Jump to content

Moto Zajednica

Funduro Ekipa - BMW F650 & F650GS

Recommended Posts

• enduro exploring, 500 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000

Pozdrav drugari bajkeri,

ponovih se danas sa BMW 650 GS DAKAR iz 2001 godine,pravo da vam kazem kupio sam ga preko oglasa na nevidjeno :neznam:.Dovezli su ga danas i ne izgleda lose,malo mu je desna plastika napukla a ostalo je sve u redu.Posto mu ne znam servisnu istoriju,a na satu pise da je presao 31800km,planiram da mu promijenim svu tekucinu (sva ulja i rashladne tekucine) interesuje me koja ste vi sipali i neke preporuke sta bih jos trebao da pogledam.Do skoro sam vozio KLEa i u startu sam primjetio a nisam ga nesto puno vozio da je za klasu ispred.

ps

polako citam sta ste napisali u ovih 60 ak stranica,ali sam tek stigao do desete,pa mi nemojte zamjeriti.....evo i link ako koga interesuje kako izgleda

http://www.pik.ba/ar...f-650-gs-dakar/

Pozdrav,

mnogo lep motor i mnogo lepa cena. 0takoje.gif

Otpozdrav,

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 201 postova
  • Motocikl: BMW F650GS DAKAR

Samo sam ga parkirao u garazu,nisam imao vremena ni da ga pregledam posteno.

E sad u KLEa sam sipao castrol 10w40 i nisam imao nikakvih problema,pa me zanima uopsteno koje ulje da sipam i koliko se krecu cijene oba filtera (vazduha i ulja)i disk plocica iako mogu jos da potraju.

Malo cu biti dosadan,nadam se da necete zamjeriti. :zdravo:

Ja sam prvo sipao BMW ulje i bilo je ok. Posle sam presao na Motul 5100 15-50 i menjac se drasticno losije ponasao. Nisam siguran da li je do gradacije, jer je BMW malo redje, ali od sada iskljucivo BMW sipam. Cena je ista...

Ovi nasi deru sa cijenama...em su udaljeni oko 250 km,pa mi je problem dostava.

• Zainteresovan, 644 postova
  • Motocikl: BMW F900GS

Pa taman lepa voznja :D

U svakom slucaju ja cu sipati 10W40 ili 15W40...koje vec ide, jer 15W50 izgleda krlja menjac.

Inace lep motor. Mnogo mi se vise svidja visina Dakara u odnosu na obican. A cena fenomenalna.

Cijena me je malo i bunila,ali je dobijen kroz kompenzaciju za auto,ili je to prica za mene bila.Narucio sam kramponke gume,polako ga spremam za sezonu...i enguro 2015 ako ste citali...

• U prolazu, 88 postova

Ovo oko ulja je izgleda večito pitanje ....

Sad i ja imam dilemu ... Zadnjih par godina sipam Motul 5100 15w50 . Neko mi skoro reče da je možda bolje 10w40 .

Da li je uopšte toliko bitno . U pitanju je BMW f650 1994.

U svakom slučaju bi sipao šta je najbolje za motor.

A da, zaposleni iz Radulovica mi za moj motor nudi BMW ulje 15w50

Ima li neko savet ili preporuku ...

Ovo oko ulja je izgleda večito pitanje ....

Sad i ja imam dilemu ... Zadnjih par godina sipam Motul 5100 15w50 . Neko mi skoro reče da je možda bolje 10w40 .

Da li je uopšte toliko bitno . U pitanju je BMW f650 1994.

U svakom slučaju bi sipao šta je najbolje za motor.

A da, zaposleni iz Radulovica mi za moj motor nudi BMW ulje 15w50

Ima li neko savet ili preporuku ...

I ja sam sipam MOTUL 5100 i nemam nikakvih problema za sada. Između 15W40 i 15W50 gotovo da nema nikakve razlike u temparaturnom opsegu. On je od otprilike -10C do +30C. U slučaju 15W50 može da ide i za toplije do 40C. To su dakle ulja za naše podneblje.

Drugim rečima, ne bi ja tu ništa menjo 0takoje.gif

Evo link za info o gradaciji i temperaturnom opsegu ulja

http://faq.f650.com/FAQs/OilFAQ.htm#Oil Basics

http://www.auto-delo...-motornih-ulja/

• U prolazu, 88 postova

Jedan serviser mi skoro reče da je možda bolje 10w40 koje je ređe od 15w50 , zbog delova motora gde su uljni kanali malih promera ( npr. u glavi motora ) i gde ređe ulje lakše prolazi . Dok ovom gušćem treba vreme da se zagreje i proredi , a dok se to dešava motor ima slabije podmazivanje ...

Jedan serviser mi skoro reče da je možda bolje 10w40 koje je ređe od 15w50 , zbog delova motora gde su uljni kanali malih promera ( npr. u glavi motora ) i gde ređe ulje lakše prolazi . Dok ovom gušćem treba vreme da se zagreje i proredi , a dok se to dešava motor ima slabije podmazivanje ...

Druže to jeste tačno u slučaju da voziš motor na -20C, u šta čisto sumnjam.

Pogledaj preporučeni temeraturni opseg za 10W40 na dijagramu sa linka za motore sa karburatorom kao što je naš funduro.

Šta ćeš da radiš na +35C kad ugreje, onda je ulje jednostvno previše retko, uljni film je tanji i ulje ne vrši svoju funkciju.

http://faq.f650.com/.../OilFAQ.htm#Oil

• Podržavam 1

• U prolazu, 88 postova

U svakom slucaju ja cu sipati 10W40 ili 15W40...koje vec ide, jer 15W50 izgleda krlja menjac.

Inace lep motor. Mnogo mi se vise svidja visina Dakara u odnosu na obican. A cena fenomenalna.

Ne znam šta je Supatje pod ovim tačno mislio ...

Ne znam šta je Supatje pod ovim tačno mislio ...

Ne mogu ti odgovoriti u ime supatje-a...

Ja sipam MOTUL 5100 15W40 i nemam problema.

Genaralno postoji diskusija da li mineralna ili sintetička ulja.Neki koriste samo mineralno a neki su prihvatili da pređu na sintetička ulja posle određenog broja km. Ono što je bitno za naše vremešne motore da je to stara tehnologija i da ne bi smeli da koristimo moderna ulja koja na sebi imaju oznaku SJ koju BMW ne podržava kao i EC ( energy conserving) jer su namenjena modernim motorima. Trik je u tim aditivima koji se dodaju uljima a koji nisu pogodni za motore starije generacije. E sad da li hoćeš 15W40 ili 10W40 ili 15W50 to je tvoj izbor.

Opet kažem da ja koristim MOTUL 5100 15W40, koji su mi preporučile kolege koje takođe voze funduro.MOTUL 5100 ima i u 15W50 varijanti, ono jeste malo gušće i ne znam kako se ponaša na našem motoru.

Mislim da supatje ima motor novije generacije, elektronac i pretpostavljam da neće da se zeza te sipa original BMW ulje.

Meni je trenutno Motul 5100 15W50 u motoru, i sipao sam ga i u Fundura dok sam ga vozio. Sta sam hteo da kazem je da mi se menjac mnogo lepse ponasao dok je bilo oridjidji BMW ulje u njemu (prethodni vlasnik sipao to ulje). Cim sam sipao motula, na prvo kretanje sam osetio drasticnu razliku u radu i zvuku menjaca. Predpostavljam da nema veze sa markom ullja vec sa gradacijom. Provericu sutra koja je bila gradacija BMW ulja pa cu javiti.

A gdje se moze nabaviti i koliko kosta to oridjidji BMW ulje.U bivsi motor (kawasaki kle)sam sipao castrol i nisam imao nikakvih problema,pa sam mislio i u BMW da sipam 15w40 isto castrol.Da nije neko od vas vec sipao, i ako jeste kako mu se ponasao mjenjac i motor.

• Svrati ponekad, 109 postova
  • Motocikl: Suzuki Freewind

Pozdrav svima, mucim se sa drugovim BMW, 650gs, 2002 god,

pa rekoh da probam ovde, dali je neko imao slican problem, motor, je u fazi,

ima varnicu, gorivo a puca na usisu, izmenjao sam mu sve sem CDI,

to nisam uspeo da pronadjem, e sad, dali je nekom od vas crkao CDI? i koji su simptomi motora?

Pod sve mislim, svecicu, hmm, neznam tacan naziv, okidac paljenja? dole na namotajima,

proverio prekidac na copavoj, merio zazore ventila, da nisam nesto bitno preskocio?

i usput, dali neko ima da proda CDI za isti?

Koliko ja znam F650GS nema CDI. Imas onaj glavni racunar ispod sedista (ECU), ali mislim da kad on crkne ne radi nista.

Ja bih proverio diznu, filter goriva/regulator pritiska, beMziMsku puNpu :), pritisak benzina itd. Ako ti struja radi ok mozda ima manjak ili visak goriva. Ima tu svasta nesto. Polozaj gasa, ler gas... Dosta delova koji mogu da crknu...

Mislio sam na to bas, ECU je onda, nego, kad dam kontakt, cujem neko grgoljenje negde kod

dizne, jeli to normalno kod njega? Traje mozda par sekundi i prestane..

Trebalo bi da je normano. Setuje poziciju ler gasa + pumpa se aktivira i napravi pritisak. Proveri ti diznu za pocetak. To svejedno treba raditi. Ja je skoro svaki mali servis cistim. Lako se skida i nije preskupo.

Filter za gorivo je i regulator pritiska u jednom. I njega treba proveriti (pritisak u grani). Menja se na 40000km, a sa nasim benzinom bi valjalo i cesce. Jedino sto kosta oko 100€... Za to pucanje u grani, proveri i onu gumu sto ide od filtera za vazduh do trottle body-a. Hoce ta guma da ispuca ili da spadne pa da pravi problem.

• U prolazu, 36 postova
  • Motocikl: Yamaha XTZ 750 ST

Probaj da ga resetujes. Skini minus klemu sa akumulatora, sacekaj 15 minuta, mozes i vise. Za to vrijeme ECU bi trebalo da se resetuje. Vrati minus klemu, daj kontakt, nemoj da startujes motor, daj gas dva puta do kraja, iskljuci kontakt i sacekaj dva minuta, toliko je otprilike potrebno da ECU memorise podatke sa TPS-a (senzor polozaja leptira). Daj kontakt, sacekaj da se crvena lampica za temperaturu na instrument tabli ugasi i onda startuj motor, bez dodavanja gasa. Ako bude radio kako treba, pusti ga da radi na leru, bez dodavanja gasa dok postigne temperaturu i upali ventilator. Kad ugasi ventilator mozes ugasiti motor. Kod svakog paljenja bi trebalo sacekati da se ugasi lampica za temperaturu na tabli, to je vrijeme potrebno da ECU ocita podatke sa senzora. Zvuk koji cujes kad iskljucis kontakt je zvuk aktuatora ler gasa i to je normalno, kod svakog gasenja motora se to cuje.

Probao sve navedeno, opet isto, testirao i diznu, ok je, radi,

varnica lepa ali mi se cini kao da pogresno pali, vise neznam sta da probam.. :(

• Svrati ponekad, 104 postova
  • Motocikl: S1000XR

Ne volim da reklamiram, al' ako resis da povezes motor na dijagnosticki uredjaj, Kanjo ti moze izaci u susret.

Javi ako se odlucis, da ti posaljem broj.

Ne volim da reklamiram, al' ako resis da povezes motor na dijagnosticki uredjaj, Kanjo ti moze izaci u susret.

Javi ako se odlucis, da ti posaljem broj.

Ok, hvala, videcu sa drugom sta kaze, mada koliko vidim, hoce da nabavimo drugi ECU..

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja