvaljujem i o kome ce kasnije biti vise rijeci

P.S.

a ne da je bilo SUPER nego nemam rijeci

Alo Roki breeeee,navuk'o si nas na drogu,sad nam i daj,nismo mi krivi sto ti znas da uzivas.... ;D

Opcinjeni ljepotom koja se prostirala svud okolo, poneseni zeljom da se sto prije druzimo sa prirodom oko 9 sati krecemo dalje.

Iz Arties-a krecemo dalje i u mjestu Vielha nas na kruznom toku zaustavlja policija . Posle pregleda dokumenata nam, u vrlo ljubaznom tonu, zeli sigurnu voznju i lijep boravak u Spaniji. Odatle pravimo ( nenamjeran ) krug do mjesta Bossost

DSC_5676.jpg

DSC_5696.jpg

DSC_5692.jpg

i vracamo se cestom N-230 prema mjestu Les Bordes. Na izlasku iz Vielhe put vodi serpentinama prema nekom brdu gdje pocinje tunel koji je 5,2 km dug i gdje smo na kraju jedva cekali da izadjemo jer smo se bukvalno smrzli. Bilo je toliko hladno da je Nevenka palila grijanje i na ruckama i na sjedistu. Uglavnom je osjecaj izlaska iz tunela bio visestruko velicanstven, sto zbog planinskog sunca, sto zbog snijeznih vrhova a sto zbog prelijepog jezera Embalse de Senet koje se nalazi na visini od ca 1420 m i gdje pravimo malu foto-pauzu

DSC_5719.jpg

DSC_5712.jpg

DSC_5711.jpg

DSC_5701.jpg

DSC_5704.jpg

DSC_5710.jpg

Dalje vozimo do mjesta Les Bordes cestom koja je jednostavno preopterecena saobracajem i sa koje smo jedva cekali da se iskljucimo a da nismo ni znali sto nas ocekuje na cesti N-260. Putem punim krivina i sa dosta serpentina

DSC_5744.jpg

DSC_5745.jpg

DSC_5746.jpg

DSC_5747.jpg

DSC_5748.jpg

stizemo do, po meni, jednog od najljepsih usjeka u Spaniji. Naime, kanjon "congosto de Ventamillo" proteze se 22 km a njegove litice dostizu visinu i do 230m i toliko su blizu jedna drugoj da ima mjesta samo za rijeku Rio Esera i cestu koja je mjestimicno toliko uska da se 2 auta ne mogu mimoici.

Oprosticete mi ali meni hvali rijeci da tu ljepotu opisem pa dako slike uspiju da vam bar dio toga docaraju

DSC_5749.jpg

DSC_5751.jpg

DSC_5754.jpg

DSC_5755.jpg

DSC_5756.jpg

DSC_5757.jpg

DSC_5758.jpg

DSC_5759.jpg

DSC_5761.jpg

DSC_5762.jpg

DSC_5763.jpg

DSC_5767.jpg

DSC_5771.jpg

DSC_5773.jpg

DSC_5774.jpg

DSC_5775.jpg

Dalje nastavljamo prema mjestu Ainsa manje spektakularnim i dosta sirokim putem i nailazimo na jezero Embalse de Mediano gdje smo trazili mjesto da napravimo pauzu za rucak. Trazeci kakvu terasu stizemo do mjesta gdje se zavrsava asfalt i makadam se strmoglavo spusta do jezera. Ja tu krecem u izvidnicu i sam se spustam do dolje, kakva uzivancija i ljepota, vracam se i rekoh da dolje, lise vode , kaktusa i kakvoga lisca nema nista :)

IMG_0615.jpg

IMG_0613.jpg

DSC_5797.jpg

DSC_5796.jpg

DSC_5798.jpg

IMG_0616.jpg

IMG_0621.jpg

i nazad

DSC_5800.jpg

Dalje, prema Pamploni, vozimo manje-vise "normalnim" putem,

DSC_5872.jpg

DSC_5884.jpg

DSC_5886.jpg

prolazimo pored nekih interesantnih "spanskih sela"

DSC_5874.jpg

i zbog velike vrucine odlucujemo se za "laksu" hranu

DSC_5832.jpg

DSC_5833.jpg

DSC_5834.jpg

DSC_5835.jpg

pa cemo u Pamploni to namirit boljom vecerom.

U Pamploni smo stigli negdje oko 8 sati i nas TomTom ( izvini Tomo, bila je nasa greska a mi se na tebe ljutili ) nije mogao da nadje adresu koju smo trazili i mi upadamo u pravi saobracajni haos. Imao sam osecaj, posto je Pamplona poznata po "ulicnim jurnjavama bikova" da je nedje neki bik pusten pa goni vozace po gradu.

DSC_5902.jpg

U neka "zla doba" nalazimo smjestaj u hotelu Albret

DSC_5899.jpg

i tek oko 11 izlazimo da sto pojedemo.E, kontam, najescemo se u ova doba strasno. Nadjosmo neki restoran brze hrane, popismo po pivo, pojedosmo nekakve sendvice i nazad u `aljine jer sjutra nastavljamo dalje

Ruta:

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Carretera+d'Esterri+d'Aneu+a+Vielha%2FC-28&daddr=Carretera+Lleida-Vielha%2FN-230+to:Ctra+de+Bisaurri%2FN-260+to:Av+de+Ordesa%2FN-260+to:N-240+to:Ctra+de+Tiebas%2FNA-234+to:AP-15+to:42.810388,-1.643829&geocode=FauSiwIdvlYNAA%3BFdwOjQIdxrMKAA%3BFRCwiAIduoQHAA%3BFfojigIdzh_-_w%3BFSY-igId9JDu_w%3BFfy7iwId1o3n_w%3BFWqyiwIdSiTn_w%3B&hl=de&mra=mi&mrcr=5&am p;mrsp=7&sz=13&via=5&sll=42.793637,-1.637135&sspn=0.062605,0.168743&ie=UTF8&z=13

Posto smo "jeli, pili i spavali" ujutro vadimo motore iz garaze

IMG_0637.jpg

IMG_0638.jpg

i ja tu vidim da mi je pukao saraf koji veze "zadnji trap" sa sasijom

DSC_5918.jpg

Posto se to najvjerovatnije desilo prilikom moje endurozajebancije, na onom jezeru, sa punim koferima i top-case-om smatram da ce to izdrzati jos dok se izvucemo iz Pamplone pa cu, negdje na izlazu iz grada, svratiti u neku radionicu da mi to poprave. Na izlazu smo promasili skretanje prema industrijskoj zoni gdje se nalazilo masu nekih auto-kuca a posle toga nijesam htio da stajem po manjim selima nego smo isli do gradica Alfaro i na samom ulasku u grad nailazimo na ogromnu radionicu ali mi oni kazu da ne mogu popraviti nego da idem pravi i da cu naici na drugu radionicu koji mi mogu pomoci. Pokazuje mi ( bar sam ga ja tako razumio ) da vozim pravo preko 4 kruzna toka i sa desne strane je ta j servis. Pitam da mi kaze koliko je to u kilometrima a covjek puce u smijeh i vice: No, no, no kilometar , milimetar sinjore , i opet hahaha....

Mi u koloni jedan po jedan uradismo tako i skoro izadjosmo iz grada cekajuci cetvrti kruzni tok kad ja vidjeh Fordov servis sa desne strane. Stadoh i pridje mi neki covjek i na njemackom jeziku me pita da li imam problema. Objasnih mu o cemu se radi i mi zajedno ulazimo u Fordov servis gdje se on nesto raspravlja sa njima. Onaj majstor nece ni da izadje, vrucina mu vjerovatno, nego onom mom "Svabi" nesto objasnjava i pokazuje kuda da idemo. Ja i "Svabo" zatim pjeske , nekoliko blokova nazad, nadjosmo majstora na koga su nas oba servisa upucivali. Zena za pultom nam rece da dovedem motor a majstor ce brzo doci. Vracam se, ponovo pjeske i dovozim Dakara ispred Moto-kuce a ubrzo zatim se pojavljuje i Carlos Sola koji zivi od i za motosport. Covjek od malena vozi skoro sve vrste motora na sampionatima spanije, minibike, enduro, classicenduro itd, itd,... i 2 puta je bio u timu mehanicara na Paris-Dakaru. uveli smo motor u radionicu i onda su poceli filigranski radovi na mom motoru, prvi i, najvjerovatnije, poslednji put.

Kad sam vidio gdje su me poslali oni iz ona dva servisa bilo mi je jasno zasto nijesu oni htjeli da cackaju oko motora.

Carlos mi je na kraju zamijenio oba sarafa, postavio neke osigurace za koje ja nijesam ni znao da postoje i posle sat vremena mi trazio 20 € za uslugu  :naughty:  , poklonio mi majicu sa njegovom reklamom, pokazivao slike sa poznatim spanskim trkacima ( Dani Pedrosa,Angel Nieto ....) pokazao kolekciju starih motora i razisli smo se kao prijatelji.

ako nekog interesuje moze ga posjetiti na:

http://www.carmoto.com

a evo malo i mojih slika kod Dr. Carlosa

IMG_0642.jpg

DSC_5924.jpg

DSC_5925.jpg

DSC_5919.jpg

DSC_5920.jpg

DSC_5921.jpg

DSC_5922.jpg

DSC_5923.jpg

DSC_5926.jpg

I posle njegovog pregleda moj Dakar je bio spreman za Maroko.

Posto se u medjuvremenu i zenski dio ekipe naodmarao u ladovini konacno smo mogli da krenemo dalje

IMG_0639.jpg

Nisam znao da put za Maroko vodi pored Crne Gore  :mrgreen:

DSC_5946.jpg

DSC_5947.jpg

Uz kratke pauze i zanimljive predjele

IMG_0648.jpg

IMG_0645.jpg

DSC_5977.jpg

DSC_5986.jpg

DSC_5997.jpg

stizemo do Avile i trazeci prenociste stizemo ispred jednog hotela gdje dvije zene igraju nesto kao flamengo. kad sam to vidio stao sam i poceo da slikam dok su igrale a kad su me primijetile morao sam bjezat

DSC_6001.jpg

DSC_6002.jpg

DSC_6003.jpg

Zamislite ovako dvije babe ispred hotela Crne Gore da zaigraju Crmnicko hahaha  :lol:  :lol:  :lol:

Na kraju smo se smjestili u hotelu Don Carmelo

DSC_6025.jpg

i posle izasli u Starom gradu na veceru

U wikipediji pise ovo:

"Avila je glavni grad španske provincije Avila koja se nalazi u autonomnoj pokrajini Kastilja i Leon. Nekada je pripadala regionu Stare Kastilje.

Grad se nalazi na 1.117 metara nadmorske visine, i najviši je u Španiji. Izgrađen je na zaravni kamenitog brda koje se izdiže na sred divljine, sa veoma oštrom klimom - duge i hladne zime i kratka leta.

Stari grad Avila je izgrađen od smeđeg granita, okružen šancem i zidinama koje sadrže 88 kula izvidnica i devet kapija i koje se sve nalaze u odličnom stanju, ali veliki deo grada leži van zidina starog grada. Gotička katedrala, za koju se tvrdi da potiče iz 1107. godine, ali je verovatno iz 13. ili 14. veka, liči na tvrđavu sa utvrđenim zidinama i dve velike kule."

Posto je samo Emilija uzela njen aparat za slikanje slike i nisu nesto "Bog zna"

DSCF2275.jpg

DSCF2277.jpg

DSCF2282.jpg

DSCF2266.jpg

DSCF2267.jpg

DSCF2268.jpg

"Gledaj frajeru kakav batak imam"  :o

DSCF2288.jpg

DSC_6037.jpg

" Jos jedan prodje dan, uzburkan kò more

....................................................."

Ruta :

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Av+de+Zaragoza&daddr=Av+del+Burgo+Viejo%2FLR-288+to:A-68+to:Autov%C3%ADa+SO-20%2FSO-20+to:Ctra+de+Salceda+a+San+Esteban+de+Gormaz%2FN-110+to:40.801336,-4.292908+to:A-51&geocode=FQo-jQIdMuzm_w%3BFaSZgwIdhj_l_w%3BFZIMggIdmO_m_w%3BFdR0fQId1vXZ_w%3BFchicwIdHCLH_w%3B%3BFcCtbAIdyFy4_w&hl=de&mra=dpe&mrcr=2&mrsp=5&sz=9&via=2,4,5&sll=40. 994411,-3.592529&sspn=1.030285,2.69989&ie=UTF8&ll=41.771312,-2.06543&spn=4.07184,10.799561&z=7

Iz Avile smo krenuli oko 9 sati ali po jako tmurnom vremenu. Kisa je "mirisala" svugdje oko nas. U pocetku smo uspijevali vozit "izmedju" oblaka ali ubrzo nijesmo imali vise kud, morali smo se skvasit.

IMG_0649.jpg

IMG_0653.jpg

IMG_0657.jpg

IMG_0659.jpg

Nekih stotinak kilometara je padala neprestano pa smo ovakvo vrijeme

IMG_0676.jpg

iskoristili da u jednom bistrou napravimo pauzu za rucak. Moram napomenuti da na ovom putovanju nijesmo nijednom "ljudski" rucali. Vise su to bile pauze da se nesto prezalogaji i to smo namirivali obilnim vecerama

IMG_0674.jpg

IMG_0671.jpg

negdje na putu za Portugaliju mi je taho pokazao

DSC_6049.jpg

DSC_6038.jpg

DSC_6043.jpg

DSC_6045.jpg

U Portugaliju smo usli kasno popodne

DSC_6066.jpg

DSC_6071.jpg

DSC_6076.jpg

i navece stigli u Evoru, grad koji potice jos iz Rimskog doba a od 1986 je i pod zastitom UNESCU-a. U Evori su se jos od 12 vijeka birali portugalski kraljevi, ima jezuitski univerzitet koji je osnovan 1559 godine. U 16. i 17. vijeku Evora gubi na znacaju tokom i zbog spanske aneksije. Mi smo, doduse, malo od toga vidjeli jer su toga dana u Evori bili dani necega, neka festa, fiesta ..... Mi smo tu vecerali prvoklasne sardele, pili Sangriu i oko ponoci posli na spavanje

DSC_6104.jpg

DSC_6114.jpg

DSC_6115.jpg

DSC_6132.jpg

Emilija ne jede ribu odkad sam ja jednom kuci donio svjeze ( citaj zive ) pastrmke, njoj ih je bilo zao i od tada nece cak ni morske plodove.

DSC_6130.jpg

DSC_6133.jpg

DSC_6134.jpg

DSC_6135.jpg

DSC_6136.jpg

DSC_6137.jpg

Ruta :

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=A-51&daddr=Ctra+%C3%81vila-Talavera+de+la+Reina%2FN-502+to:N-110+to:A-66+to:A6+to:38.573938,-7.915649&hl=de&geocode=FXJ0bAIdVPS3_w%3BFUhVagIdTCi0_w%3BFRR9ZwIdWgqr_w%3BFRbLUwIdMkif_w%3BFYqaUQIdWAuT_w%3B&mra=mi&mrcr=1&mrsp=5&sz=8&via=1,2,3&sll=39.448919,-6.663208&sspn=2.226818,5.39978&ie=UTF8&z=8

Iz Evore smo krenuli oko 10 sati i cilj nam je bio stici do Atlantika i u nekom manjem mjestu naci smjestaj za 2-3 dana koliko smo planirali da odmorimo. Ipak smo mi ovo na godisnjem odmoru . Zbog velike vrucine odlucujem da vozim otvorene jakne . Nesto kasnije sam u retrovizoru vidio da Suzana, koja je bila zadnja u koloni, usporava, staje, silazi sa motora, trci nazad, ja se okrecem i vozim prema njoj i vidim da ona nesto mlatara rukama. Kroz glavu mi prolazi milion stvari sto bi se to moglo desiti. Znao sam ja, nijesu zene za ovakva putovanja, da je tako ne bi Bog izmislio kuhinju, metlu i ostale dalavere. Na tren mi dolazi ideja da joj predlozim da ona lijepo ostane na more dok se ja vratim iz Maroka, ono kao sunce, plaza, maslinovo ulje za suncanje, friske krofne i ostalo. Ona se saginje, podize nesto crno sa asfalta ( sto li je izgubila zaboga ), ja prilazim i ona mi pokazuje

DSC_6222.jpg

DSC_6224.jpg

moj iPhone ( ispao meni iz dzepa ) .

E kako sam na momenat pocrvenio od sramote pred samim sobom mozete pretpostavit. Ona je trcala dok su ga auta zaobilazila a kad je kamion presao preko njega samo je zamlatarala rukama. Pa, rekoh, zar ne moga brze potrcat zenska glavo , tacno je da su sve zene smotane, nema haera od vas ( i bi ona kriva  :twisted:  )

Nastavili smo dalje

DSC_6177.jpg

DSC_6180.jpg

DSC_6173.jpg

DSC_6164.jpg

DSC_6167.jpg

DSC_6157.jpg

DSC_6151.jpg

DSC_6199.jpg

DSC_6207.jpg

I konacno smo stigli do Atlantika, drugog cilja naseg putovanja

DSC_6216.jpg

a cemu se one tri vesele nismo mogli da otkrijemo. Je li to zbog 3 dana odmora ili zbog mogucnosti da mogu konacno prati ves i sudje ( ipak su to zene jado moj ).

Nasli smo odlican i povoljan apartman u mjestu Vila Nova de Milfontes

DSC_6213.jpg

DSC_6217.jpg

Slijede dani setnje, spavanja, plaze

IMG_0733.jpg

IMG_0735.jpg

IMG_0736.jpg

IMG_0739.jpg

IMG_0731.jpg

IMG_0804.jpg

IMG_0805.jpg

IMG_0806.jpg

IMG_0801.jpg

IMG_0799.jpg

IMG_0798.jpg

IMG_0802.jpg

IMG_0742.jpg

IMG_0751.jpg

IMG_0743.jpg

IMG_0756.jpg

IMG_0758.jpg

DSC_6243.jpg

DSC_6239.jpg

Znam da vam je dosadno gledajuci ovakve slike ali, vjerujte, bilo mi je jos teze kad sam ih pravio i zato sam zadnji dan bojkotovao plazu i sam posao da se vozim motorom

i tako stigao do najjugozapadnije tacke Evrope u mjestu Cabo de Sao Vicente pa evo pogledajte

DSC_6342.jpg

DSC_6359.jpg

IMG_0858.jpg

IMG_0861.jpg

DSC_6400.jpg

DSC_6299.jpg

DSC_6306.jpg

DSC_6312.jpg

DSC_6314.jpg

DSC_6330.jpg

Ruta :

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Av.+de+Lisboa%2FIP2&daddr=37.645772,-8.556976+to:N393&geocode=FaB_TAIdRD-H_w%3B%3BFVyyPwIdAip6_w&hl=de&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=1&sz=10&via=1&sll=37.842326,-8.511658&sspn=0.569353,1.349945&ie=UTF8&ll=38.11295,-8.291931&spn=1.1345,2.69989&z=9

Posto su se Detlef i Emilija vec bili zazeljeji "Thüringer bratwurst"-a (poznate njemacke kobaje) morao sam jos jednom tamo pa evo jos koja slika

IMG_0844.jpg

IMG_0865.jpg

IMG_0866.jpg

IMG_0867.jpg

IMG_0868.jpg

IMG_0869.jpg

IMG_0853.jpg

IMG_0854.jpg

IMG_0855.jpg

IMG_0856.jpg

IMG_0857.jpg

IMG_0858.jpg

IMG_0859.jpg

IMG_0860.jpg

IMG_0861.jpg

IMG_0862.jpg

IMG_0863.jpg

DSC_6441.jpg

DSC_6442.jpg

.... 

Kamen gori val se pjeni

Govorili nisu nista

Zagrljeni, Zagrljeni ....

DSC_6407.jpg

Dalje smo krenuli dobrim i krivudavim cestama uz obalu kroz mjesta Lagos, Albufeira, Faro ...

DSC_6445.jpg

DSC_6455.jpg

DSC_6477.jpg

DSC_6493.jpg

DSC_6365.jpg

DSC_6367.jpg

DSC_6366.jpg

DSC_6254.jpg

i negdje na tom dijelu pada i treca `ìljada

DSC_6518.jpg

U malom ali simpaticnom mjestu Altura, nedaleko od spanske granice smo smo nasli smjestaj

DSC_6557.jpg

vecerali u "Casablanci"

DSC_6556.jpg

gdje "pice" narodnjaci  :mrgreen:

DSC_6555.jpg

DSC_6554.jpg

a doruckovali u "Broadway"-u

DSC_6582.jpg

Ruta:

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=R.+Ant%C3%B3nio+Mantas&daddr=CM11508+to:Av.+Gen.+Humberto+Delgado%2FN120+to:Estr.+EN268%2FN268+to:Estr.+EN268+to:Estr.+EN268-2+to:Av.+da+Fonte+Coberta+to:Estr.+EN125%2FN125+to:Estr.+EN125%2FN125+to:Estr.+EN125%2FN125+to:Estr.+EN395%2FN395+to:Estr.+EM526+to:N125+to:IC4+to:Estr.+EN125%2FN125+to:37.153202,-7.586746+to:Av.+24+de+Junho&geocode=Fd2nPwIdUf55_w%3BFU_aPAIdeul5_w%3BFbZoOQIdaq55_w%3BFebXNQIdzhR4_w%3BFeHuNAId-b12_w%3BFTCZNAId5Hd3_w%3BFQJDNgIdiGZ7_w%3BFWLsNgIdBI98_w%3BFUiONgId7jN__w%3BFa94NgIdmQeB_w%3BFZQCNgIdBg6C_w%3BFeASNgIdopiC_w%3BFbYbNgIdbACF_w%3BFf4fNQIdiLCG_w%3BFWCuNQIdb-6J_w%3B%3BFZw5NwIdrJSN_w&hl=de&mra=dpe&mrcr=7&mrsp=15&sz=11&via=1,7,8,9,11,12,14,15&sll=37.144445,-7.667084&sspn=0.309792,0.65918&ie=UTF8&ll=37.247821,-8.121643&spn=1.237463,2.636719&

Ujutro smo se probudili ranije ali nam je kisa i jaki vjetar malo usporila polazak. Malo smo sacekali nece li prestati i kad je kisa prestala krenuli smo prema Sevilji.

Vjetar je duvao sve jace i jace da bi od Sevilje postalo skoro nepodnosljivo i mi silazimo sa autoputa ali je cesta N-IV od Sevilje prema Cadizu preopterecena od kamiona ( valjda izbjegavaju autoput koji je mnogo skup ) tako da sama voznja, mimoilazenje a pogotovo preticanje zahtijevaju ogromnu koncentraciju. Negdje oko Jareza vjetar prestaje potpuno i odjednom biva nevjerovatno vruce ( jbg, nama se ne moze ugodit ) tako da jedva cekamo da se primaknemo Tarifi odakle idemo trajektom za Tanger. Evo malo slika mada se na toj dionici nisam bas mnogo "potrosio"

DSC_6564.jpg

DSC_6612.jpg

DSC_6611.jpg

DSC_6610.jpg

DSC_6585.jpg

Zanimljiv znak

DSC_6609.jpg

IMG_0879.jpg

To vece su Spanija i Njemacka igrale polufinale na SP i mislim da je ova zastava ujutro ipak trebala da se malo spusti

DSC_6647.jpg

Ujutro je nebo bilo prelijepo

DSC_6630Kopie.jpg

Krenuli smo ranije prema Tarifi i bez velike procedure prosli carinu i posli prema trajektu koji za 35 min. prelazi Gibraltarski Moreuz i koji ce nas prebaciti do pravog cilja naseg putovanja ......

IMG_0887.jpg

DSC_6683.jpg

IMG_0898.jpg

......MAROKO

DSC_6720.jpg

Ruta

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Unbekannte+Stra%C3%9Fe&daddr=AP-4+to:Ctra+de+Andaluc%C3%ADa%2FN-IV+to:Ctra+de+Andaluc%C3%ADa%2FN-IV+to:N-349+to:36.651894,-6.17363+to:Ctra+Nacional+340%2FN-340%2FE-5&geocode=FSRDNwIdUpmN_w%3BFdjGNgIdwLil_w%3BFdTGNQIdxqem_w%3BFbz_MgIdcoWk_w%3BFXpxMAIddhSj_w%3B%3BFbZEJgIdjnOp_w&hl=de&mra=dpe&mrcr=2&mrsp=5&sz=11&via=2,3,5&sll=36.613323,-5.94223&sspn=0.40565,0.889206&ie=UTF8&ll=36.760891,-6.457214&spn=1.619468,3.556824&z=9

Maroko .......

Maroko je za mene nekad bio "pojam".... vrijeme kada smo, a najvise nas Drug Tito, drugovali sa arapskim zemljama jos uvijek imam u sjecanju ..... ej covjece, Marokanci ... tada za mene ljudi kao sa neke druge planete, Boumedienn i Alzir, Naser i Egipat, Gadafi i Libija ... kako sam se tada lozio na te zemlje , .... ujak mi posao u Irak da radi, jooooj da je meni tamo, a i onaj Keops ..... sto je njemu nampalo da pravi, Egipatska kultura itd, itd, itd,

Kasnije , devedesetih, dolazi vrijeme prvih kontakata sa Arapima iz Libije, Maroka, Alzira, Tunisa ......

Sve to ima manje i manje veze sa onim sto sam ja vjerovao, kakva druga planeta i kakvi bakraci.... ovozemaljci u pravom smislu rijece.... odose iluzije kao da ih nikad nije ni bilo .....

Maroko.... ja idem tamo i to ne u neki hotelski kompleks na Mediteranu ili Atlantiku nego u svojoj reziji, na motoru i u unutrasnjost i cilj mi je Marrakech sto na berberskom jeziku znaci Bozja zemlja a Evropa ga naziva Biser juga .....

Od "Marokanca"  sam cuo da u Rabatu ( glavni grad Maroka ) vec dvije godine zivi i radi Bosko Lazovic, takodje clan BJBikersa,

IMG_0993.jpg

web dizajner i bajker iz Cacka i da mu se obratim za pomoc pri odredjivanju rute. Par puta smo se culi i pada dogovor da mu se javim kad stignem i da cemo tada smisliti nesto a da ce vjerovatno i on sa nama napraviti mali krug. Tako i biva, pada dogovor da mu se javim kad stignemo u Rabat i da je njemu taj izlaz sa autoputa 10 min od kuce i da ce doci on i Dzehad

DSC_7445.jpg

da nas sacekaju. Dzehad je takodje iz Cacka, od oca palestinca i majke srpkinje, profesionalni fotograf koji je ozenjen Marokankom i vec 5 godina zivi u Maroku.

Na granicnom prelazu se zadrzavamo mozda nekih sat vremena i uz "pomoc" nekakvog sluzbenog osoblja ( citaj 35 €) zavrsavamo ulazne papire i ulazimo u saobracajni haos Tangera. Nekako se ipak dosta dobro snalazimo i relativno brzo izlazimo na autoput koji ide prema Rabatu. Na jednom velikom parkingu stajemo i u restoranu gdje "drma" Bob Marley pravimo pauzu za rucak i naravno narucujemo Tadzin  :P  :P  :P ... prste da polizes.

DSC_6738.jpg

( nazalost nisam slikao niti mi je padalo na pamet dok se nisam najeo )

Nastavljamo dalje

DSC_6741.jpg

autoputem

DSC_6779.jpg

DSC_6773.jpg

i posle dosta vremena stizemo u Rabat gdje nas Bosko i Dzehad cekaju vec tri sata ( ko im je kriv kad se ne drze dogovora  :lol:  :lol:  :lol:  ).

Na samom ulasku u Rabat Bosko mi objasnjava da na semaforima, prvo i drugo vozilo prolaze kroz crveno i voze do sredine puta. Cim se upali zeleno svijetlo auta iza njih im sirenom daju signal da mogu da krenu i tu je fazon..... ne svira samo "trece" vozilo nego citava kolona.... i tako sa sve cetiri strane i na svakoj raskrsnici  :o  :o  :o

Meni je to bas super ali stalno mislim kako ce se snaci Suzana i Nevenka i kontam, one su nase gore list, brzo ce se navici ali mi sve nesto zao Detlefa jer njemci i za manju sitnicu pisu jedni drudima prijavu  :mrgreen:  " kome ces se ovdje zaliti Svabo " i kez mi ne silazi sa usta  :lol:  :lol:

Kroz stvarno veliki saobracajni haos stizemo na odrediste, u kafic blizu Boskovog stana, pijemo nus-nus ( kafa sa mlijekom) i dogovaramo se kako cemo i sta cemo.

Pada dogovor da sjutra ujutro krenemo za Casablanku, posjetimo 2. na svijetu po velicini dzamiju Hassan II ( gdje ce Dzehad ici da klanja) i Rick`s cafe ( iz filma "Casablanca" ) pa onda dalje za Marrakech. Ja i Bosko odlazimo da nadjemo hotel za nas i nalazimo "Hotel Ourida"

DSC_6786.jpg

DSC_6840.jpg

DSC_6844.jpg

Posto Suzana ima rodjendan pada dogovor da izadjemo na veceru u neki nacionalni restoran i izbor pada ( mada i nijesmo znali za drugi) na "Dar Naji" gdje je fenomenalan ambijent

IMG_0952.jpg

DSC_6799.jpg

DSC_6808.jpg

DSC_6811.jpg

DSC_6812.jpg

Kad smo se vratili u hotel i upalili svijetlo mislim da nije bilo vrste bubasvabe koja se nije rastrcala po sobi  :mrgreen:  :mrgreen:  ( ko zna kad je Suzana zaspala hahaha )

Nema veze Suzana, sjutra idemo u Marrakech

Odlicno.............pratim, vidim da napredujete i laganica uzivate usput...........tako i treba.

Pozdrav..........iz Afrike.............malo nize (GABON na ekvatoru).

Po dogovoru treba da se nadjemo u hotelu i da krenemo ali , po navici - kako cemo poslije uvidjeti, cekamo na Dzehada

IMG_9153.jpg

i krecemo kroz saobracajni haos Rabata ( koliko da se ne zaboravi ) cestom koja vodi uz sami okean,

DSC_6865.jpg

DSC_6869.jpg

kroz Mohammediu , grad koji se nekad zvao Fedala ali 1959 godine mijenja ime u cast Kralja Mohameda V . U Mohammediji je i jedna od ljetnjih rezidencija kraljevske porodice.

Zatim posle nekih 30 km ulazimo u Casablancu u takav saobracajni PAKAO da mi je onaj haos u Rabatu, Tangeru i u Pamploni od prije neki dan izgledao kao poligon od auto skole. Sva auta voze, bukvalno, jedni drugima u branik i svi trube ( ali neprestano ).

Stizemo ipak nekako do ispred dzamije Hassan II

IMG_9159.jpg

IMG_9160.jpg

DSC_6906.jpg

DSC_6895.jpg

koja se smatra drugom po velicini u svijetu . Dzamija se prostire na 20.000 kvadratnih metara a njen minaret, koji je visok 210 m, je najvisociji u svijetu. Radilo ga je 2500 radnika i sve rucno. Krov mu se automatski otvara. Dok je Dzehad bio da klanja mi smo posjetili pizzeriju u blizini i napravili pauzu za rucak. Posle rucka smo obisli Rick`s cafe, poznat iz filma Casablanca sa Humphrey Bogartom i Ingrid Bergman .

IMG_9167.jpg

IMG_9169.jpg

DSC_6938.jpg

DSC_6940.jpg

DSC_6941.jpg

DSC_6888.jpg

IMG_9173.jpg

IMG_0958.jpg

IMG_0965.jpg

IMG_0957.jpg

DSC_6896.jpg

i jedva cekali da napustimo taj pakao. U Casablanci je Emilija rekla da vise nikad nece posjetiti taj grad i to je jedino mjesto gdje je, na citavom putovanju, jedva cekala da ga napustimo. Meni jednostavno hvale rijeci da opisem tu situaciju tako da necu ni pokusati ( bojim se da ce, sto god da napisem biti preblago )

Kad smo izasli iz grada pravimo pauzu na, maltene, prvoj benzinskoj pumpi koja ima i mali Bistro

IMG_9176.jpg

Cestom N9 nastavljamo prema Marrakechu kroz mjesta Settat, Ben Guerir, kroz takve pustare a sve to po nevjerovatnoj vrucini

DSC_7064.jpg

DSC_7068.jpg

DSC_7070.jpg

DSC_7075.jpg

DSC_7100.jpg

DSC_7020.jpg

DSC_7021.jpg

DSC_7022.jpg

DSC_7023.jpg

DSC_7024.jpg

DSC_7025.jpg

pravimo i malu pauzu pored nekog bunara

IMG_9232.jpg

IMG_9217.jpg

IMG_9210.jpg

IMG_9192.jpg

zatim vozimo dalje

IMG_9184.jpg

IMG_9190.jpg

i nailazimo u mjestu Ben Guerir na neku vrstu pijace gdje kupujemo lubenicu da se malo osvjezimo

DSC_7056.jpg

DSC_7048.jpg

DSC_7047.jpg

IMG_1005.jpg

i malo nam je trebalo da kupimo i malo mljevenog mesa

IMG_1010.jpg

Nesto se mislim kako bih ovdje zamijenio onaj saraf na Dakara

DSC_7085.jpg

Navece oko 9 sati smo stigli u Marrakech i malo je potrajalo dok smo nasli smjestaj. U stvari, Boskov sef nam je organizovao 2 stana za dvije noci. Stanovi su bili klimatizovani tako da smo se konacno malo i rashladili ( i osecali kao kuci )

Ruta:

http://maps.google.de/maps?f=d&source=s_d&saddr=Avenue+Mohammed+V%2FMoulay+Hassan+Bridge%2FN1%2FP2&daddr=R322+to:R322+to:Boulevard+Prince+Moulay+Abdellah%2FR322+to:Boulevard+Prince+Moulay+Abdellah%2FR322+to:A3+to:A3+to:Boulevard+Hassan+II%2FR322+to:Boulevard+Sidi+Mohamed+Ben+Abdellah+to:Boulevard+Sidi+Mohamed+Ben+Abdellah+to:Boulevard+Sidi+Mohamed+Ben+Abdellah+to:Boulevard+Sidi+Mohamed+Ben+Abdellah+to:33.450922,-7.520142+to:N9%2FP7+to:N9%2FP7+to:N9%2FP7+to:N9%2FP7+to:N9&geocode=FQw7BwIdSuyX_w%3BFfoQBwIdsleX_w%3BFaIhBgIdEWKW_w%3BFaAmBQIdeh6V_w%3BFYuuBAIdUziU_w%3BFRKXBAId6miU_w%3BFR-IAwIdYt-R_w%3BFVw2AgId0l2P_w%3BFTjUAAIdfqGL_w%3BFV7MAAIdVomL_w%3BFYLBAAIdPm6L_w%3BFYzGAAIdyrmL_w%3B%3BFSpI-gEdqMyL_w%3BFSAk9gEdioyK_w%3BFbor8AEdXMeH_w%3BFXL-5wEdrLmG_w%3BFQ7M4gEdqKWF_w&hl=de&mra=dpe&mrcr=0&mrsp=12&sz=11&via=1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16&sll=33.432014,-7.621078&sspn=0.259583,0.505371&ie=UTF8&ll=33.165145,-7.926636&spn=2.082915,4.042969&z=8

• Ako gledaš u pod nikad nećes videti nebo, 1380 postova
  • Motocikl: K1600GT

Prvo uzivanje ka ovako sa porodicom provedes odmor jos na dva tocka...

Svaka vam cast  Ti i Marokanac ste najbolji sto se putopisa tice...

a nastavak?

Wikipedija o Marakesu kaze:

Marakeš (arap. مراكش, lokalni izgovor: Marakš, fr. Marrakech) je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Poznat je po nadimcima „crveni grad“ (al hamra) i „biser juga“. Uz Fes, Meknes i Rabat, ubraja se u 4 „kraljevska grada“ Maroka.

Grad ima 1.036.500 stanovnika (2006), i po tome je četvrti grad zemlje. Glavni je grad regiona Marakeš-Tensift-El Hauz.

Marakeš je reč iz jezika Berbera i znači „Božja zemlja“. Ime države Maroko potiče od ovog toponima (špansko ime Marakeša: Marruecos).

Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062.

Privreda Marakeša zasniva se na turizmu, trgovini i zanatstvu. Marakeš poseti više od 2 miliona turista godišnje.

Stari deo grada Marakeš (medina) je od 1985. na UNESKO listi Svetske baštine. Glavne atrakcije u Marakešu su istorijski trg Đema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. i više vrtova (Agdal, Menara, botanički vrt Mažorel).

Ja bih dodao da Marrakech nema apsolutno nista zajednicko sa onim Marokom koji sam ja vidio.

Grad je nevjerovatno cist, saobracaj funkcionise kao u skoro svakoj Evropskoj metropoli, pun je turista i moze se sresti svega i svacega, od minica do dimija, od zapreznih kola do Porschea, od onih malih prepravljenih Pezoovih motorina do Harley-a i jos milion drugih kontrasta........ a policija je dosta prisutna na ulicama.

DSC_7163.jpg

To sto se policije tice ima i svojih razloga.

Naime, devedesetih godina je kriminalitet u Marakesu bio toliko uzeo maha da su turisti poceli da ga izbjegavaju a s obzirom da Marakes zivi uglavnom od turizma to bi bilo pogubno. Vlasti su tada doveli "masu" policije i oni su poceli da zavode red i ..... zaveli su ga  :clap:  :clap:  :clap:

DSC_7136.jpg

IMG_1041.jpg

Ako ste mislili da su ove slike greskom u putopisu iz Maroka, grijesite. To je unutrasnjost zeljeznicke stanice koja ovako izgleda spolja

IMG_1040.jpg

DSC_7135.jpg

Tu smo se nasli sa Boskovim gazdom i on nas je, onako marokanski , natrpau u svoje auto i provozao nas gradom ,

IMG_1043.jpg

DSC_7141.jpg

DSC_7150.jpg

DSC_7175.jpg

a onda smo stigli na Medinu ( centar ) koja je nedeljom oko podne, maltene, pusta ali isto ima , za nase pojmove i takvu vrucinu, puno naroda.

Jos se ljudski nijesmo ni snasli i nasli smo se kod satre sa zmijama

Prvo su ova dvojica drzali zmije

DSC_7202.jpg

DSC_7203.jpg

IMG_1045.jpg

a onda smo ja i Detlef uzeli da im pokazemo kako se to radi i kako se skriva junacki strah

IMG_1047.jpg

IMG_1052.jpg

DSC_7206.jpg

IMG_1054.jpg

i nemojte ocekivat da vam taj strah opisem ( mada niko ne bi rekao da nas je bilo strah kad nas vidi kako fino poziramo ). Nijesam literarno nadaren toliko koliko me je bilo strah.

Poslije toga smo prosetali po Medini

IMG_1076.jpg

IMG_1080.jpg

IMG_1066.jpg

IMG_1070.jpg

IMG_1071.jpg

IMG_1072.jpg

IMG_1073.jpg

IMG_1056.jpg

IMG_1061.jpg

IMG_1062.jpg

Posmatrajuci kako Nevenka i Suzana zagledaju, stvarno prelijepe lampe i druge rucne radove, uspijevam da im citam misli:

" Zasto nismo dosle kakvim kombijem ovdje nego nas ova dvojica ubijedise da idemo motorima pa ne mozemo nista kupiti " ( ili slicno )

IMG_1063.jpg

DSC_7221.jpg

DSC_7224.jpg

DSC_7225.jpg

DSC_7276.jpg

DSC_7217.jpg

Prema stanu smo se vratili kocijom ( 15€) jer se tako puno bolje razgleda okolina ( a i ko zna kad ce mi se ponovo ukazat prilika )

IMG_1083.jpg

DSC_7350.jpg

DSC_7139.jpg

DSC_7280.jpg

DSC_7325.jpg

DSC_7310.jpg

DSC_7334.jpg

DSC_7307.jpg

DSC_7290.jpg

DSC_7288.jpg

DSC_7348.jpg

ako laze koza ne laze rog, 54 stepena

DSC_7343.jpg

DSC_7336.jpg

Integralna kaciga

DSC_7335.jpg

IMG_1088.jpg

To je bio prvi dio dana.

Drugi dio, meni puno zanimljiviji, slijedi

Planinski vijenac ATLAS

DSC_7450.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja