ld3d 0 Napisano Maj 9, 2010 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav drugari, Evo pitanja za sve iskusne.... Naime, sta je po vama pravilno mjenjanje brzina kod coper motora sa npr kardanskim prenosom??? Kada kazem pravilno, mislim na šaltanje koje nije stetno za mjenjac, lamelu, kardan, svejedno.... Ono... gas, kvacilo pa odmah promjena ili sacekati koju sec da padne obrtni momenat pa ubaciti u sledecu ili prethodnu brzinu....ima li to kakve veze ili ga mozes cijepati kao i sportasa....zum zum zum pa do kraja? Pitam radi toga jer zasigurno komplet mjenjac i sam prenos nije isti kao kod spordskih motora za razilku od ovih nasih copera ? Pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 9, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim druze da to zavisi ne od tipa motora nego od svakog pojedinog motora bukvalno, kao i od navika/vestina vozaca . Ipak, u pravu si da se moze napraviti neka opsta razlika izmedju raznih vrsta motora. Ja, na primer, vozim Gold Winga, nije coper ali ima kardanski prenos. Ako recimo iz prve u drugu ne prebacim odmah odlucnim pritiskom na polugu cim pritisnem kvacilo, nego sacekam par trenutaka da izgubi obrtaje - nema sanse da uzubi dok onda skroz ne uspori. A kada odmah prebacim uzubi glatko. U vecim stepenima prenesa (2. na 3. i dalje) nisam primetio da treba neka ovakva caka. Takodje, recimo, kada iz lera ubacujem u prvu, ako par sekundi pre toga ne pritisnem kvacilo i ne zadrzim nego odmah ubacim cuje se "klank" iz motora. Obe opisane pojave su uobicajene za starije Gold Winge. Kada se salta prema dole uvek treba prilagoditi broj obrtaja stepenu prenosa, tj. usporiti pre nego sto prebacis u manju brzinu i ovo vazi za sve ne samo motocikle nego motorna vozila uopste. Ako iz nekog razloga ne sacekas da opadne broj obrtaja (ne usporis dovoljno u prethodnoj brzini) onda uvek treba dodati "medjugas" tj. izbaciti u ler, pustiti kvacilo, dodati manji gas, ponovo pritisnuti kvacilo i ubaciti u nizi stepen prenosa. Ovo da bi se izjednacili broj obrtaja motora i menjaca i tako lakse uzubio prenos bez zapinjanja. Ako razlika u broju obrtaja nije velika moze se upotrebiti i samo "razdel" tj. izbaciti u ler, pustiti kvacilo, ponovo ga pritisnuti i onda ubaciti u zeljeni stepen prenosa, opet sa ciljem da se izjednace obrtaji motora i menjaca. Ipak, sve ovo je samo teorija a prave cinjenice koje vaze za tvoj konkretan motor ces spoznati samo kroz voznju. U svakom slucaju, menjac treba razumno koristiti tako da sve ide glatko i kako treba. Nikada i ni na kom motoru nije dobro divljanje tipa forsiranja menjaca, ludovanje u malom stepenu prenosa ili obrnuto (saltanje u nizi stepen pri velikoj brzini), saltanje bez kvacila jer je menjac "dovoljno precizan" i slicne budalastine. Ovo moze samo da dovede do nesrece tipa loma zupcanika, krivljenja osovine ili viljuski menjaca i slicno. Znaci normalno vozi, upoznaj kako se menjac ponasa i sta mu prija a sta ne i vladaj se prema tome i nece biti problema. I jos jedan stvar - gledaj da ti kvacilo uvek bude propisno podeseno, jer kvacilo koje lose razdvaja ubija menjac i ne slusaj nikoga ko ti eventualno kaze kako ne moras da koristis kvacilo za saltanje u vece brzine, to je cista glupost koja se pre ili kasnije obije o glavu. P.S. Da ovu zadnju recenicu ne procita neko od kolega Jawarosa pa kaze kako se na Jawi ne mora stiskati kvacilo jer ima automatsko, ne mislim na to nego bukvalno na saltanje prema gore bez kvacila na motorima (uglavnom sportskim) koji nemaju automatsko kvacilo, a sto praktikuju poneki "majstori". Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 9, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ma ni ja ga ponekad nisam koristio (narocito kad mi pukne sajla ) ali nikada nisam mogao bez belaja da okrenem polukruzno na raskrsnici! Kada treba krenuti motor nagnut u levo, treba se odupirati levom nogom a treba drzati (nozno) kvacilo tom istom nogom?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1394 Napisano Maj 10, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Parola - snadji se Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ld3d 0 Napisano Maj 11, 2010 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovoru.... Generalno, interesovao sam se sto se tice ocuvanja i trajnosti mjenjaca, kardana....itd. Ponekda cujem malo jaci KLONK kada saltam u vise brzine i primjetio sam da se to desava kada ne sacekam da padne broj obrtaja u motoru, odatle i proizadje moje interesovanje za saltanje. Kada ubacujem u nize brzine, primjetio sam da se veseli medjugasu, mislim, tada se skroz malo cuje KLONK. Ehhh sada mozda jos jedno interesantno pitanje: Malo mi se sporije vraca gas, sajla nije u pitanju (vizuelno ona se vraca odmah cim i ja otpustim gas) ali nesto u karburatorima "ne zuri" pa onda to relativno polako ide. Mogu da priznam da nisam u mogucnosti da odrezem onaj kratki ali slatki brom brom...jer se gas sporije vraca. Da napomenem, motor se ne gasi, ne trza, ler gas dobar, ide perfektno samo sporije pada broj obrtaja. Sta vi mislite o tome, gdje to da nastimam, sta da uradim ??? POZZ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 11, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko imas karburatora? Ako su dva onda proveri dali su sinhronizovani. A bez obzira jeli jedan ili dva, sporo vracanje gasa moze da se desi i kada smesa (gorivo-vazduh) nije dobro podesena, sto se uglavnom podesava srafom za vazduh koji, opet uglavnom, kod starijih motora ima staticno podesavanje (npr. odvrnuti 1 krug od zatvorene pozicije). Medjutim kod novijih tipova nekada nije tako jednostavno, a kako je konkretno kod Viraga nemam pojma. Uglavnom ako imas dva karburatora prvo proveri sinhronizaciju na vakuum-metrima, ako vec nisi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Maj 11, 2010 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovoru.... Generalno, interesovao sam se sto se tice ocuvanja i trajnosti mjenjaca, kardana....itd. Ponekda cujem malo jaci KLONK kada saltam u vise brzine i primjetio sam da se to desava kada ne sacekam da padne broj obrtaja u motoru, odatle i proizadje moje interesovanje za saltanje. Kada ubacujem u nize brzine, primjetio sam da se veseli medjugasu, mislim, tada se skroz malo cuje KLONK. Ehhh sada mozda jos jedno interesantno pitanje: Malo mi se sporije vraca gas, sajla nije u pitanju (vizuelno ona se vraca odmah cim i ja otpustim gas) ali nesto u karburatorima "ne zuri" pa onda to relativno polako ide. Mogu da priznam da nisam u mogucnosti da odrezem onaj kratki ali slatki brom brom...jer se gas sporije vraca. Da napomenem, motor se ne gasi, ne trza, ler gas dobar, ide perfektno samo sporije pada broj obrtaja. Sta vi mislite o tome, gdje to da nastimam, sta da uradim ??? POZZ kod kardanca cekas malo da padne broj obrtaja pa saltas brzinu to vazi kad saltas iz 1 u 2 a sve naredne menjas sto brze i ne cuje se tup... to sto sporo vraca broj obrtaja je posledica naj verovatnije siromasne smese tj nisu ti karbovi nastelovani... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ld3d 0 Napisano Maj 11, 2010 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan Koliko imas karburatora? Ako su dva onda proveri dali su sinhronizovani. A bez obzira jeli jedan ili dva, sporo vracanje gasa moze da se desi i kada smesa (gorivo-vazduh) nije dobro podesena, sto se uglavnom podesava srafom za vazduh koji, opet uglavnom, kod starijih motora ima staticno podesavanje (npr. odvrnuti 1 krug od zatvorene pozicije). Medjutim kod novijih tipova nekada nije tako jednostavno, a kako je konkretno kod Viraga nemam pojma. Uglavnom ako imas dva karburatora prvo proveri sinhronizaciju na vakuum-metrima, ako vec nisi. Karburatora, komada dva. Sinhronizovani ili ne, ne znam, cu da provjerim. Sto se tice podesavanja smjese, mislim da je u pitanju staticno podesavanje, sarafciger u ruke. Znaci sledeci korak mi je da odem provjeriti sinhronizaciju pa cemo dalje vidjeti.... Pisacu o promjenama. Mada, kao sto ranije i napisah, dobro pali, ne trza, ne gasi se, dobro vuce, malo puca kad ide niz brdo ali to je valjda normalno (auspusi su otvoreni poprilicno)...ali sporo vraca gas, valjda je to simptomaticno samo za sinhronizaciju ili smjesu, nadat se da nije nista drugo :-\ :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PECA BMW 1121 Napisano Maj 11, 2010 Drug član, 1740 postova Lokacija: JAGODINA Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R Prijavi odgovor kao problematičan e to sto puca to je problem !!!!! prebogata smesha !!!!! juri vakum ili zivu pod hitno.... verovatno gad dobro zagrejes motor pocne da dize ler bezveze a ujutru pali ko mina i to bez sauha... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
winger 15 Napisano Maj 11, 2010 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Gold Wing 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Sto kaze Peca mozda je i smesa uzrok pucanja ali znam da 4taktni motocikli koji imaju "wasted spark" nacin paljenja (ne znam dali tu spada i tvoj model), a nemaju "air cutoff valve" hoce normalno da pucaju kada se koci motorom jer dobijaju varnicu (protracenu) na kraju takta izduvavanja, medjutim ovo se upravo i resava prigusivnjem vazduha i pravljenjem bogatije smese (posao "air cutoff" ventila). Znam da detonacije moze da izazove i lose podeseno predpaljenje, mada ti verovatno imas elektroniku koja se ne steluje. Sto se sinhronizacije tice ako nemas vakumetar mozes vrlo jednostavno i jeftino da napravis izuzetno precizan instrument, precizniji nego bilo koji kupovni. Vidi pod "sam svoj majstor" pa nadji temu o sinhronizovanju karbova i nadji moj post (2. strana) gde ima skica kako se pravi vakumetar sa crevom i uljem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ld3d 0 Napisano Maj 12, 2010 U prolazu, 9 postova Prijavi odgovor kao problematičan @ peca... ler gas malo varira kada se ugrije ali ne drasticno mnogo i kada je hladan. Sto se tice paljenja, pali ko mina ali ne moze bez sauga! Dzabe je idem provjeriti vakume. @ winger...wasted spark ili air cutoff valve ne znam. Predpaljenje, znam da imam elektroniku...znam i da kada dam kontakt i pustim struju negdje sa dna motora se cuje cak cak cak cak....i onda mozes paliti, jest da povucem cok i drzim tako mozda 5 minuta vratim cok i tjeraj. Prijatelj mi rece da je napravio vakumetar pa cu da skoknem do njega da to testiramo.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...