Jump to content

Moto Zajednica

Potrebna pomoc oko izrade trike-a

Recommended Posts

• U prolazu, 9 postova

Pozdrav svima !

Kao novi clan red je da se predstavim. Zovem se Mićko, iz Jagodine sam. Imam 33 godine i veliki sam ljubitelj kruzera i copera. Posto zivimo tu gde zivimo, mogucnosti za kupovinu neke ozbiljnije masine su skoro pa nikakvi. A tu se javlja jos jedan problem. Zbog mojih izuzetnih gabarita( 190cm i 130kg), imam poteskoca sa voznjom nekih jeftinijih serijskih modela, a probao sam ih poprilicno. Tako da sam resio da napravim trajk po svojoj meri. Kao agregat ce posluziti motor od peglice( fiat 126p), a inspiracija mi je bio clan ovog foruma Igy trike. Posle vise konsultacija, izbor za prednju viljusku je pao na neku od modela MZ-ETZ. Treba mi vasa pomoc oko izbora. Znaci treba mi KOMPLETNA prednja viljuska, vile, opruge, kocioni sistem, felna. A ako neko poseduje to sto meni treba i bio bi voljan da mi ustupi, otvoren sam za svaku vrstu dogovora.

Jos jednom,pozdrav, pa se javite. Svaka pomoc je dragocena.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Ok ideja,ali zar nije pogodnija buba za trajk,i neka bolja viljuska i tocak,jer kad vec radis radi da valja i da lici na nesto.

Ovako ces uloziti dosta vremena i rada,ali bez dobrih komponenti,tesko moze da ispadne nesto da valja,ako kapiras sta hocu da ti kazem.

Ja sam se prosle godine lozio da pravim bagija od bube :)

• U prolazu, 9 postova

Bolja viljuska i tocak OK, ja sam se prvenstveno vodio ekonomskom racunicom, i zato sam otvoren za sve vrste predloga.  I jeste jednostavnije za izradu od bube, ali razmisli koliko ce kostati registracija za trajk sa motorom od peglice, 650cm3, stara otprilike preko 20god. Mislim da taj motor uopste nije slab kao pogon za trajk, jer ce on u startu biti pa skoro upola laksi od standardne peglice. Takodje sam dosta zanimljivih snimaka nasao i na Youtube-u, kako su neki radili, pa eto.........

• U prolazu, 46 postova
  • Motocikl: neko sokocalo na tri točka i KLR 650

Samo naprijed. Ako mogu nekako pomoći tu sam.

Nemoj da te pokolebaju nevjerne tome. Bilo ih je koji su i za mene govorili k.... će ga on napraviti, a ja se bogme provozah. ;)

• U prolazu, 11 postova

Posto sam i ja u slicnom "problemu" da se ukljucim u temu.

Kakva je procedura za dobijanje atesta za trike? U nekim nezvanicnim pricama saznao sam da moze da se registruje i kao automobil i da se vozi sa B kategorijom, nije potrebna kaciga ali je obavezan pojas.  Od cega zavisi? Da li je uslov da bude registrovan kao automobil samo kako se nagodis sa gospodom koja stavlja potpis na atest ili nesto drugo?

Nikako da dodjem do malo vremena da skoknem do masinca ili do ams-a pa da se raspitam iz prve ruke :(

• Drug član, 1020 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT Honda VFR 800 v-tec MotoGuzzi falkone NSU SuperMAX Tomos T12

Imam ja na prodaju projekat koji sam zapoceo a stoji vec dve godine.Osnova je buba sa papirima,motor je los..Nemam vise volje da se zanimam oko toga.Evo malo slika pa ako ima zainteresovanih svaki dogovor je moguc.Malo ima rdje........

A7C06C31-6A40-5F44-92A0-A76C650E3339_thumb.jpg

80914F6F-B7B3-464F-8EA4-6E4B5E202C42_thumb.jpg

9B43526F-4D7A-EF4A-AB91-1178C7E0361C_thumb.jpg

5CBF3059-D2D5-C440-A7F7-BE7C86FCDEB6_thumb.jpg

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Sto se tice atesta ima jedna fora pozeljno je da trike bude tezi (ne secam se tacne kilaze) da kazemo oko 500-600kg onda moze da se registruje kao B (tad ne treba kaciga ali treba pojas i rucna) ako je pak  laksi ide kao motor a svi mi znamo kolika je razlika u reg za kola i motor.

Atest mozete obaviti na masinskom fakultetu u bg i izadje oko 100e bar je tako bilo za mog komsu kad je pravio bagia.

A sto se tice kilaze tj kako nabiti sto vecu kilazu i tu ima caka sve sipke se pune sacmom kad se tera na atest a posle se isprazne i dobijate laksi trajk sa reg za auto ;)

P.S. ove informacije sam dobio od covekakoji je napravio trike i prosao kroz sve ovo.

• U prolazu, 11 postova

Mislim da je granicna tezina 450 kg (nije provereno) sto nije nedostizno. Umedjuvremenu dobio sam broj telefona direktora AMSS u Somboru koji takodje radi atestiranje pa cu da ga kontaktiram ovih dana i pokusam licno da se sretnem sa njim pa da se ispricamo :). Inace na njihovom sajtu postoji cenovnik za ateste i cifre nisu megalomanske

http://www.amkmagnet.rs/usluge_atestiranje.php

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

jeste vi ludi 500-600kg....  :D :D

ovaj tryke sa slike je od bube 1600ccm i ima 350kg.

Vodfi se kao "B"' ali nema pojas ima rucnu i mora kaciga.

post-8170-12879090805786_thumb.jpg

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Ako je problem samo tezina,mozda mogu neki tegovi(od rakovice ;D) da se zasafe negde gde se ne vide a kasnije sa samo skinu.

• U prolazu, 11 postova

Sve sto sam do sada saznao je iz nezvanicnih izvora, dakle rekla kazala. Cim nadjem malo slobodnog vremena palim za Sombor da saznam iz prve ruke sta i kako. Po Evropi i Americi se pravi sve i svasta i cini mi se da niko nema problema sa atestiranjem. Kod nas ne znam kako je nisam uspeo da nadjem nista, ali vidim da i kolege u Hrvatskoj muce stari zakoni. Pre par godina sam zamalo zapoceo izradu super 7, ali sam odustao upravo iz razloga sto je dobijanje atesta skoro nemoguce  jer da bi dobio atest, konkretno za taj auto, mora da se pravi po normama koje je predvideo neki pravilnik  SFRJ iz 1956. godine po kome nijedan danasnji sportski automobil ne bi mogao da prodje. Vrlo je verovatno da isti vazi i dalje. Koliko sam ja upoznat, na primer, za bagi nije nikakav problem da se atestira jer se vodi kao promena namene karoserije ili tako nesto, ne znam kako gledaju na trike

@Šumi

Jel taj trike u Srbiji?

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

@Šumi

Jel taj trike u Srbiji?

Tryke je iz Kragujevca nije imao nikakvih problema sa atestom , u atestu j episalo da je uspesnom preradom vozila napravio teski tricikl. :D;) ;)

• U prolazu, 11 postova

7. Vozačke dozvole za kategorije motornih vozila

Član 195.

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje motornim vozilima, odnosno skupovima vozila sledećih kategorija:

AM - Mopedi, laki tricikli ili laki četvorocikli,

A1 - Motocikli čija radna zapremina motora nije veća 125 sm3 i snage motora do 11 kW čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,1 kW/kg i teški tricikli čija snaga motora ne prelazi 15 kW,

A2 - Motocikli čija snaga motora nije veća od 35kW i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg,

A - Motocikli i teški tricikli čija snaga motora prelazi 15 kW,

V1 - Teški četvorocikli,

B - Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F i M, čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500kg i koja nemaju više od osam mesta za sedenje ne računajući sedište za vozača,

BE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji V, najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg, a nije veća od 3.500 kg,

C1- Motorna vozila, osim vozila kategorije A, A1, A2, AM, F, M, V, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg, a nije veća od 7.500 kg,

C1E - Skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju C1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 750 kg i najveća dozvoljena masa skupa ne prelazi 12.000 kg, kao i skup vozila čije vučno vozilo spada u kategoriju V, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila prelazi 3.500 kg i najveća dozvoljena masa skupa vozila ne prelazi 12.000 kg,

C - Motorna vozila, osim kategorije A, A1, A2, AM, F, M, V, D i D1, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg,

CE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji C, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,

D1 - Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam, a najviše 16 sedišta i čija maksimalna dužina ne prelazi osam metara,

D1E - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D1, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,

D - Motorna vozila za prevoz lica, koja osim sedišta za vozača imaju više od osam sedišta,

DE - Skup vozila čije vučno vozilo pripada kategoriji D, a najveća dozvoljena masa priključnog vozila je veća od 750 kg,

F - Traktori sa ili bez priključnih vozila i radne mašine,

Po ovome teski tricikl spada pod "A" kategoriju, kako onda moze da se vodi pod B? :o

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

To za kilazu od 500-600 lepo pise da nisam siguran a za reg za B ja ti govorim iz iskustva sta sam video i sta mi je covek pokazao.

Sto se tice tegova to se radi sa sacmom u sve suplja delove pa se posle isprazni.

Jeftinije je bubu od 1600ccm reg kao B nego A ;)

• Svrati ponekad, 483 postova
  • Motocikl: HONDA CB 750 boul d"or, free-style

Ja sam napravio dva trajka od bube, jedan 2000-te, drugi 2004-te. Ko je te godine bio na sajmu automobila trajk je bio izlozen na standu SAT-a kod mirka Alvirovica sa nazivom Sumadinac 1200. Oba je vozila B kategorija,bez kacige,jer je tretiran kao putnicko motorno vozilo.Oba su atestirana na institutu za motorna vozila pri masinskom fakultetu u Kragujevcu. U oba tunela kod vrata vila sam topio olovo i punio, ne samo zbog mase, vec i zbog stabilnosti, a i na atestu stavljaju vagu pod prednji tocak i mora min. da bude 40 kg. Jedino sto nije mogao da ima jedan far, vec dva na min. rastojanju od 800 mm, sto sam naravno posle atesta skinuo. Za kategoriju nije toliko bitna masa trajka, vec to sto ne moze biti motocikl sa vise od 350 kg (Honda GOLD WING je blizu). Treba pripremiti sto vise racuna od delova, pogotovu prednjeg tocka,vila. . .i obavezno fotokopiju atestiranog varioca. Ovaj Perin projekat san ja do nekle uradio, prodao ovom momku pored Pere,a on je prodao Peri. I za dobru i za losu prepravku treba mnogo muke, zato treba uloziti maksimum truda i novca jer je na kraju koji ipak dodje zadovoljstvo preveliko. Pozdrav i srecno

• U prolazu, 10 postova
  • Motocikl: Honda cb 500,Yamaha xj 550 i Sr 125

Ako je neko zainteresovan imam motor Renaulta 18 1.4 sa menjacem,poluosovinama i dr.motor je u extra stanju malo presao.pogodan je da se ubaci u trajk sasiju.

P.s.imam papire sve regularno,inace ti motori su jednostavni,pouzdani ,startni i poznati po dugovecnosti prelaze lako 400.000km bez otvaranja

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja