Jump to content

Moto Zajednica

Grčka 2010.

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 231 postova

Teško je reći kad je ovo putovanje uistinu počelo.Naime još prošle godine u isto vrijeme vratismo se iz ovih krajeva i prije nego smo došli doma znali smo da ćemo ih opet posjetiti – jedino nismo znali kada. Inicijalno ovo je trebao biti posjet Istambulu uz obilazak Rumunjske i Bugarske a kako je došlo do mijenjanja rute jedino moja zakonita zna!

No bilo kako bilo nisam se previše bunio, valjda zato što sad imam čvršće argumenta da je ubrzo nagovorim na još jedan put. Gdje? Pa valjda u Istambul – ako ponovno ne promjeni rutu.

Na put smo krenuli u petak nakon što smo princeze odveli u vrtić, odnosno školu. Ovaj put rastanak je bio težak i već sada vidim latentnu opasnost od širenja zaraze zvane moto-putovanje na najmlađe pripadnike obitelji, no tko mi je kriv valjda sam to trebao znati ranije bio bi ženin odgovor da sam misao izrekao naglas. Zato sam i šutio.

U sedlu smo bili oko devet i u času stigli do Karlovca gdje nastavismo starom cestom. Uživancija je počela. Današnje odredište bili su Turjaci kod Sinja , što govori da vremena imamo dovoljno da uživamo u svakom dijelu puta i okolice. Mislim da svatko tko ovo čita zna o čemu govorim jer je bar jednom ovuda prolazio a samo je pitanje koliko je tko od nas u tom putu doista i uživao.

Mi jesmo.

MGalleryItem.php?id=3218

Stali smo u Kninu da se malo okrijepimo!

MGalleryItem.php?id=3152

Ovo smo ovdje i očekivali!

MGalleryItem.php?id=3260

A onda smo vidjeli ovo!??

MGalleryItem.php?id=3335

Priroda je zaista prekrasna - no obzirom da smo tek krenuli nismo baš stajali i slikali.

MGalleryItem.php?id=3167

U Turjake smo išli kako bi posjetili ženinu rodbinu. Došli smo prilično rano, no kako je to "veliko" mjesto a mojoj suputnici orjentacija jača strana - normalno da smo kuću pronašli od prve!?

MGalleryItem.php?id=3227

Nakon kratkih konzultacija ženski dio ekipe je konsenzusom odlučio da idemo do Sinja!

MGalleryItem.php?id=3297

Tu smo sreli i alkara!

MGalleryItem.php?id=3269

Stari grad

MGalleryItem.php?id=3177

MGalleryItem.php?id=3184

Gospa Sinjska

MGalleryItem.php?id=3231

Ostatak dana il točnije noći protekao je u provjeri dal je ove godine bili "cukra" u vinu ili ne. Dugo smo dvojili i na kraju zaključili kako je berba bila dobra a nismo ni mi loši. Da rezimiramo - prvog dana puta vožnja nas je najmanje umorila za razliku od večernjih aktivnosti - peka i vino su bili bez premca u svih sedam država koje obiđosmo.Zahvaljujemo domaćinima koji su se potrudili da nam bude lijepo!A bome i bilo je!

Slika sa tih događaja nema obzirom da mogu poslužiti kao kompromitirajući materijal!

Jutro je pokazalo tko je utreniran!

MGalleryItem.php?id=3273

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Krenuli smo dosta kasno a posla je bilo puno - prvo je valjalo u Makarsku do Vedrana!

Dolina Cetine...

MGalleryItem.php?id=3343

MGalleryItem.php?id=3334

MGalleryItem.php?id=3325

A onda smo ugledali ovo...

MGalleryItem.php?id=3179

MGalleryItem.php?id=3364

MGalleryItem.php?id=3355

MGalleryItem.php?id=3225

MGalleryItem.php?id=3214

Na ulazu u Makarsku sretosmo Vedrana - scenarij poznat...

MGalleryItem.php?id=3287

MGalleryItem.php?id=3256

Taj dan je bio Moto skup - sve je puno dvokotača...

MGalleryItem.php?id=3277

Vedran nas poziva da ostanemo večeras na skupu ,no unatoč iskušenju ne mjenjamo plan. Htjeli smo još večeras upoznati Crnogorsku ekipu no - Goran i Niko su bili u Grčkoj.

Nakon kave krećemo ka Dubrovniku. Vedran nas je pratio jedan dio puta.

Ubrzo, stisnuti biološkim potrebama stajemo na ručak u Slanom.

MGalleryItem.php?id=3353

Hotel je još zatvoren!

MGalleryItem.php?id=3361

Na meniju - plodovi mora, ipak su mi draži plodovi tora (ako već nema ništa iz svinjca) no zato je zakonita došla na svoje. Naručujemo juhu , plodove i kavu za mene. Dolazi konobar i nosi dvije šalice.

"Znate, ja vam nisam naručila kavu, samo vodu!" primjećuje žena.

"Gospođo to je juha a ne kava, samo je posuda malo manja"!

MGalleryItem.php?id=3307

Srknusmo kavu, pardon juhu i napokon dočekasmo plodove...

MGalleryItem.php?id=3315

MGalleryItem.php?id=3324

Tad to još nisam znao, al sad je jasno - bio je to ujedno najskuplji i najmanji objed na cijelom putu al je zato kava bila odlična!

No bar mi nije bio nikakav problem zakopčati se i krenuti dalje ka Dubrovniku.

Ima ga i Tito a kako neće Francek!

MGalleryItem.php?id=3205

MGalleryItem.php?id=3241

MGalleryItem.php?id=3246

Zovem Romanu i Đivu...

MGalleryItem.php?id=3226

...ubrzo nas vode u pravi bajkerski birc - ima parking samo za dvokotače.

MGalleryItem.php?id=3252

MGalleryItem.php?id=3278

Romana i Đivo su upravo došli iz Turske te je pitanja bilo na pretek. Kako Albanci ubrzano grade ceste i auto-ceste, a nemaju alternativni pravaca promet je prilično kaotičan a za dvokotače i vrlo opasan. Đivo veli da je poludio vračajući se kroz Albaniju prije neki dan. Upravo smo mi zato planirali proći Albaniju nedjeljom kako bi izbjegli gužve na cestama. Eh... da sam tada znao kakvu sam mudru odluku donio...

Nakon druženja gibamo prema Crnoj Gori. Prolazimo granicu jako brzo te za razliku od prošle godine odlučujemo se na obilazak Boke Kotorske...

MGalleryItem.php?id=3288

MGalleryItem.php?id=3289

MGalleryItem.php?id=3308

...krasnih pejzaža ima na pretek...

MGalleryItem.php?id=3316

MGalleryItem.php?id=3332

Ubrzo stigosmo u Kotor. Još nismo niti skinuli kacige kad nam čovjek veli da ima blizu smještaj za 30 domaćih novaca. Tako ostadosmo u Kotoru...

Pogled kroz prozor

MGalleryItem.php?id=3341

Kako je sunce još bilo visoko i ja jako "sit" odlučismo se za polazak u grad.

MGalleryItem.php?id=3329

MGalleryItem.php?id=3338

Inače volim ptice - al tada u ovoj vidjeh - večeru!

MGalleryItem.php?id=3169

Kako sam nekad radio na ovakvima uhvati me nostalgija - no dobro priznam, više za mladim danima no za poslom na istom!

MGalleryItem.php?id=3185

MGalleryItem.php?id=3193

Košarkaško igralište!

MGalleryItem.php?id=3242

Stari grad je prilično lijep - podsjeća me na Dubrovnik, samo da je malo čišći!

MGalleryItem.php?id=3201

MGalleryItem.php?id=3211

MGalleryItem.php?id=3294

U gradu je bilo dosta živo, obzirom da je tek početak svibnja.

MGalleryItem.php?id=3313

MGalleryItem.php?id=3896

MGalleryItem.php?id=3354

MGalleryItem.php?id=3897

MGalleryItem.php?id=3203

MGalleryItem.php?id=3898

Stube za odlazak na zidine...no nakon plodova mora za uspon nije bilo dovoljno oktana!!!

MGalleryItem.php?id=3889

MGalleryItem.php?id=3888

MGalleryItem.php?id=3900

Vidim da mi je i imenjak tu bio...

MGalleryItem.php?id=3266

MGalleryItem.php?id=3276

Obzirom da nisam ljubitelj povijesti jer ne volim učiti ono što je jučer ovako a dan obrnuto proporcionalno - nisam se trudio pitati što je koja građevina...

MGalleryItem.php?id=3323

MGalleryItem.php?id=3349

MGalleryItem.php?id=3350

Na izlazu iz zidina naiđosmo na našu ambasadu. Kako nismo imali razloga za prigovor nismo navraćali!

MGalleryItem.php?id=3358

MGalleryItem.php?id=3175

MGalleryItem.php?id=3182

Ovo sutra treba prijeći...

MGalleryItem.php?id=3191

Dan smo završili u nekom restoranu na obali al ovaj put bez plodova...

Nekima je bilo malo teže ustati, no dan je bio odličan a najzahtjevniji dio puta pred nama!

MGalleryItem.php?id=3199

MGalleryItem.php?id=3209

Nismo bili sami!

MGalleryItem.php?id=3230

Valjalo se dobri obući jer Lovćen je visoko...

MGalleryItem.php?id=3251

Tek što krenusmo kamion čistoće okreće na cesti i stvori kolonu od nekih pet automobila, što sam ja normalno obišao i stao prvi u red. Ako se pitate što je tu čudno - ništa, da jedan u redu nije bio organ reda. Revno nas je sproveo do prvog ugibališta i nakon desetak minuta monologa i opisa zlodjela koje smo počinili, zaključio. Kazna od nekoliko stotina Eura a pošto je nedjelja sudac za prekršaje ne radi....

Rezime, trideset Eura je bilo previše za kaznu pa se je ponudio da osobno pokaže izlaz iz grada uz upozorenje da pazimo na ostale patrole osim ako opet ne trebamo vodića.

Imam negdje i sliku tablica al pošto nagodinu planiramo opet u Crnu Goru, a ne znamo tko sve ovo čita...

MGalleryItem.php?id=3262

MGalleryItem.php?id=3282

Njegoša nismo htjeli budit jer bilo je jako rano, uostalom trebalo je proči cijelu Albaniju za dana...

Priroda je naprosto fantastična!

MGalleryItem.php?id=3292

Još se ni planinari nisu ustali!

MGalleryItem.php?id=3302

MGalleryItem.php?id=3318

MGalleryItem.php?id=3319

MGalleryItem.php?id=3328

Osim primarnog zadatka GPS nam je služio i nešto kao čitač oštrine nadolazećeg zavoja kako bi pravovremeno obavili pravilan izbor stupnja prenosa...

MGalleryItem.php?id=3337

Začuđuje naseljenos vrlo izoliranih sela na cesti ka Cetinju.

Prije točno 22 godine ovdje sam bio u vrlo lijepom muzeju, no ovaj put ga nismo posjetili. Nakon što napojismo Suzanu vrlo brzom cestom stigosmo do Podgorice. Jednim dijelom i kroz još neotvorenu dionicu na kojoj se radi i nedjeljom!!!Nije ni Crna Gora više što je bila!

U Podgorici se nismo previše zadržavali iako je namjera postojala. Valjalo je u Albaniju koju moja zakonita još od prošle godine obožava!

Naime kako smo lani nakon čuvenog mosta u Skadru skoro bili opljačkani od bande maloljetnih roma, ove godine da umirim ženu objasnim joj kako nećemo prijeći preko mosta, već idemo drugim BOLJIM putem. Posumljao sam u riječ boljim čim sam došao na granični prijelaz i pitao Crnogorskog carinika kakav je put do Skadra. "Drob će da ti ispadne" glasio je odgovor i ubio bilo kakvu želju da ga dalje ispitujem dok moja zakonita sluša! Nije ju ohrabrio niti Albanski carinik koji je bio vrlo ljubazan pokušavajući na svom lošem engleskom objasniti kako Sarande i ostali gradovi na moru ništa ne zaostaju za našima. Bolje joj nije bilo niti kad nas je pustio bez potvrde zaželjevši nam ugodan boravak. A bome niti meni više nije bilo dobro kad smo krenuli ka Skadru! Takvu cestu još nisam vidio. Rupe kojih površinski ima više no čitavih dijelova asfalta duboke su prosječno da u njih možete sahraniti većega psa ili manjeg magarca! Bilo bi puno bolje voziti po makadamu no po ovoj vrsti asfaltirane prometnice. Stvar još više čine zanimljivom Albanski vozači koji se trude obilaziti iste te rupe a da pritom niti najmanje ne vode brigu kako i kojom stranom voze. Tu sam prvi put pomislio kako Suzana i nije udoban motor. Brzina kojom smo se kretali bila je takva da nas je u jednom trenutku obišao i magarac. Iako sam htio to ovjekovječiti slikom znao sam da do Skadra ne smijem dati ženi mi išta kaže!

No dobro i tome je došao kraj i pred nama se ukazao grad - Skadar!

MGalleryItem.php?id=3346

MGalleryItem.php?id=3362

Iako je bila nedjelja oko 13 sati grad je bio pun!Ne moram posebno objašnjavati što u takvim okolnostima znači vožnja kroz veći Albanski grad!

MGalleryItem.php?id=3171

MGalleryItem.php?id=3901

Morao sam odmah stati da vidim dal mi žena još diše! Disala je ali je izgubila dar govora! I bez toga razumio sam sve. Mislim kako više nikada nećemo ići kroz Albaniju!

MGalleryItem.php?id=3265

Restoran je bio sasvim pristojan, a pogled još i bolji...

MGalleryItem.php?id=3275

Ne znam kako se zove al sam siguran da je najslikaniji most u Albaniji!

MGalleryItem.php?id=3212

Niti nosivost nije loša!

MGalleryItem.php?id=3285

Umalo mjesto zločina od prošle godine!

MGalleryItem.php?id=3202

MGalleryItem.php?id=3223

Skadarska tvrđava!

MGalleryItem.php?id=3233

MGalleryItem.php?id=3243

Još od lani smo znali da je cesta od Skadra do Tirane dobra no ovaj put nismo išli ka Tirabi i Elbasanu već za Durres  i dalje na Vlore. Iako smo vozili po auto-cesti u fazi gradnje malo po jednom malo po drugom traku, do Durresa smo stigli prilično brzo. Nakon odvajanja za Vlore odlučismo se osvježiti. Stali smo pred prilično lijep hotel kojih u Albaniji ima napretek.

MGalleryItem.php?id=3216

MGalleryItem.php?id=3357

Izbora hrane je bilo na pretek ali... sve piše na Albanskom! Morali smo upotrebiti maštu i nije loše niti ispalo...

MGalleryItem.php?id=3322

MGalleryItem.php?id=3331

Dosta obilni i ne loši obroci su koštali oko 13Eura. Kad se sjetim plodova mora... više no pristojno!

I taman kaj je moja zakonita došla do zraka i zaboravila da smo u Albaniji...

krećenusmo ka Albanskom moru. Bio je to kraj prvomajskog vikenda kada valjda i Albanci čine ono isto što i Hrvati samo malo drugačije. Naime tisuće i tisuće automobila pretežno luksuzih terenaca vraćahu se sa obale na kontinent. Kako u Albaniji imate dvije vrste vozila - one na koje svi pomislimo kad se spomene Albanija te koji doslovno smetaju na cesti i one druge kojih se ne bi postidio niti Monaco - možete zamisliti scenarij dok jedni obilaze ili bolje rečeno preskaču druge, a pri tom im u suprotnom smjeru ide dvokotač koje u Albanji voze samo oni koji nemaju niti za magarca. Uglavnom vožnja je bila isključivo po bankini a začinjena salvama psovki moje najdraže koja se ponovo sjetila da smo u Albaniji.

No nije sve tako crno. Valja spomenuti da vozači to ne čine namjerno već samo iz toga razloga što dvokotače smatraju neravnopravnim sudionicima prometa. Policije ima mnogo ali čim bi nas vidjeli micali su se s puta jasno dajući do znanja da nas niti ne pomišljaju zaustaviti, a i cesta je bivala sve bolja i bolja - djelomice i auto-cesta isprekidana kružnim tokovima, uz napomenu da se ne plaća.

Nedugo stigosmo u Vlore...

MGalleryItem.php?id=3166

MGalleryItem.php?id=3903

MGalleryItem.php?id=3258

Možda će nekoga iznenaditi no Vlore  je vrlo sličan Miamiu - pritom mislim na obalni dio!

MGalleryItem.php?id=3198

Nebrojeni hoteli i novoizgrađeni apartmani ne daju naslutiti ime zemlje u kojoj se nalazite.

MGalleryItem.php?id=3219

MGalleryItem.php?id=3250

MGalleryItem.php?id=3261

MGalleryItem.php?id=3902

MGalleryItem.php?id=3301

Nismo se puno zadržavali planirajući stiči prije mraka do Sarandea!

Nakon Vlorea cesta postaje osjetno bolja - penjemo se u brda koja nisu nimalo bezazlena pogotovo kada se penjete od 0 m.n.m. - doduše GPS je znao pokazivati i -10 m.n.m. i to u trenutcima kad sam more gledao sa visine!

U jednom trenutku vidim Toyotin Rav kako nas ganja pokušavajući svim silama preteći na mjestu gdje to i nije lako. No tablice su bile slovenske. Nakon što sam usporio da ga propustim lik  nas ne obilazi već vozi paralelno s nama i zumira nas mobitelom valjda pokušavajući napraviti čim bolju sliku. To i ne bi bilo strašno da se nismo vozili s kojih 100km/h a prometa je bilo poprilično! Vidjevši da ovo neće izaći na dobro usporavamo i čekamo da se i "Slovenac" zaustavi. Nakon što je stao na sred ceste izlazi van i samo što nas nije izljubio. Ne prestajući sa fotografiranjem objašnjava da je na "privremenom radu" u Sloveniji te će cijeloj Deželi pokazati kako Hrvati dolaze u Albaniju na ljetovanje! Nismo mu imali srca reći kako idemo u Grčku!

Cesta postaje sve zahtjevnija a mi sve umorniji i nije bilo druge no potražiti konačište. U Albaniji to i nije teško pa čak i ako ste u planinama .

Ulazim u hotel - na recepciji lik odmah pozdravlja na vrlo dobrom engleskom. Pitam za sobu za dvoje a on pita jel mi to zakonita ili pak ne! Velim da nemre bit više zakonita no što je - te ga pitam jel bi bilo problema da nije. "Da" veli tip, "ako nije žena druga soba". Izađoh van i objašnjavam ženi da je sve u redu samo da mora spavat u drugoj sobi... Daljnji dijalog neću citirati...

MGalleryItem.php?id=3207

MGalleryItem.php?id=3336

Soba za dvoje sa doručkom - 30 Eura, uključena i garaža za Suzanu!

MGalleryItem.php?id=3327

Pogled kroz prozor!

MGalleryItem.php?id=3310

Stigla je i večera!

MGalleryItem.php?id=3425

Za laku noć!

MGalleryItem.php?id=3741

Ne znam jel to bilo od umora , Albanske pive ili pak planinskog zraka no spavali smo odlično. Do sada smo imali izvrsno vrijeme a da vidimo danas...

Ako se po jutru dan poznaje - neće biti loše!

MGalleryItem.php?id=3782

Za doručak između ostalog i... poznata kava!?

MGalleryItem.php?id=3792

Tek smo ujutro vidjeli koliko ima turista u hotelu!

Sudeći po nadmorskoj visini valja su planinari!

MGalleryItem.php?id=3812

Žena se nikad brže nije spremila - valjda žureći čim prije iz Albanije!

MGalleryItem.php?id=3802

Nastavljamo dalje ka jugu i za divno čudo promet je izuzetno rijedak - tek po koje dostavno vozilo. "Kako li si samo mudro izabrao dan za prolazak kroz Albaniju" -  dobacuje zakonita! Ponavljanje je majka svih mudrosti - učini mi se kao zgodan odgovor no sve je ipak ostalo kao misao.

Nastavimo se penjati kroz prekrasne predjele u isto vrijeme i pitome i divlje!

Iznad oblaka...

MGalleryItem.php?id=3824

MGalleryItem.php?id=3847

MGalleryItem.php?id=3865

MGalleryItem.php?id=3376

MGalleryItem.php?id=3387

MGalleryItem.php?id=3395

Prošli su nam put prigovarali da nemamo niti jednu fotku sa bunkerom!

MGalleryItem.php?id=3379

Nakon što smo se počeli spuštati ukazalo se ovo...prekrasna, još čovjekom nezagađena pješčana obala - koliko će dugo takva ostati!?

Cesta kao iz bajke.

MGalleryItem.php?id=3424

MGalleryItem.php?id=3434

MGalleryItem.php?id=3464

Nedugo zatim dođosmo u Dhermi. Krasan pitoresni gradić ali ne na obali ovog divnog mora. Čini se da Albanci nisu gradili naselja uz obalu već su zbog obrane od potencijalnih napadača sa mora bježali u planine povrh obale. Tu je i Suzana ožednila pa odlučujemo potrošit sve njihove novce jer kao više nam nikad neće trebat!?

MGalleryItem.php?id=3781

MGalleryItem.php?id=3466

MGalleryItem.php?id=3791

MGalleryItem.php?id=3811

Na obali u Dhermi...

MGalleryItem.php?id=3821

MGalleryItem.php?id=3829

MGalleryItem.php?id=3864

Još uvijek jedinstveni primjerci arhitektonskih mastodonata....

MGalleryItem.php?id=3375

MGalleryItem.php?id=3390

MGalleryItem.php?id=3407

Dalje prema Sarandeu...

MGalleryItem.php?id=3428

MGalleryItem.php?id=3445

MGalleryItem.php?id=3465

MGalleryItem.php?id=3785

MGalleryItem.php?id=3795

MGalleryItem.php?id=3805

Neposredno prije Sarandea odvajamo se ka graničnom prelazu Kakavia...

Zanimljivo no tad smo bili nekih tri kilometra zračne linije do Krfa - današnjeg odredišta...no dvokotačem to baš i nije blizu!

Zakonita provjerava dal smo na ruti...kako slučajno ne bi ostali još u Albaniji...

MGalleryItem.php?id=3846

Pastir nas upozorava da je Grčka blizu i da pazimo na džeparoše...

MGalleryItem.php?id=3871

Na izlasku iz Albanije ispratile su nas nepregledni nizovi bunkera. Samu granicu prešli smo tako da nam je bilo neugodno. Naime dok je ostatak kolone koji je bio prije nas u redu vadio sve iz automobila, nama su signalizirali da dođemo ispred a između dobrodošlice i pozdrava prošlo je oko pet sekundi. U Grčkoj se odmah primjeti poštivanje motociklista u prometu. Uglavnom većinu preticanja smo obavili bez prelaska bijele linije. Malo prije Ioannine stadosmo te napojismo i Suzanu i nas...

MGalleryItem.php?id=3868

Konobar nas savjetuje da iza Ioannine izađemo na auto-cestu koja vodi direktno do luke u Igoumenitsi. Tako je i bilo.

Uglavnom što se  Grčkih auto-cesta tiče:

- auto-ceste su najvećim dijelom besplatne sa dobrom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom

- na auto-cestama nema pumpi za gorivo ali zato postoje znakovi koji upozoravaju na udaljenost i smjer najbliže

- Grci ubrzano rade auto-ceste tako te ne treba vjerovati kartama niti GPS-ima jer dosta dionica još nije ažurirano (vidiš što su 

građevinari - brže rade ceste no što ih drugi stignu ažurirati)

- manje više dobar dio auto-cesta ima jako dobre alternativne pravce 

Stigosmo u luku...

MGalleryItem.php?id=3393

Dolazim kupiti karte za trajekt. Luka je poluprazna a trajekt samo što nije krenuo. Prodavač je bio vidno uvređen na moje pitanje dal govori engleski! "Jes afkurs"- odgovori nervozno!!

Uredno ga zatražim karte za nas troje te prstom pokažem da je motor u pitanju. Umjesto odgovora o cijeni pokazuje prstom na zaljepljeni papir na staklu gdje piše brojkom 37 a kraj toga Grčkim pismom nešto za mene nečitljivo!

"Valjda ima dosta motorista ovdje kad imaju unaprijed izvješene cijene" - pomislim. Nakon što smo obavili trampu - pogledam karte na kojima nisam razumio ništa osim brojki koje zbrojene iznose 27!? Normalno da je na svako moje daljnje pitanje odgovarao na Grčkom. Obzirom da su sa trajekta već signalizirali da se ukrcamo nisam pokušavao naučiti Grčki! Tad mi sine da me je onaj pastir iz Albanije jasno upozorio da pazim na džepove!?

Na trajektu...

MGalleryItem.php?id=3385

MGalleryItem.php?id=3402

MGalleryItem.php?id=3411

MGalleryItem.php?id=3421

MGalleryItem.php?id=3432

MGalleryItem.php?id=3461

Nakon nešto više od sat vremena stižemo u Kerkyru...

MGalleryItem.php?id=3456

MGalleryItem.php?id=3779

MGalleryItem.php?id=3799

MGalleryItem.php?id=3819

MGalleryItem.php?id=3866

Silazimo s trajekta...

MGalleryItem.php?id=3386

Prvi dojam - Kerkyra je prilično velik grad za otočne pojmove, a sam Krf prilično velik otok za naše pojmove.

Gledajući doba godine - stječe se dojam da otok živi ne samo u sezoni već tokom cijele godine.

Inače namjerno ne želim iznositi neke statistike i prepisivati podatke sa raznih Wikipedija - oduvijek sam više cijenio objektivni dojam putnika namjernika pogotova ako je sredstvo za put dvokotač!!!

U potrazi za smještajem...

MGalleryItem.php?id=3394

Ponuda smještaja je prilično bogata te nedaleko od Kerkyre nalazimo uredan bungalov za 47 Eura/dan...

MGalleryItem.php?id=3422

MGalleryItem.php?id=3403

U kampu nismo bili sami...

MGalleryItem.php?id=3449

Ostali smo prilično iznenađeni turističkom ponudom otoka koja u kombinaciji sa prirodnim ljepotama pruža potencijalnim gostima lijep provod.

Sutradan pođosmo u detaljnije razgledavanje sjevernog, mještani kažu lijepšeg dijela otoka, uostalom pogledajte....

MGalleryItem.php?id=3460

MGalleryItem.php?id=3790

MGalleryItem.php?id=3820

MGalleryItem.php?id=3801

MGalleryItem.php?id=3844

Oštrom oku ništa ne promiče...

MGalleryItem.php?id=3674

Ono prijeko je Albanija...

MGalleryItem.php?id=3853

MGalleryItem.php?id=3850

Možda se ne vidi najjasnije no plaže u Albaniji su znatno čišće...

MGalleryItem.php?id=3391

MGalleryItem.php?id=3399

Što se to nudi na meniju....

MGalleryItem.php?id=3418

Nije loše...

MGalleryItem.php?id=3806

MGalleryItem.php?id=3786

MGalleryItem.php?id=3823

Valja ići dalje...

MGalleryItem.php?id=3851

Zapadna strana otoka...

MGalleryItem.php?id=3869

MGalleryItem.php?id=3431

Flora i fauna je raznolika...

MGalleryItem.php?id=3450

MGalleryItem.php?id=3420

Suzana je dobila društvo...

MGalleryItem.php?id=3441

MGalleryItem.php?id=3788

MGalleryItem.php?id=3452

A baš danas ne radi...

MGalleryItem.php?id=3907

MGalleryItem.php?id=3798

MGalleryItem.php?id=3808

MGalleryItem.php?id=3810

MGalleryItem.php?id=3826

MGalleryItem.php?id=3852

MGalleryItem.php?id=3687

MGalleryItem.php?id=3373

MGalleryItem.php?id=3712

MGalleryItem.php?id=3416

Kako smo ih ostavili...tako smo ih našli...

MGalleryItem.php?id=3910

MGalleryItem.php?id=3733

Kako lijepo odmara...a da je znala što je još sve danas čeka...

MGalleryItem.php?id=3448

Nakon cijelodnevnog razgledavanja otoka vratismo se u kamp. Danas nam je bila godišnjica braka (iako baš ne pamtim koja po redu) te odlučismo otići na romantičnu Grčku večeru. Recepcionarku zamolim da mi rezervira karte za trajekt kako ne bi ponovili jučerašnje iskustvo a kad ono....ŠTRAJK!!! Lijepo pitam kakav je to kamp ak recepcija štrajka a kad ono - recepcija radi no trajekti voze samo danas do ponoći.... a zatim tko zna!

Nije da otok nije lijep - i hrana je ukusna no nije mi se slavila godišnjica narednih sedam dana - stoga......u luci smo bili nešto prije 18h!!

MGalleryItem.php?id=3765

MGalleryItem.php?id=3783

MGalleryItem.php?id=3784

MGalleryItem.php?id=3830

MGalleryItem.php?id=3831

Uglavnom nakon dolaska u doticaj sa kontinentom stali nismo sve do Kastrakija! Bila je već noć a i sama pomisao na ime mjesta izazivala mi je jezu u želucu... Vrlo brzo pronalazimo kamp koji ima neke veze sa onim na Krfu kojeg smo uzgred rečeno pretplatili (naplatili su nam smještaj za 1,5 dan iako smo u njemu bili ni 24 sata!). Vlasnik nas pita odakle dolazimo - te kad je čuo Kroejša mislio je da smo u danu došli do Grčke!

Dal zbog sažaljenja ili nečeg trećeg dobili smo bungalov za 35Eura. 

Ujutro je u Kastrakiju ipak sve bilo na svom mjestu...

Pogled kroz prozor...

MGalleryItem.php?id=3675

MGalleryItem.php?id=3684

MGalleryItem.php?id=3706

Uglavnom rekoše nam da ima još 6 živih manastira od izvornih 26! Žena se jako ražalosti, no meni je i tih 6 bilo previše... Nije da nisu lijepi i to al u svaki pješice gore pa dolje...

Mislio sam da to monasi  suše gaće a kad ono zastavice planinara...

MGalleryItem.php?id=3787

MGalleryItem.php?id=3818

MGalleryItem.php?id=3834

MGalleryItem.php?id=3423

MGalleryItem.php?id=3455

Kastraki!!!

MGalleryItem.php?id=3426

MGalleryItem.php?id=3911

MGalleryItem.php?id=3856

MGalleryItem.php?id=3906

MGalleryItem.php?id=3905

MGalleryItem.php?id=3822

MGalleryItem.php?id=3541

MGalleryItem.php?id=3552

Manastiri izgledaju prilično nestvarno.

Prilična je enigma kako su zapravo građeni posebice ako se ima u vidu kada je to bilo!!!

MGalleryItem.php?id=3573

MGalleryItem.php?id=3592

MGalleryItem.php?id=3624

MGalleryItem.php?id=3480

MGalleryItem.php?id=3935

MGalleryItem.php?id=3501

MGalleryItem.php?id=3519

MGalleryItem.php?id=3926

MGalleryItem.php?id=3621

MGalleryItem.php?id=3496

MGalleryItem.php?id=3534

MGalleryItem.php?id=3655

MGalleryItem.php?id=3538

Ovaj se na sreću zatvorio kad smo do njega stigli!

MGalleryItem.php?id=3627

Nakon tolikog napora došlo je vrijeme za odmor...

U Kalampaki...

MGalleryItem.php?id=3636

MGalleryItem.php?id=3657

MGalleryItem.php?id=3518

MGalleryItem.php?id=3500

Sve u svemu prilično naporan dan kojeg smo okončali u nekom restoranu u Kastrakiju!!!

Obzirom na veliku količinu turista kao i turističkih sadržaja kojima obiluje ovaj kraj cijene su umjerene - nešto niže no u Hrvatskoj!

Rano ujutro već smo bili u sedlu. Odredište je Skopje a to znači stara ekipa...

MGalleryItem.php?id=3539

Nedugo nakon polaska dok uživamo u prekrasnim Grčim pejzažima okupanim u jutarnje sunce, na jednoj od mnogih serpentina, pri možda 30-tak km/h niotkud se na našoj strani ceste prepreči Lada Niva. Unatoč nikakvoj brzini nije bilo šanse da stanemo i u tom trenutku već sam vidio scenarij poslije pada. Kako sam uspio izbjeći vozilo a da pri tom nismo pali još uvijek mi nije jasno. Obzirom na tupi pogled djedice za volanom niti njemu nije bilo. To je ujedno bio i jedini neugodan doživljaj na cijelom putovanju!!!

Odmorišta uz cestu nije niti bilo te su zaustavljanja bila kratka...uglavnom uz auto-cestu...

MGalleryItem.php?id=3644

MGalleryItem.php?id=3650

U Skopje smo došli već oko 13h - zovemo Viktora (Velprom).

MGalleryItem.php?id=3914

U tih nekoliko minuta dok smo čekali Viktora stala su tri čovjeka i pitali dal nam treba kakva pomoć!!! Pitam se kad mi se to posljednji put desilo i... prije je došao Viktor no što sam se mogao prisjetiti.

Što reći o Viktoru i Aleksandri i ostatku Makedonske ekipe a da već nije rečeno!!!

U društvu njegovih princeza i iščekivanju Makedonskih specijaliteta...

MGalleryItem.php?id=3535

Pored ovakvog predjela zamislite glavno jelo!?

MGalleryItem.php?id=3545

Uglavnom, da ne prepisujem dijelove lanjskog boravka u Skopju - pogledajte sami...

MGalleryItem.php?id=3575

MGalleryItem.php?id=3586

MGalleryItem.php?id=3577

Ženski dio je otišao u šoping a muški na "sastanak" koji se malo otegnuo....

Jutro kod Aleksandre i Viktora...

MGalleryItem.php?id=3596

Gazdarica kuva kavu...

MGalleryItem.php?id=3937

I Suzana ima društvo...

MGalleryItem.php?id=3918

Dan je obećavao te smo htjeli čim ranije stići u Beograd. Normalno da Viktor nije podržavao naše planove...

Vrijeme ne loše...

MGalleryItem.php?id=3633

Mjesto gdje se može pojesti najbolji burek u gradu...

MGalleryItem.php?id=3642

Nakon toga kava sa ledom...

MGalleryItem.php?id=3478

Uglavnom odlično društvo, tema za razgovor na prijetek, ženi se po običaju ne žuri, a i Suzani nije bilo dosadno...

Krenuli smo oko jedanaest...

MGalleryItem.php?id=3498

Cesta kroz Makedoniju nije loša. Auto-cesta se gradi do pred samu granicu. Granične formalnosti zadovoljavamo i na ulazu u Srbiju srećemo kolegu na ninji koji drži čevabdžinicu u Beogradu. Ovlaš je pogledao Suzanu i zaključio kako mi nemožemo ići brže od 100km/h te će nas on čekati u Beogradu do kojeg njemu treba - ne više od dva sata vožnje!Obzirom da je na sebi imao obične traperice i neku tanku jaknicu ispod koje su virili kartoni - zanimljivo.

Nastavismo prema Nišu - doduše ipak nešto brže od 100km/h!

Upravo negdje oko Niša hvata nas pljusak. Inače to je i prva kap kiše koju smo vidjeli na cijelom putu! Da sad ne navlačimo kišna odjela stajemo na pumpi i čekamo da prođe!

Iza pumpe je bila služba pomoći na cesti - i normalno da su nam pomogli...

MGalleryItem.php?id=3507

Zanimljivi ljudi, a prvi s lijeva je pravi bajkeri pa nas je uveselio sa svojim pričama. Nakon što smo popili pravu tursku kavu, kiša je prestala...

MGalleryItem.php?id=3526

U Beograd, točnije u Dobanovce smo stigli dosta brzo - doduše ne kao naš kolega sa ninjom!

Domaćini su nas kao i lani dobro nahranili a Biljana predloži da nam pokaže grad. Inače ona po Beogradu može voziti i da ne gleda cestu.Recimo priča sa mnom koji sjedim iza, gleda me u oči i vozi...

Stigosmo na Terazije!...

MGalleryItem.php?id=3547

Sretosmo pun autobus mladenki - valjda traže žrtve - no večeras su mi i moje dvije bile previše!

MGalleryItem.php?id=3626

Grad je bio pun - nešto kao dani otvorenih dućana - kao nije dovoljno da dućani rade do 21h već danas rade do 24h. Sva sreća da nismo imali mjesta u koferima. I onda kažu kako putovanje dvokotačem nema prednosti!!!

MGalleryItem.php?id=3652

MGalleryItem.php?id=3663

Kalamegdan...

MGalleryItem.php?id=3522

MGalleryItem.php?id=3554

MGalleryItem.php?id=3931

Nakon šetnje Skadarlija...

Za one koje ne znaju - to se ne da opisati treba probati...

MGalleryItem.php?id=3546

MGalleryItem.php?id=3568

MGalleryItem.php?id=3617

MGalleryItem.php?id=3607

MGalleryItem.php?id=3593

Uglavnom bilo je odlično samo malo...naporno!

U jutro krenusmo doma. U Požegi nas je čekao ručak!

MGalleryItem.php?id=3613

Čim smo htjeli dalje za Varaždin - krenula je kiša! E baš sam mislio kako mi kišnjak neće trebati.... No princeze su nestrpljive i čekanja nema!

MGalleryItem.php?id=3486

Za negdje oko dva sata...

MGalleryItem.php?id=3648

MGalleryItem.php?id=3922

Ukratko... u devet dana prešli smo nešto više od 3.000km , prošli kroz sedam zemalja , obišli stare poznanike, upoznali nove, neugodnost doživjeli nismo niti jednu (ono Ladu iz Grčke već sam zaboravio) - i što još reći osim da ćemo se sigurno vratiti bar još jednom.

Pozdravljam i zahvaljujem se još jednom svima koji su doprineli da nam u ovih devet dana bude lijepo uključujuči i moju suprugu!!! Svima njima i posvećujem ovaj putopis...

A SAD NAJBITNIJE .............

MGalleryItem.php?id=3520

kraj

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja