Jump to content

Moto Zajednica

Kako suzbiti rizièno ponašanje tinejdžera za volanom?

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 212 postova

Kako suzbiti rizièno ponašanje tinejdžera za volanom?

 

[ www.voanews.com ] - Jedna od najveæih amerièkih osiguravajuæih kompanija poèela je da svojim klijentima nudi novu tehnologiju koja bi mogla znatno da smanji broj saobraæajnih nesreæa, suzbijanjem riziènog ponašanja tinejdžera za volanom. Program je namenjen roditeljima tinejdžera, a zasniva se na postavljanju kamera koje snimaju ponašanje mladih vozaèa prilikom vožnje. Kompanija «Amerièko porodièno osiguranje» kaže da binova tehnologija mogla da spase živote i smanji troškove auto-osiguranja.

 

Novi podaci pokazuju da je stopa smrtnosti vozaèa-tinejdžera èetiri puta veæa nego vozaèa starijih od 25 godina. Kompanija «Amerièko porodièno osiguranje» veruje da je jedan od naèina da se smanji visoka stopa smrtnosti – eliminisanje riziènog ponašanja tinejdžera u vožnji. Da bi to postigli, oni ugradjuju male kamere u retrovizor – tako da roditelji poput Dejva Hekvortija, mogu da nadgledaju navike svoje dece u vožnji.

 

«Zahvaljujuæi tome on se oseæa odgovornim za svoju vožnju, jer zna da ga neko posmatra», kaže Hekvorti.

 

Rasti Vajs, iz kompanije «Drajvkem» koja je razvela tehnologiju za potrebe potrošaèa, kaže da kamera snima samo nagle manevre u vožnji – a zatim šalje e-mail roditeljima.

 

«Roditelji time jasno definišu svoje oèekivanje – da se vozi na naèin koji neæe aktivirati kameru. To je veoma jednostavna poruka», kaže Vajs.

 

Geri Foks, jedan od 30 tinejdžera koji je uèestvovao u pilot projektu u srednjoj školi Edžvud u Medisonu u Viskonsinu, uveren je da program ima efekte.

 

«Zahvaljujuæi tome postaæu bolji vozaè. Kada nešto uradite pogrešno – brzo i naglo skrenete ili naglo ukoèite – kamera se ukljuèuje.»

 

Kritièari programa su medjutim zabrinuti zbog pitanja privatnosti. No, portparol «Amerièkog porodiènog osiguranja», Stiv Vitmer, kaže da æe pristup video snimcima imati samo roditelji.

 

«Snimci se šalju direktno roditeljima. Srednja škola Edžvud ne vidi te informacije, niti ih vidi naša osiguravajuæa kompanija, veæ ih vide ljudi koji treba da vide te informacije – a to su roditelji i studenti.»

 

Amerièko porodièno osiguranje sada nudi ovaj program besplatno na godinu dana grupi od 30.000 porodica u odabranim državama. Ako se sistem pokaže efikasnim u spreèavanju nesreæa, kompanija kaže da bi volonteri koji su ga koristili mogli da primete smanjenje u ceni svog auto-osiguranja.

 

Ovo bi trebali da probaju i na motoristima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Călător motocicleta, 2361 postova
  • Lokacija: Novi Sad / Mlecni Put
  • Motocikl: Bez... jednog dana ponovo :)

1. Koliko roditelja zna koristiti osnovne funkcije racunara?

2. Oni roditelji koji ikako koriste racunar, koliko su upuceni u internet, mailove i pustanje video zapisa?

 

3. Najbitnije - Pa cak i da koriste, koliko je sve ovo uopste bitno sve dok roditelji kupuju kojekakve motore (od skutera pa do zveri od 1000+cc) deci od 14-15 godina i pustaju ih da bez ikakve dozvole, opreme i svega ostalog voze samostalno bez ikakve grize savesti pa jos da imaju i suvozaca od 5-6 godina. Setite se samo crne hronike od pre par dana o devojcici od 13 godina i njenoj sestri od 6 godina.

 

Najvazniji faktor u svemu ovom su roditelji!!! Sta meni kao roditelju vredi kamera ako mi dete od 15 godina sedne na nekog RR-a kojeg sam mu kupio pre 2 dana i pogine pri prvom aktiviranju kamere!?!?

 

Ima drzava koje imaju odlicne zakone o polaganjima. recimo od toliko do toliko godina moze se polagati do 50cc. sa xy godina i zy godina iskustva na prethodnoj kategoriji ima pravo polaganja do neke sledece kategorije t.j. kubikaze, i tako dalje. Znaci nema sedanja odmah na RR-a ili sta vec. I naravno ako nekog skembaju, j*bo je jeza u ledja sa sve roditeljima zajedno. Po meni je ovo mozda jedan od najboljih nacina prevencije u smislu malo po malo se stice iskustvo a vremenom vecini klinaca i mozak pocne da registruje dobre stvari u svemu tome. Kao i svude uvek ima izuzetaka, ali sto se tice stanja kod nas... Veze, kumovi, prijatelji, korupcija, resavaju sve probleme.

 

A ruku na srce i policija malo sta resava po tom pitanju. Zasto toliko klinaca vozi skutere bez kacige? Zasto ih policija ne zaustavlja i ne kaznjava? Odgovor je jednostavan: klinac nema para da plati nikakvu iscenkanu kaznu bez priznanice, znaci "gospodin plavi" nema koristi od tog zaustavljanja. Umesto toga cuci iza zbuna i ceka nekog sa kolima da prodje pored znaka 60 sa 61 pa da ga rebne 5000 din.

 

Bice jednom i ovde bolje samo treba da prodje 50-100 godina.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 75 postova
  • Lokacija: BG

Old news. Ne samo da ima to nego mozes da pratis ko zna koliko statova automobila, trenutnu brzinu i ko zna sta jos. Bilo i na onom Hulk Hogan reality show-u... prati lepo cerku GPS-om dok se voza sa deckom po gradu. Veci problem je sto u Americi daju da se vozi od 15-16 godine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1085 postova
  • Lokacija: Јужни Београд
  • Motocikl: Beta Xtrainer

Kretenizam! :evil:

Kome je ovde na forumu žao što roditelji nisu mogli da ga uhode na svakom koraku???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 118 postova
  • Lokacija: Beograd, Vracar

Ma definitivno treba uvesti ozbiljno polaganje za skutere.

 

Najvise u saobracaju pazim na te klince u majcama, bez kaciga, po dvoje obavezno, voze ko nenormalni!!!

 

Obicno mi se prilepe cim vide pravi motor, pa se vrzmaju oko mene ko kreteni. Kao, prestizu me i te fore, a ne pada mi napamet da divljam pred njima, da dajem najlosiji moguci primer deci.

 

Juce bas idem u mek na slaviji i neki klinci mi se tako prilepe, te levo te desno... i stanem ja na pesacki kod meka, propustam ljude, a oni nece da cekaju, pa po gasu i fiju! kroz ljude, na trotoar i zamalo da se zakucaju u devojku koja je izlazila iz taksija, za milimetar! I oni stali, kao satro nadrkani nesto... a nemaju mozda 13-14 godina.

Jebe mi se za njih, ali takvi sjebu nekog nevinog.

A policiji ne pada na pamet da ih slucajno zaustavi... samo okrenu glavu, dok mene gledaju dal da zaustave sa full opremom dok se kuvam po gradskim guzvama i postujem propise...

Mogli bi malo da rade taj svoj prosti posao, cemu sluze inace? Pa sluze da kad se nesto desi dodju na uvidjaj da bleje, ili kad im trebaju pare da te zaustave i cimaju sto nemas 14 zihernadli u kompletu za 1. pomoc.... :evil:

 

Izvinjavam se na nervoznom postu. :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1192 postova
  • Lokacija: Bg
  • Motocikl: Dominator

Osnovni model koji æu ja da poštujem prilikom vaspitavanja dece, a pouèen vaspitanjem koja sam imao od svojih roditelja biæe poverenje. Jebeš kamere, mikrofone, GPS i internet. Sama pomisao da mogu da gledam uživo kako mi se dete sudara mi je morbidno. Mene moji matorci nikada nisu proveravali, nadam se da ni ja svoju decu neæu morati da proveravam.

 

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 5 postova
  • Lokacija: sabac

Mislim da se to kod nas nece promeniti sve dok bude ovakav kriterijum ucenja i polaganja u auto skolama, tj. sve dok bude vaznije uzeti polazniku pare a ne nauciti ga voznji i ponasanju u saobracaju.I dok "gospoda" plavi ne budu poceli da kaznjavaju skuterase koji voze kao nenormalni, a sto rekao Karlos mislim, ti se napakujes u punu ratnu opremu i postujes propise i onda te zaustavi kao redovna kontrola itd... a na kraju se ispostavi da te je zaustavio da te pita koliko si platio motor. I samo po dzepu tako se izgleda najpre naucimo na zalost.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1592 postova
  • Lokacija: Budva - MNE
  • Motocikl: Aprilia Pegaso 650 Strada

Negdje ranije sam ceprko po zakonima i pravilima raznih država.

Uglavnom mladi hoće da voze, ali su neiskusni i uglavnom željni dokazivanja.

Najbolje bi bilo imati iskusne mlade vozače. Meni se najviše sviđa kako je to regulisano u Floridi.

1. Sa 14 godina stičete pravo upravljanja motornim vozilom ALI samo u pratnji odrasle osobe koja IMA vozačku dozvolu i NEMA teže saobraćajne prekršaje. Takođe je zabranjeno da se vozi u periodu od 23 do 06 časova. Maksimalno dozvoljenih je 0 (nila) promila alkohola u krvi i maksimalna dozvoljena brzina je 88 km/h.

2. Ako je u ovom režimu vožnje proveo minimum šest mjeseci onda može da pređe na drugi nivo. Ovdje važi zabrana upravljanja od 01 do 06 časova.

3. Poslije navršenih 18 godina se dobija vozačka dozvola i jedino ograničenje je 0,2 promila alkohola u krvi.

4. Poslije navršene 21 godine ne važe nikakva ograničenja (u Floridi je zakonski dozvoljen nivo alkohola u krvi je 0,8 promila)

 

I druge države koje dozvoljavaju vožnju maloljetnim licima takođe praktikuju pratnju odrasle osobe. na taj način se djete u tzv ,,najgorim godinama'' nauči poštovati saobraćaj.

 

Jedna zanimljivost: Studija medicinskog fakulteta u Baltimoru je pokazala da broj stradalih u saobraćaju proporcionalno raste sa brojem saputnika u automobilu mladog vozača. Zbog toga je u nekim državama ograničen broj saputnika.

 

Nije vezano direkno za motore, ali eto, smatram da je u duhu teme.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 489 postova
  • Lokacija: Kraljevo<->Beograd

moram da se nadovezzem na ovo...

 

Jbg... Moraccu da pochnem ovom rechju...

Veccina mojih kolega tj skuterasha je uzrasta 14-18 godina....

Uglavnom su to pioniri koima nishta drugo nie bitno osim da se vozikaju po gradu eventualno odu do shkole skuterom i pohvale se pred drugarima da njihov skuter ima 0.1 konja od nekog levog....

Sad to shto se neki skuterashi glupiraju po gradu ne znachi da su svi takvi i ja znam da verovatno tako niste ni generalizovali.. ali da ih ima dosta ima ih... Medjutim postoji i ona druga grupa skuterasha koja uzziva u drugim stvarima kao shto su zaednichke vozznje,roshtilj,okupljanja,stunt itd itd.... No ovo je sasvim irelevantno i nepovezano sa temom....

Ugl moram da priznam da mene iste stvari zabrinjavaju i da mi je nekoliko puta palo na pamet da se org neke radionice koe cce chiniti mladji ljudi od 18-25 godina i obilaziti odredjene shkole... Pritom da isti ti mladji ljudi voze neshto na dva tochka i da nie bicikl...

Ove radionice bi edukovale decu i dozivale ih svesti koliko toliko... Naravno tu bi bilo predavanja o alkoholu i vozznji, kontroli vozila, ponashanja u saobraccaju i poneki kratkometrazzni film... Za kraj bi deca dobila chast da ih neko od predavacha provoza na motoru i eto nama naslednika za buduccih olala godina...

Nem pojma zashto sam napisao ovaj esej i mislim da nishta pametno nisam rekao... Al ajd sad...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Kakvo slanje slike na mail iz kamere auta... pa ja nemam u kuci ljudski internet...

 

Batina je iz raja izasla!!! Kad sam ja bio klinac smeli su da me tuku i roditelji i ucitelji i tetke i svi redom... i ispao sam super, nista mi ne fali... a ova danasnja omladina je demokratiju shvatila malo liberalnije... misle da je demokratija da smeju da rade sto oni zele... al to nije to... u demokratiji smes da radis samo ono sto ti dozvole :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 438 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Yamaha Xt 600
Batina je iz raja izasla!!! Kad sam ja bio klinac smeli su da me tuku i roditelji i ucitelji i tetke i svi redom... i ispao sam super' date=' nista mi ne fali... a ova danasnja omladina je demokratiju shvatila malo liberalnije... misle da je demokratija da smeju da rade sto oni zele... al to nije to... u demokratiji smes da radis samo ono sto ti dozvole :)[/quote']

 

E upravo to. Nisam nesto mator, tacnije prilicno sam mlad, ali moja generacija (83.) nema nikakve slicnosti sa generacijama moje mladje brace (87. i 94.). Misle da sve smeju, da im je sve dozvoljeno, veruju u neogranicena prava, ne postuju nikoga, i jos se bune kad im nesto uskratis (tipa da maloletni voze motore od 1000ccm...) pozivajuci se na demokratiju... I sto je najgore potpuno su ubedjeni da su u pravu i da tako treba...

 

Sto se samog posta tice, metode su pogresne. Da su deca drugacije vaspitana, ne bi bilo potrebe da ih roditelji kontrolisu. Mene moji nikada nisu, a ja nikada nisam pravio sranja, sto je urodilo nekim poverenjem i mojom punom slobodom ponasanja. Mislim da bi u Kosutnjaku trebalo postaviti ometace za te kamere... :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • In memoriam, 884 postova
  • Lokacija: Beograd
Kakvo slanje slike na mail iz kamere auta... pa ja nemam u kuci ljudski internet... Batina je iz raja izasla!!! Kad sam ja bio klinac smeli su da me tuku i roditelji i ucitelji i tetke i svi redom... i ispao sam super, nista mi ne fali...

Da, to je definitivno recept, redaljka rodbine sa bejzbolkama, uzmes kredu i sve je u redu :mrgreen:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 221 postova
  • Lokacija: Toronto, Canada

Sve bi bilo kako treba kad bi drzava radilo ono za sta je placamo kroz poreze. Povecane kazne, milicija koja radi svoj posao, kontrole, flajeri, malo izmena zakona i sve bi bilo na mestu. Ah da, i uvesti da roditelji moraju biti kaznjeni ako njihovo maloletno dete napravi preksaj.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2314 postova
  • Lokacija: Staro Selo
  • Motocikl: Yamaha XT600

Batina je iz raja izasla al najvise boli kad udaris po dzepu! Znaci OGROMNE kazne za prekrsaje koje ljudi rade svesno, voznja bez pojasa, kacige, dozvole, prekoracenje brzine itd... ogromne kazne za sve prekrsaje i naravno da se te kazne naplacuju svima, ni po babu ni po stricevima!!!

Jer u svakom mestu ima onih "privilegovanih" bizbismena koji mogu sebi da priuste da voze bez kacige, pojasa, da se parkira gde zamisli; pa i na pesackom prelazu a milicija samo okrene oci na drugu stranu... Verujem da toga ima svuda, ne samo u Velikoj Plani...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Guest Cubric

Cinjenica da se o tom novom zakonu o saobracaju prica vec par godina, a da se apsolutno nista nije uradilo po tom pitanju, govori o ozbiljnosti drzave i njenoj zainteresovanosti da se ti problemi rese. Cak se ni postojeci, manjkavi zakoni ne sprovode kako treba. Sinoc sam se prosetao do Usca i Brankovog mosta, pritom sam video jedno 100 motora i skutera. Mozda je samo nekih desetak vozaca nosilo kacigu. PA TO JE STRASNO!!!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 438 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: Yamaha Xt 600

Skrecem sa teme, ali vezano je za voznju bez kacige. Brat jedne moje drugarice je izjavio da ce pre da pogine nego da vozi motor sa kacigom... Samo da ne odvede jos nekoga sa sobom...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1838 postova
  • Lokacija: obrenovac
  • Motocikl: cbr 600f

ne zelim da zvuci kao pametnjakovic,ali ogroman broj tinejdzera i to onih jako mladih,ne razmislja niocemu,voze kao da su sami u saobracaju,ugrozavajuci i sebe i druge,milion puta sam dosao u neprijatnu situaciju zbog istih,tolikoputa sam popizdeo kada me pandur zaustavi i zajebava me zbog kacuge koju sam skinuo sa glave na skretanju u moju ulicu,znaci na 100 metara izpred zgrade,dok,proleze 2 klinke na skuterima bez kacige,biz ikake oprema,a skuter registrovan na 1 putnika verovatno...dzabe kad kod nas nema zakona,u stvari dzabe kada taj zakon ne vazi za sve,,,onaj ko je iole posten i savestan j stane,bude j***n od strane pandura,dok se neko napravi lud i samo prodje...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja