kineziolog 5 Napisano Maj 20, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Udvostrucio sam vrednost Lifana, kupio sam novu Metzelerku ;D ;D ;D U mene nesto potanke gume, nazad 100/90, kazem ja starom da mi kupi 120, ljepse, a nece valjda biti problema. On ni manje ni vise kupi 130-ku. Onako nagrubo procijena, pasace i ostace jos prostora izmedju zadnje viljuske i gume, a feluga je taman. E sad da li je to sigurno i kakve moze imati nuspojave? Drugo pitanje, ja vec sve poskidao i sutra nosim kod cika vulkanizera. U mene nije tubeless, nego ima i unutrasnja guma. Sad da li je bolja tubeles ili sa unutrasnjom. Tj, da li da kazem vulkanizeru da mi namontira ventil na felnu i zalijepi, kako to vec ide ili da ostane kako jeste sa unutrasnjom gumom? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
KANJO 109 Napisano Maj 20, 2010 Svrati ponekad, 378 postova Lokacija: Beograd-Jajinci Prijavi odgovor kao problematičan Pa matori to je sada pitanje koje bi morao da otvorim gledajuci. Inace radim sa gumama (putničkim i moto) već 7 godina i to bas u firmi koja i uvozi METZELER. Prvo i osnovno da bi pravio takvu budževinu je da se proveri kolika je sirina felne, jer ako je suvise uska za tu gumu deformitet na gazećem sloju može biti prevelik, što će se odraziti nestabilnošću. Druga stvar je pitanje da li može da stane ta guma u viljušku tj da ne kači nigde. U svakom slučaju odnesi kod vulkanizera pa će on i sam već proceniti da li to može ili ne može. pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 20, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Sirina felne je negdje oko 8-9 cm. Grubim mjerenjem sam dosao do zakljucka da ce leci. Stavljao sam i ulazi u viljusku normalno, ima jos po 1 cm sa svake strane. Na njoj pise TUBELES, ali to cu vidjeti sa vulkanizerom. I jo nesto, guma je ME 880 MARATHON i pise da je front, sto se i dalo pretpostaviti, sirina moje zadnje gume je kao prednja u sportskih motora. Smeta li to ista? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Neške 30 Napisano Maj 20, 2010 Drug član, 1898 postova Lokacija: Sumadija GM Motocikl: BMW F650 Prijavi odgovor kao problematičan Guma ce ti dobiti kockasti oblik, nece imati odgovarajucu oblinu i lako se moze destiti da ti prokliza u krivini. A da li si razmisljao koliko ce ostati mesta kada se guma naduva? Moj ti je savet nemoj je montirati vec stavi odgovarajucu tj onakvu kako je fabrika predvidela! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balkanlover70 690 Napisano Maj 20, 2010 Drug član, 707 postova Lokacija: Majilovac (SRB) / s'one strane Jadrana(ITA) Motocikl: BMW R1150GS & BMW R1200CL & CR 125 Prijavi odgovor kao problematičan lepo zbori NESKEBG ako zelis siru gumu-menjaj tocak........ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 20, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Nemojte me prepadati. Stara gum mi se sva iskockala od upotrebe, otisla po sredini a sa strane slabo i bas se primjeti. Desavalo se par puta da izbacuje u krivini, ali snadjem se ja. nisam razmisljao o tom sta ce biti kad se naduva, vidis, a fino sam rekao 120, to bi bilo taman na granici a ovako 130... Ma nema montiranja druge, ova je kupljena i dobro placena, jedva sam i nju nasao, 18ka 130. Muke moje niko ne zna. Ali ako je toliko opasno, nema mi druge nego da mjenjam. Pitacu ja i vulkanizera za misljenje, mada to su sve dundjer majstori. Da li je neko radio slican eksperiment sa gumama na ovom forumu ili ljudi slabo zalaze u podforum garaza? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6570 Napisano Maj 20, 2010 Drug član, 3046 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan +- 10%. Sve ostalo je jako, jako neizvesno /lose/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Maj 20, 2010 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Ja se na tvom mestu ne bi preterano zezao. Jeste šira lepša na oko ali tu se priča završava. Ako je preterano šira, a deluje kao da jeste, onda ćeš najverovatnije imati više belaja nego radosti. Vidi ti da zameniš 130 za max. 120 a i to ti je pitanje da li će odgovarati. I vidi kad je naduvaš da li ima mesta napred ka viljušci jer su možda različite visine gume 110 i 120. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balkanlover70 690 Napisano Maj 21, 2010 Drug član, 707 postova Lokacija: Majilovac (SRB) / s'one strane Jadrana(ITA) Motocikl: BMW R1150GS & BMW R1200CL & CR 125 Prijavi odgovor kao problematičan moze se dogoditi da zbog sirine guma dodiruje i lanac Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Maj 21, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Imam i ja na Kawi uske fabričke gume, zadnja je 120/90, pa je neki od prethodnih vlasnika odlučio da stavi 150/80. Ako nije prepumpana (preko 2,5 bara) motor se u oštrijim krivinama ponaša kao krava, a drugar koji je vozio za mnom rekao mi je da se guma uvrće i leži gotovo ravno na cesti, kao automobilska dok se motor naginje. Kad se prepumpa ovaj problem skoro nestaje ali ostaje taj da je gazeća površina i dalje prilično ravna i ograničeno je naginjanje. Za par dana ulične vožnje na ovom motoru dotjerao sam je skoro do maksimuma naginjanja, a nisam ni nešto posebno brzo vozio. Uz to i na mojoj zadnjoj pored strelice za smjer rotacije piše "FRONT USE ONLY" to pretpostavljam znači to da je namjenjena za prednji točak. Otprilike ako je malo prepumpaš motor će ti biti stabilan na pravcu i dosta težak u krivinama, neće biti okretan kao prije, a ako pretjeraš u krivini bi mogao da postane i nestabilan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 21, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan @ scuba i balkanlover To ne mogu da vidim dok ne namontiram, ali stavio sam gumu onako bez feluge i moze komtno da udje do kraja viljuske, a viljuske na kraju je uska i onda se siri. A guma nikad nije do kraja, otprilike bi trebalo ostati po 1cm sa svake strane. mada ne znam dok ne naduvam (probacu 2.2, pa ako ne ide, 2.5) @ arny Angazovacu nekog da ide iza mene pa neka me informise. Naravno necu ga odmah obarati i divljati, nego oprezno dok je ne svjestim. Veca je umjetnost bila oboriti 100-tku u krivini, pri brzini od oko 100km/h, ali sam uspjevao. Odneo sam danas kod vulkanizera, pa cu javiti, cim malo izvremeni sta je bilo. Nije mi niko rekao jel bolje tubeles ili sa unutrasnjom? I hvala svima, Arnyju posebno, mnogo mi se svidja covjekov pristup i informisanost A, da, sad ce mi vjerovatno i ici sporije motor (ko da dosad nije), al snacu se ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 21, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Legla je ko budali samar i ima jos mjesta za 190ku cini mi se... Eve: Kad izvremeni recicu vam utiske Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Stevan Husqvarna Napisano Maj 21, 2010 Prijavi odgovor kao problematičan Kad stavis siru gumu ona nece da najavi u krivini dokle mozes da obaras, nego samo odjednom preskoci i pao si, pazi se na to... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Maj 21, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Da se nadovezem na temu, moze li meni neko da objasni ako ja sa ovom gumom (Trayal 3.5x18, ispustenom na 1.8-1.9 ) obaram vrlo vrlo vrlo blizu fuzastera (malko mrdnem prste nadole i gulim vrhom cizme), koju gumu da stavim da bi to bilo DO fuzastera? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1391 Napisano Maj 22, 2010 Ne silazi, 6311 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Znaci savetujes 3.75... Hvala! Jest puk'o prosle godine, opalila me mecka od pozadi i jos nisam zamenio Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Maj 22, 2010 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan @kineziolog Ovako naoko djeluje da se nije izravnala, moglo bi to bit dobro, prenesi utiske kad ga provozaš. A unutrašnje gume ti idu na felne sa žicama, zbog rupa za žice, na livene kao što su kod tebe ne treba, osim ako su iz nekog razloga porozne Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Maj 22, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Kineziolog mnogo ti je sad jajasta guma (veliki breg ako kapiras sta hocu da kazem). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan @ arny Ma kakav izravnala, sto kaze mohikanac, pojajasta je, ali ne previse, isto kao i stara. E stvarno ne znam zasto ima unutrasnja guma, a ja ponovo pitam, da li je bolje da izbacim unutrasnju da promjenim na tubeless. Vulkanizer je rekao da ovako nista ne smeta, a nije imao nikakav "manji" ventil da namontira pa da pravi tubeless. Opet bih ja pitao vas sta je bolje, nije da ne vjerujem vulkanizeru... @ stevan Hvala ti za ovaj podatak, nisam znao, pazicu i na to Malo sam ga samo pod dvoristu djirao, nista nisam jos ozbiljnije uradio, a i ne mogu kad je led udario velicine betonskog bloka. Znaci kad uvremeni jos govorim detaljnije, a dosta ovakvih motora se vozi u Prnjavoru (zato sto im je tamo prodajni salon) i od kolege sam sznao da svi stavljaju mnogo sire gume, a isto to sam nasao i na internetu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mohikanac 1209 Napisano Maj 22, 2010 Drug član, 1318 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm Prijavi odgovor kao problematičan Na alu. felnu bez problema ide tubeles guma,jedino ako je neka specificna rupa za tubeles ventil na felni pa zato ne moze. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 22, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan E bas tako, vulkanizer je rekao da je ventil neki cudan i da ga on nema. Ma sljakace i ovako sa zracnicom.... valjda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 23, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan E danas je pala i prva testna voznja. Nisam primjetio da ide nesto sporije, mozda za sekund, ali ne osjeti se to previse. Nuspojava nije bilo, prvo sam ga lagano vozio, "sverao" po cesti lijevo desno i sve super. Onda sam ga potjerao i preko 100, malo ga obarao i primjetio sam da je sada voljniji uci u krivinu. Prosla guma mi se iskockala pa me je zezala u krivinama, a sa ovom se obara vrlo lako. Cak sam ina pravcu primjetio da je mnogo stabilniji. Ni u jednom trenutku nisam osjetio nesigurnost i nestabilnost, vozio sam i bez ruku. Ma za sada sam prezadovoljan, a nadam se da ce tako i ostati. Naduvao sam na 2.2 i prednju i zadnju. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssnupi 266 Napisano Maj 23, 2010 Zainteresovan, 570 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Streetfighter Prijavi odgovor kao problematičan Mene samo plasi sto si stavio prednju gumu pozadi... Ne bi fabrika za dzabe oznacavala prednju i zadnju gumu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 25, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan E, da li znas, ili mozda neko zna, zasto se oznacavaju prednja i zadnja? Mozda samo zato sto dolaze u kompletu, pa da se zna? Ne vjerujem da je drugacija tehnologija izrade zadnje i prednje gume da se mora posebno paziti koja gdje ide. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ssnupi 266 Napisano Maj 25, 2010 Zainteresovan, 570 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Ducati Streetfighter Prijavi odgovor kao problematičan Nije isto opterecenje napred i pozadi... A sto ih onda fabrika oznacava kao prednja ili zadnja? niko nije lud da pomesa obicno je deblja guma pozadi i trpi veci indeks opterecenja.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kineziolog 5 Napisano Maj 25, 2010 Zainteresovan, 730 postova Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad Prijavi odgovor kao problematičan Ma to zbo glupih Amera, njima moras sve naistile objasniti ;D Moze biti i to, ali ne vjerujem da ce zadnja guma na mom motora ikada imati opterecenje kao kod motora za koje je ova guma predvidjena. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...