Jump to content

Moto Zajednica

4T ulje za mešavinu

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 392 postova
  • Motocikl: Prodat, do daljeg cetiri tocka :(

Ih sme li...  Pre trideset i kusur godina terali smo Tomose na sta smo stigli, isli su i na Optimu 10-40, pa im nista nije falilo. Ako nemas neko ulje za dvotakne motore, sipaj slobodno motorno, nece mu nista biti.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Skuteras, 3707 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ih sme li...  Pre trideset i kusur godina terali smo Tomose na sta smo stigli...

Samo sto je kod mene manji broj godina bio u pitanju. Valjda zato nemam onaj prefiks CIKA.

Sipali smo koje god ulje smo imali pri ruci. Ne znam da li mu je tad sta falilo, nije nam ni bilo bitno

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Uf, sad mi je laknulo!

Na srećolovu kod Boysa dobio sam litru Shell ulja, pa ga je žena već tražila, da sprema školjke.... 

• Drug član, 1702 postova

Sipao sam i ja sta god stignem,i preradjeno,i sae 90 itd...  Ali nikad vise osim kad se nema  ;D  Pogledajte klip posle 2-3 000 km na takvim uljima i full sintetici,i sve ce vam biti jasno...

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: Honda VFR 800FI

Ja sam to uradio sa mojim kineskim 2T skuterom. Kad sam posle 1k km otvorio motor (kupio sam kit od 70cc pa htedoh da promenim) klip je bio skroz crn...kao da sam ga ofarbao. Mogu da zamislim sta bi bilo posle malo vise kilometara... Ja licno to ne bih radio...posto sam iz prve ruke video sta se desava  :D

• U prolazu, 74 postova

4T ulje se ne otapa u benzinu (ili se otapa tek u manjoj količini), a ostatak tog (neotopljenog) ulja pada na dno tanka i stvara svoj posebni sloj, ispod sloja benzina. Dvotaktno ulje otapa se u potpunosti u benzinu.

Kritični dio na svakom dvotaktnom motoru je leteči ležaj (na spoju klipnjače i koljena radilice), on se u vrtnji podmazuje sa otopljenim 2T uljem, koje se nalazi u usisanoj smjesi u karteru motora. Taj leteči ležaj obično prvi strada (zariba) zbog nedovoljnog podmazivanja, ili zbog korištenja krivog ulja.

S druge strane, 4T ulje stvara naslage gareži na čelu klipa, kao i u utorima oko karika (jer ulazi neotopljeno u cilindar, umjesto benzina). Zbog jedne litre 4T ulja ne isplati se upropaštavati 2T motor, pa čak da to ulje vrijedi i 100 eura...

• Zainteresovan, 763 postova

Shel  za pripremanje skoljki.. ;D ;D  hmm  mozda smanji IZDUVNI  efekat posle konzumiranja istih, mada  spominju talozenje garezi na IZDUVU... ne bih ja to.

• U prolazu, 74 postova

Uništavanje 2T  motora na motociklima s 4T uljem ipak traje nešto duže, ali odlično poznajem tu problematiku na motornim pilama, čiji se motori vrte preko 10.000 okretaja.

Večina neispravnih pila ima "samo jednu grešku", "malo" im je zaribao leteči ležaj na radilici. Pila je neupotrebljiva, gotovo nova, a ne isplati se je ni popravljati. Kvar je nastao zbog nemara vlasnika, teško im je bilo kupiti 2T ulje - "poslužit će za silu i ono od auta". Poslužilo je pola sata, i više ne služi.

• Skuteras, 3707 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Nama je sluzilo, ali mi smo te motore i unistavali za kratko vreme. U pitanju su bili tomosi za koje su popravke kostale nesto mizerno. 4T smo sipali ne zato sto nismo imali za 2T i ne uvek, vec zato sto nam to bilo pri ruci. Neko vreme sam vozio CR250 i unjega sipao samo 2T. Tu je vec malo skuplja popravka

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja